Hlavní obsah

Neznámé Turks a Caicos: Místo, kam se jezdí za luxusem na nejkrásnější pláž světa

Víte, kde leží Turks a Caicos? Ne? Pak patříte k drtivé většině Evropanů, kteří o něm nikdy neslyšeli. Přitom toto souostroví patří ke klenotům Karibiku a leží na něm nejkrásnější pláž planety pro rok 2011 i nejlepší světový resort pro rodinnou dovolenou. Nakoukněte do místních superluxusních resortů a poznejte zdejší krásné pláže!

Foto: beaches.com

Grace Bay je prý nejkrásnější pláž světa – alespoň podle hlasujících turistů.

Článek

Kousek Británie jihovýchodně od Baham – i tak by se dalo charakterizovat souostroví Turks a Caicos. Tahle skupinka zhruba 30 ostrovů je zámořským územím Velké Británie, ale počasí tu britské rozhodně není – naopak slunce tu příjemně hřeje po většinu roku a místo čaje o páté si tu můžete dopřát výborný karibský rum.

Provo – nejlepší plážová lokalita na planetě

Většina turistického ruchu se soustředí na ostrov Providenciales. Místní mu zkráceně říkají Provo a jsou pořádně hrdí na to, že byl v roce 2011 zvolený samotnými turisty nejlepší plážovou lokalitou na planetě. Přitom tu první hotel s kasinem vyrostl až v roce 1984, do té doby byl ostrov turismem totálně nepolíbený a jen málokdo tušil, kde vůbec leží.

Foto: ESO travel

Na ostrově Provo je veškeré turistické zázemí, včetně opravdu luxusních hotelů.

Turks a Caicos - stručně a jasně
Souostroví tvoří zhruba třicítka ostrovů o celkové rozloze asi 430 čtverečních kilometrů. Osm ostrovů je hlavních, více než dvacet je menších, vedlejších. Ostrovy se dělí na dvě skupiny. Ostrovy Caicos leží na západě, tvoří zhruba 90 % rozlohy a bydlí na nich asi 80 % obyvatelstva. Z ostrovů Turks na východě jsou obydlené jen dva, tyto ostrovy jsou také výrazně menší. Obě skupiny rozděluje asi 35 kilometrů široký průliv.

Dnes je tu několik superluxusních resortů, zahrát si tu můžete i golf na nedávno dobudovaném 18jamkovém hřišti, případně jen rozložit osušku na zdejší pláži Grace Bay, která má na délku osm kilometrů a je prý tou úplně nejkrásnější.

Nejlepší destinace pro dovolenou s dětmi

Mimochodem, leží na ní i velká část těch nejluxusnějších resortů, včetně toho, který je podle hlasování turistů tím nejlepším pro strávení rodinné dovolené. „Aquapark, který patří k resortu, je prý největší v celém Karibiku,“ vysvětluje takovou oblíbenost právě mezi dětmi jeden ze zdejších. Mimo to k hotelovému komplexu patří i dalších šest velkých bazénů a vstup do moře z pláže je velmi pozvolný.

Foto: Nabeel Hyatt

Romantika je tu dávkovaná ve velkém. Západ slunce si můžete užít na palubě lodi, případně z terasy hotelu.

Provo je nejlidnatější ostrov Turks a Caicos, nicméně hlavní město leží jinde. Cockburn Town leží na ostrově Grand Turk a spíš než město je to městečko. Někomu přijde zdejší koloniální architektura zajímavá, jiného pastelově natřené domy a ulice se starodávným pouličním osvětlením, nezaujmou ani trochu. Záleží na nátuře.

Počasí na Turks a Caicos
Průměrná roční teplota na Turks a Caicos je 29 stupňů Celsia. Těmi absolutně nejteplejšími měsíci jsou červen, červenec a srpen. V zimě je tu „chladněji“, okolo 25 stupňů. Obvykle tu bývá slunečno, Turks a Caicos nicméně leží v pásmu hurikánů, v sezoně hurikánů tu tak může trochu víc sprchnout.
Foto: ESO travel

Turks a Caicos – destinace, kterou Češi zatím moc neznají.

Na Front Street tu leží zdejší Národní muzeum. Jen trochu větší, bíle natřený dům ukrývá expozici historie otroctví (většina zdejšího původního obyvatelstva skončila po objevení ostrova právě v otroctví), návštěvu si užijí i filatelisté. Známky z Turks a Caicos jsou totiž řazené mezi ty vůbec nejkrásnější na světě. A zajímavý je na druhý pohled vlastně i samotný dům – na jeho stavbu totiž kdysi použili vraky lodí, které v okolí ostrova ztroskotaly.

Evropa  toto souostroví nezná

Pro Evropu je toto souostroví téměř neznámé – i přesto, že je zámořským územím evropské velmoci – drtivá většina turistů tak na Turks a Caicos přijíždí ze Spojených států. Američanů je zhruba pětasedmdesát procent a vlastně i díky nim je zdejší turistické zázemí na tak vysoké úrovni. „Američané jsou ochotní zaplatit jen za stoprocentní servis, jakmile je něco jinak, hlasitě se ozvou,“ přiznává místní hoteliér.

Foto: ESO travel

Na ostrově Provo je i 18jamkové golfové hřiště.

Turistů na Turks a Caicos rok od roku přibývá. V roce 2004 jich bylo okolo 175 tisíc, o tři roky později jich bylo už 270 tisíc. Ještě pořád je tu ale klid, atmosféra původní, místní jsou pohostinní bez toho, aby chtěli vymámit peníze z kapes turistů. Atmosféra souostroví učarovala i mnoha hollywoodským hvězdám. Dům tady má Bruce Willis, líbánky tu strávil Ben Affleck.

Mimochodem – zdejší romantika začíná být pověstná. Výlet lodí při západu slunce, posezení na terase hotelu s výborným koktejlem, případně ranní procházka na trzích, kde to voní po ovoci a kde můžete nakoupit rukodělné výrobky místních, od šperků z přírodních materiálů po nejrůznější brašny. A něco do sebe má i „obyčejné“ posezení na bílé pláži, když vám nohy omývá průzračná voda.

Inzertní sdělení: Poznejte souostroví Turks a Caicos!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří, Asii a Afriku vybírá z nabídky pobytových zájezdů:

Vydejte se do jednoho z karibských rájů! V nabídce máme jeden z nejlepších hotelů pro rodiny s dětmi! Krásná pláž, šest bazénů, obrovský aquapark přímo v areálu hotelu. Netradiční destinace!

Bahamy jsou nejen daňový, ale i turistický ráj! Relaxujte na širokých plážích, užijte si zdejší kuchyni a luxus některých hotelů. Milujete potápění? Tady budete ve svém živlu!

Pláže, slunce, netradiční a občas pořádně žhavá atmosféra! Poznejte pro Čechy ještě stále nepříliš běžnou destinaci! Vybírejte z nejluxusnějších hotelů v oblasti.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o ministátech, o sportovní dovolené nebo o nejlepších horských drahách světa. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Láká vás souostroví Turks a Caicos?
Ano, hlavně pláže
5,2 %
Ano, kompletně celé
80,1 %
Ne, je to běžná destinace
6,8 %
Nevím, nepřemýšlel jsem o tom
7,9 %
Celkem hlasovalo 1450 čtenářů.

Bahamy

Souostroví Turks a Caicos sice politicky spadá pod Spojené království, geograficky nicméně patří k Bahamám.

Bahamy leží v Atlantiku jihovýchodně od Floridy a jsou častým cílem turistů hlavně ze Spojených států. Proč sem jezdí, je zřejmé ve chvíli, kdy poprvé spatříte zdejší krásné pláže. Bahamy jsou téměř ploché, pláže při pobřeží jsou tak pořádně široké, s pozvolným vstupem do vody.

Bahamy jsou od roku 1973 politicky nezávislé. To, na čem ale naopak závislé jsou, je cestovní ruch. V něm pracují dvě třetiny všech obyvatel souostroví.

Podnebí Baham je tropické, příjemně je tu po celý rok, nicméně nejpříjemněji, co se teploty týká, pravděpodobně v srpnu, kdy denní teploty stoupají v průměru na 28 stupňů. V únoru je tady okolo jednadvaceti až třiadvaceti stupňů.

Hlavními plodinami, které se tu pěstují, jsou cukrová třtina, ananas a banány. Jako turista si tady můžete toto ovoce nakoupit na některém ze zdejších trhů.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám