Hlavní obsah

Ostrov svobody se mění. Kde ještě zůstává atmosféra staré Kuby?

Z domků, kde si lidé potají přivydělávají výrobou domácích doutníků, voní tabák. Nad půvabnými zapadlými uličkami v Havaně se vznáší hemingwaysky uvolněná atmosféra, v dálce zní salsa pouličních muzikantů. Zlepšené vztahy s USA a jednání o zrušení hospodářských omezení to paradoxně mohou ohrozit. Co budou současné změny znamenat pro turistický ruch na étericky krásné Kubě?

Foto: bigstock.com

Ať se stane cokoli, doutníky tu budou pořád vyrábět v prvotřídní kvalitě.

Článek

Co se vlastně na Kubě děje tak překotného? Podívejme se na několik událostí, díky nimž se na největším ostrově Střední Ameriky pomalu mění atmosféra:

  • V prosinci 2014 se sešli prezidenti Raúl Castro a Barack Obama, podali si ruce a oznámili, že budou postupně zlepšovat desítky let napjaté vztahy mezi USA a Kubou. Vůdcové těchto dvou zemí se setkali po dlouhých 88 letech.
  • V lednu 2015 Kuba na důkaz dobré vůle propustila 53 politických vězňů.
  • V červenci 2015 obě země slavnostně otevřely velvyslanectví v Havaně a ve Washingtonu.
  • Na podzim 2015 náměstek ministra zahraničních věcí Martin Tlapa oznamuje zahájení politického sbližování a ekonomické spolupráce mezi Kubou a Českou republikou.
  • Na Kubě pomalu stoupá podíl amerických turistů – díky uvolnění poměrů nyní více než tři čtvrtiny návštěvníků země přijíždějí ze Spojených států.
Foto: bigstock.com

Pravý kubánský rum s čerstvou limetkou, colou a ledem. Cuba libre nesmí chybět v žádném havanském baru.

O Kubě čtěte také v těchto článcích:

Země právě prodělává velké změny a další ji brzy čekají. Ostrov svobody už nikdy nebude jako dřív. Kdo ho chce poznat tak, jak ho dnes v cestopisech popisují cestovatelé, měl by si pospíšit a podívat se tam. Hlavně do pohádkově vypadajících hor Sierra del Escambray porostlých palmami nebo do jeskyní v Piňar del Rio. Tyto nádherné kousky přírody rozvojem masové turistiky ztratí část svého kouzla.

Foto: bigstock.com

Čistá, ničím nepoznamenaná krása. Sierra del Escambray vypadá fantasticky.

Je jisté, že změny se nedotknou jen méně navštěvovaných míst v hloubi ostrova, půjde také o ty největší atrakce jako Havanu, Varadero a Trinidad. Jak se vypořádají s velkým počtem amerických turistů?

Díky větší kupní síle Američanů je pravděpodobné zdražení služeb. Focení atraktivních míst, které na mnoha místech stálo dosud jeden dolar, pravděpodobně zdraží. Hovoří se i o sumách kolem pěti dolarů.

Foto: bigstock.com

Jedna z mnoha krásných zapadlých pláží na pobřeží Kuby.

Zvýšený podíl návštěvníků z USA také logicky znamená méně míst pro turisty z Evropy – vybrat si termín už nebude tak jednoduché a dobře to půjde spíše u větších cestovních kanceláří specializovaných na Ameriku. Ostrov totiž není nafukovací a má ohledně počtu návštěvníků své limity.

Jak to vlastně dnes vypadá na nejkrásnějších místech země?

Havana: Vyfotit si slavnou budovu El Capitolio, kterou najdeme na většině pohlednic, je tu nutnost. Lidé také rádi navštěvují továrnu na doutníky nebo restauraci Bodeguita del Medio, do níž chodil Ernest Hemingway.

Foto: bigstock.com

El Capitolio – do roku 1959 sídlo parlamentu, dnes architektonická perla Kuby.

Varadero: Více než 20 km pláží s jemným pískem, to samo úplně stačí. Když k tomu připočteme zázemí luxusních hotelů přímo na pobřeží, dostáváme odpověď na to, proč mají lidé Varadero tak rádi.

Trinidad: Přestože má Havana třicetkrát víc obyvatel, kulturní život je v Trinidadu na stejné úrovni. Nádherné město s domy z 16. století a řadou uměleckých galerií patří na seznam UNESCO.

Cienfuegos: Město v blízkosti Trinidadu v roce 1819 založili francouzští usedlíci. Francouzská atmosféra tu je dodnes patrná. V okolí najdeme báječná místa pro uvolnění v přírodě, například fantasticky vypadající vodopády El Nicho.

Foto: bigstock.com

Malebnou atmosféru Trinidadu s mnoha starobylými domy a půvabnými kostelíky a muzejními budovami dokreslují okolní zelené kopce.

Inzertní sdělení: Poznejte svět!

Od prvního probuzení v Havaně do toho posledního během několikadenního pobytu u pláží Varadera prožijete 10 dnů a nocí v přírodě plné palem a tabákových plantáží a ve městech, kde na ulicích hraje salsa a v barech nalévají ten nejlepší místní rum.

Stihnete si užít vytrácející se atmosféru revoluční Kuby, uvidíte nádherný Trinidad, dostanete se do údolí cukrovarů, díky nimž má celý svět sladší život. To vše s českým průvodcem.

Vyberte si z nabídky last minute zájezdů do celého světa. Připravila je pro vás cestovní kancelář ESO travel, specialista na cestování za exotikou.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o nejpodivuhodnějších stavbách Číny, poznejte čtyři neobvyklé světové rekordy a podívejte se na Big Sur, kam utíkají romantici a snílci. Přehled všech článků najdete na hlavní straně rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Vydáte se letos na Kubu?
Ano, chystám se tam už dlouho
13,8 %
Ano, využiji některou nabídku last minute
6 %
Ani ano, ani ne
2 %
Ne, dovolenou strávím jinde
32,8 %
Ne, letos nikam na dovolenou nepojedu
45,4 %
Celkem hlasovalo 1077 čtenářů.

Kubánská kuchyně

Co vlastně lidé na Kubě jedí? Doutníky a rum se sice vyrábějí na ostrově ve vysoké kvalitě, to však nikoho nezasytí. Mnohem více výživy poskytují četné druhy ovoce vyskytujícího se na ostrově. Ovoce se často využívá i v kuchyni, především ananas, kokos, divoké banány nebo grepy.

K tradičním jídlům patří třeba arroz morro, směs rýže, fazolí a zeleniny. Dále například polomilla steak – smažené vepřové maso podávané s cibulí, petrželí a černými fazolemi. Vzhledem k poloze státu se nabízí hojné využití mořských ryb a korýšů, oblíbení jsou humři, jako příloha se podává nejčastěji rýže nebo některý ze tří druhů místních brambor.

Co se pití týká, Kuba nabízí opravdu pestrý výběr. Pije se tu velmi silná káva, kokosové mléko, kdo chce něco ostřejšího, ten si dá cuba libre, daiquiri či mojito. V menších městech a vesnicích určitě uvidíte grepovou šťávu s medem a rumem.

Chcete-li za jídlo co nejvíce ušetřit, zalezte si před odletem na dva týdny do solária a naučte se plynně španělsky. V obchodech totiž existují dvojí ceny: pro Kubánce a pro turisty.

Související články

Výběr článků

Načítám