Hlavní obsah

Oblíbenou lamu naleznete především v Peru

ESO travel, Tomáš Zítka

Peru je zemí oplývající památkami, odkazy dávných civilizací a nádhernými přírodními scenériemi. Je také místem hojného výskytu lam, roztomilých chlupatých sudokopýtníků, kteří se hojně pasou na zdejších travnatých plochách. Navštívit Peru a nenarazit přitom na lamu, to snad ani nejde.

Článek

V tomto článku dále najdete:

  • Posvátné vody jezera Titicaca
  • Do nejhlubší díry světa – Caňon Colca
  • Mystéria planiny Nazca

V minulém článku o Peru jste se mohli dočíst o nejkrásnějším městě Inků – Cuzce a o posvátném místě Machu Picchu. V druhém díle seriálu o Peru si přiblížíme život na posvátných vodách jezera Titicaca, podíváme se do nejhlubšího kaňonu světa Colca a „proletíme“ se nad mystickou planinou Nazca.

Posvátné vody jezera Titicaca

Jezero Titicaca je jedním z nejvýše položených jezer světa ležící ve výšce 3800 m.n.m. na hranicích mezi Peru a Bolívií. Jeho rozloha, která činí přes 8000 km2, mu vynesla status 2. největšího jezera Jižní Ameriky. Titicaca se stalo zdrojem obživy pro tisíce lidí žijících na jeho pobřeží. Místní obyvatelé tu v jeho čistých vodách loví ryby nebo na okolní kamenité půdě pěstují brambory. Jedna z legend vypráví, že právě v tomto jezeře se zrodila civilizace Inků.

Při příjezdu k jezeru se před vámi objeví druhá obloha. Snad ještě tmavší a sytější – tak totiž působí hladina jezera Titicaca. V lehkém oparu, který tu v ranních hodinách panuje, se táhne do nedohledna. Jezero samo představuje malý zázrak uprostřed hor. V modrých vodách, chladných jen 10°C, uvidíte brodit se dobytek nebo místní obyvatele jak vysekávají rákos. Na hladině se v lehkém vánku pohupují elegantní lodice ze svázaného rákosu, které se tvarem velice podobají těm, které stavěli Egypťané na Nilu za faraónských dob.

FOTO: ESO travel

K plovoucím ostrovům Los Uros

Jezero Titicaca nese na své hladině množství ostrovů, z nichž největší pozornost budí plovoucí rákosové ostrovy Los Uros. Isla de los Uros zahrnuje přibližně 35 malých ostrůvků s celkovou populací 3800 domorodců. Na jezeře je jediným stavebním materiálem rákos, proto se není ani čemu divit, že ostrovy jsou vyrobeny ze stejného materiálu.

Pokud byste se po ostrůvcích pořádně porozhlédli, našli byste kotvy, kterými jsou pevně ukotveny, aby nikam neuplavaly. Na rákosovém podkladě, který se musí neustále obnovovat, aby nezetlel stojí rákosové chýše a u ostrovů uvidíte kotvit rákosové lodě. Prostě je to dvěma slovy „země rákosu“.

FOTO: ESO travel

Od jezera Titicaca se můžete vydat např. do Svatého údolí (Valle Sagrado), kde pod vámi poběží divoká, kameny a hlubokým srázy spoutaná říčka jménem Urubamba, která se vlévá do Amazonky. Na březích můžete obdivovat nádherné opuncie a agáve. Vaše kroky mohou vést z Valle Sagrado do Puna, kde budete během cesty odměněni panoramatickým výhledem na špičaté vrcholy And, prudké strže a krásná údolí. Další zastávkou by mohlo být dávné pohřebiště Inků Sillustani s úchvatnými chulpas.

Pohřební věže chulpas
Na pohřebišti Sillustani uvidíte již z dálky tyto válcovité stavby, jež v kečuánštině znamenají „palec“. Chulpas jsou hrobky velmožů indiánů kultury Colla. Najdete jich tu kolem 89. Ty nejstarší poznáte podle toho, že jsou nižší a vybudované z neopracovaných kamenů. Nové měří na výšku 12,8 m a jsou postaveny z přesně opracovaných bloků. Vyznačují se konickým tvarem – zužují se směrem k základně.

Do nejhlubší díry světa – Caňon Colca

Pokud byste chtěli ke kaňonu pokračovat od jezera Titicaca, museli byste se vrátit do města Puna. Puno je městem se širokou paletou památek z doby největšího rozkvětu civilizace Inků; můžete zde proto hlouběji proniknout do jejich netradiční kultury a architektury. Dalšími vhodnými místy k navštívené jsou Arequipa a poté do městečko Chivay, kde se můžete ubytovat a načerpat síly na další cestu.

Samotná cesta do Chivay vás uchvátí svojí rozmanitostí a nádhernými scenériemi. Uvidíte zasněžené vrcholky hor nebo volně se pasoucí lamy. Po příjezdu se můžete jít osvěžit do termálních pramenů La Calera.

Při cestě ke kaňonu Colca spatříte nádhernou krajinu s typickými inckými terasami, které se táhnou dlouhé kilometry a jsou jedny z nejrozsáhlejších v Peru. Podél cesty jsou vodopády a horké prameny, u kterých se můžete zastavit a ulevit unaveným nohám. Pak už na vás čeká jediné – spatříte nejhlubší kaňon na světě, i když v tomto ohledu se názory různí a jiné studie považují za nejhlubší sousední kaňon Cotahuasi. Faktem ale zůstává, že Colca je dvakrát tak hluboký jako Grand Canyon v USA, i když není tak strmý.

FOTO: ESO travel

Úchvatná Kondoří vyhlídka

Podél terasovitých políček, které brázdí Caňon Colca a napříč nádhernými údolí vede cesta, která vás dovede až na místo zvané Mirador Cruz del Condor vypínající se do výše 3650 m.n.m. Toto zvláštní místo má jednu zvláštnost – údajně je nejlepší k množení a pozorování kondorů na světě. Kondoři využívají ke svému letu teplé proudy vzduchu, které vznikají v kaňonu hned po ránu (v tu dobu teplé ranní slunce zahřeje jeho dno).

Kondoři, kteří okolo vás budou kroužit (často i ve větším počtu) ale nejsou jedinými lákadly tohoto místa. Nadmořská výška této vyhlídky vám nabídne ten nejkrásnější pohled na okolní krajinu, jaký jste si jen mohli přát. Hluboká údolí, mohutné štíty hor, řeka Colca protékající kaňonem, mystičnost místa, kde kdysi žili dávní Inkové – to vše přispívá k oblíbenosti a vysoké návštěvnosti Cruz del Condor.

Prohlídka Bílého města

Po prohlédnutí Kaňonu Colca se můžete vrátit zpět do Arequipy a popř. si toto zajímavé místo prohlédnout. Arequipa je krásné město obklopené horami, jejichž vrcholky jsou pokryté sněhem. Mnoho budov, které tu spatříte, je postaveno ze světlé vulkanické horniny, která se nazývá sillar. Proto se jí také přezdívá Bílé město. Můžete tu navštívit nádherný klášter Santa Catalina, náměstí Plaza de Armas s katedrálou nebo čtvrť Yanahuara. Město se stalo výchozím bodem pro cestu do Nazcy.

Mystéria planiny Nazca

Pokud si chcete vychutnat jedinečný pohled na tuto planinu, měli byste si pronajmout letadlo a nad Nazcou se proletět. Nazca je unikátní místo s obrovskými geometrickými obrazci a figurami roztroušenými po zemském povrchu. Obrazce tvoří víc než stovka spirál a třicet zvířat a ptáků (kosatka, pavouk, opice, lama, pes, kolibřík atd.).

Některé linie jsou dlouhé kolem 50 km a obrazy zvířat 15-300 m, proto jsou také viditelné pouze z velké výšky. Dodnes se vědci dohadují, jaký účel měly tyto obrazce. Teorie se různí – někteří se přiklánějí k náboženskému tématu, jiní to berou z čistě vědeckého a technického hlediska, ale kde se skrývá pravda ví jen dávno zaniklá kultura.

Z Nazcy se můžete vydat do národního parku Paracasu, který se rozkládá na poloostrově Ica. Můžete tu využít místní výlety lodí, které vás provedou krajinou plnou velkého množství ptáků bohatého mořského života. Můžete tu spatřit kolonie lvounů, plameňáků, pelikánů a tučňáků. Druhou možností je Lima – kdysi nejbohatší město světa, kde můžete navštívit např. kostel San Francisco, katakomby nebo katedrálu Santo Domingo.

Nenechte si ujít
Na „přátelský“ ostrov Pariti Pokud zavítáte na tento malý ostrov, můžete tu nahlédnout do běžného života zdejších obyvatel, které je tvořeno indiány. Ti tu obchodují s vlnou, sýrem rybami, které formou směny vyměňují za jiné jim užitečné předměty. Navíc tu můžete vidět nádherné plachetnice z rákosu, které jsou pro jezero Titicaca tak typické.
Do kamenných hrobek Sillustani Navštivte největší pohřebiště Sillustani, které je domovem největších chulpas v celých Andách. Chulpas tu jsou poměrně nedotčené a jejich dramatický vzhled na vás zcela jistě zapůsobí. Můžete tuto jedinečnou stavbu a poznat zvláštní architekturu národa, který byl před několika stoletími španělskými kolonizátory pokořen a nakonec i vyhlazen.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Peru

Cestovní Kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Peru:

Během 14 dní vykonáte okruh bájnou zemí Inků. Navštívíte např. Legendární Machu Picchu nebo se vydáte na rákosové ostrovy Los Uros.

Poznejte to „NEJ“ ze 4 zemí Latinské Ameriky. Uvidíte Argentinkou pampu, uruguayská letoviska, chilské pobřeží a samozřejmě i peruánské Andy

Poznejte netradiční indiánskou kulturu, zkuste si plavbu na rákosovém člunu „Ra“ Thora Heyerdahla nebo se vydejte do nejvýše položené metropole La Paz.

Anketa

Líbí se Vám článek rozdělený na více dílů?
Ano, líbí se mi rozdělení článku na díly
33,3 %
Ani ano, ani ne
33,3 %
Ne, mám raději téma v jednom článku
33,4 %
Celkem hlasovalo 249 čtenářů.
Související témata:

Související články

Black Hills, to je také moderní Divoký západ

V prvním díle seriálu o Black Hills jsme zmínili historii a postavení Indiánů, nyní navážeme povídání informacemi o monumentálním sousoší Mount Rushmore,...

Poznejte Antilopí kaňon, klenot Utahu

V prvním díle seriálu o Lake Powell jste se mohli dozvědět o Grand Staircase-Escalante a jezeru Lake Powell. V pokračování se podíváme na luxusní destinace pro...

Výběr článků

Načítám