Hlavní obsah

Omán: Projděte se po největším koberci světa nebo prožijte tajuplnou noc v poušti

Ze všech arabských zemí patří Omán k těm méně nápadným. Přesto v mnohém své sousedy převyšuje. Turistika zde nesází na okázalý luxus, ale na zachovalou kulturu, krásnou divokou přírodu a mnoho zajímavostí. Budete se tak moci projít ve Velké mešitě po největším ručně tkaném koberci na světě, přenocovat poblíž beduínů v poušti Wahiba nebo objevovat jako Indiana Jones staré a opuštěné pevnosti.

Článek

Arábie. Při tomto slově se mnoha lidem vybaví pestré a rušné bazary s neomalenými obchodníky, muslimové zahalení v tradičních bílých rouchách, nekonečné písečné duny, ale také ropa. Většina zemí na arabském poloostrově proto patří k velmi bohatým státům, což dávají najevo především svoji velkolepou mrakodrapovou zástavbou. Oproti tomu je Omán jedinečnou výjimkou.

Na největším koberci světa

Už když přijedete do hlavního města, uvidíte ten rozdíl. Nenajdete tu totiž jediný mrakodrap, tolik charakteristický pro Dubai, nebo katarské Doha. Muscat je tvořen převážně nízkými bílými budovami, vypadá proto příjemně střídmě a má svůj jedinečný genius loci. Na jedné straně najdete uhlazené písečné pláže s azurovým modrým mořem, na straně druhé se v kontrastu tyčí špičaté čedičové skály. A mezi nimi žije duch velkoměsta.

Obzvláště sever města má onu typicky arabskou atmosféru. Ve staré části města Mutrah je spousta uliček s trhovci, u kterých si můžete koupit orientální zboží. Na pultech leží hlavně zlaté a stříbrné šperky, arabské oděvy, pestré textilie, vodní dýmky a také typický ománský suvenýr – dýka chandžar, která je i součástí státního znaku. Rovněž se zde nachází jedna ze tří skalních pevností, které tvoří hlavní symbol města. Zbylé dvě najdete hned při vstupu do staré čtvrti.

Hlavním lákadlem Muscatu je potom Velká mešita sultána Kábúse, současného vládce, která byla dokončena roku 2001. Mešita zaujme už na první pohled svoji opulentností. Nachází se v areálu o rozloze 416 tisíc metrů čtverečních, plném květin a precizně sestřihaných živých plotů. Svatostánek pojme až neuvěřitelných 6500 věřících. Samotná mešita vedle pestrých orientálních vzorů zaujme i největším ručně tkaným kobercem na světě, který čítá na jeden milión a sedm set tisíc uzlíků a váží neuvěřitelných 21 tun. Pokud se na něj ale chcete podívat, musíte si přivstat. Vstup do mešity pro veřejnost je pouze mezi 8 a 11 hodinou dopolední.

Muscat ale není pouze historickým artefaktem. Díky moderním inovacím sultána Kabúse se zde rozvinul na nenásilné úrovni cestovní ruch, takže si můžete užívat dovolenou v klidu svého hotelu. Do města rovněž jezdí skupinky potápěčů. Blízko hotelových rezortů se totiž nacházejí nádherné korálové útesy, okolo kterých plavou hejna pestrobarevných ryb, ale také třeba delfíni, korálovky a mořské želvy.

Od růžové dámské mešity ke „Konci světa“

Pokud se vydáte z Muscatu na výlety, potkáte po cestě několik starodávných a opuštěných pevností. Dobrým výchozím bodem pro cestování je městečko Nizwa, kde se nachází jedna z prvních pevností ze 17. století. Až budete městem projíždět, určitě se zastavte v tradiční místní restauraci Bin Antique, kde se hoduje přímo ze země. Sedíte zde na koberci, opíráte se o polštáře a jíte rukama.

Asi 40 km odsud se nachází v krásné krajině polorozpadlá pevnost Bahla Fort, která je na seznamu památek UNESCO. Mezi Nizwou a Muscatem se navíc nachází několik pozoruhodných vesniček, které zaujmou tím, že ve starodávných ruinách zde žijí místní obyvatelé. Za návštěvu stojí i vesnice Nakhal, kde se vedle zachovalé pevnosti nachází i ojedinělá růžová mešita, speciálně postavená pro ženy.

Nedaleko Nakhalu stojí za návštěvu rybářská osada Sur, obklopená vyschlými koryty řek, špičatými skalisky a útulnými oázami. Zde si budete moci prohlédnout např. výrobu krásných dřevěných arabských plachetnic. Odtud je to už jenom kousek na nejvýchodnější cíp arabského poloostrova. Podmínky jsou zde velmi divoké, lidé zde žijí v malých polorozpadlých budkách a život je tady velmi tvrdý.

Za „humny“ se ale nachází kemp o velikosti fotbalového hřiště, kde lze přenocovat a s průvodcem se podívat na místní divokou pláž, kam chodí klást želvy vejce. Na jedné straně vidíte Indický oceán v objetí mohutných skalisek a na záda vám dýchá divoká poušť. Možná právě proto lidé nazývají tento kout země „Koncem světa“.

Zajímavosti, které v Ománu stojí za návštěvu:
ZúfarPokud se rozhodnete putovat po zemi, připravte se na to, že budete muset překonávat velké vzdálenosti. Zúfar je podle mnohých takovou „anomálií země“. Mezi srpnem a říjnem zde často prší, což způsobuje, že zde roste krásná a bujná vegetace, kterou nikde jinde v Ománu neuvidíte. Také zde roste vzácný kadidlovník, ze kterého se vyrábí kadidlo.
Al-hotaPod Slunečními horami u města Nizwa se nachází jeskyně Al-hota, jediná veřejná jeskyně v Ománu. Podzemní systém má délku asi pět kilometrů a nachází se zde zapadlé, 800 metrů dlouhé jeskyní jezero.
WahibaOdvážlivci, kteří se nebojí drsných podmínek, by měli zavítat k poušti Wahiba. Duny jsou zde naváté do výšky okolo 100 metrů, silnice plynule přechází v písečnou stezku a mezi pahorky najdete sídla usedlých beduínů. Mnohé cestovky zde také nabízejí výlety s nočním kempováním.

Související články o Arábii

Přečtěte si také další zajímavé články o exotických destinacích. Naposledy jsme psali o JV USA, tančící fontáně v Dubaji, legendární silnici Garden Route, Svatém Martinu nebo Uruguaji. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy na Arabský poloostrov

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánskou republiku atd. vybírá z nabídky zájezdů na Arabský poloostrov:

Podívejte se do perly Arabského světa. Užívejte si nádherné pláže i scenérii s prastarými pevnostmi v Muscatu.

Podívejte se do země pompézních věžáků a skvěle vybavených obchodů, kde se můžete např. i v obchodním středisku projet na bruslích.

Zavítejte do Emirátů. Vyzkoušejte si lyžování na největší zastřešené sjezdovce na světě nebo se podívejte na nejdražší světové hotely.

Anketa

O jakých tématech byste si chtěli v sekci Exotika v nejbližší době přečíst?
Kanada a USA
5,3 %
Jižní Amerika
5,1 %
Thajsko, Vietnam, Kambodža, Laos
19,9 %
Oblast Karibiku (Kuba, Dom. republika, Jamajka)
5,2 %
Dobrodružná Afrika
4,4 %
Exotické tichomořské ostrovy
21 %
Indie, Čína, Japonsko
2,9 %
Arabské země
9 %
Austrálie, Nový Zéland, Madagaskar
7,5 %
Rusko a západní Asie
6 %
Antarktida, Arktida, Grónsko, Kamčatka
5,5 %
Zajímavé plavby
2,5 %
světové metropole a zajímavá města
3,8 %
ještě něco jiného
1,9 %
Celkem hlasovalo 732 čtenářů.

Co je potřeba vědět, než se do Ománu vydáte

1. Než vyrazíte do Ománu, budete muset navštívit v Praze ambasádu, abyste si vyřídili vízum. Také si jej ale můžete za cenu 25 dolarů pořídit přímo v zemi při odbavování na letišti.

2. Pokud si budete chtít koupit alkohol, není jiná možnost než zavítat do hotelového baru. Z náboženských důvodů se totiž lihoviny v obchodech neprodávají.

3. Místním platidlem je ománský rial. V přepočtu přijde jeden rial asi na 60 Kč.

4. Nejlepší doba pro návštěvu Ománu je od září do dubna, kdy se zde teploty pohybují okolo příjemných 25-30 stupňů.

5. Místní hotely nepatří k nejlevnějším. V průměru zaplatíte za osobu na noc 600-1000 Kč.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám