Hlavní obsah

Nejlepší zábavní parky jsou v Orlandu. Vstupné vyjde na tisíce, ale stojí to za to

Orlando je město zábavních parků. Jsou jich tu desítky, projít se nedají ani za dva týdny a vstupné do nich často představuje měsíční rozpočet české rodiny. Navštívit je ale znamená obrovský zážitek. A je jedno, jestli začnete v Disney World se slavným Popelčiným zámkem, nebo v zábavním parku, který se nechal inspirovat slavnými filmy. Pojďte se podívat na místa, která jsou ikonami zábavního průmyslu!

Foto: universalgroup.com.co

Tahle nejspíš filmem inspirovaná atrakce vám řádně polechtá žaludek.

Článek

Orlando bývalo ospalé městečko. Pak ale v jeho blízkosti vzniklo vesmírné středisko na mysu Canaveral, první zábavní parky a z města, které turisty nelákalo, se stal tahák jihu Spojených států. Dnes sem každým rokem dorazí miliony a miliony turistů. Orlando je jedno z nejnavštěvovanějších míst ve Spojených státech a synonymum bláznivé zábavy pro celou rodinu.

Walt Disney World Park – první a nejnavštěvovanější

Je to nejnavštěvovanější zábavní park planety – ročně jeho branami projdou desítky milionů návštěvníků. Má statut podobný nezávislému městu. A neleží přímo v Orlandu, jak si mnozí myslí, ale zhruba 35 kilometrů jihozápadním směrem.

Foto: aycalifeclub.com

Takhle vypadá brána do Walt Disney Partu. Za ní začíná dětský ráj.

S myšlenkou zábavního parku na Floridě přišel Walt Disney už na počátku 60. let. Jím plánovaný park měl doplnit park v Kalifornii, který vznikl už v polovině 50. let, ale pro mnohé byl kvůli své poloze nedosažitelný. Floridský park ho ale v mnohém předčil. Disney do něj vdechl všechny své sny a nápady, a ač se jeho slavnostního otevření už nedožil, je minimálně nejstarší část parku - Kouzelné království – inspirovaná jeho pohledem na svět.

Zábavní parky vás nelákají? A co třeba města duchů? Mrtvé město zlata a hříchu – to je Bodie, nejznámější město duchů ve Státech

Současný Disney Resort je oproti původnímu parku obrovský kolos, který dnes tvoří čtyři velké tematické parky, dva vodní parky, 24 menších tematických „parčíků“, pět golfových hřišť a desítky hotelů. Jednodenní vstupenka sem vyjde na zhruba 90 dolarů – rozhodně se ale doporučuje využít výhodnější vícedenní nabídky a věnovat parku několik dní.

Foto: families.com

Disneyho zábavní park na Floridě je nejnavštěvovanější park světa.

Navštivte Popelčin zájezd!
Určitě ho znáte, protože se jeho obrys objevuje před každým filmem z produkce Walta Disneyho. Popelčin zámek stojí na konci Hlavní třídy v tematickém parku Kouzelné království a je vidět už od hlavního vstupu. Na výšku měří 55 metrů, ale díky použití optického triku při stavbě působí dvakrát takový. Má celkem 27 věžiček, a i když celý vypadá jako ze šedého kamene, nenechte se mýlit – tvoří ho železobetonové desky pokryté speciální sádrovou omítkou. Špičky věží jsou skutečně zlacené a Walt Disney plánoval, že v něm bude mít kancelář a menší byt. Zemřel ale před jeho dokončením.

Universal Studios - svět filmu na vlastní kůži

Ráj všech filmových nadšenců. Jinak se zábavní park Universal Studios, který je spojen i s reálnými filmovými studii, nazvat nedá. Proti Disneyho parku (který vznikl už v 60. letech) je tento park ještě dítkem – první návštěvníci prošli jeho ikonickou branou v roce 1990. Se stavbou se ale začalo už v roce 1986 a jedním z jeho spoluzakladatelů je Steven Spielberg. Ten se mimo jiné podílel i na doladění některých atrakcí, včetně simulátoru útoku z Čelistí.

Mimo zábavní parky můžete navštívit i ty národní: Pět nejkrásnějších národních parků USA: Yellowstone, Sequoia, Yosemite a další 

Floridský park se inspiroval podobným zařízením v Hollywoodu, kde návštěvníci projíždějí z jednoho filmu do druhého. Tady má každý hollywoodský trhák svou vlastní atrakci.

Foto: universalgroup.com.co

Zábavní park Universal Studios je inspirovaný slavnými filmy.

V šesti tematických oblastech tak člověk může zažít příběh se Shrekem dokonce ve 4D (že by se přidal i zápach bažiny?), nechat na sobě vyřádit maskéry ze slavných hororů, prožít si útok mechanického žraloka z filmu Čelisti nebo se vydat na adrenalinovou jízdu za filmovou Mumií. Atrakce se mění – podle toho, jaké filmy jsou právě v kurzu.

Netradiční stavby a projekty v dalších článcích:

A cena? Za jednodenní vstup tu zaplatíte devadesát dolarů, za třídenní vstupenku na pokladně necháte asi 135 dolarů. A rozhodně se prý vyplatí si pořídit takzvaný Express Pass, který člověka opravňuje k přednostnímu vstupu – a že jsou běžné fronty u některých atrakcí opravdu veliké.

SeaWorld Orlando - mají tady kosatku "zabijáka"!

Pokud vás to spíš táhne „za zvířátky“, pak se vydejte na průzkum Mořského světa. Světoznámý komplex vodního a zábavního parku navštíví každý rok asi pět milionů návštěvníků. A většina z nich si nenechá ujít vystoupení zdejších kosatek. Právě jedna z nich se ale v posledních letech několikrát černě zapsala do historie parku.

Foto: Tim Wang

Vystoupení kosatek jsou tady turistickým tahákem.

Samec Tilikum a jeho dlouholetá ošetřovatelka byli hvězdami zdejších vystoupení. V roce 2010 ale při společném předvádění se divákům kosatka svou ošetřovatelku pravděpodobně stáhla pod vodu a tam ji utloukla. Jen pár let předtím přitom v jeho bazénu našli mrtvého mladíka, který se do parku vkradl po zavírací době. I přesto si ale park kosatku nechal a ta je dál v centru dění turistů.

Mimo kosatčí show tu můžete vyrazit na arktické pláně. Multimediální show probíhá v jednom z místních pavilonů – pomyslně se tu vznesete v helikoptéře, prožijete její nehodu a užijete si „přítomnost“ ledních medvědů, mrožů a běluh. V parku se můžete i projít podmořským tunelem nebo nakrmit delfíny. A cena? Osmdesát dolarů za denní vstupenku.

Inzertní sdělení: Vydejte se do USA, na Floridu, do Orlanda!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Spojených států:

Tohle klokotající centrum zábavy malých i velkých nemá ve světě obdoby. Disney World, Universal Studios, Mořský svět – to je pouze stručný výčet z mnoha tematických parků a jejich nesčetných atrakcí

Před sto lety byla Florida místem džunglí a močálů. Nyní je místem pláží, spoře oděných dívek, barů, exotického Key Westu či zábavného Orlanda. Poznejte ji během týdne!

Ideální kombinace pro ty, kdo touží po ikonách amerického severovýchodu a zároveň chtějí okusit uvolněný rytmus života exotické Floridy. Dva týdny na cestě – poznání i relax.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o planině Nazca, o ostrově Dominika nebo o silnicích smrti. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Který z parků byste chtěli navštívit?
Walt Disney World Resort
62,4 %
Universal Studios
22,4 %
SeaWorld
15,2 %
Celkem hlasovalo 929 čtenářů.

Orlando – město (nejen) zábavních parků

Do šedesátých let bylo Orlando ospalým třicetitisícovým městečkem. Pak ale bylo na nedalekém mysu Canaveral vybudované vesmírné středisko a na počátku 70. let své brány otevřel první z obrovských zábavních parků. Počet obyvatel se od té doby více než zdesetinásobil.

Orlando vzniklo až v roce 1885 a leží v jezerní oblasti ve vnitrozemí Floridy. Nicméně na pobřeží je to pouhých třicet kilometrů. V současnosti jde o jedno z nejnavštěvovanějších měst ve Spojených státech.

Z fungování obrovského Disney resortu ale město nemá téměř nic. Walt Disney si totiž kdysi vymínil, že jeho pozemky a stavby na nich budou na městu zcela nezávislé. Takže městská kasa přichází každý rok o miliony dolarů na daních.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám