Hlavní obsah

Nejslavnější sochu světa možná za pár let pohltí voda. Víte, o kterou jde?

New York, to je socha Svobody. A naopak. Tahle dáma, která dohlíží na New York, je symbolem nejen tohoto města, ale i celých Spojených států. A spoustu toho už prožila. Byla mlčenlivým svědkem útoku na Dvojčata, v její pochodni nouzově přistál parašutista a teď se pomalu, ale jistě připravuje na velkou vodu. Už v roce 2100 by totiž mohla mít kvůli zvyšující se hladině světového oceánu pořádné potíže.

Foto: National Park Service Digital Image Archives [Public domain], (z Wikimedia Commons)

Moc lidí se sem najednou nevejde. Proto se na loď na Liberty Island ve špičkách tvoří dlouhatánské fronty, v nichž občas lidé čekají přes tři hodiny.

Článek

V roce 2100 totiž bude podle současných propočtů hladina oproti době, kdy byla socha instalována, vyšší o 90 centimetrů. A to už by mohl být pro Liberty Island, na kterém stará dáma stojí, pořádný problém. Nicméně socha má za sebou už spoustu jiných trablů. Věděli jste třeba to, že ji úřady chtěly nechat natřít, ale Američané si nakonec vybojovali, aby zůstala typicky nazelenalá?

Foto: ESO travel

Rudá záře nad Kladnem? Kdepak, červánky mají i v New Yorku.

Socha Svobody má impozantní rozměry. Na výšku má symbol Ameriky 93 metrů. Ona výška se skládá jednak ze 47 metrů vysokého podstavce a z o metr nižší samotné sochy. Celkem tenhle gigant váží 204 100 kilogramů, to je jako 37 svatých Václavů i s koněm z pražského Václavského náměstí.

Socha Svobody v číslech

  • Její nos měří 136 cm. Opravdový Cyrano!
  • Na vrchol vede 345 schodů.
  • 28. října má socha narozeniny – na podzim jí bylo 127. V tento den roku 1886 ji totiž oficiálně přijal prezident Spojených států.
  • I v takto pokročilém věku má stařenka profil na Facebooku s téměř 190 tisíci fanoušky, najdeme ji také na Twitteru a na fotografickém serveru Flickr.
  • Přepočítáno na naše míry má socha vskutku obrovskou nohu. Máte pětačtyřicítky? Ona nosí číslo 110!
  • Z korunky se dá ven podívat 25 okny.

Zmíněná čísla většinou žádný zvláštní význam nemají, ovšem některá ano. Třeba sedm jehlic na čelence. Ty mají symbolizovat sedm moří a porozumění mezi všemi sedmi kontinenty světa (včetně Arktidy a Antarktidy).

Foto: National Park Service (Flickr, livence Public Domain Image)

Záběry, které v září 2001 obletěly svět. Jeden symbol USA kouká, jak se druhý hroutí.

A u čísel ještě zůstaneme. Na vrchol totiž vede vnitřkem skulptury cesta, v jejímž 22. poschodí se nachází impozantní vyhlídka. Z plošiny, na niž se vejde 30 lidí najednou, lze vidět… vlastně všechno. Panorama New Yorku se slavnými mrakodrapy včetně těch, které patří mezi 200 nejvyšších budov světa. Takové jsou v současnosti vidět hlavně v Asii. Tolik výškových budov na jednom místě jen tak někde není. Pokud hodláte jet do New Yorku, tak se přesvědčte! Stojí to za to.

Nelákají vás americká města? Pak vás možná zajímají Americké národní parky: Kolik měří největší strom planety a kam ukrýt mrtvolu? 

Foto: ESO travel

V Las Vegas mají kopie úplně všeho. Tady před Empire State Building stojí Socha Svobody.

Symbol USA má svůj původ ve Francii

Jak se vlastně tahle dáma s nadváhou přes 200 tun dostala za oceán? Jak známo, vznikla ve Francii. Stvořil ji na popud mírotvůrce Eduarda de Laboulaye umělec Frédéric Auguste Bartholdi. Svůj výtvor pojmenoval jako Svobodu osvětlující svět. Záhy se ovšem vžilo pojmenování socha Svobody.

Edouard de Laboulaye – otec slavné sochy
Patřil k největším autoritám francouzské politiky 19. století. To on přišel na myšlenku oslavit vítězící nové americké státní zřízení darem gigantické sochy. Poté také vedl komisi dohlížející na postup prací. Když zemřel, nahradil ho Ferdinand Lesseps, stavitel Suezského průplavu. Laboulaye navíc patřil k velkým příznivcům myšlenek Abrahama Lincolna.

Vedle Laboulayeho se při vzniku sochy angažovaly i slavné osobnosti tehdejší doby. Například Gustave Eiffel, konstruktér proslavený svou kovovou dominantou Paříže. Architekt Eiffelovy věže převzal po původním inženýrovi Violletovi-le-Ducovi závěrečné práce na interiéru skulptury.

Foto: NPS/Everitt (Flickr, licence CC BY 2.0)

Hurikán Sandy si s ostrovem, na němž socha stojí, nepěkně pohrál. Takhle to odnesl jeden z doků.

Své pro sochu Svobody odvedl také otec bulvární žurnalistiky a populárních novinářských cen Joseph Pulitzer. Stavba sochy nebyla rozhodně levná záležitost. Když se vyčleněné státní fondy povážlivě zužovaly, přispěchal Pulitzer na pomoc a pomocí kampaně burcující lid vybral potřebnou částku na dokončení prací.

Jenže než se gigant vůbec dostal do USA, bylo nutné ho rozebrat, a to na skoro 350 částí. Jakmile se dostal do Ameriky, putoval na Bedloeův ostrov, nově díky soše přejmenovaný na ostrov Svobody. O tomto umístění rozhodl generál Sherman, hrdina občanské války. Nutno podotknout, že pozici vybral poněkud nešťastně. U nohou kolosu se totiž nacházejí rozbité řetězy symbolizující vítězství svobody. To ovšem není téměř odnikud vidět.

O USA také zde:

Foto: ESO travel

Manhattan - místo, které se tyčí za sochou. Jde až o třetí nejlidnatější z pěti hlavních čtvrtí New Yorku, přesto ho obývá skoro 1,5 milionu lidí.

Chcete nahoru? Obrňte se trpělivostí

Někdo ale řetězy přece spatřil. Určitě bláznivý paraglidista, který v roce 2001 létal kolem sochy, havaroval a uvízl padákem zachycený na pochodni. Dlouho se pak houpal nad ostrovem a mohl si vychutnat pohled z hodně netradičního místa.

Patrně se mu nechtělo čekat ve frontě. Kdo totiž nevyrazí k soše včas, musí se obrnit velkou trpělivostí. První loď na ostrov jezdí v 8.30 a až do 10 hodin bývá klid. Poté se na pobřeží řadí obrovské fronty. Jestliže tedy máte v plánu prolézt útroby symbolu Ameriky, vstaňte raději dříve. Místo perných chvil v tlačenici si užijete okamžik, kdy stanete pod kolosem velkým jako 46 basketbalistů, podíváte se do vnitřní konstrukce, kterou navrhl Gustave Eiffel, a pokocháte se vyhlídkou z 22. patra. Americký sen je sice něco trochu jiného, ale tohle by se za něj dalo označit také.

Podívejte se na další monstrózní stavby New Yorku:

Inzertní sdělení: Užijte si Ameriku!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří, Asii a Afriku, vybírá z nabídky exkluzivních poznávacích zájezdů:

Schody, po nichž ve Filadelfii běhal boxer Rocky? Mrakodrapy, které zlézal King Kong? Místa, kudy běžel Forrest Gump nebo skákal obrovitý Hulk? To vše můžete vidět během velké cesty po Americe!

Co nabídnout má i západ USA: Hollywoodská studia v Los Angeles, kasina a obří hotely v Las Vegas nebo Grand Canyon a ostatní kouzelné národní parky divokého západu. Nyní s výraznými slevami.

Nákupní ráj na Páté Avenue, turistické žně na „muzejní míli“ nebo architektonická pastva pro oči při pohledu na Manhattan. Takové vyhlídky nabízí cesta po New Yorku a na Floridu

Čtěte dále:

Přečtěte si také o extrémních závodech, o nejlepších restauracích planety nebo o nejvyšší lanovce světa. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Fotíte si na dovolené historické památky?
No jasně!
90,6 %
Spíše fotím něco akčnějšího.
2,2 %
Nefotím, pohled přes objektiv snižuje prožitek.
7,2 %
Celkem hlasovalo 278 čtenářů.

Nenatírejte naši sochu!

Politici a jejich voliči si často nerozumějí, to ostatně víme velmi dobře i v České republice. Roku 1906 došlo v USA k zajímavému incidentu, v jehož hlavní roli účinkovala socha Svobody. Materiál pláště ve vlhkém prostředí poměrně rychle oxiduje, takže původně měděný vzhled se měnil na zelený. Kongres už vyčlenil prostředky na natření, ovšem lidé si nechtěli na sochu nechat sáhnout. Zelenou si oblíbili a na nátlak veřejnosti tedy k malování nedošlo a socha Svobody dále zelená.

Příčinou těchto změn je vnější plášť. Základ sice sestává ze železa, ovšem na povrchu ho pokrývá měď ve vrstvě slabší než 2 mince položené na sebe. Obě elektrolyticky neslučitelné části pak musí oddělovat azbestová izolace. Tenká vrchní vrstva se skládá z asi 300 desek z mědi, která reaguje se všudypřítomnou mořskou vodou. Na povrchu se měď sice mění, ale jinak sochu velmi dobře chrání. Navíc se díky velkému počtu desek dokáže přizpůsobit nepříznivým vnějším vlivům. Ohebný kolos se tak vyrovná s opravdu silným větrem, ale zároveň zůstává stabilní. Do podstavce a pevnosti postavené na ochranu New Yorku před napadením z moře jej totiž ukotvuje čtveřice silných nosných sloupů. Toto řešení vymyslel autor Eiffelovy věže.

O stabilitě monumentu oslavujícího svobodu se všichni přesvědčili v říjnu 2012 zasáhl New York ničivý hurikán Sandy. Dotkl se také Liberty Islandu. Vodou bylo zasaženo asi 75 procent ostrova, tedy téměř vše, vyjma sochy. Ta stála vysoko nad všemi škodami. Přesto došlo poté k její lehké rekonstrukci, aby mohla takto v klidu čelit i případným dalším katastrofám.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám