Hlavní obsah

Pozor, vyletí ptáček! Která místa na planetě jsou nejfotografovanější?

V éře klasických fotoaparátů docházel vášnivým fotografům na těchto místech film. A pak druhý, občas i třetí a čtvrtý. Jsou to místa, která nechybí ve fotoalbu všech vášnivých cestovatelů, ale i v plánech těch, kteří na cesty ještě nevyrazili. Mezi nejfotografovanější místa světa patří panorama New Yorku, evropské metropole Řím a Barcelona, Istanbul, ale i Budapešť a Praha.

Foto: www.bigstockphoto.com

Nejfotografovanějším místem světa je New York. A při pohledu na panorama mrakodrapů ani není divu.

Článek

Ještě před několika lety jsme se mohli o nejfotografovanějších místech planety jen dohadovat. Moderní technologie ale učinily všem dohadům přítrž – dnes už existují aplikace, které si z největších světových fotogalerií „vysosají“ informace se souřadnicemi GPS. Z nich pak vznikají speciální mapy – na kterých ta nejfotografovanější místa světa září, ale najdete na nich i obrovské tmavé plochy, které fotografy vůbec nelákají.

Jak vypadá první desítka míst, která se v hledáčcích fotografů objevují nejčastěji? Dominuje Evropa. První desítku sice vede bezkonkurenční New York a deváté je Buenos Aires, dalších osm lokalit ale najdete na starém kontinentu – Řím, Barcelonu, Paříž, zčásti Istanbul, Benátky, Monte Carlo, Florencii, Budapešť. My se ale Evropě, s jedinou výjimkou, věnovat nebudeme.

Foto: www.bigstockphoto.com

Nejkrásnější pohled na New York je prý z ptačí perspektivy. Ale i procházka mezi mrakodrapy má něco do sebe.

Nejznámější, nejfotografovanější – New York

Žádné jiné město není zdokumentované na tolika fotkách jako New York. Panorama s mrakodrapy na Manhattanu fotí každý, kdo do města, které nikdy nespí, dorazí. Chystáte se sem? Pak rozhodně nevynechejte vyhlídku Top of the Rock na špici Rockefellerova centra. Jako na dlani z ní budete mít Central Park, ale především Empire State Building a část dolního Manhattanu.

A jak si stojí Praha?
Českým zástupcem na čele žebříčku je Praha. Ta se drží na přelomu první a druhé desítky. Až za Prahou jsou například Madrid, Sydney nebo Londýn. Nejvíce se v Praze logicky fotí Hrad, pak staroměstský orloj a velmi často se na fotkách objevuje i výhled z Petřínské rozhledny.

Lístek vyjde na třicet dolarů, ale zážitek stojí za to – zvlášť když si cestu na vrchol naplánujete na čas těsně před setměním. Nahoře sice bude spousta turistů, ale výhled a fotky za to rozhodně stojí, ohřát se navíc můžete v místní kavárně. Volte raději všední den, kdy budou svítit kanceláře ve všech mrakodrapech okolo vás.

Foto: www.bigstockphoto.com

Výhled z Top of the Rock – parádní je ve dne, ještě krásnější v noci.

V New Yorku stojí za to i procházka po Brooklyn Bridge. I z něj uděláte perfektní fotky. Nekončete procházku ale v jeho polovině a dojděte až na konec a pak na promenádu Brooklyn Heights – panorama dolního Manhattanu budete mít jako na dlani. V podvečer je to kouzelný pohled.

Voda fascinuje – Niagarské vodopády

K Niagarským vodopádům každý rok zamíří asi 12 miliónů turistů, kteří tu „vystřílejí“ stamilióny fotek. Není divu, že jsou vodopády 13. nejfotografovanějším místem planety (dvě místa za Prahou). Dravá voda tu na hranici USA a Kanady vytvořila mezi Erijským a Ontarijským jezerem hned tři vodopády. Nejznámější je Podkova – vysoká 52 metrů a ležící na hranicích.

Foto: www.bigstockphoto.com

Niagarské vodopády každý rok navštíví asi 12 milionů turistů. Vznikají tu desítky milionů fotek.

Mimochodem, věděli jste, že vodopády „couvají“ proti proudu řeky? Voda obrušuje hranu vodopádu, a tak vodopády každý rok zhruba o čtyři centimetry couvnou.

Neony zářící Las Vegas Strip

200 tisíc lidí každý víkend. A jen na slavném bulváru The Strip asi 62 tisíc hotelových pokojů. Las Vegas je továrnou na peníze, na sny, ale i na stovky tisíc fotek, které ho posílají na 26. místo nejfotografovanějších míst a měst planety. A symbolem Vegas je právě bulvár The Strip.

Foto: www.bigstockphoto.com

Většina největších hotelů planety leží v Las Vegas.

Ten měří zhruba sedm kilometrů, oficiálně začíná u věže Stratosphere (s adrenalinovými atrakcemi na vrcholu) a jeho druhým koncem je obrovská tmavá pyramida hotelu Luxor. V Las Vegas jsou právě ohromné hotely a kasina v nich těmi největšími atrakcemi. Leží tu dokonce 18 (podle některých zdrojů „jen“ 15) z 25 největších hotelů planety.

Nejfotografovanější místo Řecka NEJSOU Athény

Nejvíce se totiž spouští cvaká na ostrůvku Santorini. Vysoké skály, pláže s černým pískem, bílé domky, modré střechy a nejkrásnější západy slunce na planetě – to jsou hlavní taháky malinkého ostrůvku, který patří k nejkrásnějším, ale zároveň k nejdražším destinacím v Řecku. Na žebříčku nejfotografovanějších míst je Santorini na 46. místě.

Foto: www.bigstockphoto.com

Vesnička Oia na Santorini láká turisty z celého světa na pověst o nejkrásnějších západech slunce na planetě.

Luxusní dovolená v resortu vysoko na skalách, s privátní terasou, bazénem nebo vířivkou tu vyjde na desítky tisíc korun. Kouzlo mají ale i podvečerní toulky vesničkou Oia, která je nejčastěji zachycená na fotografiích z tohoto ostrova.

Ďáblův chřtán těsně za první padesátkou

V Jižní Americe jsou nejfotografovanější místa rozptýlena především při pobřeží Brazílie, výjimkou jsou vodopády Iguazu, které jsou 53. nejfotografovanějším místem planety. Vodopády, které jsou širší než Viktoriiny a vyšší než vodopády na Niagaře, leží na hranicích Brazílie a Argentiny a lákají turisty z celého světa.

Foto: www.bigstockphoto.com

Vodopády Iguazu patří k největším lákadlům Jižní Ameriky. Připravte se ale na pořádné promáčení!

Pro fotografy a vlastně pro všechny turisty platí, že by neměli zapomenout pas. Z brazilské strany jsou vodopády vidět v celé své délce a pohled na ně je z břehu nejkrásnější právě odsud, interaktivnější zážitek vás ale čeká na argentinské straně – díky mostkům a lávkám se dostanete do bezprostřední blízkosti běsnícího živlu.

Místní domorodci dokonce věří, že se za masou vody v nejdivočejší části vodopádu zvané Ďáblův chřtán skutečně ukrývá vstup do pekla.

Inzertní sdělení: Vydejte se na atraktivní dovolenou!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky exkluzivních zájezdů:

Vydejte se s námi do nejslavnějšího města světa! Vystoupejte na Empire State Building nebo na Top of the Rock a prohlédněte si město z výšky. Projděte se Central Parkem a mezi mrakodrapy na Manhattanu. Přejděte po ikonickém Brooklyn Bridge a vyfoťte si panorama s mrakodrapy.

Ubytujeme vás v srdci města, na Manhattanu, a zajistíme pro vás skvělého průvodce, který vás protáhne těmi nejzajímavějšími místy. Vyplujeme i k soše Svobody! Pět dní, tři noci, nezapomenutelně zážitků!

Vezmeme vás do New Yorku k Niagarským vodopádům, ale i do Washingtonu nebo do Las Vegas. Zastavíme se i v nejslavnějších národních parcích – v programu cesty jsou Grand Canyon, Joshua Tree, Bryce Canyon i Údolí smrti.

Připravili jsme pro vás atraktivní program na téměř tři týdny a vyrazí s vámi ti nejlepší průvodci, které si umíte představit. V ceně je i společná večeře v Las Vegas nebo plavba k Niagarským vodopádům.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o přehradě Hoover Dam, o nádherné Aljašce nebo o plavbě z Moskvy do Petrohradu. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Vozíte s sebou na dovolenou fotoaparát?
Ano, vozím.
82,8 %
Už ne, nahradil ho mobilní telefon/tablet.
14,7 %
Ne, nevozím.
2,5 %
Celkem hlasovalo 326 čtenářů.

Na Instagramu Paříž nenajdete

Na Instagramu „frčí“ jiná místa, než která mají v hledáčku fotografové. Zatímco s klasickým foťákem se lidé nejčastěji pokoušejí dokumentovat nejznámější místa a pózují před nejznámějšími památkami a atrakcemi, na Instagram pálí mobilní „selfie“ z koncertů, zápasů a nejrůznějších dalších aktivit.

I proto do první desítky míst, která se nejčastěji objevují na Instagramu, patří:

  •  Disneyland v Kalifornii
  • baseballový Dodger Stadium v Los Angeles
  • náměstí Times Square v New Yorku
  • obchodní centrum Siam Paragon v Bangkoku
  • Park Gorkého v Moskvě
  • muzeum Louvre v Paříži
  • Rudé náměstí v Moskvě
  • multifunkční hala Madison Square Garden v New Yorku
  • baseballový Yankee Stadium v New Yorku
  • nákupní centrum Dubai Mall ve Spojených arabských emirátech

Související články

Výběr článků

Načítám