Hlavní obsah

Sedm nejúžasnějších míst Jižní Afriky: Vyhlídka z „božího okna” i vodopády s českou stopou

Úchvatné památky jako pyramidy nebo stavby zlaté malijské říše, najdeme na severu Afriky, za nejkrásnější přírodou ovšem musíme na Jih. Příroda si tu pořádně vyhrála, a tak sem lidé jezdí obdivovat obrovský kaňon u řeky Blyde, mohutné Viktoriiny vodopády nebo národní park Kruger se lvy, buvoly či nosorožci. Které další divy Jižní Afrika ukrývá?

Foto: bigstock.com

Kaňon řeky Blyde je třetí největší na světě.

Článek

Mezi starověkými sedmi divy světa nic z jihu Afriky není, přece tam „žili lvi“, jak uváděli starověcí kartografové, navíc se tam ještě dlouho nestavěly žádné gigantické stavby. Co se týká zázraků přírody, to už je něco jiného. Vždyť se také jedno místo z našeho výčtu dostalo mezi oficiálně zvolených sedm přírodních divů Afriky. Podíváme se na sedm největších divů této krajiny.

Foto: bigstock.com

Stůj, dej přednost slonům. Jihoafrická klasika.

Kaňon řeky Blyde (Jihoafrická republika): výhled z božího okna

Řeka Blyde se v originále jmenuje „Šťastná” a při pohledu po okolí toto pojmenování chápeme. Zatímco jiné velké kaňony bývají spíše vyprahlé a jejich útesy nepokrývá moc vegetace, tady je to něco úplně jiného. Blyde River Canyon se zelená trávou a keři, což z něj činí možná nejkrásnější kaňon na světě.

Nelmůžeme se divit tomu, že nejznámější pozorovatelně se tu říká „boží okno”. Je opravdu božská. Nejvyšší vyhlídka se tyčí 1944 m nad hladinu moře - odsud už vidíte pořádný kus Jižní Afriky. Ale nehrála si tu jen příroda - v této oblasti najdete i impozantní lidský výtvor - 100 metrů hlubokou přehradu.

Krugerův národní park (Jihoafrická republika) – domov „velké pětky“ i modrého trpaslíka

Na území jen o něco menším než Morava se prohánějí divoké šelmy včetně kompletní „velké pětky“, tedy lva, slona, nosorožce, buvola a leoparda. Právě slon africký je s třemi a půl metry do výšky a sedmi tunami živé váhy nejmohutnějším zvířetem Afriky. Do výšky jej předčí jen dlouhokrké žirafy. Vedle těchto gigantů ale občas prolétnou i tvorové úplně jiného vzrůstu, třeba nejmenší africký motýl – trpasličí modrásek Oraidium barberae ani ne dva centimetry velký.

Foto: bigstock.com

Takoví krasavci běhají po Krugerově parku.

Delta řeky Okavango (Botswana): Divočina s luxusním nocováním

Tím zázrakem, který se letos dostal na seznam nejpodivuhodnějších krás černého kontinentu, je delta Okavanga v Botswaně nebo, chcete-li v Bečuánsku. Na osmdesáti procentech rozlohy země je neustále extrémní sucho, o to větší poklad pro okolí představuje ústí Okavanga, nikoliv největší, ale rozhodně jedné z druhově nejrozmanitějších delt Afriky.

Foto: ESO travel

Plavba deltou Okavanga přímo do srdce dvočiny.

Kdo se rozhodne tuto oblast navštívit, ten může vidět opravdu pestrou skladbu tamní fauny. Sloni, žirafy, hyeny, buvoli, pakoně, ale také zebry, antilopy nebo hroši, to vše je k vidění v oblasti delty Okavango. Aby ne, vždyť do oblasti s obrovským množstvím vody se stahují zvířata z celého vyprahlého okolí. Kvůli nim zase přijíždějí cestovatelé přespávající v luxusních kempech s nadýchanými postelemi.

Viktoriiny vodopády (Zimbabwe/Zambie): Obrovské vodopády s českou stopou

Stáří přibližně sto padesát milionů let, více než sto metrů výšky, kolem tří set tisíc návštěvníků cvakajících tlačítky fotoaparátů každý rok, to jsou Viktoriiny vodopády. Každou sekundu jimi průměrně proteče přes tisíc metrů krychlových vody, což je v žebříčku nejvodnatějších vodopádů světa řadí na sedmé místo hned za slavné jihoamerické Iguazú. Aby ne, vždyť tento kolos má na šířku jeden a tři čtvrtě kilometru. To je panečku vody!

Foto: ESO travel

V Africe příliš mnoho architektonických zajímavostí nenajdeme. Místo vysokých věží tam mají žirafy.

Cesty po nebezpečném území mezi lvy, džunglemi skrývajícími nejedno překvapení v polovině devatenáctého století korunoval cestovatel David Livingstone objevením mohutných vodopádů, které pojmenoval podle britské královny. Obsáhle je popsal i jeho kolega Emil Holub. I díky jeho informacím se místo proslavilo tak, že dnes k němu každý rok zavítá hodně přes čtvrt milionu turistů.

Národní park Chobe (Botswana): Pravá africká divočina

Vrátíme se ještě do Botswany, protože, tak jako delta Okavanga, i národní park na okraji jezera Liambezi hostí spoustu divokých zvířat. Ty se do těchto míst stahují za prameny několika řek, mimo jiné Chobe, která dala oblasti jméno.

Foto: ESO travel

Sloni popíjejí v Chobe svůj oblíbený koktejl: Voda s bahnem, protřepat, nemíchat!

Sossusvlei (Namibie): Rostliny, které na poušti přežily pravěk

V Namibii ještě zůstaneme, konkrétně se podíváme do pouštní oblasti Sossusvlei. Ta ačkoliv bychom tam čekali jen písek, skrývá překvapivě mnoho atrakcí. Za všechny zmiňme třeba unikátní rostliny, které přežily pravěk (welwitschie podivná) a dnes rostou jen na tomto místě, nebo hory ze zkamenělého písku. A pokud se některému návštěvníkovi Sossusvlei zdá, že na poušti vidí antilopu, nejde o fata morganu. Skutečně tam žijí.

Foto: ESO travel

Duny Sossusvlei září rudým pískem, který přinesla řeka.

Stolová hora (Jihoafrická republika) – konec Afriky

Jihoafrickou republikou končí Afrika, dál už vede cesta jen na moře a do Antarktidy. My tady naši pouť po sedmi zázracích přírody jihu černého kontinentu končíme, a to na Stolové hoře tyčící se nad Kapským městem. Její tři kilometry široké čelo a ploché temeno působí při pohledu zdola impozantně. Jestliže tam zamíříte a dohodnete se s kamarády, že se sejdete na cestě nahoru, patrně se vůbec nenajdete. Na vrchol totiž vedou čtyři stovky cest.

Foto: ESO travel

I takhle může vypadat jedno z největších měst Jihoafrické republiky.

Foto: ESO travel

Mohutná vodní plocha a osmisettisícové Kapské město dělají mezi všemi stolovými horami právě z téhle tu s velkým S.

Inzertní sdělení: Vydejte se do Jižní Afriky

Poznejte fascinující divočinu Krugerova národního parku velkou jako třetina České republiky nebo ohromná sloní stáda v Addo Elephant.

Spolu s českým průvodcem si během 16 nezapomenutelných dnů odpočinete i u mysu Dobré naděje a u vinic v okolí Kapského města.

Absolutní klid, pohoda, jen hory a okolní příroda. Tak to vypadá v Dračích horách, které na této cestě poznáte spolu s úžasnými zátočinami řeky Blyde a všemi krásami Kapského města včetně Stolové hory.

Splňte si sen a vydejte se s námi do Afriky. Nyní levněji než kdy dříve!

Podívejte se na další ze  zájezdů do Afriky z nabídky cestovní kanceláře ESO travel.

Čtěte dále:

Přečtěte si článek o sílícím fenoménu self-drivingu, dále poznejte pět nejkrásnějších pláží, u kterých staví loď Costa Luminosa na cestě kolem světa, nebo o místech, která budou hostit letošní olympiádu. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka a Tomáš Cikán

Anketa

Jezdíte v zimě na dovolenou do teplých krajů?
Ano
12 %
Ne
83,1 %
Jak kdy
4,9 %
Celkem hlasovalo 1068 čtenářů.

Některé ze zemí na jihu Afriky

Namibie

Kromě Sossuvlei a jejho bezmála dvousetmetrové Duny 45 sestávající z oranžových nánosů z pouště Kalahari, které přinesla Oranžová řeka, se země pyšní třeba domorodými trhy ve Windhoeku nebo národním parkem Etosha. Evropany zaujmou i kmeny jako Himba, jehož lid si dodnes uchoval v oblasti tradiční způsob kočovného života.

Botswana

Na rozdíl od velkých sousedů Jihoafrické republiky a Namibie nemá Botswana moře, nicméně na nedostatek vody si stěžovat nemusí. V procentuálním vyjádření jí je o něco více než v Česku, a to i přes extrémně horké klima. Zemi totiž zachraňuje řeka Okavango s mohutnou deltou, v níž žijí rozmanité druhy zvířat i rostlin.

Jihoafrická republika

Vybrat něco z magnetů Jihoafrické republiky zároveň znamená opomenout spoustu jiných míst, nicméně pro milovníky divočiny a přírodních krás vypíchneme vedle Krugerova národního parku například mys Dobré naděje.

Zimbabwe

Politicky neklidný stát s hlavním městem Harare můžeme, ale také nemusíme považovat za souseda Namibie. Oficiálně nemají tyto země společnou hranici, ovšem na řece Zambezi najdeme místo dlouhé dvě stě metrů, v němž na jednom břehu leží Namibie a na druhém Zimbabwe.

V této zemi lze zhlédnout spoustu přírodních krás, nicméně všechny blednou před Viktoriinými vodopády, jejichž návštěva je téměř povinností pro všechny turisty, kteří oblastí projíždějí.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám