Hlavní obsah

Fenomén self-driving je na vzestupu. Jak probíhá dovolená v autě a kde je levnější benzín?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chceme na safari za nosorožci, ale hodně se oteplilo a nejsme daleko od moře, tak změníme program a pojedeme se vykoupat. Cestovat podle průvodci připraveného itineráře je úžasně pohodlné a bezstarostné, dobrodružnější povahy se však rády trochu odchýlí. Proto je stále populárnější odletět do exotické lokality a tam ve vypůjčeném voze křižovat zemi mezi místy se zajištěným noclehem. Třeba v Jižní Africe, kde nyní mají díky extrémně výhodnému kurzu hodně levný benzín.

Foto: bigstock.com

Stůj, dej přednost slonům. Jihoafrická klasika.

Článek

Z ankety v jednom z našich článků vyplývá, že 24 % z vás dává přednost čistě plážové dovolené, 68 % má raději kombinovanou s pestrým programem a 8 % preferuje akčnější výlety do hor. Vyladit program zájezdu tak, aby se líbil všem, jednoduše nejde. Proto některé české cestovní kanceláře dávají prostor i těm, kteří si raději vše sami přizpůsobí na míru vlastním požadavkům.

Self-driving s cestovní kanceláří funguje tak, že máte rámcově naplánované návštěvy nejlákavějších atrakcí a máte zajištěné ubytování. V jednotlivých destinacích navíc dostanete půjčené auto a můžete trávit volný čas jen podle sebe. Samozřejmě máte k dispozici i doporučení nejkrásnějších atrakcí v okolí a možnost využít služby českého průvodce, finální volbu však děláte vy.

Foto: bigstock.com

Úchvatné africké nebe. Jen se do něj moc nezakoukejte, přes cestu může přeběhnout zebra.

Vůz také můžete dostat na několik dní, pak přijde náročnější přesun letadlem do vzdálenější lokality, kde dostanete na přesuny jiné auto. Forem tohoto variabilního způsobu cestování je víc. Při cestě po jihu Afriky můžete volit ubytování v hotelech či ve stanech, podívat se můžete jen do Jihoafrické republiky (třeba na okolí řeky Blyde), nebo si pouť zpestřit výjezdy k ohromujícím Viktoriiným vodopádům, rudé namibijské poušti Sossusvlei nebo do království divokých zvířat v Botswaně.

Foto: bigstock.com

Jihoafrický kaňon u řeky Blyde nemá chybu!

Každý rok jezdí na dovolené autem o 3 % Čechů víc

Známe i jiné varianty dovolené v autě. Například půjčení auta jen na pár dnů na část pobytové dovolené. Týden na plážích kolem hotelu se tak dá nádherně zpestřit. Počet Čechů, kteří na dovolené využívají auto, za poslední rok vzrostl o 3 %.

Mimochodem, self-driving je v cestovním ruchu něco jiného než v automobilovém průmyslu. Vývojáři vozů se věnují i výrobě moderních vozů, které se dokážou řídit samy. To nepleťte s turistickým self-drivingem – cestování autem po vlastní ose.

Foto: bigstock.com

Autem se dá zajet i do namibijské měsíční krajiny mezi zkamenělé písečné duny a stoleté pouštní květiny.

Autem na dovolenou do Austrálie nebo do Jižní Afriky. Jak to vypadá v praxi?

Podíváme se pomocí praktického příkladu na to, jak takové cestování autem může probíhat. Dejme tomu, že si chcete projet nejkrásnější místa jihovýchodu Austrálie. Kdo by se nechtěl podívat na živé koaly nebo na 12 úchvatných skalních „apoštolů“ vystupujících z moře, že? Během takové cesty nejprve přiletíte do Melbourne, prohlédnete si město a druhý den si půjčíte auto. Za západem pak vyrazíte na pobřeží, kde je nejkrásnější. Dva dny se kocháte fantastickými plážovými scenériemi na cestě Great Ocean Road, poté se vrátíte do Melbourne.

Následuje hlavní město Canberra a obrovité Sydney s gigantickou Operou, půvabnou a rušnou čínskou čtvrtí a slavnou pláží Bondi… co všechno během tří dnů před odletem domů v těchto úžasných australských městech stihnete, záleží jen na vás. Opravdoví cestovatelé volí touto formou cestu po celé Austrálii a podívají se i na národní parky ve vnitrozemí a tajemnou skálu Uluru.

Foto: bigstock.com

I k nejmasivnějšímu monolitu světa se můžete podívat při cestě po Austrálii.

Ideální lokalitou pro individuální dovolenou je nyní Jižní Afrika. Výdaje spojené s cestováním po vlastní ose tu jsou nyní výrazně nižší díky setrvalému pádu jihoafrické (a také namibijské) měny. Za české koruny nyní pořídíte o 40 % více randů než před čtyřmi lety. A jednou z věcí, která je v Jihoafrické republice nyní znatelně levnější než v Česku, je benzín.

Foto: bigstock.com

Nechat se vést silničními pruhy a uhánět krajinou do modrých dálek... je to jako z románu. Na letošní dovolené to můžete klidně prožít.

Inzertní sdělení: Projeďte se po exotice!

Vyberte si jeden ze zájezdů do Jižní Afriky a sledujte přesuny ohromných tisícihlavých stád pakoňů nebo velkých sloních klanů. Zájezdy si můžete individuálně přizpůsobit vlastním představám o fantastické dovolené na jihu černého kontinentu, CK vám obstará auto.

Zpestřete si podzim v Austrálii o unikátní možnost samostatně si organizovat volný čas a projíždět se v autě po dálavách mezi klokany a koalami. Vyberte si jeden z individuálních zájezdů:

Čtěte dále:

Zjistěte také, které destinace jsou nyní pro Čechy levnější a jak to vypadá v plážových rájích Guadeloupe a Dominika nebo v kvetoucí poušti Sossusvlei. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Jakému typu dovolené dáváte přednost?
na pláži
25,6 %
na horách
27,9 %
na lodi
7 %
jinému
39,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 43 čtenářů.

Pravidla silničního provozu v zahraničí

V Evropě se s problémy příliš nesetkáme. Ve Španělsku platí vyhláškou daná povinnost vypnout u čerpací stanice telefon i rádio, jinak jsou ale v zemích EU pravidla hodně podobná.

V některých exotických státech Asie na složitějších křižovatkách neplatí prakticky žádná pravidla a musíte se řídit aktuální situací a tím, co odkoukáte od místních řidičů.

Ve Spojených státech nás může zarazit provoz na kruhovém objezdu, přednostní právo jízdy mají auta přijíždějící na objezd, tedy přesně opačně k českým pravidlům.

Také si musíme dát pozor na mírné rozdíly v dopravním značení. Ukazatele v USA často mají textovou podobu, proto je nutná alespoň základní nebo mírně pokročilá znalost angličtiny.

Velmi podrobně najdete pravidla silničního provozu ve Spojených státech rozpracované v průvodci Amerika.cz.

Klikatá Hana Road

Amerika disponuje velkým počtem adrenalinových silnic. Dokonce i v ostrovním ráji Havaje. Tam budí respekt silnice spojující oblast Kahului s městem Hana na ostrově Maui. Vede přes 59 mostů, bičují ji silné mořské větry a na několika místech má šířku jediného pruhu.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám