Hlavní obsah

Tádž Mahal, Jezero nesmrtelnosti, Daarjeling: Deset nejkrásnějších míst Indie

Když poprvé uvidíte slavný Tádž Mahal v odrazu okolních jezírek, nemáte na vybranou. Tohle místo, ať už hraničí s kýčem sebevíc, je prostě indickým skvostem číslo 1. Bílá stavba zdobená drahokamy a černým mramorem je dokonale symetrická a hlavně postavená z lásky. A to je teprve začátek – před námi je ještě devět dalších nejkrásnějších míst Indie!

Foto: ESO travel

Tádž Mahal – indický skvost, který vás omámí i na obrázku.

Článek

Když se řekne mauzoleum, málokdo si vybaví něco tak romantického a půvabného, jako je bělostný Tádž Mahal. Pro svoji náhle zesnulou ženu ho z lásky smíchané s žalem nechal postavit sultán Šáhdžahán: stavba začala v roce 1630 a trvala 22 let, dnes mramorové mauzoleum patří k sedmi novodobým divům světa.

Víte, že v Indii stojí nádherný lotosový chrám? Více se o něm dozvíte v článku Nejlepší světové atrakce – značka: Zadarmo!

Amritsar – jezero nektaru nesmrtelnosti

Amitsar neboli „Jezero nektaru nesmrtelnosti“, je nejvýznamnějším městem indického státu Paňdžáb a také místem, kde stojí nejdůležitější svatyně sikhů – Zlatý chrám. Bílý komplex budov v sobě ukrývá jezero, v jehož středu září Harimandir – chrám zcela pokrytý zlatem.

Foto: archiv autora

V modrém Jodhpuru se domky malují stejnou modrou. Ze zdejší pevnosti je na ně úžasný pohled.

Růžové město Jaipur – velkolepé centrum historie

Hlavní město Rádžasthánu je pokladnicí indické historie. Najdete tady celou řadu významných chrámů, pevností a monumentů jako třeba pevnost Ámbér. Přitom už samotné staré město je úchvatné samo o sobě – jeho domy jsou obarveny na růžovo a celé centrum je vystavěné podle zásad staroindického architektonického kodexu Silpašástra.

Díllí: Červená pevnost nebo nerezavějící sloup

Při cestě do Indie není možné vynechat Dillí. Město plné mešit, pevností a lidí je okořeněno vůní kari a všudypřítomným smogem – velká indická města, to není žádná romantika – ekologie je slovo, které tu moc neznají. I přesto si nenechte ujít Červenou pevnost z pískovce, která představuje vrchol stavitelství velkých Mughalů. V ní pak navštivte Harémovou mešitu.

Foto: archiv autora

Riviéra Goa je pláží, kterou prostě musíte vidět – palmy a zlatý písek tady jednoduše berou dech.

Riviéra Goa – pláže, které musíte vidět

Ať je léto nebo zima, na riviéře Goa to žije – v zimě sem jezdí vymrzlí Evropané a v létě Indové. Fascinující zlaté pláže s palmami skloněnými nad mořskou hladinou přilákají ročně několik milionů turistů. Jenže pozor – tahle riviéra se táhne skoro po celém pobřeží Indie, takže na přeplněnost si tu opravdu nebudete moci stěžovat. O orientální riviéře Goa se více dozvíte v článku Goa je riviérou Orientu, dovolenou zde tráví i indická smetánka

Magická místa Asie

Magická Indie není zdaleka jediným orientálním rájem. Podívejte se do dalších tajemných míst Orientu!

Kašmír – když v Himálájích kvetou tulipány

Ráj na zemi – to je přezdívka Kašmíru od všech, kteří tohle divukrásné území viděli na vlastní oči. Zdejší příroda je prostě dokonalá – na loukách kvetou krokusy a tulipány a kolem září zasněžené hory. V očích západních turistů se bohužel Kašmír stal sídlem teroristů, takže sem skoro nikdo nejezdí. Indické území Kašmíru je přitom relativně bezpečným místem.

Foto: ESO travel

Za nejznámějším pohledem na Tádž Mahal se ukrývá ještě tenhle.

Jodhpur – Modré město dávného království

Barvit zdi domů jednou barvou mají zřejmě Indové rádi – po růžovém městě se můžete vydat i do modrého města. Je jím Jodhpur (Džódhpur), nad jehož modrými ulicemi se v oblacích tyčí obrovská pevnost Mehrángarh, jedna z největších pevností světa. Na skále se tu za tlustými zdmi lesknou honosné královské komnaty, které kdysi sloužily králům Márváru.

Jeskynní chrámy Ajanta a Ellora

Monumentální jeskynní chrámy Ajanta a Ellora začali staří Indové tesat do skal už v 1. století př.n.l. Proč to dělali? Rozhodli se, že právě uvnitř skály je nejlepší místo na náboženskou svatyni. Celý komplex s neuvěřitelnými sochami a nádhernými malbami na stěnách jeskyní je na seznamu světového dědictví UNESCO a je nepůsobivější v celé Indii.

Foto: ESO travel

Vydejte se na sever Indie a na hranicích s Nepálem podlehněte kráse strmých hor.

Darjeeling: Město čaje s unikátní horskou železnicí

V Západním Bengálsku, 2000 m.n.m., v horách, kam smog z indických velkoměst ještě nedosáhl, leží městečko Darjeeling. Milují ho snad všichni Indové právě pro čistý vzduch a okolní Himaláje. Darjeeling, zvaný také Královna hor, je proslulý také horskou železnicí Toy train nebo svým vynikajícím čajem, který se tu pěstuje na každém volném políčku.

O dalších extravagantních vlacích se dozvíte v článku Nejluxusnější vlaky současnosti: V přepychovém kupé do Thajska, Tibetu či Indie

Puškar – největší trh v Asii a očista od hříchů

Město Puškar obklopuje velké jezero, které je, jako spousta věcí v Indii, posvátné. To ještě neznamená, že se do něj nesmí házet, co se vám zlíbí – v Indii si na pořádek nepotrpí. Očistná koupel od hříchů, kterou má vykonat každý hinduista, pak nabírá docela jinou podobu. Ve městě je 400 chrámů a zdejší trh, kde nakoupíte i koně a velbloudy, patří k největším v Asii.

Čtěte další zajímavé články:

Přečtěte si i povídání o nejhezčích národních parcích v USA, o Bali nebo o tom, kam levně letět v březnu. Další zajímavé články najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na poznávací zájezdy do Indie

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů do Indie:

Pouštní pevnosti, paláce a jezera jako vzpomínky na lesk a minulost bývalého knížecího státu Rádžasthán vám umožní splnit si jakékoliv představy o Indii.

Vydejte se do panství pohádkových mahárádžů, za stavebními klenoty Mughálů i do říše tajemné hindské mystiky.

Poznejte staroindickou kulturu, buďte svědky tradiční kultovní očisty ve vodách Gangy, zažijte pocit nicotnosti při pohledu na panorama Annapuren...

Autor: Viola Kratochvílová & ESO travel

Anketa

Který ze novodobých divů světa byste chtěli navštívit?
Egypské pyramidy
4,9 %
Chichén Itzá
5,6 %
Sochu Krista Spasitele
5,6 %
Velkou čínskou zeď
7,8 %
Petru
6,2 %
Machu Picchu
44,6 %
Koloseum
2,1 %
Tádž Mahal
23,2 %
Celkem hlasovalo 753 čtenářů.

Další zajímavosti Indie

Madurai – jedno z nejstarších měst na světě bylo od 4. st. př.n.l. centrem obchodu s kořením a sídlila tu básnická akademie.

Hampi – kdysi hlavní město Vidžajanagárské říše, dnes vesnička s prastarým chrámem Virupakša, patří do světového dědictví UNESCO

Bíkánér – „velbloudí město“ prosperovalo z polohy na karavanní cestě do Číny.

Kanyakumari – tady zažijete nejlepší východ nebo západ slunce – právě tady se totiž setkávají tři moře – Bengálský záliv, Indický oceán a Arabské moře, takže tu občas můžete vidět západ slunce a východ měsíce najednou.

Ladákh

Nádherné a divoké velehory, malebné průsmyky, horská jezera. V Ladákhu, kolébce tibetské civilizace, se můžete vydat do vysokohorského města Leh

Přečtete si víc o tomhle koutu Indie v článku V divokém Ladákhu okusíte nebeskou slast ale i pekelná muka

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám