Hlavní obsah

Kam za sluncem na konci ledna? Výhodně seženete třeba Dominikánu a Kubu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká pranostika sice praví „na Nový rok o slepičí krok“, to ale vůbec neznamená, že byste nemohli poodletět o kus dál do exotických krajin. I když je leden měsícem sněhu a ledu, v některých končinách se chodí v plavkách a slunce tam svítí dlouho do večera. Podívejte se s námi do ideálních míst na zimní dovolenou u moře – ať už do těch klasických, nebo do míst, která na objevení turisty teprve čekají.

Foto: ESO travel

Utečte před zimou za sluníčkem a případně i luxusem.

Článek

Do Chorvatska se jezdí v červnu. Jenže kdy se vydat do míst na opačné straně planety? Světe div se – pro některá místa na Zemi je nejpříhodnějším měsícem k návštěvě leden nebo únor. Měsíce sněhu a ledu, kdy za tmy vstáváte a za tmy se vracíte z práce, se třeba ve vanilkou provoněné Gambii jeví jako nejkrásnější období v roce. Víte, kam se vydat na konci ledna? Někde to jde díky výhodným charterovým letům i levněji.

Gambie – levno a horko

Nejmenší země Afriky, od Evropy vzdálená jen 6 hodin letu, leží ukrytá uprostřed tropických lesů Afriky. Jen 30 km dlouhé pobřeží je dodnes panensky krásné – mnoho turistů ještě tenhle ráj neobjevilo a tak i ceny zůstávají nízké. I proto je Gambie jako stvořená pro cestovatele, kteří prahnou po poznání tradiční africké kultury.

Foto: ESO travel

Dominikánská republika - to jsou pláže jako z katalogu, azurové moře a vysoké, štíhlé palmy.

Široké zlaté pláže s elegantním lemem z kokosových palem a s několika luxusními hotely jsou jen jakýmsi ochranným zbarvením. Většina Gambie, jak ji můžete poznat třeba při plavbě po tropické řece Gambia, žije po svém – třeba i v tradičních chýších podél řeky. Okolo se rozkládá několik přírodních rezervací a za návštěvu stojí i jedno z nejmenších hlavních města světa, gambijská „metropole“ Banjul.

Ještě více exotiky!

Dominikána – exotika pro horkokrevné

Nesnášíte veliká horka? Pak vyrazte v lednu do Dominikánské republiky. Tou dobou tu prakticky neprší a horka nejsou tak velká, takže je snesou i milovníci klimatizace. Leden a únor patří k nejchladnějším měsícům na ostrově – což ale znamená teploty okolo krásných 25°C. Díky mnoha charterovým letům zde v tomto období můžete dovolenou sehnat i výrazně levněji. Sledujte nabídky cestovních kanceláří.

Foto: Tereza Mrkvicová

I když je Thajsko stále oblíbenějším místem, najít překrásnou opuštěnou pláž není problém.

O něco tepleji je v Thajsku – přes den kolem 30°C, v noci asi 20°C. I přesto vám ale tyto teploty dovolí podniknout třeba výlety do vnitrozemí nebo návštěvu některého z buddhistických chrámů. V lednu tu panuje sucho se zanedbatelným množstvím srážek a stejně malými počty turistů. Spolu s Maledivami, na které se dá jet prakticky po celý rok, patří Thajsko k TOP lednovým destinacím.

Foto: archiv autora

Jihoafrická republika v lednu nabízí 11 hodin slunce za den a spoustu nádherné přírody.

11 hodin slunce v Jižní Africe

V Jižní Africe se v zimě nesáňkuje – tady právě vrcholí vinařská sezóna a začínají se sklízet šťavnaté hrozny. Dozrávají ve sluneční lázni, která každý den trvá dlouhých 11 hodin. Jižní Afrika je slavná zvlášť díky perfektnímu safari, které vám ve zdejších savanách odhalí i celou Velkou pětku – buvola, slona, nosorožce, lva a levharta.

V lednu se toho tady ale děje mnohem víc – ve vinařské oblasti Winelands např. pořádají kulturní festival Spier Arts. Zajímalo by vás, Kde svítí slunce 230 dní v roce? Zkuste jihoafrickou riviéru Durban.

Kuba a Keňa – krásná zimní dovolená

Přelom ledna a února je skvělou volbou, pokud chcete pozorovat africkou zvěř v Keni. Suché a teplé počasí způsobuje, že se v okolí jezer Rift Valley slétají veliká hejna ptáků, v národních parcích se zase zvířata srocují u napajedel, protože ostatní zdroje vody vysychají. Právě to je doba, kdy pořídíte ty nejlepší fotky koupajících se slonů.

Foto: ESO travel

Příroda v okolí města Trinidad ze 16. století. Trinidad je s Havanou považován za kulturní centrum Kuby.

Na ostrově Kuba naopak v lednu a únoru panuje nejchladnější počasí, což znamená maximální teploty kolem 26°C. Zároveň jde o období sucha a proto je to ideální doba na poznávací dovolenou. Vydat se můžete třeba do Havany na pravý doutník anebo prozkoumat kubánské hory a pralesy.

Největším lákadlem je ale stále průzračné moře kolem ostrůvků Cayo Largo, Cayo Coco nebo Cayo Guillermo. O těchto perlách Karibiku se více dočtete v článku Kam na Kubu? Poradíme, jaká letoviska jsou nejlepší, nejklidnější, nejslavnější.

Čtěte dále, aktuálně vyšlo:

Přečtěte si také o Mayské riviéře, šikmém mrakodrapu nebo o kanibalech na Nové Guineji. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Vydejte se v lednu a únoru za exotikou

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů za sluncem:

Jedno z nejslavnějších letovisek. Ideální pro milovníky golfu. Dominikána se může pyšnit oficiálně nejkrásnějšími plážemi planety

Vykoupejte se v panenském ráji v nejmenší africké zemi Gambii. Opuštěné pláže s bílým, načechraným pískem tu čekají na své objevitele!

Vydejte se do země tropických ostrovů, zlatých chrámů a usměvavých lidí. Vyzkoušet můžete nejen pravou thajskou masáž, ale i vynikající thajskou kuchyni.

Autor: Viola Kratochvílová & ESO travel

Anketa

Jezdíte v zimě na dovolenou?
Ano, ale na lyže
18,1 %
Ano, za sluncem a teplem
21,2 %
Ne, nejezdím
60,7 %
Celkem hlasovalo 651 čtenářů.

Extra tip na dovolenou v lednu a únoru

Antarktida

Únik před zimou do tepla praktikují každý rok stovky tisíc cestovatelů. Málokdo ale zkusí únik před zimou do ještě větší zimy. Epická výprava na Antarktidu do země sněhu a ledu vám přichystá nejedno překvapení – obrovský ledoborec proplouvá kolem lachtanů nebo tuleňů, zahlédnout můžete i velryby a aby toho nebylo málo, na bílém kontinentu se můžete i vykoupat v horkých pramenech. O polární expedici se více dočtete v článku Exkluzivně – Expedice lodí na Antarktidu vyrazí z ČR v březnu.

Kam v lednu nejezdit

Některé oblíbené tropické destinace jako například Madagaskar a Indonésie procházejí v lednu obdobím dešťů. To tady trvá zhruba od listopadu do března. Dovolená v této době není nemožná – jen je třeba ji daleko lépe naplánovat a počítat s vydatnými lijáky, které trvají vždy maximálně tři hodiny. I tak je tu ale teplo a minimum turistů.

Na Seychelách v lednu a únoru přicházejí monzunové deště, v tu samou dobu tu ale po celém ostrově rozkvétají lilie a jejich vůně se před bouřkou line celým ostrovem.

Související články

Výběr článků

Načítám