Hlavní obsah

Tajemná bájná místa plná zlata: Existují Eldorádo, Atlantida nebo Bílé město?

Město plné zlata, kde musíte odkopnout pár třpytivých žlutých hrudek z cesty, abyste mohli v klidu projít. Tak nějak má vypadat Eldorádo, bájné město, které se už několik století pokoušejí najít dobrodruzi a zlatokopové z celého světa. Ale kde ho hledat? Pojďme si objasnit, kde by se mohlo Eldorádo a další bájná města nacházet.

Foto: Andrew Bertram (Wikimedia Commons, licence CC BY-SA 1.0)

Poklady jihoamerických indiánů si dobyvatelé z velké části odvezli již v šestnáctém a sedmnáctém století. Stále neobjevené tajné skrýše překypující zlatem jsou spíše jen pověrami.

Článek

Bylo by zajímavé se podívat na mýty opředená ztracená města ze všech kontinentů, nicméně mnohdy se velmi těžko odhaluje, zda ono místo vůbec někdy existovalo, a pokud ano, pak kde. Ono totiž často není jasné ani to, na jakém světadílu leželo. Co tedy vlastně o nejznámějších místech opředených legendami víme?

Vidím v Hondurasu bílé město zlatem oplývající

Něco takového říkali indiáni Hernánu Cortésovi, španělskému dobyvateli držav původních obyvatel Jižní Ameriky. Mysleli tím La Ciudad Blanca – Bílé město. Mělo jít o sídlo postavené z bílých a bíle natřených materiálů, které mělo skrývat úchvatné bohatství. Cortés tomu uvěřil, stejně jako generace lidí po něm.

Foto: ESO travel

Samy Andy se dají označit za poklad. Alespoň za přírodní poklad.

Legendě důvěřoval i první pilot, jenž překonal Atlantický oceán bez přestávky – Charles Lindbergh. Prý při jednom přeletu nad Hondurasem spatřil cosi, co by mohlo být bílým městem. Žádná z mnoha expedic pátrající po pokladech v La Ciudad Blanca ale nikdy nic nenašla. A že se jich do Hondurasu vypravilo požehnaně! Objevitel Theodore Morde ze svých zápisků o cestě sepsal knihu, jméno si udělali i další, které podporovaly noviny ženoucí se za senzací v podobě neznámého místa.

Indiáni, rituály, zlato. To najdete i tady:

Zmizení Jantarové komnaty
Tajemstvím opředená místa máme také v Evropě. Jedním z nich je takzvaná Jantarová komnata. Jedná se o místnost s luxusním obložením z jantaru. Vznikla na příkaz pruského císaře Fridricha I. a jako dar ruskému panovníku Petru Velikému se dostala do carské rodiny. V Rusku zůstala i po vyvraždění panovnického rodu. Co se s ní ale stalo během druhé světové války, to nikdo neví. Jednoduše zmizela.

Přesná poloha zlatonosného Eldoráda: Chyba v překladu

Jestliže u honduraské země blahobytu netušíme přesně, zda existovala, u Eldoráda to víme téměř bezpečně: Ne! Pověra vznikla špatným pochopením indiánských příběhů o rituálech kmene Muisků. Ti měli ve zvyku při nejsvatějších obřadech pokrývat hlavu náčelníka zlatým práškem. Španělští dobyvatelé historku špatně pochopili a mysleli, že zlatem není pokryta hlava, ale celý kraj obývaný Muisky. El Dorado, jak se říká ve španělštině, se tedy stalo i přeneseně pojmenováním nechutně bohaté oblasti, ačkoliv původně se jednalo o muže pokrytého nepatrným množstvím prášku.

Duše novozélandských bojovníků přijdou do továren na levná trička

Hawaiki mělo podle původních teorií ležet úplně jinde než La Ciudad Blanca a Eldorádo, to by se ovšem nesmělo tolik pokročit v bádání o této věci. Ovšem začněme od začátku. Jedná se o legendární zem, z níž měli Maoři doputovat na Nový Zéland a do okolních oblastí. Původně vědci soudili, že připluli z jiných ostrovů v Oceánii. Norský dobrodruh Thor Heyerdahl měl za to, že Maoři patří do jihoamerické rodiny, a slavnou plavbou na voru Kon-tiki dokázal, že to možné bylo.

Foto: Mertxe Iturrioz (Flickr, CC BY-SA 2.0)

Na tomto voru sjednoduchou chatrčí roku 1947 urazilo šest dobrodruhů asi 7000 kilometrů přes oceán.

Až poslední výzkumy ukázaly, kde nejspíš vězí pravda. Rozborem DNA se zjistilo, že předkové Maorů pravděpodobně žili na Tchaj-wanu, ostrově v trojúhelníku Japonsko – Čína – Filipíny. Prý tam po smrti mají putovat zesnulí Maoři, aby tak uzavřeli kruh v místě, odkud se vydali do světa. Nutno podotknout, že klidu tam mrtvé duše příliš nemají. Musí poslouchat zvuky z mnoha textilních továren významně posilujících ekonomiku země, která se neustále musí potýkat s uchvatitelskými snahami velké expanzivní sestřenice Číny.

O Číně také zde:

Bájná Atlantida: Ve Středomoří, nebo v bermudském trojúhelníku?

Skutečně existovala? Nevymyslel si ji Platón? Nebo někdo před ním? Tohle se dnes už jen velmi těžko zjišťuje. Podle mýtů mělo jít o opravdu velké, slavné a bohaté město. Teorií, kde se nacházela, známe spoustu. Mezi ty v poslední době nejhlasitěji prezentované lokality patří španělská Andalusie, bermudský trojúhelník a Kanárské ostrovy či Madeira. V těchto oblastech se například podle projektu britské televize BBC mohla Atlantida nacházet. Nebo také ne.

Foto: Anon Moos (Public Domain Image)

Athanasius Kircher na své mapě z roku 1669 umístil Atlantidu do míst, kde se nacházejí četné ostrůvky Oceánie.

Jisté je, že i když na zmíněných místech o žádných horách zlata nevíme, poklady to do značné míry jsou. Pro turisty určitě. Jen si to vezměme:

Andalusie: Pro mnoho lidí je tato oblast nejatraktivnější v celém Španělsku. Kilometry pláží, velké luxusní hotely, za rohem Gibraltar – britský kousek země s bezocasými opicemi – a ve vnitrozemí města jako Granada, Sevilla a Córdoba, kterými kráčela historie a zanechala za sebou nemálo originálních památek, jako jsou granadská Alhambra nebo Park Marie Luisy v Seville.

Bermudský trojúhelník: Celé pojmenování si získalo negativní nádech, ačkoliv kapitáni skrz něj plujících lodí tvrdí, že jde spíš jen o dobře živenou fámu. Jisté je, že jednotlivé krajní body oblasti mají samy velmi dobrou reputaci a patří k oblíbeným místům cestovatelů – důchodcovský ráj Florida, stále slunné Portoriko a Bermudy.

Madeira: Lidé v rámci souostroví bydlí jen na dvou ostrovech, nicméně ty toho skrývají tolik, že to vlastně stačí na pozici jedné z nejvyhledávanějších lokalit pro dovolenou. Uznejte sami: Proslavené víno, modrý vřes, velký novoroční ohňostroj…už cítíte mořský vánek?

Dovolená může být tak luxusní a magická i jinde než v Atlantidě:

Foto: ESO travel

Viděli jste někdy státní vlajku Kambodžského království? Ano? Pak víte, že Angkor Vat se tyčí v jejím středu.

A slyšeli jste třeba o takové Thermyskiře? Podle Hérodota se takto nazývalo velké město mocných Amazonek. Stálo v Turecku a bojovné ženy z něj vedly své výboje. Podobná sídla najdeme v mýtech a legendách kmenů a národů po celém světě. V budoucnu se k některým určitě vrátíme. Jsou totiž velmi populární a turisty hojně vyhledávaná jako zpestření plážového odpočinku během letní dovolené.

A co vy? Máte v plánu vypravit se po stopách tajemného ztraceného místa? Nechte se vtáhnout do honu za dávno zmizelými civilizacemi. Třeba při tom poznáte spoustu nových věcí.

Inzertní sdělení: Vydejte se za exotikou!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů last minute:

Vydejte se do Jižní Ameriky a najděte si svůj poklad na cestě po Chile, Argentině, Peru, Bolívii a Uruguayi. Možná jím budou zážitky z Machu Picchu či Evitina Buenos Aires.

Španělsko je nyní dostupnější než kdy dříve. Využijte toho a vydejte se na pláže Andalusie do luxusních čtyř- a pětihvězdičkových hotelů!

V Kalifornii je celá řada téměř mrtvých měst opuštěných po konci zlaté horečky. Ta živá ale také nejsou k zahození: Las Vegas, Los Angeles nebo San Francisco!

Čtěte dále:

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán  

Anketa

Kolikrát ročně obvykle jezdíte na dovolenou?
Většinou vůbec.
56,3 %
Jen jednou.
21,5 %
2 - 3 krát.
17 %
Více než čtyřikrát.
5,2 %
Celkem hlasovalo 135 čtenářů.

Nalezená dříve ztracená místa

Některá dávno zapomenutá místa potkal nečekaný osud – někdo je našel. Jejich po staletí trvající klid potom vystřídalo něco zcela opačného – velký provoz. Pojďme si zrekapitulovat ty nejznámější!

Machu Picchu

Díky dlouhým staletím v izolaci, vysoké nadmořské výšce, velmi zachovalým stavbám a magické atmosféře nasáklé tajemnými rituály, tanci kolem táborových ohňů a dalšími obřady, patří tohle 2430 metrů nad mořem se tyčící místo nyní mezi Nových sedm divů světa. A slovo nové sem opravdu patří, neboť je archeolog Hiram Bingham pro svět začal popisovat teprve roku 1911, kdy je uprostřed peruánských And nalezl.

Angkor Vat

Jedna z památek, kterým nově nabytá sláva příliš nesvědčí. Velké množství turistů narušuje konstrukci stavby. Okolí chrámu kdysi zasáhlo několik velkých sopečných erupcí, které možná jeho statické potíže započaly. Možná i kvůli ní odešli z největšího chrámového komplexu světa lidé a učinili z nejslavnější budovy Kambodže pralesem zarostlý kamenný palác.

Salto Angel

Jde o nejdelší vodopád světa měřící 979 metrů. Přesto ho mnozí považovali jen za fantazii indiánů. Dokud do něj téměř doslova nenarazil pilot Jimmy Angel. On o nich sice věděl už o něco dříve, nicméně pro svět je zdokumentoval v roce 1933. Od té doby ještě nikdo nenarazil na delší souvisle padající proud vody na celé zeměkouli. Vodopád pojmenovaný po muži, který jej proslavil, najdeme ve Venezuele.

Bodie

Ve druhé polovině 19. století tu bylo v kalifornské minivesničce objeveno zlato a do osady se kvůli tomu nahrnuly tisíce lidí. Jakmile zlatá horečka opadla, začalo obyvatel ubývat a při sčítání lidu v roce 1962 tu žili již jen 2 lidé. Místo se ale stalo kulturní památkou a dnes to v něm zase bzučí jako v úle. Především díky 200 tisícům návštěvníků, kteří se každý rok jezdí do Bodie podívat jako turisté. Přitahuje je především duch místa umocněný divokou historií a atmosférou domů, kde stále ještě leží předměty denní potřeby tak, jak je tam nechali dávní zlatokopové. O městě Bodie a dalších tajemných místech Spojených států se můžete dozvědět více na serveru Amerika.cz zaměřeném na zajímavá místa USA.

Související články

Výběr článků

Načítám