Hlavní obsah

Nejkrásnější „utajená“ místa planety: sem chcete, jen o tom ještě nevíte

Pláže s růžovým pískem, nejkrásnější přírodní bazén planety, který se ale nesmí fotit pro komerční účely, Čokoládové hory i zapomenutý svět jižního Pacifiku. Na světě jsou tisíce a tisíce míst, která jsou krásná, ale leží mimo hlavní zájem (často nejen českých) turistů. Pojďte se s námi podívat na místa, kam cesta z Česka trvá i desítky hodin, ale rozhodně stojí za to.

Foto: www.bigstockphoto.com

Nádherné a téměř prázdné pláže. Vydejte se na krásná místa, která jsou utajená před davy turistů.

Článek

Vybrali jsme pro vás pět lokalit, které nepatří do první české turistické ligy. Nikoli proto, že by nebyly krásné, ale i kvůli tomu, že o jejich krásách Češi kolikrát ani netuší.

Samoa – dva smaragdy uprostřed zapomenutého světa

  • největší taháky: nejkrásnější přírodní koupaliště světa, pohádkové laguny
  • délka cesty „po vlastní ose“: s odletem z Frankfurtu a přestupy v LA a na Novém Zélandu – až 60 hodin

Jižní Pacifik je přezdívaný „oceán ostrovů“ nebo „zapomenutý svět“. Aby ne, jde o jednu z nejméně dotčených částí planety. A právě tady leží souostroví Samoa. Dříve se mu říkalo „souostroví kanibalů“, dnes je dovolenkovým rájem, kam ale kvůli komplikované dopravě vyráží jen minimum Evropanů.

Foto: ESO travel

Propadlina To Sua – údajně nejkrásnější přírodní bazén planety.

Škoda. Kromě pohádkových lagun a téměř nedotčených korálových útesů na souostroví Samoa leží i nejkrásnější přírodní koupaliště planety – propadlina To Sua. Že ji neznáte? Možná i proto, že její krásu doposud nevyužil nikdo pro žádnou reklamu. Jednoduše proto, že je to přísně zakázané. Nádherné tropické souostroví kdysi učarovalo i spisovateli Robertu Louisi Stevensonovi.

Češi cestují po Evropě
Podle Českého statistického úřadu vyrazilo loni do zahraničí 41 % Čechů. Ale nejvíce jich vyrazilo jen na Slovensko. Následovalo Chorvatsko, Itálie, Rakousko… Jedinými mimoevropskými zástupci v první desítce byly Turecko a Egypt.
Foto: www.bigstockphoto.com

Klid na pláži? Na souostroví Samoa v Jižním Pacifiku se ho dočkáte.

Filipínský Bohol – ve stínu indonéských lákadel

  • největší taháky: Čokoládové hory, opičky nártouni
  • délka cesty: z Frankfurtu a s dlouhým přestupem v Pekingu zhruba 24 hodin jen do Manily

Filipíny jsou v posledních letech válcované popularitou Indonésie. A velkou část těch, kteří na Filipínách přistanou, „spolkne“ hlavní ostrov Luzon. Na božský Bohol tak rozhodně nemíří davy turistů. Bílé pláže s hebkým pískem jsou široké a… prázdné. Nejoblíbenějším letoviskem na ostrově je podle cestovatelů Alona Beach, pěkně je i na Dumaluan Beach.

Foto: www.bigstockphoto.com

Čokoládové hory na filipínském ostrově Bohol vytvářejí pitoreskní krajinu.

Kromě toho, že je Bohol obklopený asi druhově nejrozmanitějším mořem na světě, leží na něm i Čokoládové hory. Téměř 1300 pitoreskních kopečků, které jsou porostlé travou, jež se na podzim barví do čokoládově hnědé barvy. A žije tu nártoun – opička s obrovskýma očima, která byla předlohou pro podobu Mistra Yody.

Foto: www.bigstockphoto.com

Opička nártoun byla předlohou pro podobu Mistra Yody z Hvězdných válek.

Karibská Antigua – ostrov s pláží na každý den

  • největší taháky: 365 pláží, 150 vraků lodí pod hladinou
  • délka cesty: opět z Frankfurtu a s přestupem v Londýně – v součtu zhruba 24 hodin

Ostrov Antigua není klasický Karibik. Už jen proto, že členité ostrůvky s rozlohou, která odpovídá zhruba velikosti Prahy, nenavštěvují davy turistů. 365 pláží (prý jich je přesně tolik, takže každý den v roce můžete vyrazit na jinou) pokrývá bílý a občas i růžový písek. Pod vodou se pak ukrývá na 150 vraků lodí, které jsou obrovským lákadlem pro potápěče.

Foto: www.bigstockphoto.com

Na karibské Antigue je 365 pláží – pro každý den v roce jedna.

A každý by měl navštívit i místní plantáže s cukrovou třtinou, která je základem pro výborný místní rum. V hlavním městě St. John’s za procházku stojí nábřeží s restauracemi a obchůdky v původních domcích nebo historická loděnice admirála Nelsona. Na Antigui turisté jsou, ale těch českých je jako šafránu.

Laos a Luang Prabang – tisíce pagod a drsná příroda

  • největší taháky: historické město Luang Prabang, nádherná příroda
  • délka cesty: z Mnichova a s přestupy v Abú Dhabí a Bangkoku můžete v Laosu být „už“ za 23 hodin

Nelákají-li vás pláže jihovýchodní Asie, vyhněte se Thajsku a Vietnamu a vydejte se do neobjevené perly této části planety. Laos je země bohaté historie, tisíců chrámů a pagod a krásné, byť drsné přírody.

Foto: www.bigstockphoto.com

Luang Prabang je nádherné historické město.

Turistickým centrem státu je Luang Prabang, jedno z nejúžasnějších historických měst v jihovýchodní Asii. Navštívit tu můžete řemeslný trh, chrám Xieng Thong, jehož střecha prý připomíná matku chránící dítě, nebo dát almužnu v podobě rýže (skutečně!) žebravým mnichům. V okolí města je potom nádherná příroda.

Los Cabos – pro Čechy neznámý mexický luxus

  • největší taháky: pozorování keporkaků v Cortézově moři, skalní útvar El Arco
  • délka cesty: z Prahy s přestupy v Amsterodamu a Mexiko City zhruba 23 hodin

Když se čeští turisté vydají do Mexika, zamíří obvykle na Mayskou riviéru, pár z nich do okolí Acapulka, ale opravdu jen jednotlivci míří do oblasti Los Cabos na špičce Kalifornského poloostrova. Potkávají se tady vody Cortézova moře a Tichého oceánu, pozorovat tu můžete keporkaky, ale i nádherné skalní útvary v čele s El Arco.

Foto: www.bigstockphoto.com

El Arco – ikonický skalní útvar v oblasti Los Cabos.

Los Cabos je oblast mezi dvěma luxusními letovisky pro prominenty, Cabo San Lucas a San José del Cabo. Jde o jednu z nejbezpečnějších dovolenkových lokalit na planetě a také o jedno z nejexkluzivnějších míst. Turistů je tady víc, nicméně jen hrstka jich je z Česka.

Inzertní sdělení: Vydejte se s námi do celého světa!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Poznejte všechny v článku zmíněné destinace během 25 dní! Žádné dlouhé lety, žádné čekání na letištích – my letíme soukromým leteckým speciálem, upraveným Boeingem 737-800. A máme v něm jen 64 míst. Rezervujte si jedno z nich a vydejte se na nejlepší cestu svého života – Cestu kolem světa.

10 unikátních destinací – v Karibiku, Jižní Americe, Oceánii, Austrálii a v Asii. Skvělí průvodci. A především servis, kterého se jinde nedočkáte – od soukromého letadla přes nejlepší hotely světa až po unikátní výlety. Odlétáme 24. března 2016!

Vydejte se za exotikou už v zimě! Odstartovali jsme sezónu Exotika 2015/2016. V nabídce desítky destinací a stovky hotelů:

Cestujte s profesionály. Cestujte s ESO travel!

Čtěte dále: 

Přečtěte si také o revoluční Kubě, o Údolí monumentů nebo o unikátním růžovém jezeře. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Které z popsaných míst vás láká nejvíc?
Samoa a její pláže.
68,1 %
Filipínský ostrov Bohol.
6,1 %
Karibská Antigua.
11,6 %
Laoský Luang Prabang.
5,1 %
Mexické Los Cabos.
9,1 %
Celkem hlasovalo 527 čtenářů.

Když cesta netrvá 60 hodin, ale jen šest

Pokud byste se rozhodli procestovat v článku zmíněné destinace, strávili byste jen na cestách tam a zpátky několik týdnů. I proto mají takový úspěch projekty, jako je Cesta kolem světa.

Program unikátního zájezdu, který jako první ve střední Evropě, zorganizovala v roce 2012 česká cestovka, je vymyšlený tak, aby cestovatelé strávili v letadle při přeletech co nejméně času (byť jde o upravený letecký speciál se službami v kategorii Business třídy) a naopak měli maximum času pro poznávání zajímavých míst.

Desítka míst, ve kterých letadlo přistane, je pak vybírána tak, aby šlo o zajímavý koktejl těch nejznámějších turistických taháků a lokalit, které nejsou tak známé a populární – zejména kvůli velké vzdálenosti a náročné cestě.

Na Cestě kolem světa jsou všechny lety bez přestupů, bez dlouhého čekání v odbavovacích halách a dlouhé maximálně 6 hodin. Organizátoři s nadsázkou hovoří o tom, že jde o první zájezd, kde vy nečekáte na letadlo, ale letadlo čeká na vás.

Díky pečlivě naplánovanému programu mohlo letadlo v roce 2012 přistát jen po pár hodinách letu na nejodlehlejším místě světa, Velikonočním ostrově. Tam se vrátilo i o rok později. V roce 2014 přistál letecký speciál jako vůbec první velké dopravní letadlo z Evropy na Galapágách. A v roce 2015 například v Nové Kaledonii.

V roce 2016 přistane ve všech v článku zmíněných destinacích. A ještě v pěti dalších, neméně atraktivních.

Související články

Výběr článků

Načítám