Hlavní obsah

Letadla extrémně nízko nad pláží: To je největší tahák Nizozemských Antil

Představte si, že jdete po pláži a kolem vás se prožene vnadná kráska. Nic zvláštního. Pokud ale těsně vedle proletí letadlo, pak už to neobvyklé je. Pláž Maho na Nizozemských Antilách se proslavila právě díky možnosti fotografovat přistávající letadla z velké blízkosti. Kromě toho skrývá třeba i oslí domov důchodců.

Foto: Alljengi (Wikimedia Commons)

Když kolem vás na pláži prolétne letadlo, asi jste to u stánku přehnali s pivem. Na Svatém Martinu se to ovšem stává i střízlivým.

Článek

Onu letadlovou pláž najdeme na Svatém Martinu, jednom z ostrovů Nizozemských Antil. Ačkoliv je velký asi jako Jablonec nad Nisou, jezdí na něj mnohem více leteckých nadšenců a dovolenkových turistů než obdivovatelů bižuterie do Jablonce. Kdyby to Kryštof Kolumbus tušil, asi by se kdysi zachoval jinak. Při objevení totiž ostrov jen pojmenoval, aniž by vystoupil z lodi.

Kolumbus a další zástupci španělské koruny tak ochudili zemi o peníze z cestovního ruchu, které nyní plynou do pokladnice Holanďanů. Ti si v rozhodující chvíli počínali o poznání aktivněji než Španělé a celou oblast v okolí Svatého Martina osídlili. Díky tomu je dnes tato exotická oblast vlastně součástí Evropské unie.

Na Svatý Martin jsme vás už v minulosti zvali: Kde strávit Vánoce u moře? Zkuste ostrov Svatý Martin

Letniční hnutí
Název evokuje spojitost s odrůdou jablek, nicméně jde o něco úplně jiného. Termíny letniční hnutí nebo pentekostalismus označují náboženský proud křesťanství. Jde o hnutí ze skupiny evangelikálního křesťanství hojně rozšířeného mimo jiné na ostrově Svatý Martin. Jeho vyznavači se od stoupenců obdobných proudů odlišují mimo jiné tím, že nepovažují přijetí křesťanství za nezbytnou podmínku spasení. Nejedná se o žádnou sektu bodající špendlíky do hadrových panenek, což můžeme vidět na některých ostrovech v Karibiku. Pentekostalisté patří do rodiny legitimních větví křesťanství.

Nejvyšší horu Nizozemska najdeme kousek od Venezuely

Nasadit brýle, odrazit se hurá dolů! Také si užíváte chvíle při lyžování nebo snowboardingu na českých stráních a horách? Nejsme sami, společnost nám na sněhu často dělají nizozemští lyžaři. Není divu, vždyť v plochém Nizozemí nemají šanci si něco podobného užít.

Foto: Niels Karsdorp (Wikimedia Commons)

Ukrajinský skokan do výšky Bondarenko nedávno ohromil sportovní svět, když překonal laťku ve výšce 241 centimetrů. Tihle delfíni na Curacau předvádějí podobné výkony denně.

Při pohledu na statistické údaje z Nizozemska sice zjistíme, že nejvyšší hora měří přibližně tolik co naše Milešovka, nicméně z Amsterodamu je vzdálená asi 7800 kilometrů. Navíc o sněhu, po němž by se dalo jezdit, v této oblasti nemůže být řeč. Jde o sopku na Sabě, nejmenším ze šesti ostrovů Nizozemských Antil.

Působí zvláštně, že nejvyšší bod na území, jemuž vládne nizozemský král, se nachází na ostrově, který se dá lodí objet kolem dokola během velmi krátkého času. Celou Sabu totiž vyplňuje právě zmíněná sopka Scenery svažující se na krajích do moře. Nic jiného tu nenalezneme, snad jen ještě jeden přilehlý a též neobydlený miniostrůvek.

Běsi v karibském BESu neřádí

Ačkoliv v relativní blízkosti Bermudského trojúhelníku se zdá slovo „běs“ zcela přirozené, nejmenší správní oblast Nizozemska má jméno bez háčku – BES. Jde o složeninu počátečních písmen malých ostrovů Bonaire, Eustach a Saba.

Foto: Bgabel (Wikimedia Commons)

Divoký osel není nadávka, ale přirozená součást přírody na ostrově Bonaire.

O Sabě již zmínka padla. Svatý Eustach se jí v mnohém podobá, například se nad ním také tyčí vysoký kráter. Ten místní se nazývá Quill a jeho stáří se odhaduje asi na dvě stě tisíc let. Oproti Sabě ovšem povrch Svatého Eustachu pokrývá i malá nížina pod sopkou.

Podívejte se na další články z končin na druhé straně Atlantiku:

V ráji nemají semafory

S Bonaire se vracíme do turisticky atraktivních lokalit. Ostrov má rozhodně co nabídnout, ať už máme na mysli oslí domov důchodců, tedy útulek pro nemocná nebo přestárlá zvířata tohoto druhu, motýlí farmu či možnost projet se po něm na vypůjčené čtyřkolce. Krom toho proslul i jako ráj kruhových objezdů. Kdo při stání na červené nohou nervózně masíruje plynový pedál, ten si Bonaire musí užít, se semaforem se totiž vůbec nesetká.

Dostali jsme se ke skutečným rájům, perlám západního Atlantiku, k větším ostrovům Aruba a Curacao. Na tato místa se jezdí v momentě, kdy chceme vše hodit za hlavu, lehnout si na pláž u křišťálového moře na druhé konci zeměkoule a osvěžovat se čerstvě utrženým exotickým ovocem. Turističtí fajnšmekři celého světa hodnotí Arubu, Curacao a s nimi ještě Bonaire (souhrnně se jim říká ABC ostrovy) velmi dobře.

Foto: Mtmelendez (Wikimedia Commons)

Na Arubě staví mosty moře.

A co vlastně všechny na této krajině tak přitahuje? Krom zmíněné rajské atmosféry to na Arubě může být třicetimetrový přírodní most. Architekti studují dlouhá léta, aby něco podobného postavili, příroda to zde vytvořila bez vzdělání zcela intuitivně. Podobné zajímavosti nebo například pestrobarevné domy nalezneme na ostrově Curacao, největším z celé skupiny.

Více o ostrově, který dal název známému likéru, najdete zde:

Inzertní sdělení: Vyjeďte na cenově zvýhodněnou dovolenou za velkou louži!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky pobytových zájezdů na karibské ostrovy:

Aruba je 33 kilometrů dlouhý ostrov plný pláží a bazénů. Díky této součásti Nizozemska dělí Evropu od exotické Venezuely jen 27 kilometrů!

Luxusní hotely přímo na plážích, ale i jejich levnější varianty kousek od pobřeží, to vše zasazené do karibské přírody najdete na Bonaire.

Kaktusy a palmy všude, kam se jen podíváte a samozřejmě také spousta pomerančů, z nichž se vyrábí zdejší proslulý likér curacao.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o legendami opředeném jezeře, o místě, kde lidé jedí muchomůrky nebo o Smaragdovém pobřeží. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Na který ostrov Nizozemských Antil byste se nejraději vydali?
Na Arubu
11,5 %
Na Bonaire
5,4 %
Na Curacao
9,5 %
Na Svatý Martin
67 %
Na malé ostrovy Saba a Svatý Eustach
6,6 %
Celkem hlasovalo 503 čtenářů.

Antily

V Karibském moři můžeme na mapě najít několik různých vzájemně se překrývajících Antil. Pojďme si v nich udělat trochu pořádek.

Samostatný název Antily se používá pro jakýkoliv mořem obklopený kus země v Karibiku. Zahrnujeme sem tedy vše od Kuby na severu po ostrůvky u venezuelského pobřeží na jižním konci.

Termínem Velké Antily nazýváme čtveřici samostatných států v severní části Karibiku (Kubu, Haiti, Dominikánskou republiku a Jamajku), ale také britské Kajmanské ostrovy a Spojeným státům americkým patřící Portoriko.

Západní části Antil u břehů Nikaraguy, Hondurasu a Kolumbie se říká Středoamerické Antily a patří sem například San Andres nebo Santa Catalina.

Nejpočetnější skupinu tvoří Závětrné Antily neboli Malé Antily. Ty uzavírají Karibik z východu. Najdeme v nich samostatné státy, ale také mnoho kolonií, nejčastěji francouzských, britských a holandských. Posledně jmenované tvoří Nizozemské Antily spadající pod správu nizozemské koruny. Skládají se ze šesti hlavních a několika menších ostrovů, z nichž největší zvuk mají u turistů takzvané ABC ostrovy, tedy Aruba, Bonaire a Curacao.

Související témata:
Karibské Nizozemsko

Související články

Výběr článků

Načítám