Hlavní obsah

Pět nejúžasnějších míst USA, která musíte vidět: Obří arizonská „podkova” a další lahůdky

Spojené státy jsou rozsáhlé a nabité pohádkově nádhernými místy, která jen čekají, až je objevíte. Kouzelné krajiny jako vystřižené z jiných světů si pohrávají snad se všemi živly a to způsobem, který snadno překonává i ty nejsmělejší fantazie. Podívejte se na pět nejúžasnějších míst, která nesmíte při cestě po USA minout.

Foto: www.bigstockphoto.com

Horseshoe Bend je nádherný úkaz na řece Colorado a vyšplhat na vyhlídku rozhodně stojí za to.

Článek

Nespoutaná voda a výjimečně krásně vymleté a tesané přírodní útvary, to by se dalo pozorovat stále a stále. Na některých místech je ale podívaná ještě mnohem hezčí, než by se mohlo zdát.

Niagarské vodopády – chlouba na hranici s Kanadou

Jeden z naprostých cestovatelských evergreenů v USA jsou bezpochyby Niagarské vodopády. Ty patří mezi nejmohutnější vodopády světa, nejkrásnější vyhlídky v celých Spojených státech a také tvoří úchvatnou přírodní hranici mezi USA a Kanadou.

Jde o tři sousedící vodopády na řece Niagara vytékající z Eritrejského jezera. Jeden vodopád – Horseshoe Falls – se nachází na kanadském území, dva další – American Falls a Bridal Veil Falls – jsou součástí Spojených států.

Největší z vodopádů je první zmíněný, Horseshoe Falls, a padá z výšky 52 metrů. Obvykle přes něj prochází 90 % protékající vody.

Foto: www.bigstockphoto.com

Kdo by neznal Niagarské vodopády alespoň z doslechu? Naživo je to ale mnohem lepší!

Nebudete-li se chtít spokojit s výhledem na vodopády shora, můžete se vydat i na plavbu lodí Maid of the Mist přímo k nim. V kanadské části zase zvídavým turistům slouží tunel, původně součást hydroelektrárny, na jejíž stavbě se podílel i Nikola Tesla. Jeho sochu lze na americké straně vodopádů spatřit, zcela jistě vás ale neuhrane tolik jako masy padající vody a pestrobarevná duha u nich.

Přečtěte si také:

Grand Canyon – součást jednoho z nejstarších národních parků

Nejdelší kaňon na světě – Grand Canyon – vábí turisty do arizonského národního parku Grand Canyon už pěknou řádku let. Samotný park je totiž jedním z nejstarších ve Spojených státech. Tok řeky Colorado modeloval kaňon milióny let. Dnes je přírodní zvláštnost 446 kilometrů dlouhá a široká od 500 metrů do 29 kilometrů. Největší hloubka kaňonu dosahuje 1 600 metrů. O ochranu jeho a jeho blízkého okolí se snažil i prezident Theodor Roosevelt.

O Velkém kaňonu svět ví od 16. století
Už dávno před 16. stoletím obývali původní američtí obyvatelé oblast Grand Canyonu, ale první zmínka, kterou svět bere vážně, pochází z roku 1540 od Garcíi Lópeze de Cárdenas. Ve 2. pol. 19. století tady proběhl první vědecký výzkum, a to pod vedením uznávaného geologa J. W. Powella.

V oblasti kaňonu je velké množství značených cest, po nichž si můžete udělat příjemné rekreační procházky nebo si na nich dát pořádně do těla. Tou nejoblíbenější trasou je Bright Angel Trail.

Foto: www.bigstockphoto.com

Grand Canyon je další z přírodních ikon USA. Zajistí vám bezkonkurenční zážitky!

Fly Geyser – krása, která vznikla omylem

Za dech beroucí činností gejzírů se rozhodně nemusíte vydávat jen na Island. Pokud výtrysky organizované čistě přírodou milujete, tohle místo v severozápadní části Nevady by vás jistě okouzlilo, kdyby... Na rozdíl od jiných gejzírů tady člověk nemusí na nic čekat – gejzír totiž tryská nepřetržitě.

Nejen výtrysky, ale i samotný vzhled gejzíru je přitažlivý. Tvoří ho totiž tři naprosto úchvatné vrcholky. Ty jsou mimo jiné i nádherně barevné, a to díky přítomnosti termofilních řas. V okolí gejzíru se pochopitelně nachází jezírka s horkou vodou, k jejich obdivuhodnosti přispívá i to, že jsou kaskádovitá.

Foto: www.bigstockphoto.com

Příroda je prostě kreativní a lidé mohou jen žasnout.

Tahle krása nevznikla sama od sebe, nýbrž při poškození geotermální studny, kterou tu poprvé dělníci vrtali v roce 1919. V 60. letech si pak voda našla trhliny a studna explodovala. Od té doby gejzír nepřetržitě chrlí vodu.

Gejzír se nyní nachází na soukromém pozemku Fly Ranche a není přístupný veřejnosti.

Horseshoe Bend – jediná podkova, na kterou se vydržíte dlouho dívat

Horseshoe Bend neboli Podkova nabízí božskou podívanou na vodu a krajinu jí modelovanou. Tento oblouk řeky Colorado se nachází u městečka Page, které turisté znají zejména proto, že je to z něj blízko ke Grand Canyonu. Řeka tady vykouzlila nádheru, která si rychle získala srdce turistů a kterou jste určitě viděli alespoň na internetu, když ne naživo.

Takový nádherný kaňon tady ale nebyl vždycky. Dříve se zde tyčily majestátné pískovcové hory, které si postupem času řeka Colorado vzala pěkně na paškál. Proto v tomto místě obdivujeme meandr ve tvaru podkovy.

Foto: www.bigstockphoto.com

Horseshoe Bend vás svou krásou úplně oslní.

Cesta k němu je jednoduchá – zahrnuje asi kilometr dlouhou procházku od Route 89 a trochu toho šplhání na útesy nad řekou. Z výšky asi 300 metrů se vám naskytne pohled, na který v životě nezapomenete. Příjemné je i to, že se zde neplatí žádné vstupné, protože Horseshoe Bend nepatří k žádnému parku.

Bryce Canyon – kraj roztodivných barevných pískovcových formací

Utah zase láká na krásné a obdivuhodné pískovcové a vápencové tvary nejrůznějších velikostí a barev. Národní park Bryce Canyon a jeho skalní věže (nazývané hoodoo) jsou přehlídkou toho, co příroda dokáže a jak kreativní umí být.

Skalní formace se zde začaly vytvářet už asi před 110 milióny let a dlouho se tu nacházela řeka. Na jejím dně vznikaly sedimenty, které voda modelovala podle toho, jak jí přibývalo nebo ubývalo.

Foto: www.bigstockphoto.com

Vápencové a pískovcové věžičky jsou symbolem Bryce Canyonu.

Barevnost hoodoos je zase dána množstvím různých minerálů, jež obsahovaly toky, které je modelovaly. Ty červeně zbarvené má například na svědomí železo.

Krajinu příroda modeluje dodnes – především vodou a mrazem, déšť a sníh totiž pronikají do pórů útvarů, mráz je potom roztahuje a následkem toho dochází k erozi horniny. Skály se rozestupují, některé odpadávají. Tvary se tak stále mění.

Foto: www.bigstockphoto.com

Na tvorbě hoodoos příroda stále pracuje – působí na ně voda a mráz.

Inzertní sdělení: Prozkoumejte krásy USA!

CK ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů:

Vydejte se na nejkrásnější místa Spojených států a během své cesty navštivte například magický Bryce Canyon nebo si prohlédněte Niagarské vodopády, jeden z přírodních symbolů USA!

Niagarské vodopády, Washington D.C., Miami nebo Key West, to je jen malý výběr z toho, co všechno můžete vidět na své další dovolené – pokud ji strávíte na východě Spojených států. Je to lákavé a je to krásné!

Čtěte dále:

Podívejte se na ostrov ukrývající poklady, prozkoumejte pět nejkrásnějších lokalit pro potápění a zamiřte na ledové kluziště v poušti. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Petra Malá & Tomáš Cikán

Anketa

Lákají vás USA?
Ano.
84,2 %
Ne.
15,8 %
Celkem hlasovalo 284 čtenářů.

Která města USA u turistů bodují?

Vynechme na chvíli nádhernou přírodu a podívejme se na nejpopulárnější města Spojených států a na to, co je činí tak lákavými.

Netroufáme si je řadit podle oblíbenosti, do nejoblíbenější pětky však rozhodně patří Miami s báječnou a pohodovou atmosférou, krásnými plážemi, spoustou obchodů, čistým centrem a několika zajímavostmi – například zoologickou zahradou, zahradou vytvořenou z mořských korálů nebo národním parkem Everglades.

San Francisco stoprocentně vyniká svou rozličností i symboly, které se snad každému ihned vybavují – patří mezi ně třeba Golden Gate Bridge, ostrov Alcatraz, molo Pier 39, nejklikatější ulice světa Lombard Street a jiné.

Dalším trhákem je samozřejmě Las Vegas, město heren a hazardu, pro někoho jedno velké doupě hříchu, pro jiné město plné adrenalinu a hráčské vášně.

Stranou nemůže zůstat New York se svými turistickými lahůdkami, k nimž patří Central Park, socha Svobody, Rockefeller Center, 9/11 Memorial & Museum a nepřeberná spousta dalších atrakcí.

Washington D.C. si taky stále získává srdce turistů, ale i Američanů samotných, nejen proto, že jde o hlavní město, ale třeba i proto, že jde o jedno z nejčistších amerických měst. Dominují mu neoklasicistní budovy, další specialitou jsou muzea a krásně upravované zahrady – jedním příkladem za všechny může být park West Potomac s japonskými třešněmi.

Zjistěte praktické informace o cestování do USA na webu Ministerstva zahraničí ČR.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám