Hlavní obsah

Poručíme větru, dešti: V Rusku můžete vyplout lodí z Moskvy do Petrohradu. Co vás čeká?

Uvelebit se s drinkem na palubě velké výletní lodi, nechat se unášet vlnami mezi nádhernými stavbami a v rozmanité přírodě kolem, kvůli tomu nemusíte do Karibiku. Stačí si proplout řeky, kanály a jezera z Moskvy do Petrohradu a přitom si každý den projít atrakce, jako jsou Ermitáž, Kreml nebo Leninovo mauzoleum. Jak taková plavba vypadá?

Foto: ESO travel

Chrám Vasila Blaženého - v Moskvě nenajdete nic typičtějšího pro toto město. Snad s výjimkou Kremlu.

Článek

Startujeme v historickém centru matičky Rusi, v metropoli Moskva. Dvanáct miliónů obyvatel z ní dělá jedno z největších měst Evropy. Je tu nepočítaně univerzit a kostelů, takže když student nesloží úspěšně zkoušku, nemusí chodit daleko, aby se pomodlil za zdar druhého pokusu.

Nutno podotknout, že možností k pokání má hodně. A jakých! Barvami hrající chrám Vasila Blaženého, to je absolutní klasika. Když se v noci rozsvítí, vypadá, jako by vypadl z pohádky. Podobně jako evangelicko-luteránská katedrála sv. Petra a Pavla, která za dob Sovětského svazu plnila funkci filmového studia, či působivými freskami ozdobená katedrála Nanebevstoupení.

Foto: Cruiseshipportal.com

A vyplouváme!

Vzhůru na exkluzivní plavbu! Začátek zpestří sídlo KGB

Především tu ale začíná trasa unikátní plavby z Moskvy do Petrohradu. Po příletu na moskevské letiště se pasažéři nalodí na koráb, poté se mohou vydat do ulic města na řece Moskvě. Jednu z hlavních atrakcí tu představuje Ljubjanka, proslulé ústředí KGB.

Budova tajné služby vznikla jako sídlo pojišťovací společnosti. Po dobu „velké čistky“ v třicátých letech dvacátého století, ale i později místo patřilo tajné službě Sovětského svazu. Když si odmyslíme negativní minulost, musíme uznat, že žlutá fasáda a neobarokní základ z Ljubljanky dělají jednu z nejpozoruhodnějších staveb města.

Plavba z Moskvy do Petrohradu
• trvá celkem 12 dnů • zahrnuje rozlučkovou večeři s kapitánem • každý den se konají výlety na zajímavá místa • pasažéři mají k dispozici školeného českého průvodce

A že zajímavých staveb v Moskvě není málo! Když se procházíme po jejích uličkách, narazíme například na majestátní prezidentské sídlo Kreml, proslulou Treťjakovskou galerii, 540 metrů vysokou televizní věž Ostankino anebo na Leninovo mauzoleum. Jeho první verze byla dokončena už šest dnů po smrti vůdce říjnové socialistické revoluce.

Foto: www.gate1travel.com

Kiži je ostrov v Oněžském jezeře s dvojicí unikátních dřevěných kostelů.

Plavba pokračuje k technickému zázraku

Z Moskvy se loď plaví do starobylého města Uglič. Tady přimhouříte oči, necháváte si vykládat o časech carů, hrdinství, zrady a velkých bojovníků a představujete si, jak to asi kdysi všechno vypadalo. Moc práce to nedá, protože historických památek se dochovalo dost. Po těchto místech, která mimo jiné sloužila jako základní tábor pro boj s Tatary, kráčela historie.

V Jaroslavli si cestující prohlížejí kostel svatého Eliáše, klenoty klasické ruské architektury si užívají i v Gorici. A pak se dostávají na ostrov Kiži. Ten se může pochlubit archeologickými nálezy už z přelomu šestého a pátého století před naším letopočtem, ale především originálním dřevěným kostelem Prokov.

Na to, o jak starou památku jde, je kižský Prokov dosti veliký – má dvacet kopulí. A to byl postaven bez použití jediného hřebíku! Zkrátka unikátní ruční práce starých mistrů. To ve vesničce Mandrogy zase poznáváme daleko jednodušší stavby a život na venkově provoněném domácími pirohy.

Přečtěte si další články o plavbách:

Kotvíme v Petrohradu, městě s palácem se dvěma tisícovkami oken

Přes Ladožské jezero jsme se nyní dostali do Petrohradu. Kde v něm začít? Tady se těžko vybírá, co navštívit, vždyť atrakcí je tady tolik! Stačí už jen pohled na Zimní palác z Palácového náměstí. I metrákový hokejový obránce se proti němu musí cítit malinkatý a ohromený. Jenom těch oken. Úklidové týmy jich musí umýt skoro dva tisíce!

Foto: Anton Zelenov (Wikimedia Commons)

Nejen Praha je stověžatá. Moskva je na tom v tomto ohledu ještě lépe. Pohled od řeky na Kreml tomu nasvědčuje.

Celý obdivuhodný Zimní palác patří mezi budovy Ermitáže, kulturní multiskládanky s více než třemi miliony exponáty. Není divu, že nejkratší prohlídka tu trvá čtyři hodiny. Návštěvníci se ovšem tak ponoří do prohlídky zlatem vykládaných carských kočárů nebo Rembrandtových obrazů, že délku exkurze ani moc nevnímají.

Foto: Maxim Massalitin (Flickr.com)

Klášterní komplex ve Smolném – další pozoruhodné místo Petrohradu.

Naštěstí ještě mají čas podívat se na Auroru. Tato loď má také významné místo v dějinách konce carského Ruska. Ale byla by škoda opominout kvůli historickým milníkům i zázraky moderní doby, mezi něž bezesporu patří impozantní soustava vodotrysků v parku nad Finským zálivem. Každou vteřinou se skrze ní prožene 30 000 litrů vody.

Plavba na cestě mezi Moskvou a Petrohradem dokazuje, že i v Evropě lze nalézt místa, která sice neoplývají palmami a slunečnými plážemi, ale vše vynahrazují jedinečnou atmosférou, bohatou historií a půvabnou architekturou. A rozhodně stojí za to je navštívit!

Inzertní sdělení: Vydejte se do velkého Ruska

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky poznávacích zájezdů do Ruska:

Vydejte se po proudu vodních toků moskevské oblasti a doplujte až k Zimnímu paláci v Petrohradu. Na začátku se projdete po Rudém náměstí a dalších atrakcích Moskvy, pak se přes Jaroslavl dostanete k Petrohradu. Neváhejte a poplujte s námi!

Poznejte Moskvu a Petrohrad, nejnavštěvovanější města Ruska. Projdete se po místech, na nichž slavnou historii psali Petr Veliký, Ivan Hrozný nebo Kateřina Veliká. Uvidíte Kreml, navštívíte Ermitáž i Leninovo mauzoleum.

Čtěte dále:

Přečtěte si  o nejvyšší lanovce planety, dále o nejextrémnějších místech světa, kde žijí lidé, nebo o tom, kde v USA zažít letní románek. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky Exotika a Amerika.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Kolikrát letos plánujete vyrazit na dovolenou do zahraničí?
více než třikrát
14,5 %
třikrát
4,7 %
dvakrát
11,7 %
jednou
13,6 %
ani jednou
55,5 %
Celkem hlasovalo 214 čtenářů.

Moskva

Město má přibližně o jeden milión více obyvatel než celá Česká republika. Tedy oficiálně. Žije tu velký počet nelegálních přistěhovalců, které pochopitelně statistiky nezahrnují.

Moskva má také bohatou historii, první písemná zmínka se datuje do roku 1147 (v pozici hlavního města vystřídala roku 1712 Petrohrad). V roce 1990 se Moskva dostala na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Vděčí za to především typické architektuře. Mezi jejími slavnými stavbami vynikají především tyto dvě:

Kreml

Rudá barva už z dálky upoutává a naznačuje, že tady stojí něco výjimečného. Zdi z neomítnutých pálených cihel jsou poskládány do výšky až devatenácti metrů a obvodu dvou a jedné čtvrtiny kilometru. Skrývá několik významných pravoslavných svatostánků včetně kostela Archanděla Michaela, ale hlavně sídlo ruských panovníků a prezidentů.

Chrám Vasila Blaženého

Typický barvami hrající chrámový komplex, který je snad ve všech moskevských bedekrech na předních stranách. Byl vystavěn v polovině šestnáctého století po vítězném boji s kazaňským chánem. Řež trvala osm dnů, každý z nich symbolizuje jeden z osmi velkých kostelů komplexu.

Další informace o Moskvě:

Rozloha: 2 510 km² (trojnásobek rozlohy Prahy)

Významné instituce, které ve městě sídlí: patriarcha ruské pravoslavné církve, prezident, všechna ministerstva, nejvyšší soud

Mezi všemi světovými městy s více než deseti milióny obyvatel leží Moskva nejseverněji.

Související články

Výběr článků

Načítám