Hlavní obsah

Fascinující dobrodružství mezi nosorožci čtyřikrát jinak: Poznejte oslnivé africké safari

Vrátili jste se celí nadšení z české safari a zvířecí nespoutanost vám učarovala natolik, že jste si slíbili návrat? Pak pro vás máme lepší řešení. Poznejte safari, s nimiž to české nemůže soupeřit. Zažijte lví dravost, žirafí eleganci, mnohdy roztomile nemotorné sloní pohyby a poznejte nám cizí pakoně a další zvířata v jejich přirozeném domově. Čekají na vás v Jihoafrické republice a v Keni.

Foto: bigstock.com

V safari se zvířat bát nemusíte. Na auta jsou zvyklá a pravděpodobně vás budou ignorovat.

Článek

Zatímco české safari ve Dvoře Králové nabízí pohled na zvířata na ploše o rozloze okolo 70 hektarů, africké safari, to je úplně jiná liga. Rezervace se totiž rozkládají na desítkách tisíc čtverečních kilometrů. Divokých zvířat tu žije nepočítaně a flóra je také velmi pestrá. Atmosféru dokresluje horký vzduch, rozpálená země a prach vířící za terénním autem.

Krugerův národní park: jen vy, auto a mapa

Toužíte-li po naprosté volnosti a koncentrovaném dobrodružství, zamiřte do Krugerova národního parku v Jihoafrické republice. Budete mít možnost vidět zde stovky zvířat a úchvatné tisícovky druhů rostlin, které možná neznáte ani z moudrých knih. Pomyslnou vstupní branou do rozsáhlé rezervace je město Nelspruit. Tady je těžké uvěřit, že jste v Africe. Vše se ale mění s jízdou směrem k rezervaci, během níž moderní městskou zástavbu vystřídá pravá přírodní romantika: chatrče a asfaltová silnice se změní v cestu přírodou, kde si můžete odpočinout od přetechnizované civilizace.

Foto: bigstock.com

Krugerův národní park je v Jihoafrické republice tím největším a nejstarším – funguje od konce 19. století. Zvláštní je na něm to, že zatímco ve většině safari si musíte přisednout do auta ke zkušenému řidiči a nechat se vézt, v tomto parku můžete jet sami. Vy, auto a mapa. Zákonitě zde musíte strávit alespoň několik dní. Pojedete totiž velmi pomalu, abyste z výletu, fauny a flóry něco měli. Také pamatujte, že Krugerův národní park se chlubí rozlohou asi 20 tisíc kilometrů čtverečních.

Spát můžete ve stanech nebo bungalovech, občerstvení zase najdete v restauraci a touhu po suvenýrech zde ukojíte také.

Poznejte další fascinující místa na naší planetě:

Kariega Private Game Reserve: Velká pětka, rybaření a jízda na koni

Rezervace Kariega Private Game se právem řadí mezi ty nejkrásnější v Jihoafrické republice. Ráno nebo večer, jakmile klesne teplota, můžete vyrazit se zkušeným průvodcem na projížďku jeho vozem a užít si úchvatnou podívanou na Velkou pětku a jiná zvířata

Velká pětka - to, co musíte v safari vidět
Lev, leopard, africký buvol, slon a nosorožec. Každý cestovatel by měl těchto pět druhů zvířat vidět, jinak jako by v safari nebyl. Těchto zvířat si lovci ještě donedávna cenili ze všech nejvíc. Pokusy o  trofeje ale často končily neradostně. Vážná poranění i usmrcení lovců nebyla ničím zvláštním.

Kromě toho zde na návštěvníky čeká ještě spousta dalších aktivit. Můžete si vyzkoušet jízdu v kánoji a na koni nebo pro nás neobyčejný rybolov.

Kariega Private Game Reserve se rozprostírá asi na 10 tisících hektarů a rozhodně má návštěvníkům co nabídnout.

Foto: bigstock.com

Národní park Hluhluwe-Umfolozi: to, co turisté hledají už od 30. let

Hluhluwe je nejstarší přírodní rezervace v Africe. První základna pro turisty zde stála už v roce 1934. Rezervace skládající se z částí Hluhluwe a Umfolozi prošla mimo jiné zajímavým pokusem. V 80. letech sem bylo dovezeno 23 afrických divokých psů, kteří do té doby žili v zoologických zahradách. Úspěch z toho nakonec nebyl – počet psů se pohyboval od 3 do 30 jedinců, zoologové přitom očekávali větší rozmnožení.

V tomto parku si rozhodně nenechte ujít všudypřítomné nádherné scenérie, výlety na lodích, místa určená pro bezpečný piknik, pěší safari nebo návštěvu míst, která smí turisté navštěvovat i bez průvodce. Bez čeho se rozhodně neodejdete, je pohled na nosorožce. Žije jich tu nespočet.

Foto: bigstock.com

Masai Mara: keňský poklad pojmenovaný po Masajích

Mezi nejoblíbenější rezervace v Keni zase patří Masai Mara, chráněné území v jihozápadní části země. Exotická zvířata nebudou to jediné, co si zde nadmíru užijete. Nadšení budete i ze zdejší pestré kultury, divoké přírody i dokonalé zvířecí organizovanosti – každoročně mezi parky Masai Mara a Serengeti migruje neskutečné množství zvířat, která vytvářejí průvod dlouhý i desítky kilometrů. Obvykle k tomu dochází v období od července do října.

Přírodu jsme nezmínili jen tak náhodou. Zahrnuje totiž více úrovní od bažin přes skály až po travnaté savany. Důležitou součástí parku je i řeka Mara River.

V Masai Mara žije mnoho druhů zvířat, například žirafy, nosorožci a další. Doménou parku jsou však šelmy – antilopy, lvi, levharti, gepardi nebo hyeny. Všechna tato stvoření můžete pozorovat z auta nebo z výšky – z horkovzdušného balónu.

Inzertní sdělení: Vydejte se do Afriky!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů za exotikou:

Poleťte na nádhernou exotickou dovolenou a užijte si pravé africké dobrodružství ve zdejších safari. Zároveň zažijte město Port Elisabeth a metropoli JAR Johannesburg a poznejte kousek světa, který jste dosud možná opomíjeli!

Keňa a Tanzanie nabízejí hotové poklady. Může jít třeba o příkopovou propadlinu Great Rift Valley, safari v národním parku Masai Mara nebo o kráter Ngorongoro a další skvosty. Vydejte se na neobyčejnou dovolenou do Afriky a přivezte si zpátky nezapomenutelné zážitky!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o Hispaniole, ostrovu karibského rumu a doutníků, podívejte se na nejdražší mosty světa nebo zjistěte zajímavé informace o cestě kolem světa luxusním letadlem. Přehled všech článků najdete na hlavní straně rubriky.

Autor: Petra Malá & Tomáš Cikán

Anketa

Lákala by vás návštěva afrického safari?
Ano, chtěl bych v něm strávit aspoň několik dní.
87,5 %
Možná, vyloženě po tom netoužím.
12,5 %
Vůbec ne, není to nic pro mě.
0 %
Celkem hlasovalo 16 čtenářů.

Co ještě stojí za hřích v JAR a v Keni?

Až se definitivně rozhodnete, že příští dovolenou strávíte v Africe, nezůstávejte jen u pobytu v safari. Jihoafrická republika nabízí samozřejmě Johannesburg, pozadu nezůstávají ani města Port Elisabeth a Kapské město. Zaujmout vás může třeba Lesedi Cultural Village, vesnice, v níž dosud žijí domorodci a můžete se zde seznámit s kulturou celé řady kmenů.

Až se definitivně rozhodnete, že příští dovolenou strávíte v Africe, nezůstávejte jen u pobytu v safari. Jihoafrická republika nabízí samozřejmě Johannesburg, pozadu nezůstávají ani města Port Elisabeth a Kapské město. Zaujmout vás může třeba Lesedi Cultural Village, vesnice, v níž dosud žijí domorodci a můžete se zde seznámit s kulturou celé řady kmenů. Za pozornost stojí také termální prameny Warmbaths s lázeňskými zařízeními, která se řadí k těm nejlepším na světě. V Dračích horách zase naleznete úchvatný Blyde River Canyon.

Až se definitivně rozhodnete, že příští dovolenou strávíte v Africe, nezůstávejte jen u pobytu v safari. Jihoafrická republika nabízí samozřejmě Johannesburg, pozadu nezůstávají ani města Port Elisabeth a Kapské město. Zaujmout vás může třeba Lesedi Cultural Village, vesnice, v níž dosud žijí domorodci a můžete se zde seznámit s kulturou celé řady kmenů. Za pozornost stojí také termální prameny Warmbaths s lázeňskými zařízeními, která se řadí k těm nejlepším na světě. V Dračích horách zase naleznete úchvatný Blyde River Canyon. V Keni je zajímavostí také široká paleta. Kromě hlavního města Nairobi s populárním Národním muzeem například přístavní metropole Mombasa s džinistickým chrámem, letovisko Malindi nebo jezero Nakuru, které je hotovým rájem plameňáků.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám