Hlavní obsah

Luxus ve stanu? Zkuste glamping, moderní kempování pro náročné

Spát pod stanem má svoje kouzlo. Návrat k přírodě, žádný luxus, jen karimatka a spacák… Glamping, neboli „glamorous camping“ tohle všechno ale staví na hlavu. Luxusní stany jsou vybaveny lépe než hotely a veškeré aspekty přírody jsou pokud možno eliminovány.

Článek

Zarputilí čundráci si asi trhají vlasy – jejich nedobytná pevnost – kempování v přírodě – je pomalu ale jistě kolonizována konzumem. Turisté jsou čím dál náročnější a rozmazlenější a pocit luxusu chtějí zažívat permanentně. A tak už ani sousloví „vyjet si pod stan“ nebude synonymem nezávislé dovolené po svém, ale jednou z mnoha variant dovolené, jejímž hlavním úkolem je vytvořit prostředí co nejvíce podobné domovu.

Tenhle paradox ale láká čím dál víc lidí. Luxusních kempů po celém světě přibývá a vznikají nejrůznější variace přepychových stanů. Je libo apartmán v týpí? Anebo raději vyzkoušíte plazmovou televizi v jurtě? Na výběr je také např. honosné sídlo v cikánské maringotce nebo ekologická stanová buňka, která ovšem ve své ekologičnosti nesahá normálnímu stanu ani po kotníky.

Pokud chcete zkusit něco nového, pak může být glamping zajímavou zkušeností. Stany už stojí, nikdo je tedy nemusí po tmě stavět. Studená zem s karimatkou se taktéž nekoná, měkoučká postel už je rozestlaná. Hygiena v horské říčce nebo čundrácká specialitka „rum místo kartáčku“ je v „glampu“ nahrazena horkou koupelí ve vaně.

Všechno ale něco stojí, takže i kemp, kde vám vyperou prádlo, vymění ručníky a donesou snídani do postele, nutně nemůže stát dvě stovky. Za osobu/noc zaplatíte 1200 Kč až 4000 Kč.

Největší oblibě se glampy těší ve Velké Británii, podobná zařízení ale najdete po celém světě. Za jeden z nejluxusnějších je považován kemp tradičních khmerských obydlí Koh Kong na hranicích Thajska a Kambodže, zároveň jde o první plovoucí kemp na světě. Zajímavě se dá v Thajsku přespat i jinak - např. při nějaké vyhlášené silvestrovské párty přímo na pláži, viz tento článek Největší plážová party světa? Full Moon Party na ostrově Ko Phangan.

Jak jinak exoticky strávit noc?

Další glampy najdete třeba v Tanzánii, kde bydlení v nich můžete spojit s africkým safari, drahé (30 tisíc/týden) mongolské jurty stojí také u Ženevského jezera, luxus francouzských králů můžete za 20 tisíc na týden okusit v kempu u Versailles. Další glampy najdete na jednom z Kanárských ostrovů Lanzarote, v Sardinii, Andalusii, Indii, Austrálii, v Chile nebo v Kanadě.

Za předchůdce dnešního glampingu se považují především výpravy bohatých Evropanů a Američanů na africké safari na počátku 20. století. Jejich tehdejší stany sice nedisponovaly splachovacím záchodem, ale zato byl celý interiér vybaven starožitným nábytkem, rozsáhlé moskytiéry zajišťovaly klid od komárů a služebnictvo nosilo čaj o páté.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do zemí, kde můžete bydlet v luxusním stanu

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Program pro klienty toužící po vzrušujícím setkání s divokou přírodou a zároveň hledající azyl špičkových hotelů přímo v africké buši.

Treky hornatým Réunionem v kombinaci s odpočinkem na bílých plážích Mauritia - ideální dovolená v nádherném tropickém prostředí.

Prožijte přelom roku ve Varaderu, nejluxusnějším letovsiku Kuby! Poslední volné kapacity a výrazné slevy u last minute zájezdů!

Autor: Viola Kratochvílová & ESO travel

Anketa

Láká vás glamping?
Ano, reálně o této dovolené uvažuji
4,8 %
Ano, ale jep ro mě příliš drahý
44,3 %
Ne, neláká mě
50,9 %
Celkem hlasovalo 522 čtenářů.

Velké stany, velké ceny

Glamping ocení hlavně ti, kdo nevědí, co s penězi. Za jednu noc se takto dá utratit i 20 tisíc Kč. Není to ale naštěstí jen cena za stan – k některým glampingovým zájezdům patří také safari nebo jiné pozorování divoké zvěře.

Můžete tak třeba za 75 tisíc Kč tři dny pozorovat z vyhřátého stanu medvědy a velryby v Britské Kolumbii nebo zaplatit 120 tisíc Kč a vydat se po stopách Ernesta Hemingwaye na 12 denní safari Tanzánií. Pro opravdové gurmány pak může být třeba thajský glampový resort Golden Triangle, kde vás od stanu k bazénu dopraví sloni.

Čtěte dále:

Plánujete dovolenou? Inspirujte se v některém z dalších článků:

Přečíst si můžete i o filmových lokalitách, Mali, Bali nebo obří kryté sjezdovce ve Švédsku. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám