Hlavní obsah

Nejtajuplnější místa světa: Kde má základnu UFO a kudy se vstupuje do pekla?

Jak vznikla Brána do pekla v Turkmenistánu? A co má společného UFO s australskou oblastí 51? Záhady a tajemství odjakživa přitahovaly lidi ze všech koutů světa. Ti do těchto míst stále proudí a snaží se odhalit mystéria, která se zatím nikomu rozlousknout nepodařilo. A která další tajuplná místa nás tak fascinují?

Foto: www.bigstockphoto.com

Velikonoční ostrov přitahuje turisty i fantasty tajuplnými sochami moai.

Článek

Na těchto místech zkrátka nemůžete relaxovat za poslechu šumění mořských vln nebo podávat fyzické výkony, s nimiž se pochlubíte mezi sportovci vám podobnými. Tato místa musíte sveřepě objevovat a dobývat je. Pusťme se do toho.

Velikonoční ostrov, to nejsou jen hlavy

Patříte k té většině populace, kterou naprosto uchvátily sochy na Velikonočním ostrově, jejichž hlavy a hrudníky ční k nebi? Pak jste možná oněměli úžasem, když se přišlo na to, že pod zemí jsou i celá jejich těla.

Velikonoční ostrov, v domorodém jazyce Rapa Nui, leží asi 3600 kilometrů západně od pobřeží Jižní Ameriky. Na 163 kilometrech čtverečních tu žije asi šest tisíc lidí a s nimi i několik stovek podivných soch moai. První obyvatelé tu podle všeho byli až v 6. století, v 19. století jich zbyl kvůli tuberkulóze, neštovicím, válkám a otrokářům jen zlomek. Po původních 10 tisících tu ale zbylo i něco, nad čím zbytku celého světa zůstává rozum stát.

Foto: www.bigstockphoto.com

Kromě hlav a části hrudníku mají sochy pod zemí i zbytek těla. Nikdo neví proč.

Gigantické sochy, o nichž nikdo neví, proč vznikly a co mají symbolizovat, lidstvo fascinují už od doby, kdy se o nich dozvědělo. Víme o nich, že se nacházejí na mnoha místech na ostrově, stojí na kamenných plošinách nazývaných ahu a některé už zdaleka nejsou v původním stavu – k jejich poničení přispěly klimatické jevy, jiné poničili lidé záměrně během válek.

Soch je na ostrově celkem 887 a ty největší z nich dosahují výšky 12 metrů a váhy až 90 tun. Ke všem se turisté volně dostávají, vyjma těch, které stojí na posvátné pohřební plošině, z nichž nejznámější je 200 metrů dlouhá Ahu Tongariki. Zatímco nad zemí turisté obdivují hlavy a hrudníky, pod zemí se nachází i zbytek těl.

Přečtěte si také:

Vědci se domnívají, že sochy dříve sloužily jako posvátná místa a vznikaly jako tzv. sochové chrámy. Na nalezených destičkách se nacházejí nápisy v jazyce rongo-rongo, které možná celou podstatu soch vysvětlují, jazyk však vědci dosud nerozluštili, takže vyřešení záhady se zatím nekoná.

Údolí smrti – nejteplejší a nejsušší místo Severní Ameriky, kde samy cestují kameny

Údolí smrti je jedním z nejnavštěvovanějších míst USA. A jednou z jeho nejvýznamnějších atrakcí je solné jezero Badwater Basin. To leží v úrovni 86 metrů pod hladinou moře, což z něj činí nejníže položené místo v Severní Americe a druhé nejníže položené místo na západní polokouli, hned po argentinském Laguna del Carbón. Údolí smrti je také  tím nejteplejším a nejsušším místem na světě. Teploty tady během léta běžně dosahují 47-50 °C, nejvyšší naměřená teplota je ta z roku 1913, kdy tu bylo pořádné horko, a to přesně 56,7 °C.

Foto: www.bigstockphoto.com

Solné jezero je často tak vyschlé, že jde spíš jen o sůl.

Kde je nejsušší místo na světě?
Death Valley je nejsušší místo v Severní Americe, ale tím nejsušším místem na světě je Arica v Chile. Hodnoty srážek zde lidé měří už dlouho a vytvořením průměru ročního úhrnu srážek mezi lety 1911 a 1949 došli odborníci k tomu, že právě Arica je se svými 0,7 mm srážek ročně tím nejsušším místem planety.

K takovým horkům dochází nejen proto, že Údolí smrti leží na okraji Mohavské pouště, ale také proto, že sem dolů okolní vysoké hory nepropouštějí chladný vzduch. V letních vedrech se proto často stává, že když začne pršet, kapky vody vyschnou ještě dřív, než stačí dopadnout na zem.

To, co Údolí smrti přidává na tajuplnosti, je ale hlavně vyschlé jezero Racetrack Playa, po jehož povrchu se pohybují asi dvě stovky kamenů. A nikdo neví, jak a proč k tomu dochází. Ať se vědci snažili, jak chtěli, žádnou z hypotéz dostatečně neprokázali. Jedna z nich například počítala s dešťovou vodou a velmi silným větrem, v důsledku jejich působení pak měl na zemi vznikat kluzký povrch, po němž se kameny pohybovaly a dosud bez vysvětlení pohybují.

Foto: www.bigstockphoto.com

Kameny, které váží i 300 kg a samy se pohybují? Nic výjimečného.

A nakonec – jak byste si vysvětlili to, že na nejsušším místě Severní Ameriky čas od času vyrostou milióny divokých do žluta zbarvených květů? Jejich semena jsou ukryta pod speciální vrstvou, díky níž nevyklíčí, dokud není dostatečné vlhko. Potom dojde k nádherné ukázce toho, jak je příroda fantastická a dokáže se sama o sebe pěkně postarat.

Brána do pekla v Turkmenistánu, která hoří už přes 40 let

V Turkmenistánu, v jedné z doposud málo objevovaných zemí Střední Asie, poblíž vesnice Darvanza, asi 260 kilometrů severně od města Ašchabad vás ohromí gigantická díra do země, v níž stále šlehají plameny, a to už od roku 1971. Soudruzi tu totiž udělali chybu.

Foto: http://bit.ly/2f9Vkp0

Brána do pekla je úchvatná, má však docela prozaické vysvětlení.

Právě v roce 1971 zde zkoumali ložiska plynu za pomoci vrtné plošiny, jež se jim zřítila do jedné z dutin. Následně se zřítilo podloží a poškození izolačních vrstev mělo za následek masivní únik plynu z podzemí. Geologové si tehdy mysleli, že když místo zapálí, nebude o nějaké nehodě za pár dní ani památky, jenže ouha – místo hoří dodnes.

Brána do pekla je hluboká asi 20 metrů a má průměr 70 metrů. Díky svému vzezření se stala jedním z nejnavštěvovanějších míst nejen v Turkmenistánu, ale i v oblasti Střední Asie.

V Oblasti 51 se prý nachází základna UFO

Zní to možná dost poťouchle a neuvěřitelně, ale věřte, že jsou mezi námi tací, kterým to prostě nedá spát. Tajná vojenská základna a sledovací satelitní stanice Pine Gap v Austrálii, ležící asi 20 kilometrů jihozápadně od Alice Springs, je prý základnou mimozemšťanů na Zemi a často je nad ní UFO vídáno.

Podle dosavadních teorií spolupracují mimozemšťané s lidmi na tvorbě ohromných podzemních chodeb a dalších základen. A proč tolik podivuhodných teorií? Nikdo z povolaných nechce říct, proč vlastně základna vznikla a co se v ní odehrává…

Foto: http://bit.ly/1lEpVce

Do areálu Pine Gap se samozřejmě nesmí. A nikdo nechce říct, co se zde děje.

Inzertní sdělení: Poznejte tajuplná místa planety!

CK ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů:

Poznejte úchvatná tajuplná místa planety během jedné cesty kolem celého světa. Za 26 dní navštívíte 10 lokalit a každá vás nadchne něčím jiným. Malá ochutnávka: Chile, Velikonoční ostrov, Austrálie, Bahamy… Tak co říkáte?

New York, Niagarské vodopády, Údolí smrti, Grand Canyon… Nic menšího vás na vaší příští dovolené nečeká, stačí si jen dobře vybrat. Podívejte se během 17 dní na ta nejbáječnější místa, jimiž se Spojené státy právem chlubí, a vytvořte si vzpomínky na celý život.

Čtěte dále:

Nahlédněte také do orangutaní rezervace na Borneu, podívejte se, na které pláže je skvělé vyrazit v listopadu, a přečtěte si o rekordech zaoceánských výletních lodí. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Petra Malá & Tomáš Cikán

Anketa

Které místo ze zmíněných čtyř vás zajímá nejvíce?
Velikonoční ostrov.
50 %
Údolí smrti.
9,9 %
Brána do pekla.
12 %
Základna Pine Gap.
28,1 %
Celkem hlasovalo 142 čtenářů.

Objevte 10 světových krás za 26 dní!

Snili jste až dosud o cestě kolem světa, ale nikdy jste se neodvážili vydat se na ni na vlastní pěst? Báli jste se přestupů na letištích, nevyhovujícího ubytování, složité komunikace a jazykových bariér? Pak se seznamte s Cestou kolem světa 2017, která se koná díky CK ESO travel.

Cestovní kancelář se postará naprosto o vše. Po celou dobu s vámi bude česky hovořící personál, podíváte se na tak úžasná místa, jako jsou Bahamy, Cookovy ostrovy, Austrálie, Nová Kaledonie, Singapur a další, poletíte vlastním soukromým letadlem, takže nebudete vy čekat na letadlo, nýbrž ono bude čekat na vás.

Boeing 737-800 je navíc speciálně upravený, aby poskytoval perfektní a komfortní zázemí. Místo 189 klasických sedaček na vás čeká 64 pohodlných křesel, milý personál, zkušení piloti a delegát, který vás nikde a nikdy nenechá bezprizorně stát. Tuto dovolenou si prostě maximálně užijete.

Související články

Výběr článků

Načítám