Hlavní obsah

Luxus na moři: Největší loď na světě má tobogán přes 10 palub a barmana robota

Ležíme na pohovce na obrovské lodi uprostřed Karibiku, do okénka šplouchá moře, zkrátka pohoda. A když je kajuta ve vnitřní sekci? Nevadí, nejnovější lodě mají v každé takové kajutě velkou stěnu, na níž běží obraz z kamery na trupu plavidla. Žádný delfín už nikomu neuteče a nejen to. Večer u skleničky na dobrou noc můžete potkat i robotického barmana.

Foto: bigstock.com

Zaoceánské výletní lodě plují do celého světa - do Středomoří, Karibiku, ale i k břehům Aljašky.

Článek

Nedávno na moře vyplula největší výletní loď světa, Harmony of the Seas. Kolos vyšší než Eiffelova věž na 18 palubách pojme včetně posádky 8,5 tisíce lidí. Podobně gigantických rozměrů dosahuje více lodí. A nejde jen o velikost, ale i o to, jakým způsobem si cestující plavbu mohou užívat.

Na moři totiž lze trávit i aktivní dovolenou. Některé lodě poskytují cestujícím možnost si na palubě zaběhat v koridorech s běžeckou dráhou. Krom toho si cestující mohou třeba zaveslovat.

James Bond, nebo zlatá horečka? Vyberte si z našich článků:

Koráby moderní doby skýtají spoustu možností, jak se věnovat různým sportům a hrám. Zmíněná Harmony of the Seas má na palubě Ultimate Abyss – nejvyšší tobogán na moři. Jeho zatáčky vedou přes 10 palub a končí 28 metrů pod vrcholem skluzavky.

Foto: ESO travel

Luxusní interiéry patří ke standardu na mezinárodních výletních lodí.

Robot, který míchá koktejly

Ale nejen sport milující a aktivní lidé si mohou užít pobyt na lodi, na své si přijdou třeba gurmáni. Na Queen Mary 2, pokračovatelce slavné tradice, pasažéři mají možnost vychutnat si jídla z celého světa. V permanenci bývá italská těstovinová restaurace, dále podniky v asijském stylu nebo kupříkladu britský gril. Lodní společnosti si pro zesílení zážitku najímají kvalitní kuchaře, takže na loď lze vyrazit i jako na gastronomický výlet. Kdo si chce odpočinout od svíčkové a guláše, může se ponořit do rybích a jiných specialit a na vlnách moře doplout do kulinářského nebe.

Chcete-li se o plavbách dozvědět více, přečtěte si tyto články:

Foto: archiv autora

Uprostřed širého moře si klidně můžete zajít zatančit, zasportovat nebo ochutnat jídlo od zkušených kuchařů.

Restaurace a bary na velkých zaoceánských lodích mají výsadní postavení. Paluby jsou jimi poseté tak, aby loď vyhověla všem typům zákazníků od vegetariánů vyznávajících zdravý životní styl po horlivé kuřáky doutníků. Vedle nich si na své přijdou třeba vyznavači komorní atmosféry piano barů, v nichž klavíristé hrají tklivé melodie, cigaretový kouř se vznáší u stropu a postarší dáma s nakřáplým hlasem pobroukává svůj text do cinkotu sklenek od whisky. A v některých podnicích míchají koktejly roboti. Na Harmony of the Seas v Bionic baru připravují drinky dvě robotické paže.

Pořádné zázemí je na moři nutné, vždyť plavby trvají několik dnů či týdnů, během nichž mají pasažéři jen omezené možnosti, kdy se dostat na chvilku na pevnou zem. Vše tedy musí být při ruce, a tak se vedle barů, restaurací a běžeckých drah lze setkat s hřištěm na minigolf, divadlem, knihovnou, nákupním centrem, místem pro cvičení jógy nebo uměleckou galerií.

Výlety bez balení
Cestovatele, kteří rádi poznávají během dovolené velký počet míst, mnohdy unavuje neustálé balení a vybalování při přesunech z místa na místo. Veškerou bagáž si cestovatelé nechávají na lodi a na výlety na pevninských zastávkách vyrážejí jen s malým zavazadlem.
Foto: ESO travel

Na golf jsou, pravda, malé i paluby největších lodí. Minigolf se ale dá hrát bez potíží.

Na lodi je nakupování požitkem i pro muže

Představte si pro ty, kteří nesnášejí nákupy, až hororovou situaci. V obchodě nemají to, co potřebujete, a vy se musíte vydat do jiného krámu. Po pořízení všeho potřebného se vydáte domů a při cestě si vzpomenete na vše, co jste zapomněli koupit, takže brzdy zasviští, smykem se otočíte k domovu zády, k supermarketu čelem a nákupní anabáze pokračuje. Hrůza? Pro většinu mužů rozhodně. Ne však na lodi. Tam se celá škála obchodů nachází na poměrně malém prostoru, který se za chvilku dá obejít pěšky.

Foto: bigstock.com

Akvaparky a tobogány na velkých lodích nesmí chybět.

Moderní obrovské lodě představují netradiční variantu dovolené, na níž si v exotickém prostředí cestující užívají luxus a nadstandardní servis, třeba v podobě čtyřiadvacetihodinové služby donášky drobných jídel. Plavby mají ale i své nevýhody. Jsou třeba dost omezující, protože pasažéři nemají jinou možnost než se na nich mít královsky.

Inzertní sdělení: Vydejte se na dovolenou po vodě!

Ráno se probudíte v Barceloně a za pár dnů v argentinském Buenos Aires nebo v australském Sydney. S lodí Costa Luminosa poznáte tučňáky v Ushuaie i nádhernou architekturu Říma. Splňte si sen a obeplujte svět na palubě třísetmetrové lodi!

Podívejte se na legendární lodi Queen Mary 2 do Ameriky! Nádherná loď se samoobslužnou restaurací fungující 24 hodin denně na podzim vyplouvá z Anglie. Nyní za sníženou cenu!

Vyberte si z nabídky plaveb do celého světa. Připravila je pro vás cestovní kancelář ESO travel, specialista na cestování za exotikou.

Čtěte dále

Přečtěte si také o tajemném kraji, z něhož ční sopka Bromo, zjistěte, jak se mění Kuba, a podívejte se na záhadný Velikonoční ostrov. Přehled všech článků najdete na hlavní straně rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Kam byste se vydali na plavbu luxusní lodí?
do Karibiku
55,7 %
okolo Norska a fjordů
9,9 %
na Antarktidu
3 %
kolem Aljašky a ledovců
7,5 %
po Arabském zálivu
1,7 %
plachetnicí okolo Francouzské Polynésie
14,5 %
po středomoří
6,2 %
jinam
1,5 %
Celkem hlasovalo 1722 čtenářů.

Exkluzivní loď pluje po Středomoří

Letos v létě bude vody Středozemního moře bráznit loď Queen Victoria. Na první pohled vás zaujme velikostí, ale to nejdůležitější ukrývá vevnitř.

Noblesa a styl, to jsou asi dvě nejvhodnější slova charakterizující Victorii. Divadelní sál s lóžemi, elegantní knihovnu obloženou dřevem, bary a restaurace s decentní stylovou výzdobou… na této lodi mají vše sladěné do nejmenších detailů. Dostat se na její palubu je hodně prestižní záležitost.

Podívejme se na pár čísel a faktických údajů tohoto impozantního plavidla:

  • délka: 294 m
  • šířka: 32 m
  • hrubý objem: 90.000 t
  • kapacita: 2014 osob
  • posádka: 900 osob
  • rychlost: 23,7 uzlů (44 km/h)
  • počet palub: 16 (12 pro pasažéry)
  • slavnostní křest: 2007
  • země původu: Itálie
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám