Hlavní obsah

Kuala Lumpur: Město, kde do nebe rostou „dvojčata” a kde mají mamutí jeskyně

Věže 452 metrů vysokého mrakodrapu, hypermoderní hotely a opodál chrám z počátku dvacátého století a další starobylé stavby. Malajský Kuala Lumpur je bláznivé místo, kde se snoubí půvab dob dávno minulých s technickým pokrokem nejvyššího stupně. Že k nejvyhledávanějším atrakcím hned za městem patří klidné spirituální jeskyně a bzučící okruh pro Formuli 1, tedy asi nikoho nepřekvapí.

Foto: Shirley Hu (Bigstock.com)

Věže Petronas Towers bývaly v letech 1998–2004 nejvyššími budovami světa.

Článek

KL je bývalá státní poznávací značka Kladna, ale v Malajsii o tom nemají ani ponětí. Tam zkratku používají pro svou metropoli Kuala Lumpur. Jméno města se zkracuje na KL, jeho obyvatelům se říká KL, všechno je zkrátka KL. Co tu cestovatelé nejraději navštěvují? Vybrali jsme několik nejpopulárnějších atrakcí.

Petronas Twin Towers: Dvojčata, která vyrostla do nebes

Výhledy z vrcholových pater kualalumpurských „dvojčat“ Petronas Twin Towers nebo z posledních schodů vedoucích do jeskyní Batu patří k top zážitkům návštěvy Kuala Lumpuru a jeho bezprostředního okolí. My se nejdříve podíváme na to první.

V roce 1998 byla dvojice věží dostavěna. Tehdy žádný srovnatelný kolos na světě nestál, takže se 452 metry obsadily vrcholy dvojčat společně dělené první místo v žebříčku největších mrakodrapů světa. Trvalo to ovšem šest let, pak Malajce o primát připravila o 57 metrů vyšší budova na Tchaj-wanu. Na dojmech, které mají turisté z vyhlídky, to však vůbec nic nemění.

O Malajsii čtěte také zde:

Foto: Leungchopan (Bigstock.com)

Panorama Kuala Lumpuru se slavnými dvojčaty.

Dívat se z nejvyšších z 88 pater, to je velká nádhera. Něco o tom vědí i zástupci firem jako Microsoft, Boeing nebo IBM, kteří tu mají kanceláře. Žijící legendě BASE jumpingu Felixi Baumgartnerovi, který v roce 2012 seskočil ze stratosféry a v letu dosáhl rychlosti přes 1 300 km/h (vážně tam žádná desetinná čárka nechybí), to ovšem nestačilo. Skočil z okenářské plošiny u horního patra jedné z věží Petronas Twin Towers a na padáku se snesl dolů.

Mimochodem, když už jsme u té rychlosti, za humny Kuala Lumpuru na okruhu Sepang se konají ta nejvěhlasnější motoristická klání, prestižní závod seriálu Formule 1 samozřejmě také.

Foto: Kiankhoon (Bigstock.com)

Kuala Lumpur je multikulturní město, v němž najdeme památky mnoha různých náboženství a kultur. Chrámu Thean Hou obsahuje prvky buddhismu, taoismu a konfucianismu.

Do mystické jeskyně projdete přímo mezi opicemi

Cesta z centra Kuala Lumpuru příměstským vlakem ke vchodu do soustavy vápencových jeskyní Batu trvá ani ne půl hodiny. Ať už se sem dostatete jakkoliv, první, co vás přivítá, je necelých 43 metrů vysoká socha hinduistického boha války a vítězství Murugana.

Ačkoliv stojí u prastarých jeskyní, není socha vůbec stará. Její oficiální zpřístupnění veřejnosti se datuje do roku 2006 a přihlíželo mu těžko uvěřitelných 100 000 diváků. Velké účasti pomohl fakt, že se tak stalo během oslav hinduistického svátku Thaipusam.

Foto: chalabala (Bigstock.com)

Pokud by nějaký český filuta měl nápad odvézt ji do sběrny, tak se pěkně nachytal. Většinu sochyu jeskyní Batu tvoří beton, zlatý je jen nátěr.

Vzdálenost jeskyní od hlavního města je asi 12 nebo 13 kilometrů, některé chodby a odbočky ústí až na jeho předměstích. Stěny hlavní jeskyně zkrášluje bezpočet svatyní – koutků se soškami některých hinduistických bohů či jejich pomocníků. Koho do této chvíle nepohltila mystická atmosféra, ten se jí poddává právě tady. Pomůže tomu i obrovitá výška stropu – více než 90 metrů.

Foto: Gary Parker (Bigstock.com)

Makak, neodmyslitelný společník na cestě po schodech k jeskyním Batu.

Než se ovšem dostanete do úchvatných 400 miliónů let starých jeskyní, musíte překonat 272 schodů, po nichž se volně prohánějí drobní makakové. První schodiště tu vyrostlo za peníze utržené za prodej netopýřího trusu nahromaděného za dlouhá léta uvnitř jeskyní. Za některými velkými věcmi zkrátka stojí hnojivo, v případě toho netopýřího velmi kvalitní, vyhledávané a tudíž dobře prodejné hnojivo.

Chcete si přečíst raději o Číně?

Projděte se po mořském dně

Velký význam má pro Kuala Lumpur i tamní kulturní dům. Nesmíte si ale představovat klasický „kulturák“ socialistického střihu. Kuala Lumpur Convencion Centre je hypermoderní stavba, která ve spodním patře skrývá 460 m² plných korálů a 150 druhů mořských živočichů. Mezi tím vším procházejí návštěvníci v prosklených tunelech.

Ať už vás zaujala obrovitánská dvojice budov s výhledem na město, procházka mezi rybami a chobotnicemi nebo třeba staré chrámy a mešity krčící se pod moderními mrakodrapy, KL, jak se městu říká, rozhodně stojí za návštěvu.

Inzertní sdělení: Vydejte se s námi na poznávací zájezd do Asie

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Singapurská botanická zahrada s vyhlášenou kolekcí orchidejí, ostrov Sentosa s delfíní lagunou nebo Kuala Lumpur a mamutí věže Petronas Twin Towers, to jsou jen střípky z unikátní 17denní cesty.

Vydejte se s námi do Singapuru a Malajsie a užijte si nefalšovanou exotiku!

Peking a jeho paláce, ale i další hity starověké říše jako terakotová armáda, Velká čínská zeď nebo moderní město Šanghaj, to vše a mnoho dalšího zažijte za 12 dnů v Číně.

Připravili jsme pro vás rozmanitý program s českým průvodcem. V ceně zájezdu jsou veškeré vstupy i obědy a večeře. Prožijte letos dovolenou jinak

Čtěte dále: 

Přečtěte si také o Novém Zélandu, kde spolu sousedí horké pláže s ledovci, dále o legendární dálnici Route 66 nebo o „nej“ diamantových dolech světa. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Jak dlouhým dovoleným dáváte v létě přednost?
stačí víkend, pokud možno prodloužení o nějaký ten státní svátek
9,3 %
čtyři až pět dnů
1,2 %
týden je tak akorát
11,6 %
okolo deseti dnů
23,3 %
dva týdny a více
54,6 %
Celkem hlasovalo 86 čtenářů.

Kde je v Malajsii nejkrásněji

Kuala Lumpur, to je pro většinu z nás jediné nebo jedno z mála míst Malajsie, o kterém alespoň trochu něco tušíme. Co tento stát v jihovýchodním koutku Asie skrývá?

Taman Negara

Stojíte v koruně stromu, vykročíte ve výšinách k vedlejšímu kmenu a pak k dalšímu… Ano, v národním parku Taman Negara mají nejdelší závěsný chodník na světě. Lidé se tak procházejí mezi liánami nebo neuvěřitelně blízko orchidejovému patru pralesa.

Cameronova vysočina

Brit William Cameron kdysi prozkoumal tuto oblast, která se měla stát luxusním letoviskem pro britské rekreanty, ale nakonec se místo proslavilo něčím úplně jiným – pěstováním čaje. Na jeho kráse to však nic nezměnilo.

Langkawi

Ostrov, kde to s tou rekreací nakonec dopadlo dobře, a to nejen pro Brity. Zdejší pláže jsou velmi vyhledávané. Populárními se staly i výlety na horu Gunung Machinchang, odkud lze z visuté plošiny pozorovat celý ostrov.

Johor Bahru

Známá je zde především zřícenina kostelu svatého Pavla, kde býval svého času pohřben svatý František Xaverský. Na první pohled ve městě vynikají domy natřené temně červenou barvou, nejvíce bývalé sídlo holandského guvernéra.

Další informace pro cestovatele a články o Malajsii najdete na webové stránce Cestovinky.cz.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám