Hlavní obsah

Ostrovní ráj Cozumel láká na mayské památky, nádherné pláže a potápění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi potápěči má pověst jedné z nejlepších lokalit na světě, mezi neplodnými ženami zase místa, které jim s jejich problémy pomůže. Cozumel je největší mexický obydlený ostrov a místo, kde dovolenou tráví stále více lidí. Proč? Kvůli plážím, potápění, mayským památkám uprostřed džungle, ale i kvůli bezcelní zóně, díky které tu stojí značkové oblečení pakatel.

Foto: ESO travel

Podél pobřeží Mexika se táhne druhý nejdelší korálový útes planety.

Článek

Lodí jste tady z Playa del Carmen, stotisícového města na pobřeží Mexika, asi za třicet minut. Ostrov Cozumel totiž od pevniny dělí asi dvacet kilometrů modrých vln. Nutno podotknout, že často tak modré barvy, až oči přecházejí. I v rychlosti, kterou člun po chvíli nabere, je jasně vidět, jak se to pod hladinou hemží. Na planetě už není mnoho míst, kde by byly podmínky pro potápění lepší.

Cozumel – jedna z top 5 destinací pro pobyt pod vodou

Velká mezoamerická útesová bariéra má zhruba 1000 kilometrů z délky, což z ní dělá druhý nejdelší korálový útvar na planetě. Táhne se podél pobřeží Mexika, zasahuje i k pobřeží Belize a Hondurasu. „Obrovskou devizou oproti jiným lokalitám je navíc fakt, že korály jsou téměř nepoškozené,“ líčí místní instruktor potápění. „Narazíte tady i na mořské želvy, menší druhy žraloků nebo manty.“

Foto: archiv autora

Pláže na Cozumelu jsou jedny z nejkrásnějších v Mexiku.

Jen pozor na to, kde se pod vodu vydáte. Zatímco jihozápadní strana ostrova je ideální i pro začátečníky, na jihovýchodní straně potápěčům silně znepříjemňuje celý zážitek velmi silné proudění. Navíc je v některých oblastech přeplněno. Na hladině se kolébají desítky lodí a pod vodou, aby si potápěči u některých průlezů a jeskyní dávali přednost. Pokud člověk jen trochu může, měl by vyrazit někam dál.

Mexiko - to jsou také letoviska na Mayské a Mexické riviéře. Která z nich je lepší? To zjistíte v článku Která riviéra v Mexiku je lepší: Mayská nebo Mexická?

Cozumel – ostrov plodnosti?
Ostrov Cozumel byl dříve velmi důležitým centrem kultu bohyně Ixchel, která je považována za mayskou bohyni plodnosti, porodu a těhotenství. Dodnes proto přetrvala legenda o zázračných účincích ostrova a jezdí sem mayské ženy, které mají problémy s otěhotněním.

Ty nejznámější lokality pro potápění na Cozumelu jsou Palancar, Franceska nebo třeba Tormentos. Voda je tu po celý rok teplá, pod vodou si tak člověk vystačí i bez neoprénu. „Jen si ale musí dát pozor, aby se neotřel o některé žahavé druhy podmořské flóry a fauny,“ upozorňuje instruktor.

Kromě potápění se můžete v mexiku věnovat poznávání mayských památek. Více v článku Navštivte bájné pyramidy v Mexiku. Vědce svou dokonalostí udivují dodnes 

Místo, kde pramení voda – Xel-há

„Místo, kde pramení voda“, popřípadě „místo, kde se řeka potkává s oceánem“. Tyhle romantické názvy si vysloužily přírodní rezervace a vodní park Xel-há. Jde o jedno z míst, kam nabízí výlet snad každá agentura, která na Cozumelu působí. A nutno poznamenat, že superlativy, kterými žádná z nich nešetří, nelžou ani v nejmenším.

Foto: Lolo

Přírodní rezervace, nebo vodní park? Xel-há boduje svou tyrkysovou vodou, ale škodí jí spousty turistů.

Xel-há leží jižně od Cancúnu, asi patnáct kilometrů vzdušnou čarou od Tulumu a nebýt spousty turistů a turistického zázemí, člověk by se nebál použít výraz „poslední zapomenutý ráj“. Tyrkysová laguna, do které ústí sladkovodní řeka, je úzkým hrdlem spojena s širým mořem a kombinace modři a zelené barvy okolních pralesů člověku připadá téměř neskutečná.

Vydejte se do Karibiku prostřednictvím dalších článků:

Podle jedné z legend Xel-há vytvořili mayští bohové a pravdou je, že v tropickém porostu je možné tu a tam narazit na ruiny starých mayských staveb. Náladu člověku může zkazit jen to, že se sem platí vstupné a hned u vchodu musí odevzdat opalovací krém. Místo něj ale dostane „eko mazání“, které nemá žádné dopady na pestrý život v mělké laguně.

Spusťte kotvy! Cozumel!

Do té doby nepříliš známý ostrůvek Cozumel se do námořních map zapsal na přelomu tisíciletí. To totiž byla v hlavním městě San Miguel vystavěna dvě mola pro velké zaoceánské parníky. Turisté mají tuto zastávku rádi, protože podél hlavní pláže v San Miguel se táhnou desítky a desítky obchodů, včetně luxusních butiků - aby ne, Cozumel je vyhlášená bezcelní zóna a zboží se tu dá pořídit opravdu levně.

Foto: ESO travel

Od přelomu tisíciletí přistávají u břehů Cozumelu obrovské zámořské lodě.

San Miguel leží na západním pobřeží – na půl cesty mezi jižní a severní „hotelovou zónou“. I přes příliv turistů v posledních několika letech si stále zachovává původní ráz. Místní nepodlehli komerci a honbě na turisty. Ulice dodnes lemují malé povětšinou rodinné restaurace, kde vaše jídlo neošidí a majitel si s vámi v mezičase, než ho kuchař připraví, přijde ke stolu popovídat.

Za tajemstvím Mayů

Největší devizou Cozumelu jsou bezesporu krásné pláže a čisté moře ideální pro potápění. Hotely obvykle leží přímo na pláži obklopené tropickými zahradami. Nicméně zůstat ležet jen na hotelové pláži a nevyrazit za celý pobyt nikam jinam, je hřích. Zvlášť, když byl Cozumel obydlený už mayskou civilizací, po níž zůstaly ve vnitrozemské džungli četné památky.

Foto: ESO travel

Cozumel si i přes zájem turistů uchovává svůj tradiční mexický ráz.

Komplex San Gervaiso na severu ostrova patří k těm nejznámějším. Z jazyka Mayů ostatně pochází i původní název ostrova – Cuzamil neboli „domov vlaštovek“.

Čtěte dále, nedávno vyšlo:

Přečtěte si i o brazilském karnevalu, plážích v Keni nebo nejkrásnějších bazénech planety. Pehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy do Mexika

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Mexika:

Hezký hotelový komplex obklopen tropickými lesy. Ideální místo pro strávení klidné dovolené u krásné pláže a v blízkosti největšího korálového útesu.

Nejkvalitnější hotel na ostrově Cozumel se nachází na jihozápadním pobřeží ostrova u velmi hezké pláže. Ubytování v pokojích v třípatrových budovách v tropické zahradě.

Tento příjemný hotel leží přímo u krásné laguny na okraji hotelové zóny, poblíž obchodů, barů a restaurací. Hotel svým zázemím nabízí spoustu možností k relaxaci.

 Autor: Lucie Štěrbová & ESO travel

Anketa

Do kterého mexického letoviska vás to táhne nejvíc?
Na Cozumel
64,4 %
Do Cancúnu
6,8 %
Do Acapulca
6,8 %
Na Playa del Carmen
11,2 %
Jinam
10,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 278 čtenářů.

Další mexická letoviska

Chystáte se na dovolenou do Mexika? Pak pečlivě vybírejte, do kterého z letovisek se vydáte. Každé je jiné – ať už se to týká možností pro sporty, noční vyžití, blízkost mayských památek nebo příležitosti k potápění.

Cancún

Lázeňské město Cancún leží na písečné kose na poloostrově Yucatán. Pokud vás láká bujarý noční život, tak se vydejte právě sem. Pás hotelů, restaurací, barů, obchodů a zábavních podniků je dlouhý asi dvacet kilometrů. Blízko je to i k mayským památkám na Yucatánu, jako je třeba krvavé Chichén Itzá, Uxmal nebo Palenque.

Foto: ESO travel

Z Cancúnu je to jen kousek do Chichén Itzá.

Playa del Carmen

Letovisko Playa del Carmen patří mezi letoviska, která jsou na mexické poměry menší – ač má město samotné okolo sta tisíc obyvatel. Cesta z Cancúnu sem trvá pár desítek minut, vzdálenost obou měst je jen něco málo přes padesát kilometrů. Playa del Carmen je ideální pro ty, kteří chtějí odpočívat a nechtějí být rušeni. Menší a moderní hotelové resorty v kombinaci s nádhernou pláží jsou pro odpočinek ideálním místem.

Foto: ESO travel

V Xel-há je možné za poplatek zažít jaké to je, plavat s defíny.

Acapulco

Acapulco ležící na tichomořském pobřeží Mexika je destinací, která slaví mnohem větší úspěch mezi Američany než Evropany. Do Acapulca se létá i z Česka méně než do letovisek na tzv. Mayské riviéře. To nicméně tomuto městu s více než 600 tisíci obyvateli neubírá na kráse. Acapulco v překladu znamená „místo, kde stávaly rákosy“ a v minulosti bylo významným přístavem. Dnes žije hlavně z turistického ruchu. Důkazem je enkláva turistů podél hlavního kruhového zálivu.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám