Hlavní obsah

Ideální destinace pro sportovce. Podívejte se, kde se výborně lyžuje nebo běhá

Věděli jste, že součástí luxusních zaoceánských lodí jsou velmi často dlouhé běžecké okruhy? Člověk běží z paluby na palubu a polyká kilometry. U Belize je zase pod hladinou moře útvar nazývaný „Velká modrá díra“, který láká potápěče z celého světa. A v jihoamerickém Chile mají jedny z nejkvalitnějších sjezdovek planety. Sport je nedílnou součástí lidského života a my vám přinášíme výčet těch nejzajímavějších a nejzvláštnějších míst, kam za ním můžete vyrazit.

Foto: Arthur Boppré (Wikimedia Commons)

Když na Maracaná padne gól, ví to hned celé sídliště.

Článek

Podívejte se na místa, jež jsou spjatá se sportem – ať už na lokality, které jsou poměrně známé a navštěvují je tisíce lidí, nebo na místa zatím jen minimálně populární, ale o to zajímavější. Jaké je tedy raftování v Africe a kde stojí největší stadión světa?

Jedny z nejlepších sjezdovek jsou v Chile

Krkonoše, Alpy, americký Aspen, to vše už mnozí lyžaři a snowboardisté znají, ale vyrazit s kulichem, brýlemi a větrovkou do Jižní Ameriky, to už je pro opravdové cestovatelské a sportovní gurmány. Lyžařská střediska v Chile je ráda přivítají. K těm opravdu vyhlášeným patří Valle Nevado, středisko na kraji chilské přírodní rezervace Santuario de La Naturaleza Hierba Loca. Najdeme ho něco přes šedesát kilometrů východně od hlavního města Santiaga. Sjíždět se dá z výšek přes tři a půl kilometru nad mořem a na těchto sjezdovkách trénují i švýcarští nebo rakouští lyžaři.

Foto: ESO travel

Uznávaný časopis ski Magazine zařadil chilské Valle Nevado mezi desítku nejatraktivnějších lyžařských resortů.

V zimě a, dostane-li se do závěrečných bojů, pak i na jaře, můžete navštívit stadión United Center v Chicagu. Sice si v něm nezasportujete aktivně, ale něco zažijete i tak. Hala totiž vedle sochy místní legendy Michaela Jordana na východní straně komplexu vyniká nejvyšší návštěvností zápasů hokejové NHL. Průměrně zápasy hráčů Blackhawks sleduje z ochozů přes 21 tisíc lidí, tedy více než 100 procent kapacity haly. S takovou návštěvností se může měřit jen montrealská Bell Centre. Nádherná hokejová atmosféra se vznáší ve vzduchu i během zápasů se soupeři ze spodní části tabulky. Hráči Michael Frolík a Michal Rozsíval to potvrzují.

Vydejte se do Severní Ameriky i za filmovými lokacemi: Filmové bary a restaurace: Kde najít kavárnu z Přátel a gril z Pulp Fiction? 

Velká modrá díra – potápěčský ráj kousek od Belize

Na jaře panuje velmi příjemné počasí hned v několika lokalitách vyhledávaných pro vynikající podmínky pro potápění. Dostat se do černé díry ve vesmíru, to není nic příjemného. Zato modrá díra v moři, tu už si leckdo nechá líbit. Zejména pokud jde o takzvanou Velkou modrou díru poblíž pobřeží Belize. Mezi potápěči vyhlášená „díra“ je centrem oblasti s rozmanitým mořským životem, kde se vše blýská barvami roztodivných živočichů. To vše zde nalezneme díky nedalekým korálovým útesům. Ty se velikostí řadí na druhé místo na světě hned za Velký bariérový útes u Austrálie.

Foto: Pete Markham (Flickr)

Každý správný surfař by někdy měl zkusit vlny posvátného místa tohoto sportu - Havajské ostrovy.

Velmi příjemně je během jara i v Thajsku, kam se jezdí potápět řada lidí z Česka. Teploty ještě nedosahují extrémních hodnot, vzduch je příjemně dýchatelný a období dešťů ještě nepřišlo. Příjemně se tak dají strávit i chvíle nad hladinou.

Běžecký okruh na palubě luxusní lodi

V létě nejčastěji balíme do kufrů paštiky a pas a odjíždíme do dočasné emigrace za hranice republiky. Čím dál víc se zajímáme, jak se při tom co nejvíce sportovně vyžít. Nabídku tomu přizpůsobily třeba i výletní lodě. Některé mají na palubě přímo namalovaný běžecký okruh nebo hřiště na minigolf.

Pojďme nyní na jinou vodu, konkrétně do soutěsky Bataka pod Viktoriinými vodopády na pomezí Zambie a Zimbabwe. Tam divoký proud od vodopádů vytvořil koryto vyhledávané raftaři. Po skončení období dešťů, tedy mezi únorem a květnem, proud opravdu sviští v rychlém tempu, během našeho léta se trochu uklidní, srážek je minimálně, takže vyrazit na raft v tomto období není vůbec špatnou volbou.

Foto: ESO travel

Na vodní lyže to není, ale raftaři mají řeku Zambezi pod Viktoriinými vodopády.

Stadión pro 120 tisíc lidí

Teď malý test: Která organizace má největší počet členských států? Myslíte, že OSN? Světová zdravotnická organizace? Vůbec ne, je to FIFA, Mezinárodní federace fotbalových asociací. Je to vidět každý podzim, kdy  ve většině světa začínají národní fotbalové soutěže a na stadióny se hrnou tisíce fanoušků.

Nejvíce se jich vejde do Indie na kalkatský Salt Lake Stadium, kde domácí zápasy hraje například prvoligové mužstvo Mohun Began, jeden z nejstarších fotbalových klubů Asie. Místní hráči se musí opravdu snažit, protože rozezlít si 120 tisíc vášnivých indických fandů si nikdo z nich nepřeje. Do ochozů by se tak vešli všichni obyvatelé Opavy i Karviné najednou.

Žádný extrémně kvalitní fotbal se tu sice nehraje, nicméně atmosféra bývá neuvěřitelná, obzvláště pro návštěvníky zápasů týmů ze spodní části české prvoligové tabulky. Ono na kapacitou polovičním Nehrúově stadiónu v hlavním městě Dillí to také pěkně zní.

Maracaná fotbalový svatostánek
Vedle stadiónů, na nichž se v současnosti hraje, známe i jednoho spícího velikána minulosti – Maracaná v Riu. Finále mistrovství světa sledovalo v ochozech tohoto gigantu bezmála 200 tisíc lidí. Stárnoucí kolos ovšem bylo nutné modernizovat, a teď se do hlediště vejde necelých 83 tisíc diváků. Tedy vešlo, momentálně v jeho útrobách najdeme místo příznivců kopané jen dělníky, kteří dokončují přestavbu pro mistrovství světa 2014.

Ještě více lidí (150 tisíc) než v Kalkatě se vejde do hlediště severokorejského Rungnada, ten však neslouží žádnému klubu. Byl už využit pro zápasy národního týmu, nicméně mnohem častěji se na něm konají velké oficiální akce komunistické strany, takže za sportovní svatostánek ho považovat příliš nelze.

Inzertní sdělení: Vydejte se za exotikou!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Archeologické perly Střední Ameriky – magické Palenque, mystický Tikal a romantická Antigua doplněné o pobyt na korálovém ostrůvku Ambergris Caye nedaleko břehů Belize.

Letecky přímo až na Antarktidu a následná pětidenní plavba kolem břehů bílého kontinentu. Klasická poučka „čím víc na jih, tím větší teplo“ v Chile rozhodně neplatí.

Hlavní město Číny s monumentálním stadiónem Ptačí hnízdo se všemi jeho perlami v čele se Zakázaným městem, Chrámem nebes a dalšími památkami včetně výletu k Velké čínské zdi.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o tom, kde žijí nejošklivější zvířata světa, o ostrově Kauai nebo o zátoce, kde svítí voda. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán  

Anketa

Uvažujete při výběru dovolené o sportovním vyžití?
Ano
71,3 %
Ne
13,4 %
Jak kdy
15,3 %
Celkem hlasovalo 216 čtenářů.

Obří světové stadiony

Projděme si trojici dalších „nej” stadionů.

Ptačí hnízdo

Oficiálně se jmenuje Pekingský národní stadion, ale nikdo mu pro jeho vzhled neřekne jinak než Ptačí hnízdo. Obří stavba evropských architektů si po olympiádě konané v Číně roku 2008 na sebe nedokáže vydělat a pomalu chátrá. Číňané pro stadion pro osmdesát až devadesát tisíc nedokázali najít náležité využití.

Strahov

Opravdový kolos máme i u nás. Strahovský stadion s celkovou kapacitou dvou set dvaceti tisíc diváků patří k těm úplně největším stadionům na světě, v tomto ohledu ho předčí snad jen závodní okruh v Indianapolis.

Takzvaný „Velký Strahov“ se pyšní rozměry 310,5 metru do délky a 202,5 metru na šířku, čímž podle mnoha zdrojů překonává všechny další stadiony na světě. Sportu nyní slouží díky rozčlenění plochy na několik fotbalových minihřišť. V minulosti hostil například cvičence spartakiád.

Indianapolis

Pokud na zmíněný závodní okruh v Indianapolis přijde 128 tisíc diváků, nemohou pořadatelé mluvit o úžasném úspěchu. Podél trati se totiž může namačkat dvojnásobný počet lidí.

Že je na co se dívat ukázali letos závodníci série IndyCar, když dojeli v historicky nejtěsnějším dojezdu soutěží formulí. Vítěz Peter Dempsey nechal za sebou (nebo spíše vedle sebe) druhého v pořadí o tři tisíciny sekundy. Pár setin poté dokončili závod další dva jezdci. Kdo chce zažít větší drama, než mu nabízejí venezuelské telenovely, toho Indianapolis určitě potěší.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám