Hlavní obsah

Los Cabos: Mexický Konec světa leží jen kousek od nádherných pláží a luxusních resortů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potkávají se tu klidné vody Cortézova moře s divokými vlnami Tichého oceánu. Vyprahlá poušť tu rovnou přechází v safírovou hladinu a běžní turisté se tu potkávají se světovými celebritami. Mexické Los Cabos je plné protikladů. Už jen tím, že nádhernou oblast, která je považována za jednu z nejluxusnějších a vůbec nejbezpečnějších na světě, Češi téměř neznají.

Foto: www.bigstockphoto.com

El Arco – zlatý oblouk je symbolem oblasti a nechybí snad na žádné fotografii.

Článek

Živý Cancún, ze kterého je to jen kousek k mayským památkám, Playa del Carmen, kde skvěle nakoupíte a užijete si šnorchlování, ostrov plodnosti Cozumel nebo luxusní Acapulco. Ale Los Cabos? To je místo, o kterém Češi nevědí, kam nejezdí a kvůli tomu o hodně přicházejí.

Leží na nejjižnějším cípu Kalifornského poloostrova a jde o oblast mezi městy Cabo San Lucas (kterému místní prostě a jednoduše říkají Cabo) a San José del Cabo – zhruba 30 kilometrů pláží je na jedné straně lemováno až neskutečně čistými vodami a na straně druhé téměř pouštní krajinou. Ne nadarmo se o oblasti Los Cabos často hovoří jako o místu, kde se poušť potkává s mořem.

Foto: www.bigstockphoto.com

Los Cabos leží na konci světa – spojte tuhle oblast pomyslně s Jižním pólem – na pevninu nenarazíte.

Tady je konec světa

A najdete tu i Konec světa! Přesně tak se přezdívá nejposlednějšímu výběžku (na kterém leží i slavný oblouk El Arco), který omývají vody Cortézova moře i Tichého oceánu. A proč konec světa? Na pomyslné spojnici tohoto bodu a jižního pólu totiž neleží už žádná jiná pevnina, jen nekonečné mořské hloubky.

Zlatý oblouk El Arco
Výrazný skalní oblouk je jedním ze symbolů celé oblasti. Vznikl masivní erozí, a ač to na fotografiích nemusí být patrné, má výšku jako třípatrový dům. Dnes se tu můžete potkat s lachtany, v dřívějších dobách za ním v klidných vodách Cortézova moře číhali piráti, kteří přepadávali španělské lodě, jež se potýkaly s proudy v Tichém oceánu.
Foto: www.bigstockphoto.com

Pláž milenců – stačí projít mezi dvěma skalami a dojdete na podstatně divočejší Pláž rozchodů.

Na výběžku „Konec světa“ leží i jedna z nejslavnějších pláží celé oblasti – Pláž milenců. Kdo bude očekávat absolutní klid a soukromí, bude zklamaný, věhlas místa způsobil, že tu nikdy nebudete úplně sami. Úplně přeplněno tady ale také není. Na Pláž milenců se totiž nedostanete pěšky ani automobilem – jedinou cestou je na loďce po vlnách nebo po skalách, pokud se považujete za zdatného horolezce.

Když se potkají moře a oceán

A pak? Žádný bar, žádná lehátka, žádné toalety. „Jen“ pruh čistého písku mezi dvěma skalními útvary a opravdu křišťálové vody Cortézova moře. O Pláži milenců se občas hovoří jako o pláži dvou moří – to proto, že stačí mezi dvěma skalními masivy popojít o dvě stě metrů dál a břeh tady neomývá Cortézovo moře, nýbrž Tichý oceán.

Foto: www.bigstockphoto.com

Maximální luxus a bezpečí lákají do oblasti hollywoodské celebrity i politiky. Pořádají se tu i mezinárodní konference.

Voda v této části pláže ale pořádně pění, zvedá se do výšky a místní nedoporučují pokoušet osud. Zpětné proudy i opravdu zdatné plavce dokážou stáhnout daleko od břehu a pak… jen vzpomeňte na to, že jste na Konci světa! Ne nadarmo se téhle části občas přezdívá Pláž rozchodů.

Z rozkazu mexické vlády

Do celé oblasti Los Cabos přijedou každý rok dva milióny turistů. Skoro se až nechce věřit tomu, že ještě na konci 19. století tady stálo jen pár domků. Ještě v polovině 20. století šlo o venkovskou oblast s rybářskými vesničkami, o které tehdejší smetánka neměla ani ponětí. V roce 1974 nicméně mexická vláda rozhodla, že chce do oblasti dostat turisty a že tomuto rozhodnutí pomůže.

Foto: www.bigstockphoto.com

Ve vodách Cortézova moře se můžete potkat s keporkaky.

Za keporkaky
Kromě lachtanů v oblasti El Arco je možné v Los Cabos pozorovat i obrovské keporkaky. Ti sem připlouvají na jaře a sledovat je – to je obrovský zážitek. Tihle obří tvorové jsou velmi zvídaví a nebojácní – a typičtí jsou svými vysokými výskoky nad hladinu. Jejich zpěv je navíc slyšet až 40 kilometrů daleko.

Po rozmachu infrastruktury následoval obrovský stavební boom – tak obrovský, že měli ochránci přírody strach z toho, že unikátní místo zcela zanikne. A oblast se masivně rozvíjí i dnes – vždyť v roce 1990 žilo v Cabo San Lucas 16 tisíc lidí a dnes jich je o 50 tisíc víc! V posledních letech ale naštěstí převažuje šetrný a ekologický přístup k přírodnímu bohatství – většina z luxusních hotelů, které tu vyrůstají, klade velký důraz na ekologii.

Cabo San Lucas je živé město. Toužíte po sportovním vyžití? Tady se ho dočkáte. Chcete nakupovat? Čekají na vás desítky exkluzivních butiků. Chcete se nechat hýčkat? Luxusní wellness centra jsou připravená. V noci stovky lidí míří do podniku Cabo Wabo, obrovského komplexu s nesčetným množstvím barů a pódií, kde můžete tančit až do rána.

Foto: www.bigstockphoto.com

Nechte se hýčkat. Los Cabos je oblast, kam jezdí prominenti na exkluzivní dovolené.

Gurmáni míří do haciendy

Gurmáni zase míří do legendárního podniku Mi Casa. Autentická restaurace v centru Cabo San Lucas funguje už více než dvacet let a zajít na večeři mezi její výraznou modrou barvou natřené zdi je gurmánský zážitek – ač v některých zastáncích klasické kuchyně název „Ostrá čokoládová omáčka s kuřetem“ nemusí nutně vyvolávat důvěru, první sousto je přesvědčí.

Naproti tomu druhé město San José del Cabo – byť téměř stejné počtem obyvatel – mnozí označují za klidnějšího sourozence Cabo San Lucas. Krásná náměstíčka, výstavní kostel i skvělé restaurace (včetně nově otevřené pobočky Mi Casa) jsou podstatně klidnější a tišší. I tak ale opravdu krásné!

A dobře to vědí i turisté ze Spojených států, kteří tvoří většinu těch, kteří sem přijíždějí za luxusní relaxací. Mimochodem, každý rok jich je okolo dvou miliónů.

Inzertní sdělení: Vydejte se s námi do celého světa!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

V březnu 2016 se už popáté vydáme na unikátní Cestu kolem světa soukromým letadlem. 10 exkluzivních destinací, 25 dní a jen 64 volných míst ve speciálně upraveném Boeingu 737-800. Poleťte s námi na nejlepší dovolenou svého života!

Karibský ostrov Antigua, mexické pláže, tajemné město Tikal, Havaj, Japonsko, Laos, ale i božské Maledivy. Všechny destinace s prvotřídním servisem – ubytujeme vás v nejlepších hotelech světa a zajistíme i další služby, které vás zbaví všech starostí. Místa ubývají, tak si rezervujte své místo na palubě ještě dnes!

Užijte si letošní zimu na plážích Mexika! Vydejte se na Mayskou riviéru nebo dejte přednost méně frekventované, ale neméně krásné Mexické riviéře. Vybíráme pro vás letoviska:

Nádherné hotely i perfektní servis. V nabídce máme desítky hotelů i termínů – každý si vybere!

Čtěte dále: 

Přečtěte si také o Mount Rushmore, o superlodích v Karibiku nebo o slavném Přístavním mostě. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Chystáte se v zimě někam na dovolenou?
Ano, na lyže.
12,9 %
Ano, k moři relaxovat.
14 %
Ano, za poznáním.
12,9 %
Nechystám se nikam.
60,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 93 čtenářů.

Zastávky na Cestě kolem světa

Mexické Los Cabos je jednou z deseti zastávek na unikátní Cestě kolem světa soukromým letadlem, která z Česka už popáté odstartuje v březnu 2016. Spojení unikátních zážitků, luxusního zázemí a cestování privátním leteckým speciálem, který je přestavěný výhradně pro potřeby Cesty Čechy láká – každý z předchozích čtyř ročníků byl vyprodaný.

A jaké další destinace kromě Los Cabos jsou na programu?

  • Antigua – karibský ostrov, jehož obyvatelé tvrdí, že je na něm 365 pláží, tedy na každý den v roce jedna. A některé z nich jsou pokryté růžovým pískem.
  • Guatemala – středoamerická země láká na krásná města s koloniální architekturou, ale také na tajemné město Tikal nebo na nejkrásnější jezero na planetě, Atitlán.
  • Havajské ostrovy – tady leží nejvyšší hora planety – přes deset kilometrů vysoká Mauna Kea, na které jsou vůbec ty nejlepší podmínky pro pozorování vesmíru.
  • Samoa – tichomořský ostrov, který patří mezi utajené perly. Běžně cesta sem trvá přes 60 hodin, nicméně pohled na nádherné laguny a propadlinu To Sua s křišťálovou vodou za to stojí.
  • Austrálie – nejmenší z kontinentů na Cestě reprezentuje město Sydney s budovou Opery a slavným Přístavním mostem, kterému se přezdívá „ramínko na šaty“.
  • Filipíny – ostrov Bohol leží ve stínu dalších zajímavých míst, to ale neznamená, že není zajímavý. Leží tady Čokoládové hory a žije opička nártoun s obrovskýma očima.
  • Japonsko – země vycházejícího slunce není typickou dovolenkovou destinací. O to je ale zajímavější. Na programu je bílý hrad Himendži i cesta šinkanzenem.
  • Laos – město Luang Prabang je plné starodávných chrámů a za návštěvu stojí i příroda v okolí – včetně vodopádů ukrytých v pralese.
  • Maledivy – luxusní tečka na závěr. Souostroví, které je synonymem luxusu a pohádkové dovolené, poskytuje útočiště v typických vodních bungalovech.
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám