Hlavní obsah

Na Mayské Riviéře se lidé opalují pod pyramidami a potápějí s obřími želvami

Tajemná postava se blíží k pyramidě nad pláží. Je šero, slunce zapadá, a tak není vidět, co přesně dělá. Je to někdo, kdo tu chce vykonat nějaký rituál jako staří Mayové? Možná ano, zvedá jakýsi předmět nad hlavu a… cvak, fotí si západ slunce. Fotoaparát je v okolí nejrozšířenější zbraní. Co všechno tu na něj turisté zachycují?

Foto: bigstock.com

To je on, vrchol slavné pyramidové pevnosti tyčící se nad pláží.

Článek

Vybrali jsme 4 + 1 oblíbené a zajímavé místo takzvané „Mayské Riviéry“, která leží v Mexiku na východě poloostrova Yucatán. Tedy spíše v jižní části východního pobřeží Yucatánu. Nesprávně bývá do této oblasti zařazován i Cancún, ten ovšem leží o něco více na sever. Je to sem z něj ale opravdu jen skok, a proto se o něm také zmíníme (to je avizované „+ 1“).

U hadího Cancúnu mají ženy svůj ostrov

Cancún se tradičně stává cílem výletů těch, kdo se přijeli slunit na Mayskou Riviéru (naopak to také platí), takže ho nelze opomenout. A proč je tak oblíbený? Že by proto, že tu žije zlatý had? Jako místo, kde bájný tvor přebývá, se totiž překládá název ostrova. Podle jiné verze ale název zní fádněji: „hadí hnízdo“. Jak se to má ve skutečnosti, to už dnes od zakladatelů zdejšího mayského osídlení nezjistíme.

Foto: bigstock.com

Přímo na pláži Playa del Carmen najdeme i takovýto kouzelný kostelík.

Co ovšem víme určitě, je, že sem všechny láká moře tyrkysové barvy a blízkost druhého nejdelšího korálového útesu na světě. Když k tomu připočteme nedaleké pyramidy a další indiánské památky, dostáváme místo s vysokým koeficientem romantiky. Nelze se divit tomu, že sem každý rok přijíždějí desítky tisíc párů říci si své „ano“.

Díky tomu se cancúnské letiště stalo druhým nejvytíženějším v zemi a v lokalitě vyrostly prvotřídní hotely s nabídkami luxusních služeb. Hostům třeba zařídí výlet na populární Isla Mujeres – Ostrov žen. Bylo zde nalezeno velké množství zobrazení bohyň ženského pohlaví, odtud onen název.

Foto: bigstock.com

Punta Sam na Cancúnu – odsud jezdí trajekty na Isla Mujeres.

V Akumalu vás nechají potápět se se želváky

Dostáváme se nyní přímo na Mayskou Riviéru. Jedním z nejpopulárnějších a nejkrásnějších míst oblasti je pláž Akumal mezi letovisky Tulum a Playa del Carmen. Akumal proslul přítomností velkých želv, se kterými se tu lidé koupají a potápějí.

Foto: bigstock.com

Nezamilovat si Akumal je značně obtížné.

Tulum: Vydejte se v plavkách k pyramidám!

Když už padla zmínka o lázeňském městě Tulum, musíme se u něj na chvilku zastavit. Navzdory zvyšujícímu se povědomí o tomto letovisku si turisté stále pochvalují, že jich tu na plážích pořád není zase tak moc. A to zde mají jednu z nejfotografovanějších atrakcí celého Mexika – pyramidu, od které sejdete schodiště a ocitnete se na pláži.

Takové snové spojení poznání unikátní stovky let staré památky a relaxace u vyhřátého moře může nabídnout málokteré místo na světě. Dojem z indiánské stavby umocňuje to, že stojí na asi dvanáctimetrovém útesu tyčícím se nad mořem.

Foto: bigstock.com

Takhle se vyhřívají ještěři na tulumské pláži.

Playa del Carmen – poznejte mexickou oázu klidu

Asi 40 minut jízdy od Tulum najdeme další hit Mayské Riviéry – Playa del Carmen. Jde o poklidné až ospalé letovisko, kde si každý užívá hlavně klid, pohodu a únik od všedních starostí. Sice to tu „nežije“ nočním životem tak jako v Cancúnu, ovšem právě to je největší místní výhoda.

Foto: bigstock.com

Městské parky v Playa del Carmen vypadají trochu jinak než ty české.

Xel Ha je rájem ekoturistiky

Jako poslední si ukážeme Xel Ha, kde si návštěvníci podobně jako na Akumalu užívají dovádění želv, ale i delfínů a dalších živočichů. Množství živočišných i rostlinných druhů je tu skutečně velké, a tak tamní oblasti Sian Kaan a Punta Allen lidé rádi navštěvují – především oblíbenou přírodní rezervaci s lagunou, kde lze šnorchlovat a objevovat podvodní jeskyně.

Pokud se vám Mexiko zalíbilo, pak vězte, že po vánočních a novoročních svátcích bývá v turistických letoviscích o něco volněji, a ani tyto kraje netvoří výjimku. Udělejte si radost a vyrazte za sluncem vyhřátým Karibským mořem!

Foto: bigstock.com

Zátoka v životem se hemžícím přírodním parku Xel Ha.

Inzertní sdělení: Vydejte se na pohádkovou dovolenou do světa!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Poznejte písčité mexické pláže v okolí lázeňského města Cancún v rámci all inclusive zájezdu s českým delegátem. Můžete se vydat na výlety k tajemným pyramidám Chichén Itzá, prohlédnout si pobřežní pevnost Tulum, přírodní rezervace Xel Ha nebo se potápět s delfíny!

Zažijte spolu s českým průvodcem nevšední cestu na Severní pól obrovským atomovým ledoborcem. Uprostřed horkého července se osvěžíte mezi tučňáky a mroži a dostanete se až na Severní pól. Poveze vás 160 m dlouhý ledoborec se dvěma nukleárními reaktory.

Čtěte dále: 

Přečtěte si také o nejlepších zoo světa, dále o tajemném klášteře viditelném z vesmíru nebo o nejluxusnějších místech na Maledivách. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Které místo v Mexiku byste nejraději navštívili?
Cancún
29,5 %
Akumal
24,6 %
Tulum
8,2 %
Playa del Carmen
8,2 %
Xel Ha
19,7 %
hlavní město Mexico City
4,9 %
jiné
4,9 %
Celkem hlasovalo 61 čtenářů.

Praktické informace – Mexiko

Co byste měli vědět, než se vydáte do Mexika?

Vstupní podmínky

Pokud pobyt nepřesáhne 180 dní a jeho cílem není výdělečná činnost, mohou obyvatelé České republiky s platným pasem do Mexika bez víza. Při překročení hranice, nebo v letadle musí každý vyplnit hraniční propustku, jejíž druhou polovinu odevzdává při odjezdu nebo odletu. Mexičtí úředníci si tak zkontrolují, zda jste nepřekročili povolenou dobu pobytu.

Zdraví

Pro vstup do země není vyžadováno žádné očkování. V případě potřeby je lékařská péče v letoviscích na vysoké úrovni. Nedoporučuje se pít vodu z kohoutku, lepší je ji kupovat v plastových nebo skleněných lahvích.

Měna

Platnou měnou je mexické peso rozdělené do 100 centavos. Ve všech turistických centrech je velký počet směnáren a země akceptuje prakticky všechny druhy platebních karet. Pro výměnu je nejlepší mít americké dolary.

Úřední jazyk

Úředním jazykem je španělština, ale v turistických centrech se lze domluvit anglicky.

Letecké spojení na Mayskou riviéru

Turisté, kteří mají v plánu navštívit Mayskou riviéru, přistávají většinou na letišti v Cancúnu. Z Prahy se tam nejlépe dostanou s přestupem v Amsterdamu nebo ve Frankfurtu a Newarku.

Cestovní kanceláře vypravují do Mexika charterové lety, zejména když v Evropě řádí zima. Většina jich pak využívá doby, kdy je v Mexiku nejlepší počasí, tedy na počátku roku.

Související články

Výběr článků

Načítám