Hlavní obsah

Předražené, ale krásné: Podívejte se na luxusní stavby za miliardy. Stojí za to?

Nové přepychové dominanty oblíbených letovisek měly lákat turisty a tahat jim z kapes peníze. Mnohem více jich ovšem dostalo z peněženek investorů souostroví s plánovanou stovkou hotelů. Další stavby se staly terčem všeobecné kritiky kvůli přemrštěné ceně. Pojďme se podívat na projekty, proti nimž tunelový komplex Blanka vypadá velmi skromně.

Foto: Poručík Leroy Chiao (NASA, licence Public Domain Image)

Palm Jumeirah, pojmenovaný po luxusní čtvrti Dubaje, tvoří jednu ze tří hlavních částí umělého souostroví.

Článek

Miliarda má devět nul, bilión hned dvanáct. Tyto údaje budeme pro tento článek potřebovat, neboť ty nejdražší stavební projekty světa se pohybují právě v těchto hladinách. Investoři věří, že výnosy z návštěv turistů zaplatí brutální náklady. A kde tomu tak je?

Palmy, které rostou v moři

Udělat z pouště, kde se v létě teploty mohou blížit padesáti stupňům, místo vítající každý rok osmiciferné počty turistů, to zasluhuje obdiv. Největší podíl na tom má současný nejvyšší představitel emirátu Dubaj šejk Hamdan bin Rašíd al Machtúm. Má za sebou celou řadu počinů, které z bývalé osady perlolovců učinily turistický ráj plný komfortu.

Největší a nejambicióznější projekt Dubaje, ale vlastně i celého světa, ovšem najdeme v pobřežních vodách nejslavnějšího arabského emirátu. Říká se mu Palmové ostrovy (Palm Islands), a ač ještě zdaleka není dokončen, již teď láká hodně návštěvníků. Uchvacuje je především při pohledu z výšky, ostrovy totiž architekti uspořádali do obrazců s výraznou estetickou stopou. Nejokázaleji působí souostroví ve tvaru mapy světa. Tady si člověk zkrátka musí připadat jako v orientální pohádce. Vždyť jinak než s džinovou lampou to snad ani nešlo postavit.

Foto: Tobias Karlhuber (Wikimedia Commons, licence Public Domain Image)

Pokud bude celý projekt dokončen, přibude v Dubaji přes 500 kilometrů nových pláží.

Cena celého projektu se velmi těžko vyčísluje, nicméně můžeme dojít alespoň k přibližným hodnotám. U Dubaje se mají nacházet tři hlavní souostroví s cenou mezi 12 a 14 miliardami amerických dolarů. Vedle nich o něco menší, nicméně stejně drahá Mapa světa. Nemalou částku si vyžádá také vytvoření miniměstečka pro personál, který má kolos obsluhovat a udržovat. Celkem se dostáváme do výšin několika desítek miliard dolarů, tedy k částkám okolo biliónu českých korun.

Více o Dubaji také zde:

Tunelový komplex Blanka – megalomanský projekt v našich zeměpisných šířkách
Celkem 37 miliard korun, na tolik se nakonec může cena celého projektu dostat. Nicméně nejen to láká zástupy zvědavců k největší uměle vytvořené díře v republice. Lze to odvodit z vysoké návštěvnosti dnů otevřených dveří Blanky. Ty se ovšem na podzim 2013 nekonaly, neboť v plánovaném termínu vyvrcholil spor mezi městem a stavební firmou o zaplacení zakázky a práce se zastavily.

Nejvyšší a nejdražší ruské kolo v USA vyvolává dohady

New York je nejnavštěvovanějším státem USA. Nejvíce jeho návštěvníky přitahují Niagarské vodopády a pochopitelně i největší město Severní Ameriky New York City. Většina turistů sem směřujících vyhledává čtvrť Manhattan. Vždyť se v ní nachází Empire State Building, proslulý Central Park nebo „muzejní míle“, úsek s největší koncentrací muzeí na světě. Chodit v těchto lokalitách je jako procházet se po filmovém plátně, vždyť spousta těchto míst je zvěčněných na filmovém pásu slavných snímků.

O to zvláštněji působí argumentace radních ohledně vybudování obřího ruského kola na břehu Manhattanu. Prý sem chtějí přilákat více turistů. To zní velmi zvláštně a celá věc vyvolala velkou polemiku. Pobuřuje především umístění stavby. Sice z ní bude dobře vidět na sochu Svobody, nicméně její provoz značně znepříjemní přírodní podmínky. V místě se totiž bude muset vypořádávat se silnými povětrnostními vlivy.

Foto: Xtrememachineuk (Wikimedia Commons)

Takto podobně by mělo vypadat nové newyorské kolo.

Budování „New York Wheel“, jak se stavba jmenuje, zpomalil hurikán Sandy, jenž ji smetl. V součtu s technickou i finanční náročností stavby vše vyústilo ve výrazné zpoždění projektu, takže se pravděpodobně nedostane do provozu v plánovaném roce 2015.

New York Wheel
Gigantické plány počítaly s tím, že se atrakce vysoká 190 metrů stane největším ruským kolem na světě. Toho se však asi nedočká, neboť ji pravděpodobně předběhne o 20 metrů vyšší konkurence v Dubaji. I tak ale parametry New York Wheel berou dech. Například možnost svézt najednou 1440 lidí.
Foto: ESO travel

Pln hotelů s luxusními interiéry se New York snaží stále zvyšovat počet turistických magnetů na svém území.

Singapur: Hotel s koupáním na hraně střechy

Co do nákladů je ruské kolo v nejlidnatějším městě USA oproti Palmovému ostrovu jen trpaslík. Někde mezi nimi stojí nejdražší budova světa, Marina Bay Sands v Singapuru. I s pozemky přišla v přepočtu na 115 miliard korun. Jde o obří hotel se střešním bazénem nebo obchodním centrem, které je protkané romantickým vodním kanálem.

Takové stavby mívají v Evropě často potíže s památkáři, nezapadají totiž do architektonické koncepce země. Tady tomu bylo naopak. Vše, co nyní ve městě roste, se přizpůsobuje nové pobřežní dominantě Singapuru.

Foto: Someformofhuman (Wikimedia Commons)

Marina Bay Sands se z moře nedá přehlédnout.

Ne všechny megastavby se však podaří zrealizovat. Pro příklady nemusíme ani chodit do exotických krajů. Stačí se podívat do Rumunska. V hlavním městě Bukurešti naplánovali politici vybudování velkého multifunkčního centra poblíž budovy parlamentu. Obchodní centrum s možností sportovního a kulturního vyžití mělo sestávat z osmi mrakodrapů, z nichž nejvyšší by šplhal do výše 70 pater.

Stavba rumunské Esplanady byla pro nedostatek financí nakonec pozastavena. V Bukurešti tak zatím žádný takový zázrak moderní architektury nenavštívíte. Palmový ostrov nebo newyorské kolo však reálně vidět lze. Pokud budete mít cestu do těchto končin, určitě si je nenechte ujít. Ten pohled i fotka rozhodně stojí za to.

Inzertní sdělení: Vydejte se za exotikou!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů:

Parní lázně, střešní bazén a blízkost jediné sjezdovky pokryté sněhem uprostřed pouště. To vše nabízejí hotely v nejluxusnějším městě světa. To si nesmíte nechat ujít!

Na jedné straně špičkový servis v moderních městech Singapur a Kuala Lumpur, na druhé třeba procházka po chodníku v korunách stromů malajského národního parku Taman Negara.

Od Empire State Building a dalších dominant Manhattanu přes losangeleský Hollywood či Grand Canyon až na romantické výšiny San Francisca. Tak neváhejte a projeďte se Amerikou!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o dekadentním luxusu gay friendly dovolené, dále o bambusovém vlaku a dalších zvláštních dopravních prostředcích nebo o nejdeštivějším místě světa, kde prší skoro každý den.

Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán  

Anketa

Označili byste některou svou v minulosti absolvovanou dovolenou termínem "sexuální turistika"?
ano
12,5 %
ne
82,3 %
těžko říct
5,2 %
Celkem hlasovalo 96 čtenářů.

Předražené olympiády

V poslední době se v médiích i na sportovních fórech bouřlivě diskutuje o stále rostoucích nákladech na největší sportovní podnik světa. Které hry se takto zviditelnily nejvíce?

Ptačí hnízdo v Pekingu

Olympijský stadion měl stát něco přes 500 milionů dolarů. Tuto částku však organizační výbor vyhodnotil jako neúnosnou, tak se konstrukce stadionu připomínající útočiště opeřenců  musela uskrovnit.

I odlehčená vrchní část si stejně vyžádala vysoké náklady, a tak od půlmiliardové hranice nebyli nakonec stavitelé příliš daleko. 

Tím však finanční patálie okolo honosného stadionu nekončí. Jeho provoz stojí navíc dalších 10 - 11 milionů dolarů ročně. Narozdíl od nedaleké plavecké haly přestavěné na akvapark se nepodařilo centrální hřiště čínské olympiády efektivně zužitkovat.

Olympijské hry v Soči

„Skvělá práce, mládenci,” řekl sarkasticky Vladimir Putin organizátorům, když se dozvěděl, jak se první zimní olympiáda v Rusku oproti plánu extrémně prodražuje.

Podle oficiálních zpráv stála akce asi 130 miliard korun, podle opozice však úřady z propagandistických důvodů nezapočítaly do zveřejněné částky spousty položek a cena her byla mnohonásobně vyšší.

Přes všechny gigantické náklady se začátek her nesl v duchu úsměvných nedodělků, například dvou toaletních mís v jedné kabince.

Nastávající letní olympijské hry 2016 v Riu de Janeiru také aspirují na zařazení do této kategorie. Jejich přípravy jdou velmi ztuha, stavební práce nabraly skluz a část peněz na budování sportovišť údajně zchroustala kusadla korupce.

Související články

Výběr článků

Načítám