Hlavní obsah

Luxusní ráj: Bahamy lákají na soukromé pláže i na klášter dovezený z Francie

Korály pokryté vraky lodí, luxusní resorty se soukromými plážemi, na 2 400 korálových, 700 menších a asi 30 větších ostrovů – asi tak vypadají Bahamy. Název země se v tomto případě stal synonymem snové dovolené. Představíme si několik míst, která se o to postarala. Najdeme mezi nimi ostrov s klášterem dovezeným z Evropy i mořské dno poseté vraky potopenými piráty.

Foto: Vladimir Sklyarov (Bigstock.com)

Bahamy jsou oblíbenou zastávkou karibských plaveb. Cestující na jedné zastávce obvykle tráví jeden den.

Článek

Když se řekne Bahamy, každý si představí slunnou písčitou pláž, prvotřídní hotely, svalnatého snědého barmana, který míchá drinky, a opálenou místní krásku, která je nosí hostům. Tahle snová představa se ale od reality moc neliší – přesně takové se totiž Bahamy snaží být a jsou. Na kterých místech to platí obzvlášť?

Nassau bývalo baštou zlotřilců, dnes ohromuje novomanžele

Jak už to u hlavních měst karibských států bývá, Nassau leží u moře. Konkrétně ho najdeme na ostrově New Providence. Jde o město s pohnutou historií – na začátku 18. století ho zcela paralyzovali piráti. Neustále jich tu pobývalo přes 1 000, čímž početně převýšili místní obyvatelstvo. To trpělo úpadkem obchodu – žádná loď se zbožím se sem totiž nemohla dostat.

Vedle bouřlivých dějin má Nassau i dost originální hotely. Třeba Breezes Bahamas. Ten, kromě toho, že nabízí službu Super-Inclusive, tedy že hosté neplatí ani haléř navíc a veškeré hotelové služby jsou již zahrnuty v ceně, vytváří i vynikající podmínky pro novomanžele a zamilované páry.

Foto: Costin Constantinescu (Bigstock.com)

Nassau je půvabný, karibsky malebný přístav.

Ubytovat se zde mohou jen dvojice starší 18 let a ti nesezdaní mohou mít svatební obřad přímo na pláži. Oblíbené tu jsou tematické svatby - v mořském stylu s převahou modré barvy, mušlemi, rybkami...  nebo třeba v barvách tropického ostrova.

Jak Kolumbus objevil Bahamy
Psal se rok 1492, kalendář ukazoval datum 12. října a Kryštof Kolumbus objevil nový kontinent. Přesněji řečeno ostrov nedaleko břehů nového kontinentu, protože pravděpodobně na San Salvadoru ze skupiny Bahamského společenství přistál jako na vůbec prvním kusu země patřícímu k Americe.

Na Paradise Island mají klášter, který plul přes 7 000 km po moři

Když už píšeme o Nassau, nelze se nezmínit o Paradise Island, ostrově u pobřeží hlavního města. Místní i cizinci si jej oblíbili natolik, že na něj přes moře vede dvojice mostů. Miloval ho i William Randolph Hearst, tiskový magnát, který Orsonu Wellsovi posloužil jako předloha pro hlavní postavu filmu „Občan Kane“.

Hearst sem ve dvacátých letech dvacátého století nechal dovézt pravé pozůstatky středověkého kláštera až z Francie. Ten původně postavili v Montréjeau v jihozápadní Francii a jeho budovatelé ve 14. století určitě netušili, že jednou bude stát o 7 100 km dále.

Foto: Quackersnaps (Bigstock.com)

Paradise Island se očividně Rajským ostrovem nenazývá náhodou.

Když vás tam pustí, je Great Stirrup Cay jen vaše

Když se tam vydáte na šlapadle, vlastní kánoi nebo vodovodem jako hrdinové filmu „Jak utopit doktora Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách,“ neuspějete. Ostrov Great Stirrup Cay na severu bahamského souostroví na svém území vítá hlavně pasažéry plaveb velkých zaoceánských lodí. Tato exkluzivita jde ruku v ruce s nabídkou tamních služeb, které patří ke špičce v celém Karibiku.

Foto: worachat Sodsri (Bigstock.com)

Pláže, palmy, bazény… prostě luxus!

Plaví se sem i 258 metrů dlouhá loď Norwegian Sky, na jejíchž palubách mají pasažéři k dispozici například divadelní sál, běžeckou dráhu, aquapark, kosmetický salon nebo 14 barů, restaurací a kaváren.

Přečtěte si o výletních plavbách více:

Vydejte se za poklady do hlubin u Freeportu

Zmíněné Great Stirrup Bay najdeme v severní části Bahamského společenství, které celkem čítá přes 3 000 ostrovů. Úplně na severu, v mapě ještě o kousek nad Great Stirrup Bay, se nachází Grand Bahamas neboli Grand Island. Tam láká především moře okolo přístavu Freeport. Nejen kvůli rozmanitému podmořskému životu, ale také kvůli mnoha vrakům, které tu leží potopené na dně moře po střetu s piráty. Pro potápění ideál – třeba tu najdete ještě nějaký ten nevyzvednutý poklad!

Foto: ShaneGross (Bigstock.com)

Nejen ryby najdete při potápění u Freeportu.

Boj s námořními lupiči tu dnes nehrozí, bahamským vodám a pobřežím teď vládne klid a pohoda. Třeba taková, jakou mají na Grand Bahamas v resortu Grand Lucayan (pojmenovaném po Lucayanech, původních obyvatelích ostrova, které zotročili španělští dobyvatelé). Tam si v luxusních apartmánech můžete ráno udělat kávu v kávovaru přímo na pokoji, podívat se na moře hned za okny a poté zalézt do soukromé vířivky. No není to sen?

Přečtěte si o dalších netradičních místech, kam se dá jet na dovolenou. Například v článku Nejkrásnější hvězdné nebe na planetě: V kaňonu Bryce září na obloze 7500 hvězd

Inzertní sdělení: Vydejte se za poznáním s ESO travel

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky exkluzivních zájezdů:

Bydlet přímo na písečné pláži poblíž hlavního města Nassau, potápět se k pirátským vrakům nebo si zajet na romantický Paradise Island, to jsou velké výhody resortu Breezes Bahamas.

Vydejte se s námi na devítidenní dovolenou na bahamské pláži Cable Beach a užijte si devítimetrovou horolezeckou stěnu, taneční kurzy a další služby Breezes Bahamas!

Grand Lucayan Resort je komplex přímo na pláži s bílým pískem na jihozápadě ostrova Grand Bahamas. Nachází se jen pár kilometrů od letiště a patří k nejluxusnějším hotelům v okolí.

Hosté si zde užívají 18jamková hřiště, umělé vodopády, třípatrové fitness nebo restaurace s originální lokální nabídkou. Vydejte se sem a poznejte krásu Baham!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o nejfotogeničtějších místech světa, dále o kamenném lese v Číně nebo o 13kilometrovém ledovci v pralese. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Kdy jezdíte nejraději na dovolenou?
v zimě
5,3 %
na jaře
4 %
v létě
25,3 %
na podzim
6,7 %
kdykoliv!
58,7 %
Celkem hlasovalo 75 čtenářů.

Informace o Bahamách

Bahamy jsou daňový a rekreační ráj, to ví každý. Tady máme další fakta k tomuto velmi členitému souostroví:

Hlavní město: Nassau (248 000 obyvatel)

Počet obyvatel: 316 000 (odhad z roku 2012)

Rozloha: 13 942 km2

Průměrná délka života: 71,5 roku (v České republice 78 let)

Měna: Bahamský dolar (směňuje se s americkým dolarem v poměru 1:1)

Úřední jazyk: angličtina

Náboženské složení: Protestanti 67,6  %, řím. katolíci 13,5 %, ostatní křesťanské církve 15,2 % (podle sčítání lidu z roku 2000).

Víza: Od roku 2009 mají obyvatelé České republiky a dalších zemí Evropské unie možnost strávit tři měsíce z každého půlroku na Bahamách bez víza (tedy pokud nejedou do země pracovat). Jednoduše vyjádřeno máme s Bahamami bezvízový styk, takže na běžnou dovolenou vízum nepotřebujeme.

Očkování: Žádné zvláštní očkování lékaři nedoporučují, Bahamy lze v tomto směru označit za velmi bezpečnou zemi.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám