Hlavní obsah

Kde se chlubí nejkrásnějším západem slunce na světě? Na Santorini, ostrově luxusu

Dříve tady lidem docházely filmy v klasických fotoaparátech a vlastně není divu. Panorama ostrova Santorini – s bílými domky a modrými střechami, s vysokými skalami a se západy slunce nad vesnicí Oia, o kterých se říká, že jsou nejkrásnější na planetě – bere dech. Santorini po právu patří k nejfotografovanějším místům v Řecku i mezi nejromantičtější místa světa. A to ho příroda několikrát málem smetla ze zemského povrchu.

Foto: ESO travel

Nekonečný bazén zabudovaný do okraje sopečné skály – i to je realita luxusních resortů na Santorini.

Článek

Říká se mu „malý ráj“ a ceny pozemků tu šplhají do astronomických výšin. „Za metr čtvereční zájemce zaplatí od dvou do čtyř tisíc eur,“ upřesňuje částky místní průvodce. Santorini je jednou z nejexkluzivnějších adres ve Středomoří. Nebylo to tak ale vždycky – vždyť v minulosti na Santorini téměř pět set let nikdo nežil a ostrov lidi z okolí děsil.

Původní ostrov kdysi rozmetal výbuch sopky

Proč? Protože tu mezi lety 1550 až 1450 před Kristem (tedy podle historiků, vulkanologové hovoří o roku 1627 před Kristem) došlo k výbuchu sopky, který původní, mnohem větší ostrov Théra, zcela rozmetal. Vlna tsunami, kterou výbuch způsobil, zasáhla i Krétu, sopečný popel z tohoto výbuchu padal až na Islandu, a následné přechodné změny klimatu prý přispěly i k pádu minojské civilizace právě na Krétě. Zbytky ostrova pak další staletí všechny děsily a odvahu k žití na Santorini lidé našli až za dalších 500 let.

Foto: santomiramare.com

Na Santorini jsou ty nejkrásnější západy slunce, ani po setmění to tu ale není špatné.

Absolutní zkáza podruhé
Dalším černým obdobím byl pro Santorini rok 1956. To ostrov postihlo další silné zemětřesení, které se zemí srovnalo velkou část staveb. Velká část obyvatel se po něm z ostrova odstěhovala do Pirea, počet obyvatel tedy výrazně klesl. Vesnice a městečka ale nechala řecká vláda obnovit – a to s velikým citem k původní architektuře. A dnes mnozí turisté ani netuší, že se procházejí mezi poměrně novými stavbami.

Dnešní turisté ani tak nepotřebují odvahu, jako spíš dostatečný obnos na bankovním účtu. Drahé tu totiž nejsou jen pozemky, ale i prožití dovolené. Zvlášť pokud člověk vsadí na některý z opravdu luxusních resortů, kde za týdenní pobyt zaplatí padesát, sto, ale klidně i 130 tisíc korun. I přesto sem ale každý rok dorazí asi půl miliónu turistů a v hlavní sezóně na místní letiště dosedá každý týden více než stovka letadel.

Foto: ESO travel

Vesničky jsou tady na vysokých útesech a do dálky září jejich bílé fasády. Mimochodem, ty místní každý rok nově natírají.

Symbol ostrova? Pláže s černým pískem!

Starší název ostrova zní Strongili, v překladu „podlouhlý“ – možná odkazuje na původní tvar ostrova už před výbuchem, stejně tak ale tenhle název sedí na aktuální podobu hlavního ostrova. „Santorini má na délku zhruba 18 kilometrů, v nejužším bodě pak pouhé dva,“ dočtete se v průvodcích. Ostrov tak není žádný obr, spíše naopak, délka pláží je ale příjemných 70 kilometrů.

„A většinu z nich pokrývá černý písek,“ hlásí s oblibou místní. Na pláži Perissa u nejoblíbenějšího letoviska ostrova je potom promísený ještě s drobnými kamínky. Nicméně kontrast modrého moře a černého písečného povrchu má svoje kouzlo, o tom žádná. Kouzlo má i cesta na vrchol skalního masivu Mesa Vouno, který se nad letoviskem a pláží tyčí – vyjet na něj totiž můžete na oslíkovi. Na vrcholu je k prohlédnutí archeologické naleziště, ještě větší odměnou pro mnoho turistů ale bývá výhled, který se jim naskytne.

Foto: santomiramare.com

Symbolem Santorini jsou i pláže s černým pískem.

Červená pláž
Ano, většina pláží se pyšní černým pískem, existuje tady ale jedna výjimka. A tou je „Red Beach“. Dostanete se k ní možná trochu krkolomně z vesnice Akrotiri a odměnou vám bude pohled na ohromný masiv, který se nad ní tyčí a který je skutečně červený. Díky tomu jde o jednu z největších atrakcí ostrova.

Výhled nabízí i městečko Pyrgos plné kostelíků a pitoreskních uliček a domků. A pak zejména vesnička Oia – vystavěná vysoko na útesech a orientovaná tak, že z ní každý večer mohou turisté sledovat dech beroucí západ slunce. „Posaďte se, objednejte si místní sladké a výborné desertní víno Visanto, k němu pistácie a užívejte si prý nejkrásnější západ slunce na planetě,“ – k tomu vyzývá většina turistických průvodců, ve kterých je o Santorini zmínka.

Foto: ESO travel

Ostrov ustál několik přírodních katastrof. Tou poslední bylo zemětřesení v roce 1956.

Oia – nejkrásnější západy slunce na planetě

Ti movitější pak mohou přírodní divadlo v hlavní roli se slunečním kotoučem sledovat z privátní terasy – od stolu s večeří, nebo rovnou ze soukromé vířivky. Vysoko na skalách kousek od vesničky Oia je totiž ukrytý i jeden z nejluxusnějších hotelů, které na ostrově jsou. Jen 35 apartmánů a status jednoho z nejromantičtějších hotelů světa z něj dělají ohromný tahák – i přes cenu, kterou tady zaplatíte za 11denní pobyt.

„Běžné“ apartmá (uvozovky jsou na místě, protože k dispozici máte soukromého komorníka i velikou privátní terasu) vyjde na 130 tisíc korun pro jednoho, pro dva tedy na více než čtvrt miliónu, u té nejluxusnější vily se pak na cenu musíte optat.

Foto: ESO travel

Kaldera, do které je výhled, je pozůstatkem obrovské exploze zhruba v 15. století před naším letopočtem.

Nicméně k dispozici vám bude vlastní panoramatická terasa, na ní vířivka, nebo třeba vlastní fitness a masážní salón. Jen bazén musíte využívat společně s ostatními hosty – útěchou ale může být, že je vsazený přímo do okraje skály a budí dojem nekonečnosti – modrá voda splývá s modrou oblohou.

Inzertní sdělení: Vydejte se za luxusem do Řecka!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Řecka:

Vlastní komorník, privátní terasa s vířivkou, unikátní 150 let starý vinný sklep – prostě a jednoduše luxus, který vám jiný hotel na Santorini nedopřeje. Vydejte se na dovolenou do hotelu, který byl označený za jeden z nejromantičtějších na planetě!

Luxusní hotel vhodný i pro ty nejnáročnější klienty. Leží přímo u pláže Perivolos, kterou pokrývá černý písek a nabízí nadstandardní zázemí, jen kousek je to do nejpopulárnějšího letoviska ostrova – městečka Perissa.

Luxus si můžete dopřát i na Krétě! Vydejte se do špičkového pětihvězdičkového hotelu, který si zakládá na soukromí a kde vás na pláž sveze panoramatický výtah. Restaurace pro gurmány, nádherné bazény.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o tipech, kam se vydat v červenci, o nejlepších místech pro šnorchlování nebo o městě duchů Kolmanskop. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Která z těchto oblastí v Řecku vás láká nejvíc?
Santorini
54,4 %
Kos
3,3 %
Kréta
10 %
Rhodos
10 %
Zakynthos
8,9 %
Jiná
13,4 %
Celkem hlasovalo 90 čtenářů.

Bylo Santorini bájnou Atlantidou?

Možná ano. Někteří historikové totiž tvrdí, že právě na Santorini žila před výbuchem sopky, který byl mimochodem prý desetkrát silnější než výbuch sopky Krakatoa a údajně nejsilnějším v historii lidstva, vyspělá civilizace.

Částečně za pravdu jim dávají archeologické nálezy na ostrově a zejména v oblasti dnešní vesnice Akrotiri. V roce 1967 tady bylo pod silnou vrstvou popela a zeminy objeveno starobylé město, ve kterém nechyběla kanalizace, kde prý měli potrubí pro teplou i pro studenou vodu i splachovací toalety. Jediné, co se nenašlo, byly lidské ostatky.

Vědci tak předpokládají, že tehdejší obyvatelé ostrova o blížící se katastrofě předem a utekli včas. Kam? To se přesně neví – i proto se ve spojitosti se Santorini hovoří o Atlantidě.

Skeptici nicméně tvrdí, že tehdejší obyvatelé blížící se katastrofu neodhalili, ale utekli nějakou dobu před ní kvůli jiným, menším zemětřesením a erupcím.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám