Hlavní obsah

Poznejte tajemství afrických národních parků: Lávovou řeku, červené slony a Noemovu archu

Jedeme srdcem africké buše. Cestou potkáváme usměvavého Masaje se sandály z pneumatik, zahlédneme hrdou lví hřívu a fotíme troubícího červeného slona. Zní to snově, že? Afrika má 335 národních parků s milióny zvířat žijících na širých pláních i na hoře vysoké 5895 metrů. Pojďme se podívat, co všechno „černý kontinent” skrývá.

Foto: Bigstock.com

Kdo by chtěl poznat nějakého šlechtice, ten se může vydat do Afriky za králem. Králem zvířat.

Článek

Na africkém kontinentě se nachází přes 300 krásných národních parků. My jsme pro vás vybrali šest z nich, které jejich návštěvníci nejlépe hodnotí. Zažít v nich lze exkluzivní dobrodružství, tedy pokud se do některého z nich vydáme. Nejdřív se ale podíváme, co nás může čekat.

Po Serengeti se prohání stáda dlouhá až 40 km

Představte si nekonečně se táhnoucí travnatou savanu velikou jako polovina Belgického království a jako o život běžící milióny pakoňů a na stovky tisíc zeber. Jedno stádo pakoňů se občas natáhne až do délky 40 km!

Na světě neexistuje působivější přírodní událost. Každoroční migrace ve druhé polovině roku směřuje ze severu Tanzanie na jih Keni (poté zase opačně), kde krajina parku Serengeti plynule přechází v nejznámější keňskou rezervaci Masai Mara.

Foto: Bigstock.com

V Serengeti dochází k největší migraci zeber na celém světě.

Vedle pozorování zvířecí migrace je velkým turistickým tahákem Serengeti tzv. velká pětka (lev, slon, buvol, levhart a nosorožec) a více než 70 druhů dalších savců volně se pohybujících a žijících v parku. K nezapomenutelným zážitkům tu patří také let v balónu jak vystřiženém z knih Julesa Verna. Na focení zapadajícího slunce nad skalnatými výběžky, akáciovými lesy a pláněmi Serengeti pasažéři ještě dlouho poté vzpomínají.

Přečtěte si také o zajímavých místech jiných kontinentů:

Z divokého safari k relaxaci na nádherné pláží

Až 40 % rozlohy Tanzanie je chráněným územím. Podobně je na tom i největší korálový ostrov při pobřeží východní Afriky, smyslně exotický a kořením provoněný Zanzibar. Odskočit si na chvíli od dobrodružného objevování východoafrického safari na plážový ráj Zanzibaru je mezi turisty nesmírně populární záležitost.

Černý a téměř vyhubený
V Africe jich žily tisíce, pak už jen stovky, dnes jich je jen posledních několik desítek kusů. Nosorožci dvourozí nebo, chcete-li, černí patří mezi kriticky ohrožené druhy – tři poddruhy tohoto zvířete jsou dokonce považovány za zcela vyhubené. Posledních pár kusů žije v kráteru Ngorongoro a spatřit je ve volné přírodě, to je téměř malý zázrak. V Česku tyto nosorožce (s velkými úspěchy) chová Zoo ve Dvoře Králové nad Labem.

Masai Mara: Za lvy a gepardy

Národní rezervace Masai Mara je jediným místem na světě, kde lze spatřit unikátní exemplář volně žijícího černého nosorožce. Dále se rezervace proslavila přítomností domorodých Masajů, kteří v okrajových částech Masai Mara žijí bezstarostným životem pastevců. Míst, kde jsou lidé v takovém sepětí s přírodou, už na světě zbývá jen pár.

Cestuje se sem ale také za divokými šelmami, jako jsou lvi, gepardi či levharti. Předně za lvy. Proto se nedivte tomu, když vám průvodce bude z auta odpočívající krále přírody představovat jmény, jako například Mickey, Romeo, Cleopatra a podobně. Díky probíhajícím výzkumným projektům má totiž každý lev v rezervaci své lidské jméno a dá se snadno identifikovat.

Foto: Bigstock.com

Žirafa dokáže běžet rychlostí až 50 km v hodině.

Foto: Bigstock.com

Masajové jsou mimo jiné velmi dobří tanečníci.

V korunách stromů a na obloze zde můžete také pozorovat více než 450 ptačích druhů včetně keňského národního symbolu – mandelíka fialovoprsého. Z dalších zvířat zde žijí třeba gazely, žirafy, hyeny, hroši a pštrosi. A pokud v Keni hledáte kromě nejznámějšího i největší chráněné území, tak se musíte vypravit na jihovýchod do národního parku Tsavo.

V NP Tsavo teče největší lávová řeka a sloni mají červenou barvu

Samotný park je dělen železniční tratí na východní a západní část. Východní oblast je rozlohou o trochu větší a protéká tudy 290 km dlouhá řeka Yatta Plateau. Jde o nejdelší lávovou řeku světa, která vyvřela na zemský povrch před více než 200 lety. A pak tu jsou pro turisty na hlavním pořadu dne „červení sloni“. Načervenalou barvu mají z válení se ve hlíně. Lepší ochranu proti slunci a dotěrnému hmyzu snad ani nejde v případě slonů doporučit.

Foto: Bigstock.com

Červený slon v plné parádě a dobré náladě.

Podobnou barvu jako zdejší sloni mají i Lugardovy vodopády pojmenované po prvním prokonzulovi východní Afriky. Bizarní splavy vzniklé erozí jsou místem jako dělaným pro lenošící krokodýly, hrochy a samozřejmě fotoaparáty návštěvníků Tsava.

Na západě národního parku se rozkládají spíše vodní plochy (proto je zde nejlepší pozorovatelna zvířat v zemi) a skalnaté kopce. Z některých lze dokonce velmi dobře vidět ledové úpatí nedaleké nejvyšší hory kontinentu Kilimandžára a přilehlý národní park v Tanzanii. Vzhůru tam!

NP Kilimandžáro: Nejvyšší horu Afriky lze pokořit za pět dnů

Svahilsky se řekne „svítící hora“ a Masajové jí zase říkají „bílá hora“. Každopádně s 5 895 metry nad mořem je Kilimandžáro horou především úctyhodné velikosti. Výstup na horu zvládne naprosto každý, nehledě na dosavadní horolezecké a trekingové zkušenosti. Za pět dnů stojíte po boku svého průvodce jen cca 400 km od rovníku na vrcholku, který po celý rok pokrývá sněhová pokrývka, a vy shora děláte fantastické fotky.

Foto: Bigstock.com

Na vrchol Kilimandžára vede pět přístupných a oficiálních tras.

Pod samotnou horou najdete tropické pralesy, travnaté a horské savany, kde se prohánějí třeba zebry, Thompsonovy gazely, pakoni, buvoly nebo antilopy. Ale spatřit zde takového leoparda nebo lva je spíše ojedinělou událostí. Zato v „osmém divu světa“, na dně vyhaslého kráteru Ngorongoro kousek na západ od vrcholu Kilimandžára, to je o něčem jiném. Tam můžete být obklopeni v jediném momentě tolika lvy, že tomu ani nebudete sami věřit.

NP Ngorongoro: V „Noemově arše“ žije nejvíce lvů na světě

V bývalém vulkanickém území je totiž největší koncentrace lvů na světě, což může dost dobře platit i pro další zvířecí druhy z velké pětky. Ne nadarmo se jezerům, močálům a hlubokým lesům ve vyhaslé sopce Ngorongoro říká ráj zvířat nebo také „Noemova archa“.

Foto: Bigstock.com

Mladá lvíčata jsou velmi hravá a roztomilá.

Ngorongoro bylo vysoké jako Kilimandžáro
Víte, že původně bylo chráněné území Ngorongoro součástí parku Serengeti, a to až do roku 1959? Vědci odhadují, že vrchol původní sopky mohl být stejně vysoký jako současná nejvyšší hora černého kontinentu Kilimandžáro, tedy okolo 5 800 metrů.

Naším tajným tipem k fotografování je zde mělké azurově modré kráterové jezero Magadi, domov vznešeně se promenujících plameňáků. Na okraji kráteru zase najdeme nejlepší výhled pro zachycování úžasných panoramatických scenérií.

O něco méně lvů než v předešlých lokalitách („jen“ 1 500 kusů), ale zato okolo 120 tisíc antilop či 227 druhů pestrobarevných motýlů lze lehce vidět o cca čtyři tisíce kilometrů vzdušnou čarou směrem na jih. To už nás láká ke svému dalšímu jedinečnému dobrodružství Krugerův NP v Jižní Africe.

Krugerův NP: Nejstarší na kontinentě a veliký jako naše Morava

Nejstaršímu národnímu parku Afriky je v současnosti 113 let a za své jméno vděčí významnému búrskému politikovi Paulu Krugerovi. Ten je v JAR znám jako „strýček Paul“. Trnité buše a travnaté savany se rozprostírají do dáli na rozloze stejné jako celá naše Morava, to jen pro představu.

Foto: Bigstock.com

Víte, že nosorožec je krátkozraký?

Krugerův národní park je znám svými obrovskými baobaby a Crocodile River neboli Krokodýlí řekou. Jak již stojí výše, fauna je tu vskutku rozmanitá – 137 druhů savců, 112 druhů plazů, 49 druhů ryb a více jak 500 druhů ptáků. Park je, co se týče služeb, turisticky nejlépe vybavený a zabezpečený ze všech národních parků a chráněných rezervací, které lze v Africe navštívit a vidět.

Inzertní sdělení: Vydejte se s námi do Afriky

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Připravili jsme pro vás atraktivní koktejl! Navštivte ty nejlepší národní parky v Africe včetně Serengeti a Ngorongoro a zároveň si užívejte luxus nejlepších hotelů, ve kterých se tu můžete ubytovat. Poznejte například unikátní Ngorongoro Serena Lodge na hraně slavného kráteru!

Více než týdenní zájezd si můžete ještě prodloužit o relaxační odpočinkovou dovolenou na Zanzibaru. V ceně zájezdu je nejen ubytování a doprava, ale i vstupy do národních parků, jízdy terénním vozem s garancí místa u okna i služby profesionálních průvodců.

Prožijte přelom roku na nádherných plážích afrického ostrova Zanzibar! Odleťte po svátcích 27. prosince a zpátky do Česka se vraťte až v roce 2016. Vybrali jsme pro vás ty nejlepší resorty na Zanzibaru – včetně pětihvězdičkových s privátními plážemi a službami komorníka.

Čtěte dále: 

Přečtěte si o eurovíkendech v Moskvě, o smrtelně nebezpečných vodopádech nebo o thajských plážích a prokletém Buddhovi. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Pavel Jartym & Tomáš Cikán

Anketa

Chtěli byste se podívat do Afriky?
už jsem tam byl(a)
18,6 %
ano, na pláž
5,4 %
ano, na safari
28,7 %
ano, jinam
28,7 %
ne
18,6 %
Celkem hlasovalo 129 čtenářů.

Dospělý Masaj nosí sandále od Michelinu a chlubí se svými krávami

Masajové tvoří velmi zajímavou svébytnou etnickou skupinu. Jejich počet nyní odhadujeme na 250 tisíc jedinců. Uznávají jedině patriarchát, kde muž může mít klidně i více manželek. Naopak žena musí být dle jejich morálky věrná pouze jednomu muži.

Společenské postavení a moc Masaje se pozná podle počtu vlastněných krav. Náčelníci vesnice se tím před turisty rádi a dlouze chlubí. Dospělý Masaj, který nemá žádnou krávu, je považován za společensky neschopného jedince.

Originalita smyšlení Masajů se pozná i podle módy. Sandály se vyrábějí z plastů a někdy klidně za výchozí materiál poslouží i stará pneumatika.

O Africe, ale i dalších exotických místech se můžete dozvědět více na cestovatelském webu Cestovinky.cz.

Související články

Výběr článků

Načítám