Hlavní obsah

Kde se špičkově najíte? Nejlepší restaurace světa jsou v New Yorku, ale i kousek od nás

Kde leží nejlepší restaurace světa? Ve Francii, zemi gurmánů? Ale kdeže! Podle luxusního lifestylového magazínu mají tu nejlepší restauraci planety v americkém Chicagu. Naopak Paříž a s ní i celá Francie ostrouhaly. Do TOP100 nejlepších restaurací světa se ale vešla i jedna, která leží jen kousek od našich hranic. A v nejlepší pětce je i podnik, kde vám naservírují šnečí kaši. Pojďte se na ta nejlepší místa pro stravování podívat blíž!

Foto: en.wikipedia.org, Bobak Ha'Eri, licence CC BY 3.0

Kde jsou ty nejlepší restaurace planety? Pro někoho možná překvapivě jsou čtyři z pěti ve Spojených státech.

Článek

Žebříčků, které hodnotí nejlepší restaurace planety, je hned několik. V tomto článku najdete pořadí tak, jak ho sestavili odborníci z luxusního magazínu Elite Traveler spolu s lidmi, kteří vyrábějí to nejluxusnější šampaňské světa.

Rozhodně ale neudělali radost Francouzům, kteří si na svou kuchyni opravdu potrpí. Francie měla sice ve finálové stovce nejvíce zástupců, do první desítky se ale neprobojoval žádný z nich. Čtyři místa v první pětce pak trochu překvapivě braly restaurace ze Spojených států. A doplnila je restaurace z Velké Británie. Oni ti Britové zase tak špatní kuchaři asi nebudou…

1. místo – restaurace Alinea v Chicagu

„Alinea není restaurant. Minimálně v běžném slova smyslu.“ Právě tohle heslo najdete na stránkách nejlepší restaurace planety. Ta svůj věhlas staví na takzvané molekulární gastronomii. Šéfkuchař vám tady naservíruje pokrm, který bude mít neuvěřitelnou konzistenci, bude se netradičně chovat, bude zvláštně vonět, ale rozhodně bude skvěle chutnat. Specialitou podniku jsou například jedlé balonky, které se vznášejí nad stolem a které chutnají po zeleném jablku.

Foto: alinearestaurant.com

V restauraci Alinea si můžete vychutnat i balonek plněný heliem. Chutná po zeleném jablku.

Alinea je jednou ze 12 restaurací ve Státech, které se mohou pochlubit třemi hvězdičkami Michelin, a pokud se ji rozhodnete navštívit, můžete vybírat mezi osmnácti nebo dvaadvacetichodovým menu. Inovativní přístup, lehká provokace a avantgardní stolování – to z ní dělá světovou špičku.

2. místo – restaurace Daniel v New Yorku

Má status nejlepší restaurace v New Yorku a rozhodně vás sem nepustí v džínách, v kšiltovce, ve sportovním oblečení ani v tričku. Dresscode této restaurace je poměrně striktní. Nicméně gurmánský zážitek prý stojí za to. Aby také ne, podnik, který je designovaný v duchu neoklasicismu, se může už od roku 2010 pyšnit třemi hvězdičkami Michelin.

V kuchyni kraluje šéfkuchař Daniel Boulud, zamluvit si tu můžete i salónek pro soukromou večeři, a pokud se rozhodnete pro sedmichodové degustační menu, připravte si 220 dolarů A stejnou částku pak na vína, která vám budou k jídlu servírovat.

Foto: alinearestaurant.com

Ano, tohle je salát. A ano, konzumovat ho můžete celý, včetně podkladu.

Michelinské hvězdičky
Pro restaurace výjimečné kvality. Tak právě pro ty jsou určeny jedna, dvě nebo tři michelinské hvězdičky. Dostávají je opravdu ti nejlepší z nejlepších a udělení už jen jediné je pro restauraci obrovskou reklamou. Své o tom vědí i v doposud jediných dvou českých restauracích, které se do prestižní společnosti dostaly. Mimochodem, michelinský hodnotitel se „prozradí“ až poté, co si vychutná jídlo, občas o sobě ale personálu restaurace nedá vědět vůbec.

3. místo – restaurace The Fat Duck v Berkshire, Velká Británie

A pak že není britská kuchyně dobrá… Restaurace Tlustá kachna navíc může nabídnout prostředí domu ze 16. století, kde kdysi bývala krčma. Zdejší šéfkuchař Heston Blumenthal nemá „formální“ kulinářské vzdělání. Sám sebe rád označuje za samouka a velmi rád hosty šokuje jídly, která jim v rámci degustačního menu připravuje.

Foto: en.wikipedia.org, geograph.org.uk, licence CC BY-SA 2.0

Nenápadný dům a v něm třetí nejlepší restaurace planety – The Fat Duck.

Ostatně celé degustační menu je tak trochu divadlo. Kouzelné, průkopnické, pro všechny smysly. Blumenthal radí všechna jídla osahat, očichat, prozkoumat a až pak se do nich pustit. A hosté tak velmi často sami dojdou k tomu, že „kaše ze šneků“ jsou ve skutečnosti umně zpracovaná španělská šunka a fenykl. Ochutnat tu můžete i hořčičnou zmrzlinu. Restaurace na svých stránkách uvádí, že si na degustační menu máte připravit 220 liber a zhruba pět hodin času.

4. místo – Restaurant Eleven Madison v New Yorku

Současná francouzská kuchyně, 3 michelinské hvězdy, šéfkuchař Daniel Humm a rezervace minimálně 28 dní dopředu. To jsou základní fakta charakterizující čtvrtou nejlepší restauraci planety. V honosném interiéru ve stylu art deco si tu můžete vychutnat třeba pečeného úhoře nebo krém z mořských ježků. Případně si tady pronajmout jeden ze dvou soukromých salónků, pro 18 nebo 24 hostů.

Taková večeře pro přátele by vás tu ale přišla na pořádný balík. Degustační menu si tady totiž cení na 225 dolarů.

Foto: flickr.com, djjewelz, licence CC BY-ND 2.0

Eleven Madison Park – čtvrtá nejlepší restaurace světa. Rezervaci dělejte zhruba 28 dní dopředu.

5. místo – restaurace Le Bernardin v New Yorku

I pátá nejlepší restaurace světa leží v New Yorku. V podniku Le Bernardin se specializují výhradně na ryby a mořské plody, a v tomto směru jde tedy o nejlepší rybí restauraci světa. Heslem restaurace je „Ryba je hvězdou talíře“ – proto všechny ingredience, které tu používají, podporují chuť rybího masa.

Šéfkuchař Eric Ripert, který je původem z Francie, sází na jednoduchost a navázal tímto podnikem na úspěch restaurace, kterou měl předtím přímo ve Francii.

Existují i další žebříčky

Existují samozřejmě i další žebříčky nejlepších restaurací planety. A v nich se vysoko umisťuje například restaurace Noma v Kodani (v žebříčku Elite Traveler na 26. místě). Restaurace specializující se na skandinávskou kuchyni měla nicméně před dvěma lety problém. Desítky hostů trpěly po její návštěvě zdravotními potížemi. Důvod? Špatná hygiena v kuchyni.

Velmi vysoko se už několik let drží i podnik El Celler de Can Roca ve Španělsku. V žebříčku Elite Traveler skončila tato restaurace šestá. Jinou anketu ale v roce 2013 vyhrála.

Inzertní sdělení: Vydejte se do Spojených států!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří, Asii a Afriku, vybírá z nabídky exkluzivních poznávacích zájezdů:

18 dní na cestě po Spojených státech. Návštěva těch nejkrásnějších míst. Začneme v New Yorku, skončíme v San Francisku a mezitím navštívíme desítky míst, které (zatím) znáte jen z fotografií! Prožijte svůj americký sen!

New York, Niagarské vodopády, Washington, Philadelphia a další místa, která prostě musíte vidět! Vydejte se s námi na podzim na východ Spojených států a poznejte slavná velkoměsta i přírodní skvosty za skvělou cenu!

Užijte si prodloužený víkend v nejslavnějším městě světa. Krátký a intenzívní zájezd, během kterého stihnete poznat to nejzajímavější v tomto městě. Empire State Building, socha Svobody, Pátá Avenue… čekají na vás!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o netradičních rodištích slavných hvězd, o nejvyšší lanovce planety nebo o nejluxusnějších letištích světa. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Kolik jste ochotní utratit na dovolené za večeři pro dvě osoby?
Do 1500 korun.
71,5 %
Do 2500 korun.
12 %
Do 5000 korun.
5,7 %
Více než 5000 korun.
10,8 %
Celkem hlasovalo 158 čtenářů.

Za dobrým jídlem nemusíte daleko!

Do TOP100 nejlepších restaurací světa se sice nevešla žádná česká, nicméně za skvělým jídlem můžete vyrazit jen kousek za hranice. Na 95. místě žebříčku se umístila vídeňská restaurace Steirereck, která sází na moderní rakouskou kuchyni a kterou najdete ve vídeňském Centrálním parku.

Restaurace původně vznikla jako rodinný podnik, dnes se ji ale mnozí nebojí označit za rakouský národní poklad. Šéfkuchařem a zároveň vlastníkem je Heinz Reitbauer a restaurace je oceněná 2 michelinskými hvězdami.

Kdo je jedničkou v Česku

O nejlepší restauraci v Česku rozhodují v nejznámější anketě - Maurerově výběru Grand-restaurant – sami zákazníci. A pro rok 2014 se na špici drží restaurace Chateau Mcely. Druhá je pak Sahajdákova „michelinská“ restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám