Hlavní obsah

Kam v září? Velmi výhodně pořídíte pobyty u moře i netradiční poznávací zájezdy

Nestihli jste klasickou letní dovolenou? Nezoufejte! Pokud se chystáte k moři v září, dočkáte se nejteplejšího moře a nejlepších cen. Září je i ideálním časem pro poznávací cestu do Číny, kde je pro poznávání vhodné počasí, konečně příjemné teploty jsou i v Dubaji a v září je možné vyrazit i do vinných sklípků. Zapomeňte ale na Moravu, za koštem se létá do Arménie!

Foto: ESO travel

V Dubaji se ochladilo – z pětačtyřiceti na čtyřicet stupňů Celsia.

Článek

V září na dovolenou nejčastěji vyrážejí bezdětné páry, senioři, ale i ti, kterým už děti odrostly, a oni si teď mohou užívat cestování, kdykoli chtějí. Zářijovými stálicemi jsou Řecko, Turecko, poznávací zájezdy autobusem po Evropě, slovenské termální lázně a vinné sklípky – ty stále častěji i v zahraničí.

Během zářijové dovolené si člověk užije více klidu (už jen proto, že většina dětí vysedává v lavicích) a ušetří. U klasických pobytových zájezdů k moři prý až třetinu původní částky.

Kam se tedy v září vydat?

Řecké ostrovy – klasika, která nezklame

Na plážích si užijete zasloužený klid a ušetříte nejen na samotném pobytu, ale i na službách, které jsou po skončení hlavní sezóny také levnější. A zatímco třeba při zářijové cestě do Chorvatska už riskujete špatné počasí, v Řecku to bude na koupání.

Foto: archiv autora

V září je v Řecku ještě krásně. Přesvědčte se o tom a vydejte se na dovolenou.

V první polovině září se vydejte na Lefkadu, na ostrov Kefalonie nebo na Zakynthos s ikonickým vrakem lodi, v té druhé vyrazte na ostrovy, které leží více na jih. Ne nadarmo se ostrovu Rhodos přezdívá ostrov slunce a Kréta patří k nejpopulárnějším destinacím Evropy. Tady bude krásně a na koupání až do poloviny října.

Čína – září je ideální čas na návštěvu

Léto v Pekingu? Horké peklo, které vám znechutí poznávání památek. Ta hlavní poznávací sezóna začíná pro oblast Pekingu a okolí v září, kdy teploty klesnou na únosnou mez. Proto je teď k mání tolik zájezdů.

Foto: archiv autora

Z Pekingu to není daleko k Velké čínské zdi. Projděte se po ní a nasajte atmosféru!

A je z čeho vybírat. Vyrazit je možné na krátký a intenzivní týdenní okruh, během kterého člověk pozná „jen“ Peking a okolí, nicméně za který zaplatí méně než třicet tisíc korun. Pro fajnšmekry jsou pak zájezdy, které kombinují poznání Číny, Tibetu, Nepálu (kde jsou na podzim dobré klimatické podmínky) a Indie, které ale pořídíte už za částku okolo sta tisíce korun.

Více Číny v dalších článcích:

Spojené státy – tady frčí národní parky

Láká vás na vlastní oči spatřit Grand Canyon, projít se po Údolí smrti, navštívit parky Yoshua Tree nebo Yosemite? Jeďte na podzim. To jsou prý nejkrásnější. Desetidenní zájezd pořídíte u cestovní kanceláře za zhruba padesát tisíc korun. A nezapomeňte si dopředu ověřit, že cestovní kancelář, se kterou cestujete, má povolení ke komerčnímu vstupu. Správci národních parků zvláště na západě Spojených států totiž zostřili kontroly.

Foto: ESO travel

Americké národní parky berou dech. Jen pozor na to, jestli má cestovní kancelář povolení ke komerčnímu vstupu!

Dubaj – když je moře jako kafe

Dubaj 22. března 2014 zrušila pro Čechy vízovou povinnost. Cestování je tak o poznání jednodušší a levnější. V září je v Dubaji pořád horko, běžná denní teplota se pohybuje okolo 40 stupňů, nicméně už je tu příjemněji než v letních měsících. Jen v moři se moc nezchladíte, v září má běžně i 33 stupňů Celsia.

V září a v říjnu se dá navíc do Dubaje vycestovat za částku nižší než 20 tisíc korun. Jen nebudete bydlet ve slavném sedmihvězdičkovém hotelu Burj al-Arab, o kterém píšeme v bočním sloupku, ale v „obyčejném“ hotelu střední třídy.

Foto: ESO travel

Interiéry v hotelu Burj al-Arab? Jedním slovem – luxus!

Arménie – užijte si týden ve sklípcích

Jednou z nejpopulárnějších forem podzimního cestování jsou výlety na jižní Moravu do vinných sklípků. Za vínem ale můžete vyrazit i dál, třeba do země, která je považována za kolébku vinařství. A není to Francie! Podle biblických příběhů první vinice totiž vznikla na území dnešní Arménie pod horou Ararat a osobně ji tam vysadil Noe.

A právě sem můžete vyrazit, na týden, během kterého vás místní průvodce vezme do nejznámějších vinařství, do místních palíren a povypráví vám o tom, jak je to s historií a vývojem (nejen) vinařství právě v této zemi.

Inzertní sdělení: Vydejte se v září na dovolenou!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Vydejte se do vinných sklípků do Arménie a Gruzie! Seznámíte se s tradicí a historií pěstování vinné révy, vychutnáte si řadu degustací a navštívíte vinné sklípky a destilérie

Prozkoumejte Spojené státy od východu na západ! Během téměř třítýdenního zájezdu vás vezmeme na všechna slavná a známá místa, prozkoumáme velká města i dech beroucí národní parky. Nenechte si ujít podzimní termíny!

Město divů, ve kterém stojí nejvyšší budova světa. Ale také místo pro strávení skvělé dovolené uprostřed luxusu. Dubaj je místo, které musíte poznat. A díky nám můžete v říjnu za méně než 20 tisíc korun!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o nejvyšší lanovce světa, o nejluxusnějších letištích nebo o nejnebezpečnějších městech světa. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Lákala by vás letní dovolená prožitá až v září?
Ano, pravidelně na ni jezdím.
82,4 %
Ano, letos poprvé ji mám v plánu.
2,9 %
Ne, preferuji léto.
14,7 %
Celkem hlasovalo 68 čtenářů.

Nejluxusnější hotel světa

Pokud byste chtěli strávit týden v luxusním hotelu Burj al-Arab, byť v běžném pokoji, museli byste si připravit minimálně 165 tisíc korun. Na tolik tu totiž vyjde sedm nocí. Noc tady ale samozřejmě může stát i víc – to pokud byste chtěli prožít noc v apartmánu o rozloze 780 metrů čtverečních.

Burj al-Arab tvarem připomíná plachetnici, leží na umělém ostrůvku a samozřejmě má svou vlastní privátní pláž. Některé interiéry jsou zlacené, k výzdobě se běžně používá mramor a host tu může mít k dispozici i vlastního komorníka.

V hotelu je osm restaurací – jedna dokonce i 210 metrů nad zemským povrchem, a dech vám vezme i recepce zdobená korálovými akvárii.

Související články

Výběr článků

Načítám