Hlavní obsah

Letiště na moři: Podívejte se na tříapůlkilometrový ostrov s tříkilometrovou přistávací dráhou

Kocháte se nekonečnou modravou hladinou průzračného moře a postupně se přibližujete této kráse blíž, až se ocitnete kousek nad hladinou. Tehdy letadlo dosedá na ostrůvek obklopený ze všech stran vodou. Vítejte na mezinárodním letišti na ostrově Hulhule, největším letišti na Maledivách. Je k nevíře, že tudy ročně projde okolo dvou miliónů lidí.

Foto: Bigstock.com

Na ranvej použili stavitelé 12 tisíc tun korálového kamene.

Článek

Za jeden rok tady vedle 2 000 000 lidí letadla přepraví také přes 45 tisíc tun nákladu. Na miniostrůvku to tedy pěkně sviští. Mezinárodní letiště Ibrahima Násira, jak zní oficiální název letiště, z ospalého ostrůvku udělalo pěkně živé veselé místo.

Foto: Bigstock.com

Na Maledivách se často přistává přímo na vodě.

Přistát na vodě nemusí být problém, ale velký zážitek

Celkem 577 hektarů velký areál letiště celý zabírá plochu ostrova. Ostrůvek není nijak široký, a tak zde mají jen jednu 3,2 km dlouhou ranvej (délka ostrova je 3,48 km). Speciální letadla ovšem dosedají i na moře na čtyři vodní ranveje v délkách 800–200 m. Ty slouží místní dopravě – využít ji, to je opravdový zážitek. Na vodě nepřistáváte každý den.

Létá se sem od října 1960 a stále více sem cestují i Češi. Líbí se jim, že ostrov s letištěm patří k atolu Malé. V jeho jižní části najdeme hlavní město Malé, centrum všech služeb, na severu zase pláže s luxusním zázemím.

Foto: Bigstock.com

Nádherné pláže s jemným bílým pískem mají i na jihu Malé.

Rádi mají vedle Malé také například jižní část atolu Ari. Celý atol patří k největším v zemi. Rozkládá se na ploše 89 × 30 km. Z hlavního města Malé se sem dostaneme po asi třicetiminutovém letu.

Najdeme v něm tichá odlehlá zákoutí, ale i velké resorty s golfovým hřištěm, tenisovými kurty a prvotřídně vybavenými bungalovy. Luxusní zázemím se chlubí též atoly Baa nebo Lhaviyani.

Přečtěte si o dalších exotických místech!

Foto: Bigstock.com

Pod hladinou moře u atolu Ari je živo.

Na Maledivách auto nepotřebujete

Ale zpátky na „letištní” ostrov Hulhue. V nejširším místě má něco kolem kilometru a z jednoho konce na druhý se autem, přestože musíte objíždět přistávací dráhu, dostanete asi za pět minut. Ale kdo by tu potřeboval auto. Všude po ostrově se každý snadno dostane pěšky, na vedlejší ostrovy atolu se lze vypravit trajektem.

Hned několik námořních cest vede na vedlejší ostrov – Malé. Ten patří k nejoblíbenějším rekreačním destinacím v Asii. O tom, proč je pro cestovatele tak atraktivní, jsme psali o pár řádků výše.

Foto: Bigstock.com

Takto vypadá maledivský ostrov Gan.

Gan – letiště dva metry nad mořem

Podobné „letišťové ostrovy“ nejsou v tomto regionu ničím výjimečným. Jeden takový mají třeba na ostrově Gan, nejjižnější části populárního atolu Addu. V „závratné” nadmořské výšce dvou metrů se přes celý ostrůvek táhne přistávací dráha. Není tak dlouhá jako na Hulhule, a tak zde dosedají jen menší letadla tří maledivských leteckých společností.

Na Maledivách tedy luxusní zážitky začínají už při přistání. V těchto zimních dnech se teplota vzduchu v okolí letiště pohybuje okolo 30 °C, takže vyrazit sem a utéct sychravému středoevropskému počasí je docela dobrý nápad.

Inzertní sdělení: Vydejte se na Maledivy!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky poznávacích zájezdů na Maledivy:

Vydejte se na Maledivy na jih atolu Ari! Užijte si týden plný poznávání podmořského života, nasávání atmosféry exotické země, koupání a opalování. Přímo ve špičkovém čtyřhvězdičkovém resortu se nachází velké potápěčské centrum.

Bydlet na atolu uprostřed moře, každý den posnídat čerstvé tropické ovoce a pak se vykoupat v moři pár kroků od dveří pokoje, to je sen, který si můžete splnit i vy. Poznejte s námi Maledivy!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o tom, jak se slaví přelom roku v Thajsku, dále o tropickém ostrovu Rodrigues nebo o jedné z největších výletních lodí světa. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Jak nejčastěji cestujete na dovolenou?
letadlem
33,2 %
autem
15,2 %
autobusem nebo vlakem
4,3 %
lodí
0,9 %
pěšky
0,9 %
prstem po mapě
45,5 %
Celkem hlasovalo 328 čtenářů.

Maledivy jako konec Cesty

Jako šťastný konec a stylové vyvrcholení se představí Maledivy účastníkům Cesty kolem světa 2016, která startuje na jaře příštího roku z Prahy. Cestující pojedou se zkušenými průvodci v čele s fotografem a cestovatelem Jiřím Kolbabou. Co všechno si na cestě budou moci užít?

  • 10 pečlivě vybraných destinací v různých koutech světa. V každé se cestující zdrží několik dnů. Podívají se do impozantního Tokia, budou moci obdivovat městskou architekturu australského Sydney, zručnost indiánských stavitelů guatemalských pyramid, užijí si karibskou pohodu na ostrově Antigua a mimo jiné i překrásnou Havaj.
  • Jedno z 64 míst v Boeingu upraveném po vzoru soukromých letadel. Místo klasických řadových sedaček v něm najdou prostorná křesla.
  • Hotely ve všech destinacích, v nichž unikátní se cesta zastavuje, mají 5*. Maximální možné pohodlí si tak cestující dopřejí nejen v letadle, ale také na zemi.
  • Nadstandardem je i zkušená posádka, kterou vedle průvodců tvoří trojice pilotů, 4 šaramantní české stewardky a stewardi, nechybí samozřejmě lékař.

Fotografie z míst, kam cesta zavítá, můžete průběžně sledovat na facebookovém profilu Cesty kolem světa 2016.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám