Hlavní obsah

Ledové království Glacier Bay na Aljašce nabízí dobrodružství i poklidné sledování přírody

Procházíme drsnou, avšak krásnou panenskou přírodou, máme před sebou vysoko se tyčící vrcholky hor se zářivě bílou sněhovou pokrývkou, husté lesy, na každém kroku borůvčí. Z vrtulníku a lodi si cestovatelé zase vychutnávají pohled na ohromné fjordy. Jsme na Aljašce, v nejsevernějším a největším státě USA.

Foto: www.bigstockphoto.com

Podstatou Glacier Bay jsou ledovce a jejich úchvatná velikost a krása.

Článek

Na jihovýchodním pobřeží zkrášluje už tak nádhernou krajinu Národní park Glacier Bay, ledové království, jaké na planetě nemá mnoho konkurentů. V překladu Ledovcový záliv zaujímá 13 300 kilometrů čtverečních, které jsou napěchované rozmanitými přírodními krásami. Asi 10 500 kilometrů čtverečních tvoří nedotčená divočina.

Celé území je tak vzácné, že se v roce 1925 stalo první přírodní památkou Spojených států. Národním parkem se stalo v 80. letech. Tato chlouba Severní Ameriky leží na jihovýchodě Aljašky, západně od hlavního města Juneau.

Do parku jen vzduchem nebo po vodě

Zajímavé, ale naprosto pochopitelné je, že do parku nevedou žádné běžné cesty. Turisté se sem vydávají letadlem nebo lodí – v letních měsících připlouvají trajekty do přístaviště Bartlett Cove nebo do jediného obydleného místa, do obce Gustavus. Ač je tedy přístup do parku značně ztížený, navštíví ho ročně i 400 tisíc lidí.

Foto: www.bigstockphoto.com

Překvapivě rozmanitá nádhera je pro Aljašku typická.

Ledovce, kam se podíváte

Asi neprozradíme žádné velké tajemství, když řekneme, že podstatou parku, jenž nese jméno Ledovcový záliv, jsou ledovce. Také zde ale hodně místa zaujímá voda, z jejíž hladiny je pozorování ledovců, fjordů a přírody obecně nádherné. I proto je tento národní park jednou ze zastávek výletních lodí, které vozí zvídavé turisty do tajuplných ledových končin.

Přečtěte si také:

To, co rozhodně nesmí ujít vašim očím při návštěvě Glacier Bay, je odlupování ledu, který se následně veze po ledovci do vody. Podívanou doprovází i specifický zvuk. Američané tomu jevu říkají calving. Právě z paluby výletní lodi, kde jsou turisté v bezpečí, je podívaná nejlepší.

Foto: www.bigstockphoto.com

Takto vypadá calving, odlamování ledu s následným hřmotným pádem do vody.

Spousta vody se musí využít

Voda také skýtá možnost jízdy na kajaku, což tu turisté hojně zkoušejí – ať už sami na vlastní pěst jen s půjčeným kajakem, nebo v organizovaných skupinách se zkušeným a podmínek znalým průvodcem.

Telení probíhá na čtyřech ledovcích
V národním parku se nachází devět ledovců, u čtyř z nich dochází k jevu zvanému telení – jde o onen calving, při němž dochází k deformaci celých vrstev ledů a následnému ulamování.

Další možností, jak na Aljašce zažít pořádný adrenalin a zároveň se podívat na dech beroucí přírodu je sjíždění řek Tatshenshini a Alsek River. Nejfrekventovanější nástupní bod je Dalton Post v Kanadě, řeky totiž pramení dál ve vnitrozemí.

Foto: kayakak.com

Projížďka na kajaku je jedním ze způsobů, jak si Glacier Bay užít.

Ráj pro vyznavače pěší turistiky

Pokud sníte o tom, že si nazujete trekové boty a vydáte se po svých do lůna přírody, máme pro vás dobrou zprávu. V národním parku se můžete vydat na procházku po pobřeží nebo si vybrat některou ze čtyř oficiálních stezek:

  • Forest Trail, okruh dlouhý 1,6 kilometru, lesem, po hlíně i písku. Rozmanitosti se tu meze rozhodně nekladou. Po tomto okruhu se můžete vydat i s průvodcem.
  • Bartlett River Trail, okruh dlouhý asi 6,5 kilometru, nabízí pohled na úžasnou lagunu, hustý jehličnatý les a řeku Barlett River. Při troše štěstí zahlédnete i medvědy, losy, tuleně a další zvířata. Okruh zabere 4-5 hodin.
  • Bartlett Lake Trail, okruh dlouhý 13 kilometrů, zdoláte asi za 8 hodin chůze. Jde o nejnáročnější oficiální stezku a také je nejméně udržovaná, proto je nutné dávat dobrý pozor, zda se stále nacházíte na správné cestě.
  • Tlingit Trail je stezka dlouhá jen necelý kilometr a vede podél pobřeží s lesem. Je odsud krásný výhled na okolí.

Zhatí cestovatelské plány odtávání ledu?

V roce 1794 během expedice došel plavební mistr Joseph Whidbey k poznatku, že v jižní části parku Glacier Bay je místo Icy Strait, celé pokrytý ledem. O necelých sto let později přírodovědec John Muir zase přišel na to, že u celého zálivu dochází k ústupu ledovce – za těch asi 80 let mezi oběma poznatky to byl ústup o 77 kilometrů. V roce 1916 se dokonce číslo vyšplhalo na 105 kilometrů ústupu od ústí Glacier Bay. Co tedy bude dál?

Foto: www.bigstockphoto.com

Luxusní výletní loď a poznávání drsné krásy k sobě patří. Vyzkoušíte to na vlastní kůži?

Přehlídka zvířat na denním pořádku

Kromě neobyčejných přírodních úkazů spatříte při pohybu v Glacier Bay i spoustu zvířat, tedy když se vám poštěstí. Vidět můžete medvěda grizzlyho, losa, jelence, kamzíka, aljašskou ovci, vydru, vlka, tuleně, lachtana a kosatku, přes 240 druhů ptáků i další tvory, na které u nás nejspíš nenarazíte, pokud se zrovna nevydáte do zoologické zahrady.

Foto: www.bigstockphoto.com

Potkat medvěda? Tady je to běžná záležitost. Vychutnejte si ji!

Inzertní sdělení: Objevte krásu zahalenou do zimy!

CK ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů:

Nastupte na výletní loď a užijte si dva týdny nádherných scenérií u aljašských břehů. Podívejte se do metropole Aljašky Juneau i na přírodní skvosty Glacier Bay a na další místa. Užijte si plavbu na luxusní výletní lodi i neobyčejnou dovolenkovou destinaci!

Poznejte ta nejkrásnější místa na Antarktidě a v jejím okolí. Proplujte Drakeovým průlivem, sledujte celé kolonie tučňáků v jejich přirozeném prostředí a nakonec si prohlédněte i Buenos Aires, odkud se vrátíte s nezapomenutelnými zážitky zpět domů.

Čtěte dále:

Zjistěte, jak vypadá koupání v Ďáblově bazénku na hraně vodopádů, nenechte si ujít blízké setkání s kahauem nosatým a podívejte se na Mayskou riviéru, kde je v zimě třicet stupňů. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Petra Malá & Tomáš Cikán

Anketa

Chtěli byste se podívat na Aljašku?
Ano, láká mě to.
96,1 %
Ne, není to můj šálek čaje.
3,9 %
Celkem hlasovalo 51 čtenářů.

Aljaška táhne dobrodruhy, ale užijí si ji všichni

Aljaška je jako ledové království lákající především dobrodruhy, kteří se nebojí zimy a drsné přírody. Užít si ji ale mohou všichni, díky výletním lodím, které se tudy plaví a které nabízejí veškerý komfort a zázemí všem turistům. Z paluby lodi je sledování zdejší přírody neskutečně krásné a zároveň nenáročné.

Aljaška je největší a nejsevernější stát USA. Obývá ji více než 600 tisíc lidí, kteří se sžili s místní pestrou a divokou přírodou. Ti první zde byli pravděpodobně už v době ledové, tehdy se sem dostali ze Sibiře, ještě přes pevninský most spojující Asii a Severní Ameriku.

Součástí Aljašky je část Kordiller, Aleutské ostrovy, Mackenziho pohoří a další skvosty. Tam, kde se nenachází ledovce, je arktická tundra a jehličnaté lesy nebo jezera – jejich počet přesahuje neuvěřitelné tři milióny.

Kromě krásné přírody jsou dalším plusem státu také rozsáhlé zásoby ropy a dalších nerostných surovin.

Zjistěte další zajímavé informace o cestování do USA na webu Amerika.cz.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám