Hlavní obsah

Máte rádi historické stavby nebo ruch moderního velkoměsta? V Číně naleznete obojí

ESO travel, Tomáš Zítka

Velká pestrost památek a turistických destinací dělá z Číny jednu z nejzajímavějších a nejatraktivnějších turistických destinací posledních let. Stále častěji toto kouzlo „Říše středu objevují i čeští turisté, kteří se zde vydávají strávit své zasloužené chvíle odpočinku. Kam se vydat a nepřijít přitom o něco zajímavého? Zkuste načerpat inspiraci v tomto článku.

Článek

V tomto článku dále najdete:

  • Modlitby v Chrámu nebes                     
  • Starodávné město Xi´an
  • Šanghaj - město výšek

V minulém článku jste se mohli dočíst o Pekingu a o Zakázaném městě, dnes se s námi vydejte z moderního hlavního města na chvíli pryč. Navštívíme prostředí 3000 let starého chrámu a zavítáme do dvou dalších měst - Xi´anu a Šanghaje, které jen potvrzují nekonečnou pestrost celé Číny.

Modlitby v Chrámu nebes

Vydejme se tedy vstříc historii do Chrámu Nebes. K samotnému Chrámu nebes se pojí největší park v Pekingu Tiantan (Tchien-tchan), který je také nazýván „park Chrámu nebes“. Naleznete tu množství nádherných historických staveb z 15. století. Jedna z nejkrásnějších je třístupňový kruhový Chrám úrody a hojnosti, ve kterém se dříve mocní vládci modlili za bohatou sklizeň. Chrám je vrcholem čínské architektury, techniky a umění, protože na jeho stavbu nebyl použit ani jeden hřebík. A přesto se stavba tyčí do výše 37,5m!

Dovnitř se bohužel nedostanete. Ale krásy interiéru jsou viditelné i zvenčí. Navíc v parku můžete navštívit i jiné zajímavosti, jakými bezpochyby jsou Kruhový oltář představující se svými 360 sloupky dny lunárního roku, nebo Stěna ozvěn, u které uslyšíte podivné zvuky a odrazy vašich hlasů, aniž by tu byla použita moderní technologie.

Drobné nožky
Tuto zálibu čínských mužů můžeme ještě dnes pozorovat na stařenkách s deformovanými chodidly. Chodidla se lámala a ohýbala, aby dále nerostla. Od tohoto brutálního zvyku se upustilo až po pádu monarchie v roce 1911.

Město 11 čínských dynastií

Město Xi´an (Si-an) bylo již v dobách, kdy se současné hlavní město Peking teprve rodilo, perlou a centrem Číny a zároveň také jedním z nejbohatších a největších měst světa. Po tisíciletí se tu střídali umělci, básníci a architekti ze všech koutů světa, proto se může město pyšnit širokými třídami, dostatkem zeleně, novými průmyslovými budovami a moderní bytovou zástavbou. Můžete tu ale shlédnout i staré hradby z dynastie Ming, obrané věže, zákopy, zahrady a parky, které jsou jedny z nejlépe dochovaných v celé Číně.

Kamkoli se tu vydáte, budete míjet velice zajímavou sprašovou oblast vinoucí se podél toku řeky Wej. Z nejznámějších a také nejhezčích památek byste neměli vynechat Věž bubnů, kde můžete sledovat tradiční obřad, kdy tu „bojovníci“ bijí každý den do zvonu a hrají na bubny podle vzoru starobylé hudby dynastie Tchang. Udiví vás množství mešit, pagod, chrámů, muzeí a jiných kulturních památek, které jsou v Xi´anu přístupné a vy tu můžete s klidem pozorovat a seznamovat se s čínskou kulturou.

Tajemství hedvábí
Hedvábné vlákno housenky bource morušového umějí Číňané zpracovávat již 4500 let. Díky nim se výroba, která byla v minulosti při vyzrazení trestána smrtí, masově rozšířila do celého světa. V současnosti pokrývá na 10 milionů čínských výrobců polovinu celosvětové produkce hedvábí.

Šanghaj – město výšek

Město Šanghaj předčí ve všech ohledech ostatní města Číny. Jeho běh a rozvoj ubíhá mílovými kroky, proto se tu na každém kroku setkáte s výškovými budovami, moderními obchodními centry a stánky s občerstvením, které mají svoji nenapodobitelnou atmosféru. Jedno z největších měst na světě je ale zároveň také 6. nejdražším na světě.

Tai-chi
Číňané spojili meditace s fyzickým cvičením a vynechali bojové prvky - tak vzniklo Tai-chi, které je v současné době tak oblíbené. Sestává z několika různých pozic, které zobrazují techniky reálného boje. Cvičení údajně vzniklo ve 14. století, kdy mnich Čang San Feng sestavil základní pohyby.

Při své návštěvě rozhodně zavítejte i do známého šanghajského přístavu Bund, kde se setkává nové se starým, východ se západem. Ruch přístavu, zvuky píšťal a lodních sirén není pro každého, ale takovou atmosféru dávných dob a zároveň moderního pokroku nenajdete nikde jinde. Město je známé také chrámem jadeitového Buddhy s plastikami s buddhistickými motivy.

Budete-li si chtít v nepřetržité ruchu, který vás bude v Šanghaji všude okolo neustále obklopovat, na chvíli odpočinout, vydejte se do zahrad Yuyuan, které zde byly postavené již v 16. století. Pro svou krásu a klid jsou, nejen mezi místními obyvateli, vyhlášeným centrem odpočinku. Nezapomenutelným zážitkem (především pro ty, kdo se nebojí výšek) je také večerní návštěva některé z výškových budov v centru mrakodrapů Pudong. Odměnou za odvahu vám bude fascinující panorama osvětleného velkoměsta a barevný orchestr, kterým jednotlivé budovy ve tmě hrají. Na tuto scénu určitě nezapomenete na dlouhou dobu.

Nenechte si ujít
Terakotová armáda Hlinění bojovníci císaře Čchin Š´chuang-tiho se stali největší turistickou atrakcí Číny. Uvidíte tu téměř 6000 bojovníků v životní velikosti, kteří jsou rozestaveni v bojových šicích a stráží obrovité mauzoleum, jehož rozloha činí 56km čtverečních.
Na operu v Pekingu Po únavném chození se můžete zastavit u Kungova paláce (Kung-wang-fu), kde si můžete posedět u tradičního a vyhlášeného čínské čaje a v příjemné atmosféře poslouchat ukázku pekingské opery ve stylu dynastie Ming, která bude pravým „požitkem“ pro vaše uši.
Zpátky do pravěku Vesnice Banpo pochází již z doby kamenné a leží 10km východně od Si-anu. Při své prohlídce tu uvidíte půdorysy bývalých domů, které ještě před 6000 lety kypěly životem, pece, sýpky i místního pohřebiště. Můžete navštívit i Muzeum vsi Banpo, které leží hned vedle odkrytých základů pravěké vsi.
Čínské Benátky  Tak se přezdívá městu Suzhou (Su-čou), které je již po staletí známé svými umělými kanály a čínskými zahradami v klasickém stylu. K tomu se ještě pojí krása místních žen a zvučný dialekt, který se v této oblasti používá. Za navštívení jistě stojí největší ze zahrad – Zahrada pokorného služebníka, jejíž převážnou část tvoří rybníky a jezírka.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Číny

Cestovní Kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Čína:

Za 12 dní navštívíte největší skvosty čínské kultury – Velkou čínskou zeď, slavnou terakotovou armádu nebo město budoucnosti Šanghaj.

Maximum z čínských perel během 14 dní. To nabízí tento zájezd, ve kterém např. navštívíte Šanghaj nebo přírodní divy Guilinu.

Během 13 dní můžete porovnat dvě zcela odlišné kultury, zažít na vlastní kůži kontrasty jejich životů a poznat z obou to nejkrásnější.

Čtěte dále

Zajímáte-li se o město Šanghaj, více se o něm budete moct dozvědět v samostatném článku, který v rubrice Exotika vyjde již příští týden.

Související témata:

Související články

Procestujte západní Kanadu lodí i po pevnině

Kanada je svojí rozlohou a rozmanitostí naprostým unikátem. Při pohledu na mapu byste viděli, že její jižní konec spočívá na stejné zeměpisné šířce jako Řím,...

Objevte poklady Francouzské Polynésie

Francouzskou Polynésii tvoří pět souostroví a celkem 118 ostrovů. Je to místo přitahující svou nádherou turisty z celého světa. Bílé písčité pláže, blankytné...

Vydejte se do srdce Jihoafrické republiky

Jihoafrická republika je rájem turistů, kteří odmítají cestovat do všech koutů světa, aby poznali jeho krásy. Svět na dlani nebo Svět v jedné zemi, tak by se...

Výběr článků

Načítám