Hlavní obsah

Hitem cestovatelů je Mosambik, turisticky neobjevená země s velkým potenciálem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Mosambiku naleznete pláže, které by mohly směle konkurovat prověřeným turistickým rájům na Seychelách nebo Maledivách. Mají ale tu výhodu, že je ještě nestačily objevit davy turistů. Tato země na jihu černého kontinentu proto nabízí špičkovou exotickou dovolenou v divokém a nedotčeném koutu Afriky.

Článek

Mosambik se rozkládá na březích Indického oceánu. V hlavním městě Maputo si všichni pochvalují vynikající ryby v restauracích i atmosféru zdejších trhů, na pláži Macaneta nebo na ostrově Inhaca zase skvělé potápění. Půl hodiny od pobřeží Mosambiku leží v Indickém oceánu souostroví Bazaruto, kde vám vezme dech prostředí pravého tropického ráje. Z oken hotelu můžete obdivovat koloniální architekturu v hlavním městě, z bungalovu se zase podíváte do tváře divočiny. Nabízí se tady stylově zakončit poznávací cestu po jižní Africe, Mosambik má ale potenciál uspokojit všechny turistické choutky úplně sám.

Jak se tam dostat a za kolik? Nejpohodlněji asi zakoupením pobytové nebo poznávací dovolené. Cesty do Mosambiku u nás zařizuje několik cestovních kanceláří specializovaných na exotické destinace. Stačí prozkoumat jednotlivé nabídky. Pokud budete chtít, dá se pobyt zkombinovat také se safari. Cenově se pak zájezd může pohybovat cca od 50 000 Kč nahoru podle typu zvoleného ubytování. Po vlastní ose se tam dá doletět většinou skrz Frankfurt a Johannesburg. Letět lze ale i přes Lisabon, Londýn nebo Paříž.

Klasická dovolená v tropickém ráji

Přestože není Mosambik znám jako klasická turistická destinace, mezi které patří třeba nedaleké Seychely nebo Maledivy, jeho pláže by v jejich konkurenci bez problémů obstály. Bílý písek tu vyhřívá žhavé africké slunce nebo chladí stín palem. Voda Indického oceánu u pobřeží Mosambiku skrývá pod hladinou také poklady, které potěší oko nejednoho potápěče. Jako skvělý zážitek se doporučuje účastnit se např. lovu na divokého a chutného merlina.

Jedním z hlavních mosambických lákadel je souostroví Bazaruto Archipelago. Status národního parku ho ochránil před civilizačními vymoženostmi a tak tu nenarazíte na silnice ani obchody. Místo toho tu čekají pláže a palmy, korálové útesy a teplá mořská voda. Pro zpestření dovolené strávené na pobřeží se hodí vyrazit na Ilha de Mocambique. Ostrov je dlouhý pouze dva a půl kilometru a s pevninou je spojen mostem. V minulosti se tu obchodovalo se slonovinou, zlatem a otroky. Jeho zachované mešity, kostely a paláce vysloužily celému ostrovu místo na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Mosambická chlouba z rukou Eiffela
Co má jihoafrická metropole společného s evropskou mekkou módy? Jejich nejznámější památky mají stejného autora. Gustav Eiffel totiž nestvořil pouze Eiffelovu věž, ale navrhl i budovu centrálního vlakového nádraží v Maputu. Časopis Newsweek ho v roce 2009 ocenil jako 7. nejkrásnější nádraží na světě a na africkém kontinentě nemá maputská chlouba konkurenci.

Křižovatka kultur - Maputo

Kosmopolitní Maputo má kouzlo koloniálního města s historickými budovami a zajímavé je i tím, že se tady setkávají tři odlišné kultury. Dodnes tu přetrvává evropský vliv, obyvatelstvo sem přináší kulturu Afriky a přístav je zase pojítkem s Orientem. Nejstarší památkou ve městě je pevnost Forte, po jejíchž hradbách se můžete projít a vychutnat si výhled na město. Když budete ze svého hotelového pokoje koukat na střechy bílých domů, těžko si představíte, že ve stejné zemi se z okna bungalovu podíváte do očí slona nebo jiného stvoření.

Treking ve ztraceném ráji

Vnitrozemí Mosambiku ztrácí oproti pobřeží především, co se týče návštěvnosti. Většina turistů totiž zůstává u moře, na bílých plážích ve stínu palem. Do hornatého vnitrozemí se nevydá. Není to ale žádná nevýhoda, spíše naopak. Kdo chce totiž exotickou dovolenou zkombinovat s návštěvou pravé africké divočiny, nabízí se mu ideální příležitost. Dobré je vydat se na západ od moře.

Městečko Chimoio blízko hranic se Zimbabwe by mohlo být považováno za vstupní bránu do hornaté krajiny pohoří Penha Longa. Místní kopce jsou ideální pro treking. Nedaleko lze také navštívit národní park Gorongosa, který hraje hlavní roli v dokumentu National Geographic Africa´s Lost Eden. Neobyčejná příroda pastvin a lagun nadchla dokumentaristy a nadchne i každého návštěvníka. Ve vnitrozemí Mosambiku pak leží např. město Gurúè, které obklopuje krásná kopcovitá krajina. Pěstuje se tam především dobrý čaj.

Mosambický cestovní ruch pamatuje i na ty, kteří by na výletě po Africe chtěli poznat safari. V národních parcích a rezervacích nabízejí své služby kempy a hotely, které poskytují ubytování v samém srdci přírody. Jejich hosté se ale nemusí bát nepohodlí v polních podmínkách. Ubytováni budou v luxusních bungalovech nebo stanech. V areálu hotelů a kempů jsou pak samozřejmostí restaurace, bary, někdy i masážní salóny a bazény.

Co si při návštěvě Mosambiku ještě nenechat ujít:
ImhabaneJe město, které dalo jméno celé provincii. V šestnáctém století ho založili Portugalci a patří mezi nejstarší osady v Mosambiku. Kromě muzeí a památníků tu turisté navštěvují i plážový rezort Tofu.
Reserva di NiassaVýlet do této rezervace je zejména pro odvážnější povahy, ale ani těm se nedoporučuje vydávat se sem na vlastní pěst. Výlet s rangerem je přesto zážitkem. Rezervace je domovem nespočetných stád slonů a útočištěm mozambických buvolů.
QuirimbasSouostroví leží na severu Mosambiku a tvoří ho 32 ostrovů, které se táhnou podél pobřeží. Nejznámějším ostrovem je Ibo Island, dřívější obchodní centrum Arabů a Portugalců.

Čtěte dále

V nedávné době jsme psali také o Kavkaze, polynéských ostrovech Moorea nebo Tahiti, či o východní Austrálii. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy do Mosambiku a Jižní Afriky

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky dovolená Mosambik :

Zažijte týden plný luxusu u průzračného moře s pravou africkou divočinou za zády. Vyberte si mezi relaxací, poznáváním nebo sportováním.

Nezapomenutelnou africkou přírodu i pravou relaxaci na bělostných plážích můžete zažít za sedm nocí v Mosambiku.

Poznávací zájezd po nejzajímavějších koutech JAR je ideální zakončit odpočinkem na prosluněných plážích mosambického pobřeží.

Anketa

Chtěli byste se podívat do Mosambiku?
Ano, letos tam pojedu
6 %
Ano, jednou bych tam rád vyrazil
82,8 %
Ani ano, ani ne
1,9 %
Ne, raději pojedu k moři někam jinam
2,4 %
Ne, Mosambik a Afrika celkově mě vůbec neláká
6,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 833 čtenářů.

Praktické informace pro cestu do Mosambiku

Mosambická republika získala nezávislost v roce 1975, kdy skončila portugalská nadvláda. Mosambik dělí na dvě části řeka Zambezi, v severní části se pláže postupně mění v kopce a náhorní plošiny, jižní část je spíše nížinatá. Obyvatelé žijí většinou na venkově v kmenech. Nevýznamnější jsou Makukové, Tsongové, Malawijci a Šonové.

Podmínky vstupu

Vízum pro vstup do Mosambiku lze za poplatek získat na velvyslanectví nebo přímo na letišti. Poplatek se liší podle počtů vstupu, kontaktní úřad pro Českou republiku je v Berlíně. Uchazeč musí mít pas platný ještě půl roku od data žádosti, vyplněný formulář a dvě fotografie.

Zdraví

Mosambické úřady vyžadují potvrzení o očkování proti žluté zimnici.

Z preventivních důvodů jsou vhodná antimalarika. Doporučuje se ale zjistit si na konzulátu, zda se vstupní podmínky nezměnily. Platnou měnou je mosambický metica rozdělený na sto centavů. Za jedno euro dostanete přibližně 36 meticů.

Další informace

Úředním jazykem je portugalština, ale v turistických resortech se domluvíte i anglicky.

Časový posun činí oproti SEČ + 1 hodinu.

Auto lze řídit s mezinárodním řidičským průkazem, ale je třeba pamatovat na to, že se v Mosambiku jezdí vlevo.

Let

Letecké spojení mezi Prahou a Mosambikem vede nejčastěji přes Frankfurt a Johannesburg. Letět lze ale i přes Lisabon, Londýn nebo Paříž.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám