Hlavní obsah

Jak vypadá pravé africké safari? Nejdřív adrenalin a pak luxus místních hotelů

Pozorovat divoká zvířata z bezprostřední blízkosti, ráno vstávat ještě za tmy, protože právě ráno jsou třeba lvi nejaktivnější. Večer pak sledovat západ slunce nad savanou - to už obvykle v zázemí některého z luxusních táborů pro turisty. Safari v Africe má zkrátka mnoho podob a záleží jen na vás, jestli si vyberete stáda slonů nebo stáda turistů.

Foto: archiv autora

Respekt z divočiny? Zažijete ho, až se vám lev projde po autě.

Článek

Vyrazit na safari do Afriky se v poslední době stává dobrodružnou verzí luxusní dovolené. Je to pochopitelné – africké země jako třeba Keňa nebo Tanzanie mají kromě nádherných národních parků se sta tisícovými stády divokých zvířat také božské pláže plné bílého písku, kokosových palem a luxusních resortů.

Vyrazit na africké safari a pak si odpočinout u moře, to je kombinace, které málokdo odolá, zvlášť když u nás se teď slunce ukáže jednou týdně a jediným zdrojem tepla je radiátor.

Foto: ESO travel

Žirafy v ZOO vypadají trošku jinak než při safari…

Silvestrovské safari: Na Nový rok o lví skok

Právě období těsně před Vánoci je navíc plné akčních nabídek vánočních a silvestrovských pobytů v divočině, takže svůj sen o safari v Africe si může dovolit mnohem více lidí. Tenhle typ dovolené je ideální pro všechny, kteří rádi tráví dovolenou aktivně. Navíc si můžete najít i takové lokality, kde nebudete mít za zády davy turistů, kteří se na safari vydali jen tak mimochodem po cestě z hotelu k bazénu.

Jak vypadá silvestr na africký způsob? Přečtěte si v článku Naplánujte si Silvestr! Máme pro vás tipy na nejluxusnější nebo nejdivočejší místa

Kánoí skrz džungli divokou Botswanou

Tak trochu mimo hlavní zájem turistů je Botswana. Spousta lidí si představí jen neobydlenou džungli a nudnou pustinu. Ve skutečnosti tu najdete největší stáda slonů v Africe, a to sice v národním parku Chobe. Právě sem zavítá většina turistů, kteří se do Botswany vypraví. Díky tomu je ale park dobře vybaven – můžete se tu projet na lodích, zkusit rybolov v divočině anebo prostě strávit celý den focením stovek druhů velkých i malých afrických zvířat, jako jsou hroši, žirafy, gepardi, levharti a sloni.

Foto: ESO travel

Jaké to je potkat pakoně naživo? Zastaví se vám dech!

Více o Africe v dalších článcích:

O něco divočejší je delta řeky Okavango v Botswaně. Jde o 16 tisíc km² mokřin, lagun a ostrůvků, ve kterých žijí buvoli, sloni a stovky druhů ptáků. Řeka Okavango se vlévá do pouště, ve které postupně mizí. Pokud toužíte po opravdu dobrodružném safari, vydejte se sem. Je jedno, jestli se pak rozhodnete pro terénní vozy, vydlabané kanoe nebo pěší túru – pár dní v deltě Okavango je TOP africkým zážitkem.

Foto: ESO travel

V keňském parku Maasai Mara žijí Masajové. Můžete si s nimi promluvit.

Když chcete klasiku, jeďte na safari do Tanzánie

Pokud více než dobrodružství preferujete pohodlí, pak si vyberte z široké nabídky zájezdů na safari do Tanzánie. Právě tyhle zájezdy jsou totiž často kombinovány s pobytem na Zanzibaru, což je opravdu luxusní způsob, jak si po safari plném lvů, žiraf a nosorožců odpočinout na pláži s koktejlem v ruce. V Tanzánii je samozřejmě mnoho safari parků, tím nejzajímavějším je ale Ngorongoro.

Ngorongoro je unikátní oblast v bývalém kráteru obrovské sopky. Díky tomu se tu vytvořil nedotčený a samostatný ekosystém, kde díky jisté odloučenosti od zbytku země žije obrovské množství divokých zvířat. Potkáte tu nejen celou Velkou pětku (lev, slon, buvol, nosorožec, levhart), ale i ohrožené nosorožce černé, kterých je celosvětově jen několik stovek kusů.

Za Masaji jeďte do Keni. A pak hurá na pláž

V sousední Keni je parkem číslo jedna Maasai Mara. Zvlášť koncem léta tudy procházejí obrovská stáda zvířat, která hledají vláhu a zelenou trávu. Celé oblast je navíc zvláštní tím, že se skrze ni táhne Velká příkopová propadlina, která je domovem mnoha druhů zvířat. V srdci samotného národního parku potom žijí jeho původní obyvatelé – Masajové. Většina z nich už sice svoje každodenní rituály provádí spíš pro radost turistů, i tak se tu dá ale stále objevovat kouzlo dávných národů.

Více o národních parcích v Keni najdete v článku Na opravdové safari jedině do Keni

Safari v Keni patří podle některých k nejlepšímu v celé Africe. Možná mu propadnete také, zvlášť pokud navštívíte park Amboseli. Co je na něm tak jedinečného? Obrovská stáda slonů se tu procházejí po žluté trávě a za nimi září zasněžená hora Kilimandžáro. Horká savana, prach zvířený pod kopyty antilop, bělostný sníh na vršku strmé hory a o pár set kilometrů dál prázdné pláže, které vábí všechny milovníky přepychové relaxace v exotice.

Foto: archiv autora

A o kus dál najdete tropický ráj a prázdné pláže…

Off-road jízda mezi lvy: Vydejte se do JAR

V Jihoafrické republice bude velmi těžké odolat mnoha svodům. Najdete tu jedno z nejlepších golfových hřišť světa, můžete se nechat unášet božskou krajinou anebo zažít skvostné potápění ve zdejších mořích. Co byste ale rozhodně neměli vynechat, je návštěva některé ze soukromých rezervací. V klasických národních parcích je totiž pohyb turistů do velké míry omezen. V soukromé rezervaci si ale můžete najmout džíp s rangerem, který smí jezdit i tzv. „off-road“ – tedy mimo vyznačené cesty.

Soukromých rezervací je tu samozřejmě mnoho, některé najdete třeba v těsné blízkosti nejznámějšího národního parku v JAR – Kruger. Sem míří většina turistů hlavně pro veliké množství zvířat, která je tu poměrně snadné spatřit i bez dlouhého čekání. Další možnosti, kam vyrazit na safari, vám poradí přímo v hotelu anebo v cestovní kanceláři, se kterou se na safari vydáte. V rámci některých zájezdů už navíc bývá safari v několika národních parcích v ceně, takže se nemusíte o nic starat a jen si užívat divočiny.

Namibie nabízí cestovatelům velmi netradiční zážitky - i tady můžete zažít setkání s divokými zvířaty

Inzertní sdělení: Do Afriky na safari!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Afriky:

Dokonalé moře, perfektní zázemí, minimum turistů, bezpečné resorty. A o kus dál pravá divočina afrického safari! Dovolená na Silvestr jedině v Keni!

Špičkový program pro nejnáročnější cestovatele zahrnuje neopakovatelné safari a návštěvu přírodních ikon Zimbabwe, Botswany, Namibie a JAR.

Záruka jedinečných vzpomínek na zemi ostrých přírodních kontrastů, dravého oceánského pobřeží a svérázné pouštní krajiny.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o Boca Chica, o ostrově Čedžu, nebo o nejdivnějších muzeích planety. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Viola Kratochvílová a Tomáš Cikán

Anketa

Jeli byste na safari do Afriky?
Ani náhodou!
11,5 %
Asi ano, ale v kombinaci s plážovou dovolenou.
16,2 %
Ano, a klidně i bez závěru na plážích.
72,3 %
Celkem hlasovalo 1634 čtenářů.

Když chcete něco jiného… Namibie

Národní park Etosha je tím nejnavštěvovanějším v Namibii. Aby ne – jeho unikátní bílá krajina je v kombinaci se stády divokých zvířat něco nádherného. Jenže oproti Keni, Tanzánii nebo JAR je tu pořád turistů minimum a i ceny tomu odpovídají. V NP Etosha si můžete půjčit auto a sami křižovat park, můžete se vydat na noční pozorování zvěře anebo se podívat na úplný sever Namibie do Kaokoveldu, kde už nepotkáte prakticky žádné turisty, ale zato o to víc divočiny.

Než vyrazíte na safari…

Jak se připravit na safari v Africe? Základ je zvolit si správnou dobu, kdy na safari vyrazit. Nejde jen o horko nebo zimu, období dešťů nebo sucha, ale i o takové maličkosti, jako je množství listí na stromech. Když ho bude moc, zvířata bude mnohem těžší vidět. Obecně proto platí, že zimní měsíce bývají pro pozorování zvěře vhodnější.

Očkování? Vyplatí se

Kromě nákupu dobrých repelentů navštivte očkovací centrum. Proti žloutence vás totiž žádná mastička neochrání. Pro celou Afriku je také silně doporučováno očkování proti žluté zimnici. Nechte si vždy poradit od lékaře podle země, kterou hodláte navštívit – zeptejte se ho také na malarické oblasti. Riziko nákazy je sice nízké, ale můžete ho ještě minimalizovat: safari naplánujte na chladnější měsíce, na měsíce mimo období dešťů. Při západu a východu slunce noste dlouhé rukávy a nohavice, používejte kvalitní repelenty.

Lékařská péče obecně na africkém kontinentu sice funguje, ale tak trochu jinak, než jak jsme zvyklí tady u nás. Je proto dobré si všechny možné prohlídky odbýt doma, aby vás pak v Africe nepřekvapil třeba bolavý zub. Zjistěte také, jaké doklady jsou vyžadovány pro vstup do dané země. V tomhle vám může hodně pomoct cestovní kancelář, se kterou na zájezd pojedete.

Související články

Výběr článků

Načítám