Hlavní obsah

Ledovec v pralese: Kde leží 13kilometrový ledovec obklopený bujnou zelení?

Zasněžené ledovce, krásné pláže, pralesy s papoušky - na Novém Zélandu najdete leccos. Tato země je mezi cestovateli populární především díky tomu, že v ní najdeme téměř všechny možné typy krajiny. Třeba i ledovec uprostřed pralesa. Právě tak se dá charakterizovat Foxův ledovec i nedaleký ledovec Franze Josefa.

Foto: Phattana (Bigstock.com)

Nový Zéland – horko a pralesy, ale najdeme tu i ledovce.

Článek

Jižní ostrov Nového Zélandu rozhodně není místo, kam by měli jezdit milovníci přecpaných měst a industriální architektury. Tedy především jeho západní polovina. Z osmi novozélandských měst, které obývá více než 80 tisíc lidí, nalezneme jen dvě na jihu. Do ostatních, včetně miliónového Aucklandu a hlavního města Wellingtonu, musíme na severnější ze dvou hlavních novozélandských ostrovů.

Foto: Tupungato (Bigstock.com)

Christchurch je největší město na Jižním ostrově, přesto vypadá velmi malebně.

Romantika, která učarovala filmařům

Na jihu zkrátka vládne příroda. Západní část zeleného souostroví zabírá asi 800 km dlouhý pás plný lesů a hor. Nachází se tu jedna z posledních rozsáhlých, člověkem téměř neporušených přírodních oblastí na světě – malý pozemský ráj. Není divu, že sem režiséři velkofilmů jezdí natáčet romantické a pohádkové snímky. Nový Zéland jsme díky tomu mohli spatřit ve filmech King Kong, Piano či v sériích Hobit a Pán prstenů. A také v kasovním trháku Avatar.

Ale zpět k zeleným pláním a kopcům Jižního ostrova. Na přibližně osmi stovkách kilometrů tu spolu sousedí několik národních parků, hlubokých pralesů, romantických opuštěných kamenitých pláží a také ledovců. Asi uprostřed cesty od severu k jihu najdeme ty nejslavnější z nich – Franze Josefa a především Foxův ledovec.

Nový Zéland v dalších článcích:

Foto: jeayesy (Bigstock.com)

Takhle vypadá cesta na Foxův ledovec.

Ledovou pohádku obklopují pralesy

Foxův ledovec se nachází v blízkosti silnice číslo šest, která se táhne po pobřeží ostrova od severu skoro až na jižní okraj země. Cesta k ledovci od silnice a přilehlého parkoviště tedy nezabere moc času. Rychle se tedy ocitáme u majestátní hory ledu.

I tady, tak jako u ledovců na zemských pólech, led postupem času odtává, nicméně naštěstí to nahoře není moc vidět. Z novozélandských Jižních Alp stále sestupuje směrem k pobřeží asi 13 km dlouhá masa zmrzlé vody a sněhu. Vrchol má tento útvar někde ve 2600 m n. m.

Foto: FiledIMAGE (Bigstock.com)

Vrcholky Foxova ledovce ční až do výše 2600 m.

Ačkoli rozměry ledového obra jsou velké, dá se na něj celkem dobře vylézt. Kdo dodržuje pokyny správců parku, ten se bez potíží dostane až nahoru a naskytne se mu jedinečný pohled na okolní vrcholy a nekonečnou zeleň pralesů, které led obklopují. Jedním slovem pohádka.

Dostaňte se na ledovec s českým cestovatelem

Slovo pohádka označuje smyšlený příběh, ale tahle pohádka je reálná a navíc snadno dostupná. Jihočeský novinář a cestovatel Ondřej Šmíd vzpomíná, že cestou na vrchol potkal skupinku Asiatek v plážové obuvi. Trasu zdolávaly trochu obtížněji, ale i tak lze vyjít na Foxův ledovec.

Přečtěte si také o jiných místech:

Nahoru se dá vyjít například i s populárním světoběžníkem a místopředsedou Českého klubu cestovatelů Jiřím Kolbabou. Ten letos doprovází klienty jedné cestovní kanceláře při cestě po Novém Zélandu. Na trase narazí skupina právě i na Foxův ledovec.

Foto: Fiona Ayerst (Bigstock.com)

V dáli jsou vidět vrcholky dvanáct kilometrů dlouhého ledovce Franze Josefa.

Skrz krásy Nového Zélandu až k ledovci pojmenovaném roku 1872 po předsedovi tamní vlády Williamu Foxovi tedy putují i naši krajané. Češi a Slováci na ostrovy míří často jednak za prací na farmách, ale také na poznávací zájezdy po atrakcích, jakou je i Foxův ledovec.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy na Nový Zéland a do okolí:

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů na Nový Zéland a do Austrálie:

Vydejte se na konci října na unikátní cestu na Nový Zéland. Během 18 dnů procestujeme oba ostrovy od severu k jihu a nevynecháme žádnou z hlavních atrakcí – navštívíme oblast Rotorua, podíváme se i na Foxův ledovec. Vydáme se za velrybami, ale i na místa známá z filmové trilogie Hobit.

Na cestu s celou skupinou vyrazí i cestovatel a fotograf Jirka Kolbaba, který se rád podělí o své zkušenosti a poradí s fotografováním. Chcete vyrazit s námi? Neváhejte – termín je jediný a počet míst omezený.

Zajistíme pro vás ubytování, všechny letenky včetně vnitrostátních, připravíme podrobný itinerář cesty a na letiště v Darwinu vám přistavíme kvalitní vůz s plným krytím. A pak? Pak už je to do značné míry na vás, protože tahle cesta je plně ve vaší režii.

Nicméně do plánu cesty jsme pro vás zařadili všechna slavná místa – od Uluru po Sydney a jeho dominanty.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o dekadentním Las Vegas, dále o monumentu Mount Rushmore nebo také o tom, kam se vydat do Turecka za luxusem. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

 Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Láká vás představa dovolené na Novém Zélandu?
ano
95 %
ne
3,6 %
ani nevím
1,4 %
Celkem hlasovalo 139 čtenářů.

Ledovec Franze Josefa

Nachází se jen pár kilometrů od Foxova ledovce, a tak cestovatelé tyto atrakce často navštěvují obě během jednoho dne. Tedy především samotným Foxův ledovec a působivé údolí pod Franzem Josefem.

Přímo na útvar pojmenovaný po rakouském mocnáři turisté zase tak často nemíří, protože je jednak o kilometr kratší než jeho zmrzlý bráška, navíc se k němu na rozdíl od Foxova ledovce nelze dostat zdarma.

Bez příplatků se dá spatřit i zdejší zajímavost – Kea – jediný na Novém Zélandu žijící horský papoušek. O tom, že v lesích žije i pták kivi, snad ani není třeba psát. Kivi totiž potkáte v této zemi skoro na každém kroku.

Na co ale v této části státu nenarazíte, jsou velká města. Za jediné opravdové velkoměsto na Jižním ostrově lze označit třísetsedmdesátitisícový Christchurch vzdálené od ledovců stovky kilometrů.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám