Hlavní obsah

Poznejte legendární Timbuktu: Město soli a zlata, které bylo africkou Cambridge

Sůl nad zlato, to by si mohli říkat obyvatelé historického malijského města. Vzniklo totiž díky tomu, že leželo na stezce, kudy obchodníci vozili především právě sůl. Postupem času se z něj stalo centrum oblasti významné nejen obchodem, ale i architekturou a vzděláním zdejších vědců.

Foto: Emilio Labrador

Svět může ochromit ropná krize, ale Timbuktu je na ni se svými osly připraveno.

Článek

Když se řekne Mali, málokdo si představí, že by tam mohl vidět něco zajímavého, nebo se tam dokonce vydat. Při vyslovení jména Timbuktu ale mnoho lidí tuší, že jde o turisticky zajímavou lokalitu. Tady sláva města předčila věhlas celého státu, byť na jeho území nalezneme i jiná místa hodná navštívení. O tom ale jako obyvatelé Česka, které někteří cizinci znají jen díky tomu, že v něm leží Praha, něco víme.

Timbuktu, to je africká obdoba Cambridge

Poněkud nadsazený titulek? Ale vůbec ne, svého času platilo město za centrum vzdělanosti celého černého kontinentu. Před pěti sty lety se univerzita v Timbuktu řadila mezi nejkvalitnější islámské vysoké školy na světě. Dnes už věhlas zdejších učitelů a mudrců není takový, pokud ale zavřeme oči, vítr jako by do písku pořád šeptal myšlenky středověkých vědců, kteří tu působili.

Foto: Ferdinand Reus

Ekologicky šetrné domy vypadají v Mali úplně jinak než ty evropské. Také jejich stavba stojí mnohem méně.

Zmínky o tom, že v této oblasti někdo pobýval, se objevily už dříve, ale skutečně významným městem se Timbuktu stalo až kolem roku 1100. O něco později se stalo součástí Malijské říše a tehdy začala jeho cesta za slávou. Sezónní tábořiště obchodníků z kmene Tuaregů se proměnilo v moderní středověké město, do něhož se stahovali učenci a studenti ze širokého okolí.

Velkou slávu získaly Timbuktu také mýty o jeho nezměrném bohatství. Odvozují se z pověsti, podle níž kdysi dávno vládce města při náboženské pouti do Mekky se zastavil v Egyptě, kde kolem sebe rozhazoval hrsti zlata. Fáma přilákala do oblasti nejednoho hledače pokladů.

O Africe si přečtěte i v dalších článcích:

Pokud někde v katalogu nebo v časopise vidíte Timbuktu, určitě u něj bude fotografie typické prazvláštně pyramidové stavby. Vypadá jako obří termitiště, ale žádný hmyz v něm není. Tedy možná je, ale záměr stavitelů to určitě nebyl. Rojili se tu pouze studenti a profesoři, stavba totiž představuje dominantu komplexu slavné univerzity Sankoré Madrasah.

Starověké Timbuktu je součástí dnešního regionu Timbouctou obývaného čtyřiapadesáti tisíci obyvateli. Při pohledu na něj se těžko věří, že oblast znali alespoň z vyprávění lidé po celé Africe. Jakmile však obrátíme zrak znovu pouze k Timbuktu, pochopíme. Jeho architektura bere dech.

Africké Benátky
Nedaleko Timbuktu leží město Mopti. Najdeme ho na soutoku řek Niger a Bani, pročež se mu přezdívá „africké Benátky“. Na malijské poměry je to multikulturní místo. Žijí tu vedle sebe příslušníci sedmi různých etnických skupin. Mísení kultur má pozitivní vliv v mnoha oblastech života, mimo jiné i na umění. Keramika hrnčířů z Mopti je vyhlášená po celém Mali. Mimo ní vynikají místní lidé i ve výrobě oděvů. Kvůli přírodním podmínkám a na severu Afriky nezvykle velkého množství vody umí Malijci z afrických Benátek také stavět jednoduché, ale účelné lodě. Průběh této řemeslné činnosti si turisté s oblibou fotí v přístavu.
Foto: ESO travel

Mytí, praní, vaření. U řeky Niger obstarají domorodci úplně všechno, termíny vodné a stočné pro ně příliš mnoho neznamenají.

Kraj oplývá nejen architektonickým bohatstvím. V sousedství lze navštívit města a vesničky s bohatou kulturou. Kromě Timbuktu nabízí Mali i několik dalších oblíbených a historicky hodnotných destinací. Například Sangha, komplex několika desítek vesniček rozesetých nedaleko Mopti, afrických Benátek. Nachází se v centru území lidu Dogonů, etnika uctívající různá přírodní božstva a dodržující bohaté přírodní tradice. V této oblasti se zastavil čas. Dogonové jako by do naší doby ani nepatřili. Tak je nebudeme příliš rušit, pozdravíme a necháme je dál žít život tak, jak jej prožívali i jejich předkové před mnoha staletími.

Je na vás v Africe příliš teplo? Přečtěte si raději o Patagonii a křišťálových ledovcích jižní Argentiny: Pět extrémních zážitků z Argentiny: Patří sem smyslné tango i obrovský hřbitov

Foto: Ferdinand Reus

Versace? Adidas? Ne, malijské ženy nosí pestrobarevné módní outfity z dílen místních výrobců.

Od Tuaregů v Timbuktu a Dogonů v Sanghze, jemuž dominuje hliněná mešita nebo do skalního pásma Bandiaghara. To, stejně jako většina zmíněných turistických magnetů, patří na seznam světového dědictví UNESCO. Naskýtá se tu zvláštní podívaná. Z útesů vysokých nezřídka až půl kilometru vyčnívají příbytky vesničanů. Při sesuvu vrcholových částí útesů by jim asi dobře nebylo, ovšem toho se tu příliš obávat nemusí. Přívaly vody, které by mohly útvary narušit, ve zdejším mimořádně suchém klimatu příliš nehrozí.

Dále bychom se mohli přesunout dále třeba do svérázného Djenne a do dalších nádherných míst, kterými se Mali může pyšnit. To už by ale vydalo na samostatný článek, takže o těchto krásách Mali, skryté perly Afriky, zase někdy jindy.

Inzertní sdělení: Vydejte se do Afriky!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Seychelly a Mauritius, k tomu není co dodávat. Jsou to synonyma absolutní pohody, odpočinku a nicnedělání na rozpálené pláži u průzračného teplého moře, které olizuje břehy.

Projeďte mezi slony, lvy a žirafami v Národním parku Serengeti z Keni do Zanzibaru, starobylého tajuplného ostrova, přes nějž putovali arabští obchodníci do Afriky.

Poznejte Alžír a místa, která inspirovala nejednoho spisovatele. Pozůstatky křesťanské a fénické civilizace a proslavené severoafrické pláže v možná i ve vás probudí múzy.

Čtěte dále:

Přečtěte si dále o Africe v článcích o Kamerunu, o jihoafrickém safari nebo plážích v JAR. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Jeli byste na safari do Afriky?
Ani náhodou!
11,5 %
Asi ano, ale v kombinaci s plážovou dovolenou.
16,2 %
Ano, a klidně i bez závěru na plážích.
72,3 %
Celkem hlasovalo 1634 čtenářů.

Mali

Jeho slávu kdysi pozvedávalo hlavně Timbuktu a obchod se zlatem a solí.

Rozkládá se na území velkém jako 16 Českých republik (patří do pětadvacítky největších zemí světa)

Sousedí se šesti státy: Burkina Faso, Alžírsko, Mauritánie, Senegal, Guinea, Niger

S místními lidmi se lze dorozumět nejčastěji francouzsky nebo domorodou bambarštinou.

Slaví se tu především svátky muslimského světa (v lednu to je třeba narození a křest proroka Mohammeda), ale i křesťanské Velikonoce a Vánoce.

V Mali žije velké množství etnických menšin, které tam až donedávna žily v klidu na africké poměry až nevídaném.

Mali se v dějinách často snažilo od někoho odpoutat, snad proto země vždy emotivně prožívá svátek Dne nezávislosti. Kdysi dávno patřilo území Ghanské říši. Ta se vlivem nájezdů muslimských bojovníků rozdrobila a Malijská říše se osamostatnila.

Král králů není jen komediální film s Jiřím Sovákem v hlavní roli, ale také titul panovníka Músy, toho, který podle legendy rozhazoval zlaťáky po egyptských ulicích. Je považován za nejsilnějšího a nejoblíbenějšího vládce v dějinách Mali. Kraloval ve 14. století, v období největší slávy státu.

Turisté mohou využít služeb honorárního konzulátu v hlavním městě Bamako nebo velvyslanectví v alžírském Alžíru, jehož působnost zasahuje i na území Mali.

Pro vstup do země potřebují Češi cestovní pas a vízum.

Očkovat se při cestě do této oblasti se doporučuje proti malárii, povinné je očkování proti žluté zimnici. Dále neškodí popřemýšlet o sérech proti hepatitidě typu A i B, meningokokové meningitidě a břišním tyfu. Pozor také dejte na to, zda vám již nevypršela doba pro přeočkování na tetanus a spalničky.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám