Hlavní obsah

Která riviéra v Mexiku je lepší: Mayská nebo Mexická?

Tacos nebo burritos, zlatá nebo stříbrná tequila, památky a poznávání nebo pláže a lenošení? Tisíc a dvě možnosti nabízí Mexiko. Rozmanitá země s ještě rozmanitější historií – kdysi bývala domovem tajemných Mayů, dnes tady tráví dovolenou hollywoodské hvězdy. První otázka, na kterou by si měl odpovědět každý, kdo se chce do Mexika vydat, zní: východ nebo západ?

Foto: ESO travel

Modré nebe a prachový písek – to je realita Mayské riviéry.

Článek

Na obou světových stranách mexického pobřeží se dá zažít skvělá dovolená plná slunění, vodních radovánek i divokých večírků s omamnými koktejly. Části východního pobřeží se také říká Mayská riviéra. Důvod je prostý – právě tady totiž žili slavní Mayové a navštívit tu můžete i jeden ze sedmi divů světa – zachovalý mayský komplex Chichén Itzá.

Zatímco do vod Karibiku to táhne zejména Evropany, na tichomořském pobřeží Mexické riviéry tráví dovolenou hlavně klienti z Ameriky. Ty sem láká především jedno zvučné jméno: Acapulco. Pokud přemýšlíte, jak a kdy se do těchto končin vydat, nyní jsou v těchto oblastech výhodnější klimatické podmínky. Lze také narazit na řadu výhodných zájezdů, viz článek Jak levně do Mexika? Zkuste některý z lednových charterových letů.

Foto: ESO travel

Inspirace pro hrad z písku je zcela zjevná – Chichén Itzá patří k nejslavnějším stavbám planety.

Tajemstvím opředený Yucatán

Poloostrov, kde si turisté na pobřeží dosyta užívají dovolenkových radovánek a v džungli žasnou nad krásami mayské kultury – to je Yucatán, ideální místo, kde si lze klasickou odpočinkovou dovolenou okořenit trochou poznání. Více o Yucatánu hledejte v článku Yucatán – poloostrov opředený dávným tajemstvím Mayů.

Na samotné špičce poloostrova je nejstarší a nejznámější letovisko celé Mayské riviéry, pulzující Cancún.

Turisté jsou tady na prvním místě a právě proto je Cancún městem s největším počtem hotelových pokojů v celém Mexiku. Pokud toužíte po dovolené v typickém ruchu turistického centra, který nabíjí energií, pak by měl být Cancún, plný barů, restaurací a zábavních podniků, vaším cílem.

Foto: ESO travel

Cancún je velmi živé letovisko nabízející luxusní hotely i jednoduché ubytování.

Kdo naopak od dovolené čeká klid a pohodu, nemusí Yucatán hned zavrhnout. Klidnější letovisko Playa del Carmen leží na jih od Cancúnu a díky jeho jedinečnému rázu a uvolněné atmosféře sem jezdí trávit dovolenou mládež i umělci. Přestože jde o poměrně velké letovisko, udržuje si Playa del Carmen ráz rybářské vesničky. A to díky jednoduchému triku – výška místních budov totiž byla omezena tak, aby nepřevyšovala vegetaci.

Kdo se jednou ocitne na Yucatánu a nenavštíví při tom zmíněný komplex Chichén Itzá, jako by tam nebyl. Z Playa del Carmen je to k němu něco kolem tří hodin jízdy, z Cancúnu přibližně dvě a půl.

A nedaleko obou letovisek je také Tulum. Archeologické naleziště, které patří mezi nejfotografovanější místa na Yucatánu i v celém Mexiku. Snímku skupinky mayských chrámů, které stojí na kopci nad Karibským mořem, neodolá žádný turista s fotoaparátem v ruce.

Další zajímavosti o mexických památkách najdete v článku Navštivte bájné pyramidy v Mexiku. Vědce svou dokonalostí udivují dodnes

Foto: archiv autora

Playa Carmen patří ke klidnějším letoviskům. Na plážích budete mít klid.

La Quebrada – sebevražda nebo sport?
La Quebrada je 35 metrů vysoký útes v Acapulcu, který slouží jako „startovací dráha“ pro místní sportovce. Ti z něj za pozornosti turistů skáčou do vody. Jejich skok ale musí být přesně načasovaný kvůli vlnobití. Jinak jim hrozí vážné zranění či smrt. Zda jde o šílenství, odvahu, sport nebo byznys posuďte sami.

U Tichého oceánu na Mexické riviéře…

…narazíte spíše na klientelu ze Spojených států. A to ne jen ledajakou. Dovolenou sem jezdí trávit i hollywoodské hvězdy. Stopy v písku pláží tady nechali například Frank Sinatra, J. F. Kennedy nebo Brigitte Bardot. Jednu ze svých svateb tady měla také Elizabeth Taylorová.

Foto: archiv autora

Při pohledu na tohle panoráma je snad jasné, proč do Mexika míří i hollywoodské hvězdy.

Všichni se nechali zlákat krásou Acapulca, které si samo zahrálo hned v několika filmech. Dříve bývalo významným přístavem, dnes je spíš místem, kde se obchoduje s turistikou. Rozmanité restaurace, nejrůznější bary a zábavní podniky baví turisty, když se setmí. Přes den se o zábavu postará Pacifik a jeho pobřeží.

Čtěte dále:

Nedávno jsme psali také o nejrychlejší horské dráze, nejšikmějším mrakodrapu, Jemenu a netradičních místech pro lyžování. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy do prosluněného Mexika!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdy Mexiko:

Skromnější ubytování v centru letoviska nebo pobyt v luxusních hotelových komplexech. Playa del Carmen láká na klidnou a uvolněnou atmosféru.

Dovolenkové letovisko jak se patří – průzračné moře, krásné pláže, nekončící večírky, kvalitní ubytování, výborná kuchyně. Cancún splní všechna Vaše očekávání.

Spojte poznávání s odpočinkem a navštivte nejvýznamnější místa Mexika. K těm patří samozřejmě i krásné pláže Acapulca na pobřeží Tichého oceánu.

Autor: Petra Novotná & ESO travel

Anketa

Kam byste nejraději vyrazili v zimě za sluncem?
Na Kubu
14,9 %
Do Thajska
8 %
Do Mexika
34,1 %
Do Dominikánské republiky
15,2 %
Na Jamajku
7,4 %
Na Zanzibar
4,1 %
Jinam
16,3 %
Celkem hlasovalo 725 čtenářů.

Co si v Mexiku rozhodně nenechat ujít:

Ostrov Cozumel

Ostrov leží nedaleko Playa del Carmen. Mezi turisty proslul hlavně díky skvělým podmínkám pro potápění a šnorchlování. Pastvou pro potápěčovy oči je tu totiž druhý největší korálový útes na světě.

Teotihuacán

Nejznámější mexické archeologické naleziště nedaleko hlavního města láká na Pyramidy Slunce a Měsíce nebo na Třídu mrtvých. Prohlédněte si místo, které svou monumentalitou ohromilo samotné Aztéky.

Ciudad de México

Hlavní město Mexika je pulzující metropolí, jejíž historické centrum je už po více než dvě desetiletí na seznamu UNESCO. Nedaleko města je také známá sopka Popocatépetl, kterou můžete při dobré viditelnosti vidět přímo z ulic hlavního města.

Praktické informace při cestě do Mexika

Turisté z České republiky nepotřebují pro vstup na území Spojených států mexických žádné vízum, nepřesáhne-li jejich pobyt 180 dní. Nutný je pouze pas (platný ještě minimálně půl roku) a vyplněná hraniční průvodka, která se rozdává v letadle. Na hranicích se také může kontrolovat „způsob zabezpečení cesty“ (neboli možnost odjezdu ze země) – je proto dobré mít zpáteční letenku, nebo prokázat, že máte k dispozici dostatek hotovosti k jejímu nákupu. Více informací se dozvíte na stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Zdravotnictví

Úroveň zdravotnictví je v Mexiku poměrně vysoká, ale také drahá. Důrazně se proto doporučuje uzavřít před odjezdem smlouvu se zdravotní pojišťovnou. Mezinárodní očkovací průkaz není při překročení mexických hranic vyžadován.

Úřední jazyk

Úředním jazykem je španělština, ale v turistických centrech se lze bez problémů domluvit i anglicky.

Měna

Oficiálním platidlem je mexické peso rozdělené na sto centavos (MXN). Ve směnárnách ho dostanete obvykle za americké dolary. Prakticky všechny typy platebních karet jsou v Mexiku běžně přijímány.

Let

Do hlavního města Mexika se z Prahy dostanete většinou s jedním přestupem v Madridu nebo Paříži. Za letenku zaplatíte kolem 25 tisíc korun. Časový posun je oproti SEČ - 6 hodin.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám