Hlavní obsah

Kde je pro Čechy výhodnější dovolená? Nejvíc zlevňuje Jižní Afrika

„Když jsem loni na podzim odjížděl do Jihoafrické republiky, pohyboval se kurz randu kolem dvou korun, po pár měsících spadl na 1,7 a dnes už klesl pod 1,6,“ všímá si programátor Jan Nagy, který na konci roku 2015 cestoval po jihu Afriky. Za poslední čtyři roky se kurz snížil o 40 %, od loňska o 25 %. Kde všude je pro Čechy levněji?

Foto: bigstock.com

Pohled na Kapské město se Stolovou horou a stadiónem, na němž se hrálo mistrovství světa ve fotbale, patří k nejkrásnějším v celé Africe.

Článek

Jižní Afrika momentálně vede. Zmíněný pokles přilákal loni 25 tisíc lidí z pětimiliónového Dánska, Čechů, kterých je celkově dvakrát víc, odcestovalo do Jihoafrické republiky jen 6 tisíc. Jelikož rand vůči evropským měnám dále oslabuje, lze očekávat vzrůstající trend návštěvnosti.

Pád jihoafrické měny můžeme pozorovat i na populárním „Big Mac Indexu“, v němž hraje roli cena hamburgeru Big Mac v různých zemích světa. Britský magazín The Economist jej sleduje od roku 1986. Z letošních čísel vyplývá, že Jihoafrická republika je čtvrtou nejlevnější (41. nejdražší) z 44 sledovaných zemí světa. Průměrná cena Big Macu je tam 1,77 amerického dolaru, zatímco v České republice přijde tento hamburger na 3 dolary a ve Švýcarsku dokonce na 6,44 $.

Foto: bigstock.com

Blyde River Canyon netřeba komentovat. Prostě nádhera.

Nakupování v Jižní Africe se vyplatí i tak, netýká se to jen hamburgerů. „Neuvěřitelně levné je ovoce. Kilo pomerančů jsem kupoval za cenu okolo tří korun. Mají tam také levnější benzín,“ vzpomíná Jan Nagy.

Nižší cenová hladina má svou logiku. Kupní síla Jihoafričanů je asi o 15 % nižší než kupní síla obyvatel naší České republiky. Když k tomu přidáme oslabující měnu a úchvatné přírodní scenérie, máme jasný důvod toho, proč se zájem o cesty do této lokality začíná zvyšovat.

Od nosorožců přes hory až k tučňákům
Čtyřiadvacátá největší země světa láká na spoustu exotických atrakcí. Od národních parků s žirafami a nosorožci se přes vysoké Dračí hory na hranici s Lesothem lze dostat na jižní pobřeží, po němž pochodují tučňáci.K nejoblíbenějším atrakcím patří úchvatný kaňon řeky Blyde, Krugerův národní park s „velkou pětkou“ (lev, buvol, nosorožec, slon a levhart) a Johanneburg s legendární čtvrtí Soweto a dalšími místy, kde se psala historie boje proti rasové segregaci.
Foto: bigstock.com

Zebry, a žirafy pozorují turisté v jihoafrické přírodě na souši, ve vzduchu třeba i barevné mandelíky.

Zlevňuje se i v Namibii

Podobně jako jihoafrický rand je na tom namibijský dolar. Zatímco v červnu 2015 jste jeden dolar ve směnárně dostali za dvě české koruny, dnes by vás stál skoro o čtvrtinu méně. Pro české cestovatele je tedy v Namibii nyní stejně levně jako v Jihoafrické republice.

Foto: bigstock.com

Horší infrastruktura? Kdepak, po Jihoafrické republice se prohánějí moderní rychlovlaky.

S cenami na tom pro české turisty bude ve zbytku roku 2016 podobně i Evropa a blízké okolí. Za tisícovku směněnou na místní měnu toho více než doma koupíme v Bulharsku, Maďarsku a Turecku. Z pochopitelných důvodů výrazně zlevňuje Egypt (tam v posledních letech klesly ceny o desetinu) a Tunisko.

Jižní Afrika ovšem jasně vede. Pro návštěvníky z České republiky je vedle příznivé cenové hladiny pozitivní i to, že si při cestě nemusí přeřídit hodinky. V období našeho letního času totiž mají Jihoafričané stejný čas. O kráse Krugerova národního parku a dalších safari lokalit se ani nemusíme více zmiňovat.

Foto: bigstock.com

Jídlo je v Jižní Africe levnější, zejména ovoce nebo mléčné výrobky.

Inzertní sdělení: Vydejte se do Jižní Afriky

Poznejte fascinující divočinu Krugerova národního parku velkou jako třetina České republiky nebo ohromná sloní stáda v Addo Elephant.

Spolu s českým průvodcem si během 16 nezapomenutelných dnů odpočinete i u mysu Dobré naděje a u vinic v okolí Kapského města.

Absolutní klid, pohoda, jen hory a okolní příroda. Tak to vypadá v Dračích horách, které na této cestě poznáte spolu s úžasnými zátočinami řeky Blyde a všemi krásami Kapského města včetně Stolové hory.

Splňte si sen a vydejte se s námi do Afriky. Nyní levněji než kdy dříve!

Podívejte se na další ze zájezdů za exotikou z nabídky cestovní kanceláře ESO travel.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o dovolené v Evropě, podívejte se na místa spojená se zlatou horečkou nebo na dokonalý pořádek v Singapuru. Přehled všech článků najdete na hlavní straně rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Kam se letos v létě vydáte na dovolenou?
do Evropy
25,4 %
mimo Evropu
6,9 %
nikam
63 %
někam ano, ale mimo sezónu
4,7 %
Celkem hlasovalo 189 čtenářů.

Čím je J. A. R. zajímavá?

Jihoafrická republika je také země vína. Mnohé tamní odrůdy můžete koupit i v českých obchodech. Za ušlechtilým nápojem lidé rádi podnikají výlety do městeček Stellenbosch či Franschhoek. Mají ideální polohu pro výlety z kapského města. Co dále můžeme objevovat v těchto končinách světa?

Národní park Addo Elephant

Najdeme tu jedno z největších stád slonů na jihu Afriky. V okolí je oblíbené město Port Elizabeth.

Port Elizabeth

Populární přístav se spoustou půvabných rybích restaurací.

Pretoria

Hlavní město země. Vedle Pretorie se jako hlavní města uvádějí také Bloemfontein (tam sídlí nejvyšší soud) a Kapské město (parlament).

Mys Dobré naděje

Tady se setkávají vlny Indického oceánu a Atlantiku, v okolí mysu Dobré naděje lidé rádi navštěvují kolonii tučňáků nebo ostrov tuleňů.

Stolová hora

Nejlepší výhled na Kapské město je právě z ní. Dá se na ni vyjet lanovkou.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám