Hlavní obsah

Mayská riviéra: V zimě třicet stupňů a tajemná atmosféra mayských staveb

Nádherné pláže s hřejivým pískem, průzračná voda oceánu, jemné vlnky a v ruce drink. Zdá se vám tento způsob zimy více než šťastný? Pak se podívejte do Mexika na Mayskou riviéru. Přesně takhle božsky se tady návštěvníci zdejších pláží mají v únoru či březnu.

Foto: www.bigstockphoto.com

Chichén Itzá je fascinují důkaz o tom, jak žili Mayové.

Článek

Pro ty, kteří si dovolenou představují trochu akčněji a chtějí poznávat navštívenou zemi, se tu najde spousta příležitostí k pestrým zážitkům. V zemi, kterou v dávných dobách obývaly obdivuhodné civilizace, totiž o poznání nouze není. Začněme v samotném Cancúnu, nejpopulárnějším letovisku Mayské riviéry.

Cancún: Nejlepší mexické letovisko boduje v celém Karibiku

Cancún všichni směle označují za nejlepší a nejpopulárnější dovolenkové letovisko v Mexiku, ale vhodné je i srovnání s ostatními místy tohoto ražení v Karibiku – patří totiž k těm nejlepším. Téměř nekonečné pláže a luxusní hotely jsou základ, nadstavbou jsou pak průzračnou vodou zatopené jeskyně vzniklé ve vápencových blocích, kam se vydávají plavci i potápěči, či pestrá minulost a historie plná indiánské kultury.

Foto: www.bigstockphoto.com

Hřejivý písek, průzračná voda, nad hlavou palmy. Umíte si v téhle idyle představit sami sebe?

Do Cancúnu byste dnes rozhodně neřekli, že šlo původně o malou a nenápadnou rybářskou vesničku. Turistický ruch se nejprve soustředil v západní části Mexika, v Acapulku, Cancún ho však rychlým vývojem směle dohnal, ba dokonce předehnal.

Bez zajímavosti nezůstává, že Cancún byl jako místo pro nové letovisko vybrán počítačem podle předem zadaných parametrů. Dnes je z bývalé vesničky město s 600 tisíci obyvatel a dvěma milióny turistů ročně. Služby na naprosto perfektní úrovni, vyžití pro dospělé i děti a bohatý noční život, to je to, čím zastiňuje i původní lákadlo Acapulco.

Do muzea pod vodu
Návštěvníci Cancúnu, kteří se rádi potopí pod vodu, zde mohou spatřit něco velmi neobvyklého – v roce 2010 zde vzniklo největší podmořské muzeum planety. Čítá asi 400 soch v životní velikosti, v hloubce devět metrů pod vodní hladinou. Ročně se sem podívá asi 750 tisíc lidí.

Za intimnější atmosférou do Tulumu nebo Puerto Aventuras

Cancún je letovisko, jehož slasti si jezdí užívat spousta lidí. Pokud vás informace o dvou miliónech návštěvníků ročně příliš netěší, můžete zvolit komornější střediska, například Tulum, Puerto Aventuras, Playa del Carmen nebo Akumal.

Přečtěte si také:

V Tulumu se dá najít jedna z nejzachovalejších mexických památek z období Mayů. Zbytky opevněného sídliště se nacházejí na 12 m vysokém skalisku na břehu Karibiku. Už samotný název Tulum odkazuje na pojem zeď nebo ohrada, tedy na hradby, které sloužily jako obrana před invazemi. Největší rozmach zažívalo sídliště od 13. do 15. století a žilo zde až 1600 obyvatel.

Na zbytcích sídliště návštěvníci rádi pozorují typickou mayskou architekturu, k jejímž častým prvkům patří například schod kolem celé základny stavby, úzké vstupy se sloupy nebo oltáře u zadních stěn místností.

Foto: www.bigstockphoto.com

V Tulumu stojí jedna z nejzachovalejších mexických památek. Její část vyhlíží přímo na moře.

Naprosto dechberoucí stavbou je zdejší Chrám maleb, dvoupatrový komplex z 15. století, který zřejmě sloužil jako observatoř. Hlavní jsou v něm ale nástěnné malby a reliéfní masky nebo výklenky se soškami božstev na vnější fasádě.

Nejvyšší stavbou v Tulumu je strážní věž a pevnost v jednom, El Castillo (španělsky hrad). Je to právě ta část, která vyhlíží ze skaliska k moři.

A kam se ještě vydat, když nechcete strávit celou dovolenou jen na pláži?

Isla Mujeres

K nejoblíbenějším cílům výletních lodí z Cancúnu patří Isla Mujeres (Ostrov žen), místo považované za jedno nejhezčích v celém Mexiku. Turisté se sem vydávají především proto, že si zde mohou zaplavat s delfíny. Jejich blízkost je okouzlující a můžete s nimi provádět lecjaké kousky!

Chichén Itzá

Největší a nejúchvatnější pyramidový komplex se nachází asi dvě hodiny jízdy z Cancúnu a jeho návštěvu byste v žádném případě neměli vynechat. Zřícenina mayského města na poloostrově Yucatán pochází z let 600–1500 n. l.

Foto: www.bigstockphoto.com

Tady by se skutečně dala prožít ta nejkrásnější zima.

Nejznámější budovou celého komplexu je Kukulkánova pyramida. Kukulkán byl hlavní mayský bůh, bůh slunce a nebes. Pyramida je postavena zcela speciálně, aby během jarní a podzimní rovnodennosti docházelo ke zvláštnímu efektu světelných paprsků. Sochy hadů po stranách schodiště (z každé strany stavby) tak vypadají, jako by se hadi plazili po boku pyramidy.

Dalším významným místem je observatoř s otevřenou střechou ve tvaru kupole nebo hřiště, na němž obyvatelé města hráli tradiční mayskou hru.

Ve městě Chichén Itzá se také nacházejí dvě studně, tzv. cenote. Tyto přírodně vytvořené studně sloužily jako zásobárny pitné vody. Jedna z nich také sloužila jako obětní studna – obvykle sem byli obětováni malí chlapci, ale i dospělí muži.

Mérida – město milionářů

Pokud vás neodradí ani 300 km jízdy po poloostrově, rozhodně se vydejte do Méridy. Zvlášť v případě, že vás fascinuje koloniální architektura a kultura, se vám tu zalíbí.

Mérida je hlavní město poloostrova Yucatán a město, v němž žije nejvíce milionářů na světě. Nestojí tu však jen moderní vily na širokých bulvárech v centru. Najdeme tu i přelidněná předměstí, šedé uličky a obyčejné Mexičany.

Foto: www.bigstockphoto.com

Město Mérida vzniklo na rozvalinách někdejšího mayského sídla a nabízí návštěvníkům kouzlo kolonialismu.

Historie města se začala psát v roce 1542, kdy ho na rozvalinách někdejšího mayského sídla založili Španělé a pojmenovali ho po španělské Méridě. Záhy zde začaly vznikat evropsky vyhlížející budovy. Na městě je velmi patrný kontrast bohatých a chudých, oblasti předměstí a centra, v němž stojí moderní budovy, paláce, sochy, parky a famózní divadla. Ještě na počátku 20. století mělo toto město nejvíce milionářů v přepočtu na obyvatele.

Dominantou města je katedrála, nejstarší na celém kontinentu, ze 16. století. V katedrále stojí dřevěná socha Ježíše Krista, která učarovala snad všem věřícím. Říká se, že při velkém požáru na dřevě naskákaly puchýře stejné jako na kůži. Soše se tedy „velmi poeticky“ říká Kristus puchýřů.

Dalším populárním místem je městská tržnice, která se rozkládá na zhruba stejné ploše jako fotbalový stadión. Sehnat se tu dá absolutně vše, na co si vzpomenete. Atmosféru zde nádherně dokreslují hudebníci.

Inzertní sdělení: Objevte krásy Mexika!

CK ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů:

Objevte ty nejkrásnější poklady Mexika včetně Mexico City, Teotihuacánu, Acapulka, El Tule nebo Cancúnu. Projeďte během jedné dovolené celé Mexiko a získejte v něm zážitky na celý život!

Užijte si Mexiko se vším, co k němu patří! Poznejte kulturu a architekturu dávných civilizací, zavítejte do moderního Mexico City a dopřejte si božský relax na nádherných plážích v Acapulku a Cancúnu. Báječná dovolená už čeká!

Čtěte dále:

Podívejte se do úžasného Petrohradu, zjistěte, kde prožít exotický Silvestr, a nahlédněte do olympijského střediska v Kanadě, v němž můžete lyžovat i vy. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Petra Malá & Tomáš Cikán

Anketa

Vydali byste se do Mexika za poznáváním, nebo za relaxací?
Za poznáváním.
4 %
Za relaxací na pláži.
17,7 %
Za obojím.
78,3 %
Celkem hlasovalo 124 čtenářů.

Co ještě Mexiko nabízí?

Kromě zmíněných zajímavostí je toho v Mexiku ještě hodně k vidění. Například metropole Mexico City ležící v nadmořské výšce 2 000 m nabízí náměstí Zócalo, což je druhé největší náměstí na světě. Stojí zde Národní palác, sloužící jako sídlo prezidenta, nebo třeba Metropolitní katedrála – největší kostel Latinské Ameriky. Její stavba trvala neuvěřitelných 250 let. Nemůžeme nezmínit chrám Panny Marie Guadalupské, který pojme i 10 tisíc věřících, jde o druhý největší chrám na světě.

Jen 50 km od metropole se nachází Teotihuacán, kde najdeme největší jihoamerické pyramidy. Pyramidy Slunce a Měsíce jsou známé celému světu a vidět je naživo stojí za to.

K nejoblíbenějším atrakcím země patří také Taxco, město s krásnými domy a strmými uličkami, dříve jedna z hlavních oblastí těžby stříbra, které zde dodnes koupíte na každém rohu. Fascinující je zde kostel Santa Pricsa v nadmořské výšce 1 800 m.

Zjistěte více o cestování do Mexika na webu Ministerstva zahraničních věcí České republiky.

Související témata:

Související články

Ostrov Mládeže ukrývá pirátské poklady

Indiáni, revolucionáři, mládež, piráti. Na „ostrově Borovic“, jak se dříve Isla de la Juventud říkalo, se vystřídalo mnoho rozdílných skupin obyvatel....

Výběr článků

Načítám