Hlavní obsah

Poznejte Mayskou riviéru: Letoviska lákají na veliký luxus, delfíny i na kurzy vaření

Dávat rovnítko mezi celou Mayskou riviéru a její nejslavnější letovisko Cancún by byla obrovská chyba. Mayská riviéra totiž není jen Cancún, ale dalších 160 kilometrů pláží, kde je písek jemný jako prach, kde jsou luxusní hotely často „jen pro dospělé“, kde se dá plavat s delfíny a navštěvovat tajemná mayská města v džungli. Poznejte méně známá mexická letoviska, perly Mayské riviéry.

Foto: ESO travel

Hotelová zóna Playacar nabízí ty nejluxusnější hotely v Mexiku.

Článek

Mayská riviéra – to je poloostrov Yucatán, pobřeží Karibského moře, desítky mayských památek a… Američané. Nicméně právě díky nim je úroveň služeb na Mayské riviéře tak vysoká. Američané za svoje peníze chtějí stoprocentní služby a nedostatky neodpouštějí. Vidět je to jak v hlavním letovisku Mayské riviéry, Cancúnu, kde je živo dnem i nocí, tak v menších letoviscích. A tam možná ještě víc.

Mexiko není vůbec špatná silvestrovská destinace. O těch dalších si přečtěte v článku Naplánujte si Silvestr! Máme pro vás tipy na nejluxusnější nebo nejdivočejší místa

Ochočení delfíni a obří jachty v Puerto Aventuras

Jedním z menších, ale o to luxusnějších letovisek je městečko Puerto Aventuras. Má šest tisíc obyvatel a obrovskou marinu, která pojme i ty největší a nejluxusnější jachty. K ruinám mayského města Tulum je to dvacet minut jízdy, do hodinky jste i na ostrově Cozumel – Puerto Aventuras je ideálním výchozím bodem pro poznávání. Pokud se člověku tedy vůbec chce opouštět zázemí zdejších pláží. Teplo, sluneční paprsky a koktejl v ruce totiž dělá lenochy i z těch nejaktivnějších turistů.

Foto: Dennis Jarvis

Bílý písek a minimum turistů – tak vypadají méně známá letoviska na Mayské riviéře.

Na rozdíl od Cancúnu nejsou v Puerto Aventuras tisíce a tisíce hotelových pokojů. Naopak převažují menší hotely a apartmány, často s pěti hvězdičkami na kontě. Platí se tu za soukromí a klid. V centru městečka to ale v podvečer příjemně ožívá – ať už v tradičních mexických restauracích, nebo v barech, kde se vám dostane spíše mezinárodní kuchyně a pití.

V zimě k moři. Proč ne?

A obrovským lákadlem jsou v neposlední řadě i ochočení delfíni, se kterými si můžete zaplavat ve velkém bazénu. Pro milovníky ďábelsky ostré mexické kuchyně se potom nabízí účast na některém z kurzů vaření. Pořádají je samotné hotely a je o ně veliký zájem.

Foto: ESO travel

Ne každému se chce cestovat po památkách – zvlášť pokud má k dispozici takový bazén.

Za golfem a nákupy do Playacar

Zatímco Playa del Carmen je ještě pořád městečko vydechující typickou mexickou atmosféru, Playacar je zóna opravdu luxusních hotelů, která na městečko navazuje. Nicméně od hotelového bazénu jste na 5. Avenidě, což je hlavní tepna Playa del Carmen plná luxusních obchodů, za čtvrthodiny svižnější chůze.

„Playacar by měl navštívit každý, kdo miluje golf,“ tvrdí tištění průvodci Mexikem. Zdejší hřiště je krásné, ale náročné a patřící mezi úzkou špičku nejlepších golfových hřišť ve Střední a Jižní Americe. Má osmnáct jamek, těsně ho lemuje „džungle“ a tvůrci si dali opravdu záležet na kontrastu pečlivě střiženého trávníku a okolní přírody. Má to atmosféru a tu nejmagičtější asi přímo na osmnácté jamce, od které je vidět na průzračné moře.

Hotely v Playacar patří k mexické špičce. Pozor ale na to, že spousta z nich se specializuje pouze na dospělou klientelu. Najdete tu tedy hotely, které na svých webových uvádějí, že jsou u nich vítáni hosté starší šestnácti let, případně hotelové komplexy, které jsou rozdělené na „rodinnou“ část a na část pro dospělé hosty.

Foto: ESO travel

Golfové hřiště v Playacar je jedno z nejlepších ve Střední Americe.

Hotely tu obvykle leží přímo na pláži (mimochodem prý jedné z nejkrásnějších na Yucatánu) a jsou nízké – je tady totiž zakázáno stavět budovy vyšší než pět pater, aby se nezměnil ráz krajiny.

O největším městě v oblasti, Cancúnu, si více přečtěte v článku Cancún: Tajemné podvodní město duchů, mayské památky i nejluxusnější letovisko 

Jen kousek do Playa Maroma

Z Playa del Carmen, respektive z Playacar, je to jen patnáct kilometrů do dalšího malého letoviska Mayské riviéry. Playa Maroma leží na stejnojmenné pláži, která se pravidelně umisťuje v žebříčcích o nejkrásnější pláže světa, a i tohle letovisko láká na klid, soukromí a minimum turistů.

Foto: holidaycheck.at

Počasí je tu fajn po celý rok. Teď jsou tu ale příjemnější teploty – okolo osmadvaceti stupňů.

Nejlepší čas pro dovolenou tady je právě naše zima. Teploty se od října do března pohybují okolo osmadvaceti stupňů. Po zbytek roku je tu až šestatřicet – což není právě ideální teplota pro výlety po okolí. A že je tu co poznávat – ostatně podívejte se do bočního sloupce, nebo si přečtěte jeden z dalších článků, který poodhaluje tajemství nejznámějších památek na Yucatánu:

Inzertní sdělení: To nejlepší z Mexika

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Mexika:

Poznejte nejkrásnější pláže světa! Mayská riviéra – to je Cancún, Playa del Carmen a další letoviska. Golf, slunce, potápění, mayské památky. Luxusní hotely a dovolená, na kterou se nezapomíná!

Výčet toho nejzajímavějšího, co lze v Mexiku vidět. Hluboké dojmy z návštěvy Teotihuacánu a Chichén Itzá vstřebáte při relaxaci u moře. Podívejte na itinerář cesty!

Vhodný program pro milovníky kombinovaných zájezdů. Po velmi atraktivním okruhu si budete užívat nádherných pláží Karibiku v některém z letovisek. Deset dní toho pravého Mexika!

Čtěte dále: 

Přečtěte si také o jezeře Bajkal, o unikátním městě Šibam nebo o ikonách USA. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Ve kterém z mexických letovisek byste chtěli strávit dovolenou?
V Cancúnu
19,4 %
V Acapulcu
6,5 %
V Playa del Carmen
15,3 %
Na ostrově Cozumel
48 %
V Playa Maroma
2,8 %
Jinde
8 %
Celkem hlasovalo 248 čtenářů.

Kam se na Mayské riviéře vydat?

Nejen z ležení na pláži živ je člověk. A dvakrát tak silně to platí pro Mayskou riviéru, kde se to unikátními místy jen hemží. Podívejte se na tři z nich, která nesmíte vynechat.

Tulum

Město Tulum bylo jediným mayským městem, které bylo obydlené ještě v době, kdy sem přišli španělští kolonizátoři. Dnes z města na útesu nad průzračným mořem zbývají jen ruiny, ale i ty jsou pořádně působivé.

Tulum v překladu znamená „zeď“ a jeho název pravděpodobně odkazuje na vysoké hradby, které ho chránily. Působivá je i okolní divoká džungle, ve které je Tulum ukrytý.

Cozumel

Na tento mexický ostrov se dostanete lodí z letoviska Playa del Carmen. Plavba trvá asi půl hodiny. Ostrov Cozumel proslavily krásné pláže, mayské památky ukryté v džungli a také obrovská bezcelní zóna, kde i to nejluxusnější zboží pořídíte za velmi nízkou cenu. Cozumel je také pojem mezi potápěči – k Velké mezoamerické útesové bariéře, druhému největšímu korálovému útesu planety, je to totiž jen kousek.

Cobá

Mayské město Cobá je asi jednou z nejpůsobivějších památek na poloostrově Yucatán. Cobá byla v době, kdy ji objevili španělští kolonizátoři už dávno opuštěná. Uprostřed zelené džungle tehdy našli opuštěné, ale jen minimálně zchátralé mayské chrámy. Ty tu stojí dodnes a fascinují turisty z celého světa. Cobá v překladu znamená „Neklidné vody“ a její název nejspíš odkazuje na pět jezer, která leží v její bezprostřední blízkosti.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám