Hlavní obsah

Gigantické přehrady: Tři soutěsky utnuly záplavy, Santee Cooper nezaměstnanost

Největší přehrada Číny vydrží ještě asi sedmdesát let, pak by ale měla projít rozsáhlou rekonstrukcí, aby Zemi nepotkala biblická potopa. Stavitelé jedné z největších kanadských přehrad o životnosti díla mlčí, nejsou to totiž lidé. Co obří hráze vydrží a kolik lidí položilo při jejich stavbě život? Tyto příběhy vypráví největší přehrady světa.

Foto: Snakefisch (Wikimedia Commons)

Na stavbě Hooverovy přehrady doslova dřelo na dvacet tisíc dělníků, kteří se střídal ve směnách pokrývajících celých 24 hodin dne. Při tomto těžkém zápřahu zemřelo kolem sta pracovníků.

Článek

Při povodních v oblasti kolem Modré řeky v Číně zahynulo během 20. století bezmála čtyři sta tisíc lidí. Čínská vláda se s problémem vypořádala tak, že nechala postavit monstrózní přehradu za desítky miliard dolarů. Naproti tomu Japonci v prefektuře Akita bojují s vodou velkým počtem malých hrází z cedrového dřeva, které pomáhají přírodě vypořádat se s následky sesuvů půdy a přívalů bahna. Dnes se ovšem zaměříme jen na ty skutečně kolosální vodní stavby.

Tři soutěsky v Číně přinesly zlato a odnesly dolary

Hledáte zlato a stříbro? Postavte si přehradu a nějaké možná najdete. Při stavbě té největší na světě, přehrady Tři soutěsky, jejíž hlavním zdrojem je Jang-c’ ťiang známá také jako Modrá řeka, se podařilo budovatelům krom jiného najít vedle zlata a stříbra také uran, zemní plyn, sůl nebo měď.

Trávíte rádi svůj volný čas u vody? Podívejte se na další „vodní“ článek: Největší vodopády světa: Ten nejvyšší, Salto Angel, prý objevil pilot díky havárii

Žádná velká těžba se ale nekonala. Území o rozloze 1084 čtverečních kilometrů musela zatopit voda. Pro lepší představu, jde o území velké jako třetina Karlovarského kraje. Obyvatel tu však žilo čtyřikrát, podle některých zdrojů ale dokonce sedmkrát více, než v celém kraji kolem Karlových Varů dohromady. Žili tu po staletí, ovšem jejich odchod byl velmi rychlý. Museli ustoupit vodnímu veledílu.

Když už používáme paralely s českým prostředím, mohli bychom si ještě vypočítat, že hráz přehrady sahá do výšky tří Petřínských rozhleden. Zajímavá je i elektrárna, která těží ze síly vody. Výkonem předčí náš Temelín devětkrát, vodní elektrárnu na Orlíku skoro padesátkrát! Však také trvalo přes třináct let od zahájení prací, než přehrada byla schopná udržet obrovskou masu vody a konečně zahájit provoz.

Chtěli byste si o Číně přečíst více?

Foto: ESO travel

Číňané už jednu monstrózní stavbu, jež ve světě nemá obdoby, postavili.

Akosombo zachránilo Ghanu před biblickou potopou

Akosombo, z toho názvu jako bychom slyšeli vibrace kůží bubnů, z nichž domorodci vyluzují rytmické skladby doprovázející tajemné obřady. Třeba jimi ovlivní bohy ovládající přírodní živly. To se však netýká vody, tu na hrázi přehrady Akosombo na řece Volta řídí inženýři a techničtí pracovníci, kteří vědí, že věda a fyzikální zákony mohou být mocnější než zvířecí oběti a tance okolo ohně.

Moderní šamani, kteří pracují s vodou z ghanské řeky Volta, dovedou v Asokombo vyčarovat elektrickou energii. Tou zásobují nejen Ghanu, ale též vedlejší státy Benin a Togo. Ale přehrada není užitečná jen kvůli výrobě energie. Před několika lety zabránila rozsáhlým záplavám. Vody se v období dešťů do přehrady nahrnulo tolik, že se trocha i vylila přes okraje do okolí. Povodeň způsobila tehdy jen malé škody, ovšem kdyby přehrada nestála, dosáhly by pravděpodobně gigantických následků.

Záplavy v poušti
Severoafrické písky jsou plné kontrastů. Přes den do nich nesmlouvavě ostře praží slunce, v noci naopak panuje velký chlad. Podobně to vypadá i s vodou. Do vyprahlých písků se někdy vylije řeka a zavlaží semena rostlin, která hluboko v zemi přežívají i několik let. Za tisíce let Nil na několika místech změnil koryto, jímž protéká.Aby se podařilo výkyvům v přísunu vody vzdorovat, vznikla na začátku sedmdesátých let dvacátého století přehrada Asuán, co do objemu vody, který za sebou drží, třetí na světě. Výrazně pomáhá místnímu zemědělství.
Foto: Gamut (Wikimedia Commons)

Kde najdete na jedné ulici antické lázně, eiffelovku a egyptské chrámy? V Las Vegas! Bez gigantické přehrady by ovšem takové město nikdy nevzniklo.

Další články z Afriky:

Hooverova přehrada se zrodila z potu a krve

Slovutné Las Vegas se všemi světly, rejem tanečníků, komiků, kouzelníků a zpěváků a obřími napodobeninami světově proslulých staveb jako Eiffelova věž nebo Sfinga by nebylo ničím bez Hooverovy přehrady. Ve vyprahlé nevadské krajině se příliš vody nevyskytuje, takže velký rezervoár životodárné kapaliny má velký podíl na tom, že Vegas vůbec vzniklo a stalo se hlavním městem amerického hazardu.

Stavba začala roku 1931 a jako zdroj jí posloužila řeka Colorado. Dělníci byli v období velké ekonomické recese ochotní snášet i extrémní podmínky, jež během stavby panovaly. Navíc se na jejich místa tlačili další nezaměstnaní, takže se snažili odvést dokonalou práci. Díky tomu předehnali plán prací o několik měsíců, takže dokončení stavby včas neohrozila ani stávka pracujících.

Přehradní systém Santee Cooper vyváděl Ameriku z krize

V USA ještě zůstaneme, konkrétně na východním pobřeží ve státě Jižní Karolína. Tam, nedaleko Pinopolis, najdeme Santee Cooper, přehradní systém, který měl ve třicátých letech pomoci Spojeným státům překonat velkou hospodářskou krizi. Vodní díla měla nalákat do oblasti investory a turisty, navíc při stavbě dostalo práci 12,5 tisíce dělníků.

Záměr se vydařil, navíc se přehrada vyznamenala ještě v jednom ohledu. Dokázala bez větších potíží přestát třetí největší naměřené zemětřesení v USA, což je u přehrady dostavěné roku 1939 obdivuhodné.

Foto: Harvey Barrison (Flickr)

Zapomeňte na povltavská zdymadla. Ta největší najdeme třeba na Třech soutěskách nebo na Pinopoliské přehradě, součásti Santee Cooper.

Vedle těchto gigantických vodních děl obstojí i přehrada v Národním parku Wood Buffalo. Její hráz měří přibližně 850 metrů. Její přesné rozměry architekti nedodali, neboť mají problémy s projektovou dokumentací – jedná se totiž o bobry. Tuto největší přehradu nepostavenou lidmi najdeme v kanadské provincii Alberta, podobnou mají také v americké Montaně.

Více o USA:

Inzertní sdělení: Poznejte unikátní vodní díla na vlastní oči!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Zapomeňte na americký sen, Spojené státy si nejlépe vychutnáte v bdělém stavu, ať už navštívíte New York, Las Vegas nebo prezidenty vytesané do Mount Rushmore.

Cesta z Kremlu kolem Leninovy obří busty přes mongolské stepi až k Velké čínské zdi. Zní to jako pohádka? Ne, jde jen o jeden netradiční zájezd na východ.

Okořenit si výlet po velkoměstech severovýchodu Ameriky cestou k Niagarským vodopádům? Díky zájezdu, který vás zavede třeba do New Yorku a Washingtonu není nic snadnějšího.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o báječných plážích španělského Costa del Sol, souostroví Turks a Caicos nebo o možnosti strávit jedinečnou dovolenou na luxusní lodi. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Jste příznivci trendu stavění gigantických přehrad?
Ano
34,6 %
Ne
38,8 %
Nemám vyhraněný názor
26,6 %
Celkem hlasovalo 1730 čtenářů.

Tři soutěsky

Jedná se o přehradu s nejdelší hrází v Číně, ale i na celém světě. Ročně se z ní vyveze 530 milionů tun usazenin. Ačkoliv hory v jejím okolí dosahují slušných rozměrů, její velikost a výška hráze způsobují, že blízké kopce vypadají mnohem menší, než ve skutečnosti jsou. Hladina přehrady leží nad hladinou moře.

Její stavba sice vyřešila problémy s přírodními živly, nicméně přinesla potíže původním lidským obyvatelům oblasti, a také ohroženým druhům z řad fauny i flory, které zde před zahájením stavby měly velmi dobré podmínky k životu.

  • Kde ji najdeme: V provincii Chu-pej (pokud si mapu Číny představíme jako losí hlavu, pak Chu-pej najdeme přibližně v oblasti nozder).
  • Náklady na vybudování: přibližně 25 miliard dolarů (podle odhadů zahraničních expertů se ovšem celkové náklady vyšplhaly mnohem výše, než čínská vláda přiznává).
  • Maximální rozdíl hladin: 113 metrů.

Elektrárna Tři soutěsky

Hráz přehrady byla dobudována roku 2006, ovšem motory elektrárny se rozběhly až o dvě léta později. Podle původních plánů měla pokrývat desetinu energetické spotřeby země, ovšem reálná čísla jsou o trochu nižší než představy autorů stavby.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám