Hlavní obsah

Nejmenší státy světa: Ukrývají unikátní miniletiště, obrovská kasina i poklad

Malá území, mezi nimiž najdeme i ostrov s pokladem, jehož cena se podle legend odhaduje na sto tisíc eur. Co do rozlohy nejsou ministáty větší než Praha, počtem obyvatel se českému hlavnímu městu už vůbec nemohou rovnat, přesto mají svou vlajku, hranice a některé z nich jsou, nebo alespoň v historii někdy bývaly suverénními státy. Které myslíme?

Foto: Chi King (Flickr)

Dovolená u moře? Normální. Dovolená s bydlením přímo v moři, to už je hodně netradiční.

Článek

Vybrali jsme státy s výměrou, která nepřesahuje 500 čtverečních kilometrů, ale přesto se nějakým způsobem zapsaly do statistik nebo do povědomí lidí ze zbytku světa více, než by jim podle velikosti příslušelo. Pojďme si je postupně projít.

Macao – Las Vegas v čínském podání

Na celém světě najdeme jen čtyři samostatné státy a deset závislých území menších než Macao. Kdysi patřilo Portugalsku, nyní je samostatným správním celkem s vlastní měnou, vládou a jedním ze dvou nejsvobodnějších míst Číny. Tím druhým je Hongkong, u něhož Číňané postupují stejně.

A čím si někdejší portugalská kolonie vysloužila takovou důvěru? Tím, že se o sebe dovede sama postarat bez jakékoliv pomoci státního aparátu Číny. Macao totiž vždy sloužilo námořníkům jako centrum zábavy a zakázaných her.

Chcete vidět přehradu, která udržuje při životě pravé Las Vegas? Fascinující Hooverova přehrada: Její 220 metrů vysoká hráz tuhne už 80 let

Svatý Martin a Svatý Martin
K minizemičkám a závislým územím s rozlohou pod pět set kilometrů čtverečních patří také Svatý Martin a Svatý Martin ležící na ostrově Svatý Martin. Ten menší v jižní části ostrova (Sint Maarten) patří Nizozemsku a je o něco slavnější než francouzský soused ze severu (Saint Martin). Za svůj věhlas vděčí letišti, jehož přistávací dráha začíná těsně vedle oblíbené pláže. Piloti sem létají neradi, protože dlouhou dobu přistávají jakoby na moře.

Hazardní hry jsou sice v Číně zakázány, ovšem pro Macao to neplatí. Na jeho území každý může zběsile sázet, však také má kde – v Macau statistiky evidují čtyřikrát větší počet hracích stolů kasin než nemocničních lůžek. Když tedy máte žetony, místo si určitě najdete, pokud ale máte zlomenou nohu, bude to horší.

Foto: Soeperbaby (Wikimedia Commons)

Macao a Las Vegas? K nerozeznání!

Maledivy – ministát, který se potápí jako bájná Atlantida

V Asii zůstaneme, a to v té úplně nejmenší zemi kontinentu. V budoucnosti může být kvůli klimatickým podmínkám ještě o něco menší, dokonce jí hrozí úplné zmizení z povrchu země. Zvedající se hladina moří totiž vedle italských Benátek ohrožuje též tento turistický ráj.

Někteří ministři vlády dokonce kvůli tomu v roce 2009 „úřadovali“ pod vodou v potápěčském vybavení, to proto, aby na problém upozornili celý svět, a vyzvali ostatní státy, aby pomohly Maledivy zachránit a snížily produkci skleníkových plynů.

Další informace o Maledivách:

Byla by škoda přijít o tento vyhledávaný kousek ráje, kde najdeme mimo jiné spoustu malých atolů sloužících pouze turistům. Ti si mohou vychutnat okolní zeleň, žhnoucí slunce, průzračné moře a nekonečnou pohodu. Neklid, stres a starosti, to vše zůstává daleko za obzorem za devatero hejny ryb a devatero podmořskými útesy.

Foto: PalawanOz (public domain image)

Přistávat na Maledivách na mezinárodním letišti v Malé na runwayi 36 musí být zajímavý zážitek.

Seychely ukrývají pirátský poklad

Častá cílová destinace dovolených a prchajících podezřelých podnikatelů se vedle vyhledávaných pláží může pochlubit třeba tím, že spisovatel Ian Flemming, autor románových předloh pro příběhy Jamese Bonda, pojmenoval literárního zloducha Miltona Kresta podle názvů toniku a piva, které pil na dovolené na Seychelách.

Ale to není o těchto ostrovech zdaleka vše. Traduje se o nich, že kdesi pod povrchem lze najít poklad nevyčíslitelné hodnoty. Souostroví totiž dlouho sloužilo pirátům jako úkryt. Nikomu se po staletí nepodařilo truhly plné zlaťáků najít. A přitom to nemusí být tak obtížné jako leckde jinde. Menší plochu v Africe nemá žádný jiný stát a nikde jinde na světě nenalezneme menší hlavní město než seychelskou Victorii.

Foto: ESO travel

115 ostrovů, zbytek Afriky 1600 kilometrů na západ, to jsou Seychely, od světa odříznutá oáza pohody.

Trpaslíci Nizozemských Antil dali světu slavný likér a krásné pláže

Mezi trpasličí závislá území patří také několik součástí Nizozemských Antil. Ty nejmenší ani nemají vlastní správní orgány, ale trojice ABC, tedy Aruba, Bonaire a Curacao ano. Poslední zmíněný ostrov vám je možná povědomý. Dal totiž jméno známému likéru vyráběnému z pomerančů a sušených slupek tropického ovoce laraha. Pokud byste si na jeho názvu při objednávání drinku lámali jazyk, pak vězte, že správně se vyslovuje „kòrsou“.

To po Arubě nikdo žádný alkoholický nápoj nepojmenoval, ovšem i tak se má s čím vytahovat. V žebříčcích turisty vyhledávaných lokalit se tradičně umisťuje na čelních příčkách. Návštěvníky oslňuje nejen karibské slunce, ale také pískovcové mosty a další svérázné útvary, jež u pobřeží vytvarovalo moře.

Foto: ESO travel

K ministátům řadíme i oceánskou Samou. Vedle ní také Pitcairn, na němž se kdysi ukryli vzbouřenci z britské lodi Bounty nebo Bermudy, které daly jméno nechvalně známému trojúhelníku mezi nimi, Floridou a Portorikem.

Inzertní sdělení: Vydejte se za exotikou!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích a pobytových zájezdů:

Historické památky Xi’anu a Pekingu, přírodní divy Guilinu, moderní tváře Šanghaje a Hongkongu s možností podívat se na zářící Macao. Maximum Číny za pouhé dva týdny.

Atoly pokryté palmami, prvotřídními restauracemi a plážemi poskytujícími možnost lenošení na písku a užívání si nekonečné pohody. Poznejte Maledivy, dokud je čas. Potápí se!

Pili jste už někdy Curacao? Někdo po něm létá ze schodů, vy si na to pravé a čerstvé můžete zaletět na kouzelný ostrov uprostřed Karibiku, kde se dá platit Eurem.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o nejfotografovanějším hotelu světa, kaňonu vyhloubeném hadem a indické riviéře. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán  

Anketa

Jezdíte na dovolenou i mimo hlavní letní sezónu?
Ano
64,1 %
Ne
29,6 %
Jak kdy
6,3 %
Celkem hlasovalo 885 čtenářů.

Nejmenší suverénní státy světa

Podívejme se na výčet těch nejmenších trpaslíků seřazených podle rozlohy. Brali jsme v úvahu jen samostatné státy, nikoliv závislá území, proto se do výčtu nedostaly Kokosové ostrovy nebo třeba Macao.

1. Vatikán 0,44 km²

2. Monako 2,02 km²

3. Nauru 21 km²

4. Tuvalu 26 km²

5. San Marino 61 km²

6. Lichtenštejnsko 160 km²

7. Marshallovy ostrovy 181 km²

8. St. Kitts a Nevis 200 km²

9. Maledivy 261 km²

10. Malta 316 km²

11. Grenada 344 km²

Vatikán

I kdybychom vedle papežského státu naklonovali další tři takové a spojili je v jeden celek, byl by to stále nejmenší stát světa. Země, nebo lépe řečeno prostor v okolí baziliky svatého Petra, vznikl roku 1926 po dohodě papeže Pia XIV., krále Viktora Emanuela III. a předsedy vlády Benita Mussoliniho. Městský stát se těší velké oblibě turistů. Ti jej mají v oblibě díky zajímavé historii, památkám, faktu, že zde sídlí hlava církve, ale také proto, že se při výletu nijak nenašlapou do kopce, vždyť nejvyšší bod vatikánské placky dosahuje výšky šedesáti metrů nad mořem.

Související články

Výběr článků

Načítám