Hlavní obsah

Osm nejúžasnějších vyhlídek světa: Patří mezi ně 150 hřmících vodopádů i zátoka dračích smaragdů

Stojíme na okraji propasti, shlížíme na skalní útvary stovky metrů pod námi a snažíme se dohlédnout na konec gigantického kaňonu, ale marně. Grand Canyon je impozantní hříčka přírody, jež právem získala velké renomé. Podobně jako 1600 ostrůvků v zátoce Ha Long nebo neuvěřitelný 2,7 km dlouhý sled vodopádů na brazilsko-argentinské hranici. Představujeme vám osmičku jedinečných míst, z nichž pořídíte ty nejlepší fotky.

Foto: bigstock.com

Hloubka Grand Canyonu dosahuje až 1,6 km. To je panečku vyhlídka!

Článek

Světelné podmínky, počasí nebo čistota čočky fotoaparátu mohou ovlivnit naše cestovatelské zážitky, nicméně na naší planetě existují místa, která připadají krásná všem. Vybrali jsme osmičku míst, jež podle ohlasů na cestovatelských webech patří do této kategorie.

Grand Canyon, USA

Začneme v Americe. Velký kaňon se v Arizoně zařezává do země v délce 446 km, a tak prostoru pro pořízení perfektní fotky je dost. Návštěvníci zdejšího národního parku mají nejraději jižní okraj kaňonu, skvělé fotky se dají pořídit i z nejvyššího bodu arizonského národního parku – z vrchu Mount Hayden (2742 m n. m.).

Foto: bigstock.com

K nejpopulárnějším vyhlídkám na západě Ameriky patří také Grand Teton Mountains ve státě Wyoming.

Vedle národního parku najdeme v Grand Canyonu také území patřící indiánskému kmeni Hualapejů, původním obyvatelům oblasti. Ti na svých pozemcích budují nové atrakce jako skleněný chodník nad propastí.

Národní park Zion, USA

Když už jsme ve Spojených státech, tak se podíváme ještě na další perlu amerického středozápadu – nejstarší národní park ve státě Utah. Lidé tu vyhledávají nejen četné vyhlídky z vysokých hor (nejvyšší má 2660 m), ale také unikátní živočišné druhy včetně kriticky ohroženého kondora kalifornského.

Foto: bigstock.com

Na 600 čtverečních kilometrech národního parku Zion žije 30 druhů plazů, na 70 druhů savců nebo 207 různých zástupců ptačí říše včetně ohroženého kondora.

Vodopády Iguacu, Argentina a Brazílie

Ze severu Ameriky se podíváme na jih, konkrétně k vodopádům Iguacu na hranici Argentiny a Brazílie. Voda se z přepadu řítí dolů ve 150 proudech rozesetých v délce 2,7 km. Jde tak o největší systém vodopádů na celém světě. Vyhlídkové molo umístili stavitelé co možná nejblíže středu, a tak se návštěvníci ocitají ve fascinujícím přírodním amfiteátru. Kolem nich každou sekundu padá dolů až 6,5 miliónů litrů vody.

Foto: bigstock.com

Vodopády patří mezi 7 nových přírodních divů světa, tak jako například amazonské deštné pralesy nebo okouzlující vietnamská zátoka Ha Long.

Zátoka Ha Long, Vietnam

Zátoka Ha Long bývá často označována za jedno z nejkrásnějších míst na světě. V letech 2007–2011, kdy lidé z celého světa volili sedm přírodních divů světa pro nové tisíciletí, se zázrak vietnamské přírody dostal do vítězné sedmičky. Porazil přitom takové soupeře jako australské Uluru, nejvyšší vodopád světa Salto Angel, rajské souostroví Galapágy nebo tanzanské Kilimandžáro.

Možná zátoce při volbě pomohly i nadpřirozené síly, které stojí za její dnešní podobou, jak praví legenda. Podle ní se starověcí obyvatelé dnešního Vietnamu bránili nájezdníkům ze severu a na obranu přivolali draka. Ten nepřátele spálil ohněm a do vody hustě rozesel obří smaragdy, jež způsobily potopení lodí rivalů.

Od té doby uplynuly tisíce let a ze smaragdů se staly zelené ostrovy a ostrůvky – je jich tu okolo 1600. Z výšky vypadá místo nejlépe, ale i na pobřeží lze najít místa, kde se dá pozorovat mnoho vysokých zelenajících se skal vystupujících z moře.

Foto: bigstock.com

Nejkrásnější místa dle turistů na cestovatelském webu TripAdvisor, 7 nových přírodních divů světa, 10 nejhezčích míst pro námořní plavby… Zátoka Ha Long sbírá v prestižních anketách jedno vítězství za druhým.

Bagan, Myanmar

V Asii je vůbec spousta pozoruhodných míst. K Ha Longu můžeme klidně přiřadit také nejnavštěvovanější atrakci Myanmaru. V období mezi 9. a 13. století byl Bagan velké prosperující město. Poté spousta jeho chrámů upadla v zapomnění, některé stavby neodolaly zubu času, ovšem velká část přežila. Pagody, mezi nimiž ze zelenají stromy a keře, vytváření unikátní scenérii, za níž se do Myanmaru (bývalé Barmy) vydává nejeden turista.

Foto: bigstock.com

Pagody se v Baganu rozprostírají na 104 km2.

To Sua, Samoa

Následující vyhlídku našim čtenářům určitě nemusíme představovat. O křišťálovém jezírku To Sua na tichomořském ostrově Samoa nepíšeme poprvé. Nadšení plavci tu rádi zkoušejí „nejúžasnější přírodní bazén světa“ ukrytý 30 m pod okraji terénní propadliny.

Foto: bigstock.com

Jednoduše nádherné.

Preikestolen, Norsko

Za další báječnou vyhlídkou se podíváme do Evropy. Fotky z okraje Preikestolenu jsou hodně prestižní záležitostí, a tak za pěkného počasí se na skalní plošině celý den tlačí desítky turistů snažících se dostat dopředu a pořídit vytoužený snímek. Fotky odsud sice vypadají opravdu pěkně, ale zážitek trochu kazí přeplněnost místa.

Foto: bigstock.com

Preikestolen – vyhlídka ze 600 m do zátoky.

Pobřeží Na Pali na ostrově Kauai, USA

Na závěr se ještě jednou podíváme do Ameriky. Havajský ostrov Kauai je sice od hlavního města Spojených států Washingtonu, D. C. vzdálen 7850 km, k americké federaci ovšem i přesto patří. Bývá označován jako nejhezčí z celé Havaje. Obzvláště z útesů na pobřeží Na Pali.

Foto: bigstock.com

Z vrchu je vidět modré moře a okolní zelené kopce s prosvítajícím červeným skalním podkladem. Ještě lépe se Na Pali pozoruje z helikoptéry.

Inzertní sdělení: Projeďte se po Islandu!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů na Island:

Nechte si od českého průvodce ukázat to nejlepší z Ameriky! Čeká vás plavba k soše Svobody nebo k Niagarským vodopádům, cesta po chodníku slávy v Hollywoodu nebo rozmanitý New York včetně rozsvíceného Times Square, luxusních obchodů Páté avenue nebo Rockefellerova centra.

Projeďte s námi USA od západu k východu!

Během 13 dnů vás tento unikátní zájezd provede Vietnamem od severu k jihu. Od hanojských vodních loutek se k památníku Ho Či Minha v Saigonu dostanete přes klenot seznamu UNESCO – dračí zátoku Ha Long se stovkami členitých zelených ostrůvků vystupujících z moře a přes deltu Mekongu. Poznejte exotiku jihovýchodní Asie!

Čtěte dále:

Přečtěte si také článek o třísetmetrové lodi Queen Victoria, o tajuplné cestě Jižní Amerikou nebo o dobrodružství mezi nosorožci. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Kam se chystáte letos na dovolenou?
Do Česka
28,5 %
Do zahraničí
29,5 %
Do Česka i zahraničí
16,7 %
Na Slovensko
25,3 %
Celkem hlasovalo 390 čtenářů.

Sedm přírodních divů světa

V článku jsme narazili na dva ze „7 nových přírodních divů světa“. Co to vlastně je? Po vzoru starověkých sedmi divů světa se různé magazíny a organizace pokoušely do povědomí lidí dostat i přírodní divy světa. Nejlépe se to povedlo televizi CNN. Do jejího výběru patří polární záře, oblast okolo přístavu v brazilském Riu, Grand Canyon, Velký bariérový útes, Mount Everest, Viktoriiny vodopády a mexická sopka Paricutín.

V letech 2007 – 2011 skupina okolo Kanaďana Bernarda Webera zorganizovala celosvětovou volbu nových sedmi divů světa a nových sedmi přírodních divů světa. Mezi přírodními se směly vyskytnout jen ty, které nezahrnoval seznam CNN.

Vedle v článku zmíněných vodopádů Iguacu a zátoky Ha Long se sem dostal ještě amazonský deštný prales a také ostrov Komodo, korejský ostrov Čedžu, jihoafrická Stolová hora a filipínský Puerto-Princesa Subterranean River National Park.

Související články

Výběr článků

Načítám