Hlavní obsah

Top 7 míst v Austrálii: Místo, které nosí smůlu zvědavcům, a „růžové” diamantové doly

Tajemné Uluru, kde výstup na vrchol přináší smůlu, budova Opery, která má spotřebu elektřiny srovnatelnou s 25tisícovým sídlištěm. Great Ocean Road s 12 apoštoly i místo, kde se těží nádherné růžové diamanty. Austrálie je plná míst, která všichni známe z prospektů cestovních kanceláří, ale i míst, která jsou méně známá a o to krásnější. Podívejte se na sedm z nich!

Foto: Corey Leopold (Wikimedia Commons)

Jako by Ayers Rock do okolí ani nepatřila.

Článek

Nejmenší kontinent za svými většími sourozenci rozhodně nezaostává. Právě naopak. Míst, která stojí za návštěvu, jsou tu stovky. A pro nás, Středoevropany, je zážitkem už jen prostý pohled na zdejší přírodu nebo setkání s klokanem.

Střechy Opery v Sydney váží jako 53 650 slonů

Začneme tím největším architektonickým symbolem země, tedy sydneyskou Operou. Pokud pochybujete o údaji o hmotnosti v titulku, pak vězte, že tašky na budově rozhodně nejsou žádná lehká váha. Jedná se o více než jeden milión kusů krytiny vyrobené z glazované bílé žuly (vnitřek obložili dělníci růžovou žulou).

Impozantní vzhled ale nestál málo, hodně drahý je i provoz budovy. Spotřebuje asi tolik elektřiny jako sídliště s 25 000 lidmi. Elektřinu po ní rozvádí 645 kilometrů kabelů. A proč tolik? Nejde totiž o klasický operní dům, Opera v Sydney v sobě ukrývá v podstatě pět velkých divadel. Dvě čistě operní a další tři, která se věnují i činohře. Najdeme tu tedy jakési kulturní město ve městě.

Foto: Hpeterswald (Wikimedia Commons)

Celkem 45.000 m² má Sydney Opera House připravených pro koncerty, hry a další akce.

Obří rozměry ale zdaleka nejsou tím jediným, co z budovy dělá takový fenomén. Na ten pohled, když se večer rozsvítí a vy kolem projíždíte v lodi, na ten se dá zapomenout snad jen v amnézii způsobené dvoutýdenním popíjením čistého lihu ředěného francovkou.

Když na Operu šplhá Spiderman
Alain Robert, francouzský dobrodruh šplhající na všechno možné, si od světových médií vysloužil přezdívku Spiderman. Aby také ne, vždyť vylezl už skoro na všechny slavné budovy světa. V roce 1997 zdolal i 183 metrů vysokou budovu Opery, při pobytu v Austrálii si ještě odskočil na 305 metrů vysokou Sydney Tower, aby ji také zdolal. Za sebou už má například i 452 metrů dosahující Petronas Towers v malajsijském Kuala Lumpuru.

Deštný prales na písku - Fraser Island

Ze Sydney se nyní po východním pobřeží posuneme trochu na sever, a to na Fraser Island. Se 120 kilometry délky a 24 kilometry šířky je největším písečným ostrovem na světě. Kupodivu tu bují divoká vegetace a ostrov vedle písečných dun pokrývají také lesy eukalyptů nebo husté mangrovové porosty a deštné pralesy. Tady by i křovinořez od Bédy Trávníčka nestíhal.

Uchytila se tu totiž skupina houbovitých organismů schopných přežívat v písku. Díky nim vzniká půda s podmínkami vhodnými pro růst dalších rostlin. Fraser Island a na něm se rozkládající národní park tak nabízí možnost parádní relaxace při cestě po východním břehu Austrálie.

Foto: Lc95 (Wikimedia Commons)

Loď Mahon měla před sebou už jen kousek k přístavu a následnému sešrotování. O její konec se ale postaral cyklón, který ji zničil a zavál na Fraser Island, kde její vrak spočívá dodnes.

Zlaté pobřeží láká na pláže i „českou” pizzu

Pokud bychom se od Fraser Islandu vraceli přes Brisbane zpět na jih, dostali bychom se na Gold Coast. To je pobřežní oblast obklopující stejnojmenné město. Zlaté pláže tu opravdu najdete, název nelže. A shledat se tu můžete i s velkým počtem mladých lidí, do Gold Coast přijíždí mnoho zahraničních studentů. A také surfaři. Gold Coast je považováno za jedno ze světových center surfingu. Potkat tu člověka s velkým prknem pod paží je daleko jednodušší než najít na české šunkové pizze šunku.

Mimochodem, když jsme u pizzy, v Gold Coast najdeme i jednu příjemnou italskou restauraci. Servírují v ní jídlo z pravé italské mouky dvounulky (proto se také podnik jmenuje Double Zero), neapolských rajčat a dalších autentických surovin, které si na Itálii jen nehrají. A jaký Giuseppe nebo Giovanni to má na svědomí? Matěj Slivoník s partnerkou Martinou – asi tušíte, že o Italy nejde. Šéf podniku není sicilský mafián, vyrostl ve Frýdku-Místku.

Přečtěte si víc i o dalších cestovatelských perlách:

Dvanáctka apoštolů na Great Ocean Road

Populární východní břeh bychom tedy měli. Ono ale stojí za to, podívat se na úplný jih. Tam mají lidé v oblibě silnici B100. Její jméno připomíná název bombardéru, tak se jí říká poetičtěji „Great Ocean Road“, tedy cosi jako „Ohromná pobřežní cesta“. Kopíruje břeh a nabízí úžasné pohledy do modrých vln. Především tu upoutá takzvaných „12 apoštolů“, tedy mohutné vápencové sloupy vystupující z moře.

Foto: Antonov14 (Wikimedia Commons)

Apoštolů v současné době vlastně není dvanáct, ale jen osm. Název ovšem zůstal.

Cestu vystavěla hned po skončení první světové války australská armáda a věnovala ji památce padlých vojáků. Celkem silnice měří 243 kilometrů. Takovou dlouhou trasu nebylo pro zemi vyčerpanou vojenským konfliktem jednoduché zaplatit, a tak ji spolufinancovala celá řada soukromých osob, včetně například australského prezidenta Howarda Hitchcocka.

Houstone, Velký bariérový útes má problém!

Na severu se setkáme s fenoménem – největším korálovým útesem světa. Měří okolo 2000 kilometrů. To je pro představu jako vzdušná vzdálenost z Prahy do ruského Volgogradu. Kolem unikátního systému bují život, i když…

V posledních letech se životu na Velkém bariérovém útesu daří stále méně. Korálové organismy hnědnou a umírají, ryby a další živočichové se zde uživí stále hůře. To samé se děje i v jeho okolí – na šest stovek menších ostrůvků chřadne postupně též. Kdo by si chtěl pohledy na tenhle unikát dopřát, měl by jednat rychle, dokud zběsilý životní styl obyvatel naší planety nezničí největší atrakci moří severně od Austrálie.

Foto: Skeeze (Pixabay.com, licence Public Domain Image)

Potápění u útesu vzdáleného jen 50 km od pobřeží je velmi populární.

Uluru přináší zvídavým turistům smůlu

Čáry, magie, zásahy bohů. To vše podle domorodců může stát za vznikem obrovitánské skály Ayers Rock. Australani jí říkají Uluru a mají k ní posvátnou úctu. Aby ne, vždyť v monotónní krajině vypadá, jako by ji sem někdo přesunul z jiného světa. Ale o tomto skalním masivu jsme již psali v článku Tajemné Uluru: Výstup na vrchol prý nosí smůlu a záhadně tady mizí turisté, kde o ní najdete více podrobností.

Foto: Adam J.W.C. (Wikimedia Commons)

Takhle vypadal symbol Sydney během festivalu Vivid Sydney.

Najděte si svůj růžový diamant, v Argyle

A když už jsme se ze zalidněného východu přesunuli k Uluru ve střední Austrálii, pokročíme až na úplný západ. Pouť po sedmi vzácných místech zeleného kontinentu zakončíme v Argyle, v dolech, které sice na první pohled nevypadají jako něco, co by mělo turistu zajímat. Nevzhledné jámy ovšem ukrývají největší naleziště růžových diamantů na planetě.

V Argyle se vytěží asi 90 procent celosvětové produkce drahých uhlíkových kamínků této barvy. Jestliže byste na ně dostali zálusk a chtěli se tam nechat zaměstnat a pak s vytěženými diamanty zmizet, narazíte hned na začátku. Práci díky podpoře místních úřadů dostávají skoro výhradně jen tamní domorodci.

Další pozoruhodné místo na západě země nalezneme například ve Žraločí zátoce:

Mezi sedmičku top hitů Austrálie se nám nevešel třeba sydneyský Harbour Bridge, který při večerním osvětlení tvoří spolu s vedlejší budovou Opery působivý světelný pás. Zelený kontinent zkrátka oplývá mnoha zajímavými místy. Chtěli byste se na ně podívat a nechcete se nechat omezovat programem zájezdu? Nevadí, v nabídkách cestovních kanceláří najdete i možnost spoluvytvářet si program šitý na míru přímo vám!

Inzertní sdělení: Vydejte se na netradiční cesty za poznáním!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky pobytových a poznávacích zájezdů:

Putování za ikonami australského zlatého trojúhelníku. Vydejte se za poznáním toho nejlepšího z Austrálie. Navštivte pulzující

velkoměsto Sydney se slavnou Operou a přístavním mostem, magický rudý střed s monolitem Uluru i úchvatný Velký bariérový útes. To nejlepší z Austrálie čeká jen na vás!

Vydejte se s námi na opačný konec světa! V rámci pobytového zájezdu vás vezmeme do slavného Sydney! Vybrat si můžete ze široké nabídky hotelů a program si užít podle svého! Je na vás, zda se nejdříve vydáte k Opeře a pak zamíříte na zdejší pláže, nebo naopak!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o Železné díře, o Platinovém pobřeží nebo o Detroitu, který vstává z popela. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Kterou australskou zajímavost byste viděli nejraději?
Klokany!
2,7 %
Operu v Sydney
17,4 %
Fraser Island
2,4 %
Great Ocean Road
3,1 %
Gold Coast
2,7 %
Velký bariérový útes
35,8 %
Ayers Rock (Uluru)
29,7 %
doly Argyle
4,1 %
jinou
2,1 %
Celkem hlasovalo 293 čtenářů.

Neznámá fakta o Austrálii

Jistý Bob Hawke v roce 1954 vyhrál soutěž v pití piva. Vypil 2,5 pinty (4,775 litru) piva za 11 sekund a stanovil tak světový rekord, který se dostal do Guinnessovy knihy. O 29 let později se Hawke stal předsedou australské vlády.

V celé Austrálii je asi 150 milionů ovcí.

Největší farma v zemi má rozlohu Belgie.

K etniku původních obyvatel – Austrálců – se dnes hlásí jen každý padesátý Australan.

Tasmánský čert opravdu existuje. Správně zoologicky se mu říká ďábel medvědovitý.

Klasická faktografie:

Počet obyvatel: 23,5 milionů lidí

Rozloha: 7 682 300 km² (šestá největší země světa)

Hlavní město: Sydney

Měna: Australský dolar

Režim vstupu: Při cestě do Austrálie je nutné mít vízum. Bližší informace na stránkách ministerstva zahraničí.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám