Hlavní obsah

Garden Route: 3 000 hodin slunečního svitu a krajina jako z filmových ateliérů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Voňavé květy protejí, strelicií, gladiol a watsonií lemují úzkou stezku vedoucí okolo stříbřité laguny, jež je jednou z dominant stezky Garden Route. Vzduch je prosycen vůní exotických květů, ale také solí z nedalekých jezer. V dálce se zjevují stíny vysoko se tyčících hor a pozoruhodná krasová oblast jeskyň Cango je téměř na dosah ruky.

Foto: bigstock.com

Garden Route lemují taková nádherná místa.

Článek

Garden Route – bohem i lidmi zapomenutá oblast Jihoafrické republiky – svými více než 200 kilometry lemuje jihovýchodní pobřeží země. Pokud bychom se po ní vydali, pak začneme svou výpravu nedaleko města Mossel Bay v Západním Kapsku a skončíme až u proslulé řeky Storms ve Východním Kapsku.

A když už jsme zmínili Storms River, musíme upozornit na jednu raritu, která se k tomuto okouzlujícímu místu váže. Jde o zachovalý visutý most nad samotným ústím řeky, z něhož je úžasný výhled nejen na úchvatné soutěsky Storms River, ale také po širokém okolí hrajícím všemi barvami.

Foto: bigstock.com

Pláže, kopce, lesy... na pobřeží Jižní Afriky je všechno.

Něco pro drsňáky i romantiky

Pestrobarevná Pandora ze známého Cameronova filmu Avatar si s Garden Route v ničem nezadá. Kontrastů je zde totiž tolik, že i otřelí cestovatelé ztrácejí slova a lapají po dechu. Drsná, tajemná, krásná, ale i romantická a okouzlující – taková je oblast Garden Route. Přírodní kombinace členitého pobřeží, obřích skalisek, deštného pralesa a ukrytých lagun láká k relaxaci i aktivnímu odpočinku.

Dokonalé ploché vlny sem vábí surfařskou elitu z celého světa. Bohatý život pod vodní hladinou pak ukrývá nejedno tajemství v podobě rozmanitých zástupců fauny a flory i ukrytých jeskynních systémů, které potěší milovníky potápění a vyznavače šnorchlingu.

Na své si zde samozřejmě přijdou také milovníci trekingu, pro které je zde připraveno hned několik přitažlivých a upravených stezek, golfisté a tenisté. Za zmínku jistě stojí také pozoruhodná krasová oblast jeskyní Cango, která je doslova prošpikovaná krápníky a nabízí úžasné zážitky pro celou rodinu.

Přečtěte si také:

Během návštěvy Garden Route byste rozhodně neměli minout národní park Tsitsikamma, ležící mezi městy Knysna a Humansdorp. V překladu značí název parku „místo, kde odpočívají vody“ a své jméno získal díky původním khoinským obyvatelům. Park je ne nadarmo označován za nejdrahocennější přírodní kout v jižní Africe.

Součástí parku je přibližně 80kilometrový pobřežní pás lemovaný skalami a útesy. Jeho součástí jsou nejen horské oblasti, v nichž výška jednotlivých hor mnohdy dosahuje i úctyhodných 180 metrů, deštné pralesy, ale i skalnaté rokle s vysokými lesy mírného pásma. Parkem protéká rovnou několik řek, které si razí cestu až do samotného Indického oceánu.

Foto: bigstock.com

Nádhera uprostřed národního parku Tsitsikamma.

Pískovcová kráska Knysna Lagoon

Laguna Knysna je další raritou oblasti Garden Route. Rozprostírá se mezi dvěma vysoko se tyčícími pískovcovými útvary a nabízí jedinečný výhled na rezervaci Featherbed Nature Reserve. Nejlépe si Knysna Lagoon vychutnáte z lodě. Pravidelně se zde pořádají plavby a lodní výlety za vcelku přijatelný peníz.

Pokud si chcete Knysna Lagoon užít se vším všudy, doporučujeme návštěvu některé z místních restaurací a ochutnávku ústřic, které patří mezi vyhlášenou lahůdku této okouzlující oblasti. Po obědě si můžete odpočinout na prosluněných molech, na které kapské slunce dopadá neuvěřitelných 3 000 hodin ročně.

Garden Route nabízí jedinečné zážitky pro celé rodiny i náročné cestovatele. Úžasná změť kontrastních krajin, vůní i barev ve vás zanechá nesmazatelnou stopu a obrazy, na které budete i po letech s nostalgií a slzou v oku vzpomínat.

Inzertní sdělení: Objevte krásy Afriky!

CK ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů:

Poznejte fascinující divočinu Krugerova národního parku velkého jako třetina České republiky nebo ohromná sloní stáda v Addo Elephant.

Spolu s českým průvodcem si během 16 nezapomenutelných dnů odpočinete i u mysu Dobré naděje a u vinic v okolí Kapského města.

Absolutní klid, pohoda, jen hory a okolní příroda. Tak to vypadá v Dračích horách, které na této cestě poznáte spolu s úžasnými zátočinami řeky Blyde a všemi krásami Kapského města včetně Stolové hory.

Splňte si sen a vydejte se s námi do Afriky. Nyní levněji než kdy dříve!

Čtěte dále:

Podívejte se do úžasného Petrohradu, zjistěte, kde prožít exotický Silvestr, a nahlédněte do olympijského střediska v Kanadě, v němž můžete lyžovat i vy. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Vendula Vrablová & Tomáš Cikán

Anketa

Chtěli byste se podívat do Afriky?
už jsem tam byl(a)
18,6 %
ano, na pláž
5,4 %
ano, na safari
28,7 %
ano, jinam
28,7 %
ne
18,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 129 čtenářů.

Tahoun africké ekonomiky

Jihoafrická republika je jeden z nejvyspělejších afrických států. Turistika je tu hodně rozvinutá a služby ve velkých městech jsou na špičkové úrovni.

Základní údaje:

Rozloha: 1 219 912 km²

Počet obyvatel: 54 300 704 (údaj z roku 2016)

Z 80 % patří obyvatelé k některé z křesťanských církví

Prezident: Jacob Zuma

Státní zřízení: parlamentní republika

Měna: Jihoafrický rand (ZAR)

1 ZAR = 1.8530 Kč

Držitelé všech druhů cestovních dokladů ČR, kteří do JAR cestují za turistickým či obchodním účelem, nepotřebují na pobyt do 90 dnů vízum.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám