Hlavní obsah

Kde svítí slunce 230 dní v roce? Zkuste jihoafrickou riviéru Durban

Když se řekne JAR, většině lidí se kromě hudební kapely vybaví ještě mys Dobré naděje a sem tam nějaký ten lev. Jenže Jihoafrická republika, to není jen Kapské město a safari. Pohledem do mapy zjistíte, že jeden z největších afrických států toho nabízí víc. Máte-li zájem okusit atmosféru JAR, vydejte se do krásného Durbanu, živého klenotu africké buše.

Článek

Mluvíte-li jazykem Zulu, pak víte, že Durban se řekne eThekwini a že se nachází v provincii KwaZulu-Natal. Je to jedno z největších měst v JAR a lidí tu žije více než tři miliony. Možná že teď ještě víc, Durban je totiž nejrychleji rostoucí africkou metropolí a zároveň největším přístavním městem JAR. Je také středem průmyslu, obchodu, kultury a nočního života.

Město tisíce jmen

Snad i proto má mnoho různých jmen a přezdívek. Podle Zulů je to „místo, kde se stýká země s mořem“, jiní zase Durban vidí jako "město, kde nikdy nezapadne slunce". A když sem na Vánoce roku 1497 připlul Vasco da Gama, pojmenoval místní osadu Rio de Natal neboli Vánoční řeka. Tohle poetické jméno ale už v roce 1835 vzalo za své a na počest správce Kapské kolonie Benjamina d’Urbana se novopečené město stalo Durbanem. Dnes už se asi jména města tolik nemění, ale rozhodně by bylo po kom – 20 let tu totiž pobýval Mahátma Gándhí.

Kmeny Jižní Afriky
Dlouhá historie lidského osídlení na území JAR není nijak překvapivá. Mírné a teplé klima bylo lákavé zřejmě ještě mnohem dřív, než sem připluli první mořeplavci z Evropy. Podle archeologických nálezů tu žil už stařičký australopithecus před třemi miliony let, po něm pak člověk zručný, vzpřímený i rozumný. Předtím, než v roce 1487 doplul k břehům Kapska Portugalec Bartolomeo Diaz, žili tu Křováci, Khoinové a později také kmeny Bantu. Objevy diamantů a zlata v 19. století ale vedly k zotročování původních obyvatel, které v roce 1948 vyvrcholilo vítězstvím Národní strany ve volbách. Byla zavedena politika apartheidu, tedy separátního vývoje ras. První skutečně svobodné volby se konaly až v roce 1994 a přinesly konec rasistického systému a začátek vlády většiny.

Existuje mnoho způsobů, jak si užít Durban a překrásné scenérie, které nabízí. Jednou z unikátních příležitostí je let vrtulníkem, při kterém získáte perfektní přehled o situaci a kromě tolik důležité orientace v africkém velkoměstě také nezapomenutelný zážitek ze zcela jiných pohledů z ptačí perspektivy. Ve 40 km vzdáleném údolí 1000 Hills se kromě vyhlídkových letů můžete dokonce přihlásit do školy paraglidingu.

Když už v údolí budete, byla by velká chyba jezdit pryč. Je tu totiž jedna z nejpopulárnějších atrakcí v JAR – PheZulu Safari Park, posazený vysoko v horách. Nejen že spatříte ta nejkrásnější africká panoramata, klan Gasa vám navíc předvede tradiční domorodé tance a i vy sami budete smět navštívit tradiční africkou vesnici nebo krokodýlí farmu.

Zlatá míle

I přes vysoký počet obyvatel zůstává Durban přímořským letoviskem par excellence. Zima je tu prý od léta téměř nerozeznatelná a tak pobřeží Indického oceánu zalévá kromě teplého azurového moře i slunce. A to 230 dní v roce! I to bude asi jeden z důvodů, proč se velkolepé promenádě Marine Parade Seafront přímo podél bílých pláží říká „Zlatá míle“.

Turisty velmi oblíbené místo plné luxusních hotelů a barů vám nedovolí jít brzy spát, tady to zkrátka nejde. A tak stačí vybrat si tu pravou restauraci, ochutnat vyhlášenou durbanskou kuchyni a pozorovat okolní noční rej. Kromě gurmánů se ale do Durbanu sjíždějí hlavně surfaři z celého světa, protože zdejší vyhlášené ploché vlny jsou údajně zcela unikátní.

Durbanská kuchyně
Celá Jihoafrická kuchyně je velkou směsí způsobů vaření z celého světa. V Durbanu je např. silně zastoupen asijský vliv, takže se tu nešetří rajčaty, fazolemi, cibulí, rýží, polévkami nebo masovými kuličkami. Kari koření je díky početné populaci Indů všudypřítomné. Mezi vyhlášené místní pokrmy patří „Tandorri“ – kořeněné kuřecí nebo skopové maso s rýží nebo chlebem. Na své si tu přijdou i milovníci ryb a mořských živočichů. Díky tomu, že se tu stýkají dva oceány, studený Atlantický a teplý Indický, je výběr ryb skutečně velký. Abyste měli co vyprávět sousedům, zkuste třeba steak z antilopy kudu, impaly nebo z pštrosa.

Indická metropole

Z 80% černošský Durban hostí početnou indickou menšinu, žije tu přes 800 tisíc Indů. V místní indické čtvrti se dokonce nachází známá mešita Juma Mosque, největší stavba svého druhu na jižní polokouli. Blízko ulice Grey Street se potom ukrývá Victoria Street Market, což je nefalšovaný indický trh. Nejen, že tady nakoupíte exotické suvenýry všeho druhu od koření po šperky, ale hlavně budete mít konečně pocit, že jste v Africe. Hluk, hlava na hlavě, obchodník vehementně nabízející zaprášené tretky svého stánku atd.

Díky bohaté historii má ale Durban co nabídnout i milovníkům muzeí. Je jich tu opravdu hodně a při svých toulkách africkou metropolí určitě na nějaké narazíte. A když ne, můžete se zeptat v tzv. Tourist Junction v ulici Pine Street, kde vám poskytnou tolik informací, že nebudete vědět, co dřív. Jedno z nejzajímavějších muzeí se ukrývá např. v městské radnici.

Pro Evropana je pak rozhodně zajímavé navštívit zdejší botanickou zahradu s kolekcemi tropických stromů a rostlin anebo park Umheni na břehu stejnojmenné řeky, kde žije kolem 400 druhů ptáků. Podobných zvířecích parků je tu ostatně plno. Přírodu ve své opravdické kráse ale zažijete jen za zdmi měst. Budete-li mít možnost, vydejte se také na projížďku po Garden Route, unikátní silnici vedoucí skrz africkou divočinu. Podrobnější info o této cestě přineseme v příštím článku.

Nenechte si ujít:
Zlatá míle DurbanuPísčité pláže dlouhé 6 km, obklopené čilým ruchem přímořských restaurací a romantických hotelů. Jedna z nejoblíbenějších promenád vás ohromí svou africkou krásou.
Surfování mezi delfínyNaučte se umění surfu od snědého Jihoafričana a zažijte neopakovatelný pocit volnosti na širém moři. A když budete mít štěstí, můžete si pohladit delfína.
Exotické botanické zahradyNavštivte kteroukoli durbanskou botanickou zahradu v sobotu a buďte svědky typických afrických svateb v kulisách tropické vegetace.

Čtěte dále:

Toulky jižní Afrikou budou pokračovat i příští týden. Projedeme se po legendární Garden Route, nejznámější africké silnici, která nabízí cestovateli unikátní možnost poznat přírodu v její pravé kráse a stát se její součástí.

Přečtěte si také další zajímavé články o exotických destinacích. Naposledy jsme psali o Uruguaji, indické Goa, Palau, Transsibiřské magistrále, Bonaire nebo krásách Austrálie. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy do Durbanu a na další místa v JAR

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku atd. vybírá z nabídky zájezdů do JAR:

Zakuste luxusní atmosféru na slavné promenádě Zlatá míle. V africké metropoli Durban se nudit rozhodně nebudete! Ne nadarmo se jí přezdívá místo, kde slunce nezapadá.

Není nic jednoduššího než půjčit si auto a projíždět překrásnou jihoafrickou krajinou. Panenská příroda existuje i mimo přírodní rezervace a vy můžete být její součástí.

Moderní metropole plná historie, to je Cape Town. Stolová hora, pod kterou se město skrývá a mys Dobré naděje teď už nebudete znát jenom z televize.

Anketa

Co byste změnili na článcích v rubrice Exotika?
Články by mohly být kratší
100 %
Články jsou dlouhé akorát, přidejte víc praktických informací
0 %
Chtělo by to více obrázků
0 %
Mohli byste častějí psát o aktualitách
0 %
Věnujte se ještě více vzdáleným exotickým destinacím
0 %
Ocenil bych více dobrodružných témat
0 %
Nic, články mi takto vyhovují
0 %
Nevím, články s exotickou tématikou moc nečtu
0 %
Celkem hlasoval 1 čtenář.

Co je dobré vědět před cestou do JAR

Jihoafrická republika má asi 45 miliónu obyvatel, hlavním městem je Pretoria, největším pak Johannesburg. Sousedí s Namibií, Botswanou, Zimbabwe, Mosambikem a Svazijskem, uvnitř země se navíc nalézá samostatné království Lesotho.

I přes exoticky znějící názvy sousedních zemí se v JAR nemusíte bát, není tu nutné žádné speciální očkování. Doporučená je pouze porada s lékařem o prevenci proti malárii, která se vyskytuje v oblasti Národního parku Kruger.

I přes exoticky znějící názvy sousedních zemí se v JAR nemusíte bát, není tu nutné žádné speciální očkování. Doporučená je pouze porada s lékařem o prevenci proti malárii, která se vyskytuje v oblasti Národního parku Kruger.

Ve většině měst a rezervací teče pitná voda z kohoutku, kromě samozřejmých supermarketů můžete ale nakupovat i na místních trzích, kde se dá také smlouvat. Místní měnu 1 rand, dělený na 100 centů, získáte výměnou za hlavní světové měny v kterékoli bance. Jeden rand (ZAR) je asi 2,50 Kč.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám