Hlavní obsah

Dovolená u moře jinak: Poznejte letoviska v Keni. Jsou exotická a velmi luxusní

Když se řekne Keňa. Většině naskočí safari a Masajové. Další si možná vzpomenou ještě na některý z národních parků. Málokdo ale jmenuje bílé pláže, pětihvězdičkové hotely a luxusní resorty. A přitom v Keni jsou a není jich málo. Pojďte se podívat na nejznámější keňská letoviska a zjistit, které je nejluxusnější, které nejzelenější navzdory průmyslové minulosti a kam jezdí Češi. Vítejte v Keni.

Foto: baobab-beach-resort.com

Poznáte, kde končí bazén a začíná moře? Hotely v Keni disponují často i několika bazény.

Článek

Zájem Čechů o exotickou dovolenou meziročně roste. Letos jich do dalekých a exotických destinací vyrazilo asi 150 tisíc. A spousta z nich právě do Keni – i proto, že z Prahy létají přímé charterové lety.

V Keni ale velmi záleží na tom, do jaké části pobřeží a do kterého konkrétního letoviska na dovolenou vyrazíte. Zatímco severní pobřeží (s centrem v letovisku Bamburi) lemuje v těsné blízkosti korálový útes, takže se tu hůře koupe, na jižním se dočkáte pláží jako z katalogu, ale zároveň i vyšší cen (i většího luxusu). Na rozdíl od severu je tu ale také méně živo a zábavu obstarávají spíše hotely.

Dlouhodobě nejoblíbenější jsou letoviska Malindi, Bamburi, Nyali a Diani Beach – každé je ale něčím specifické, proto vybírejte pečlivě!

1. NEJLUXUSNĚJŠÍ – Diani Beach

Říká se, že čím jižněji jedete po keňském pobřeží, tím luxusnější hotely míjíte. A pláž Diani tuto charakteristiku bezesporu splňuje. Tenhle asi dvacet kilometrů dlouhý pás bělostné pláže jižně od Mombasy lemují hotely té nejvyšší kategorie. Většina jich leží přímo na pláži, disponuje několika bazény se slanou i sladkou vodou a nabízí hlavně klid, luxus a soukromí.

Foto: coconutvillage.sandies-resorts.com

Pláže na jižním pobřeží jsou ještě hezčí, než v „severních“ letoviscích.

Na rozdíl od letovisek na severu se tu jen těžko vydáte za zábavou mimo hotelový resort, není moc kam. Můžete ale vyrazit na nákupy do dvou ohromných obchodních center – Ushago a Nakumatt, kde je ideální příležitost nakoupit suvenýry pro rodinu a přátele.

Co se ale oblasti Diani Beach opravdu vytknout nedá, jsou pláže. Na rozdíl od severu, kde je útes velmi blízko břehu a bez bot do vody si příliš nezaplavete, je v oblasti Diani necelý kilometr od pláže. Tu tady navíc pokrývá ukázkově jemný písek a stíní palmy.

Vydejte se za sluncem i v zimě!

Diani Beach je nejrozvinutější a nejlepší keňské letovisko. A kromě klasického ubytování nabízí i pronájmy vlastních luxusních vil – to pro ty, kterým i velmi malý resort nevyhovuje a chtějí totální soukromí. Tady je ve střežené vile přítomná akorát komorná, případně zahradník nebo soukromý řidič. Jinak nikdo.

Foto: baobab-beach-resort.com

Hotely tu obvykle leží přímo na pláži. Jen pár kroků od pobřeží.

2. NEJKLIDNĚJŠÍ – letovisko Nyali

Letovisko Nyali sice leží jen pár minut jízdy od Mombasy a zároveň na živějším severním pobřeží, nicméně platí za jedno z nejklidnějších keňských letovisek. Zábava probíhá všude okolo, samotné Nyali je ale oázou klidu. Blízko je to odsud na největší krokodýlí farmu v zemi, na farmu motýlů a večer samozřejmě i na diskotéky v Mombase. Průvodci nicméně radí vracet se z nich taxíkem a rozhodně ne po svých.

Pro Nyali platí, že korálový útes je tady velmi blízko břehu, proto by žádný turista neměl zapomenout na boty do vody. Dvakrát denně pak moře při odlivu ustoupí až za útes a člověk se může procházet přímo po mořském dně a ve vodou zaplněných prohlubních sledovat hemžení.

3. NEJZELENĚJŠÍ – letovisko Bamburi

Dřív tu býval ohromný lom a cementárna, dnes je tu jedna z nejoblíbenějších přírodních rezervací. Bamburi je další ze „severních“ letovisek, které je v posledních letech v hledáčku i českých turistů.

Foto: baobab-beach-resort.com

Do Keni začínají létat i Češi. Ve velkém na přelomu roku a v lednu.

Zdejší největší atrakcí je zmiňovaný Hallerův park. Po skončení těžby bylo okolí Bamburi měsíční krajinou, kde ani ti největší optimisté nedoufali v úspěšnou rekultivaci. V průběhu několika let zkusili v lomu vysadit desítky rostlin, uchytily se jen kokosová palma a přesličník – jehož opadané jehličí ale bránilo v růstu dalším rostlinám. Rene Haller ale v parku masivně nasadil mnohonožky, které zajistily rozklad jehličí na velmi úrodný humus.Od té doby je Hallerův park bez nadsázky jednou z nejúrodnějších a nejzelenějších oblastí Keni.

4. Nejpůsobivější – letovisko Malindi

Malindi je jedno z posledních letovisek, kde se turisté kromě resortů dočkají ještě i tradiční kultury, architektury a atmosféry. Nejslavnějším pozůstatkem po starých časech je sloup, který tu nechal při své cestě okolo Afriky do Indie postavit Vasco da Gama. Bílá a nepříliš vysoká skulptura s křížem na vrcholu stojí jen kousek od pláže a působí celkem omšele.

Foto: coconutvillage.sandies-resorts.com

V Keni záleží na tom, které letoviško si vyberete - každé je ottiž něčím specifické.

Nedaleko Malindi (občas najdete i název Melinde) leží i tak trochu tajemná osada Gede, která vznikla už ve 13. století a o čtyři století později byla náhle a bezdůvodně opuštěna všemi obyvateli. Láká vás tajemno? Tady ho dostanete plnými doušky.

Adrenalin v Keni pak turistům dávkují po pořádných porcích na safari. Protože vyjet si na dovolenou do Keni a nezažít safari je jako vyrazit do Egypta a ignorovat pyramidy. Cestu do některého z národních parků si můžete domluvit ještě před odletem se svojí cestovkou, nebo přímo na místě. To je na vás.

Dovolená v Keni sice nepatří mezi nejlevnější, ušetřit i deset tisíc se dá při koupi zájezdu na poslední chvíli. Člověk ale musí pečlivě sledovat nabídky cestovek a být schopný vyrazit na cestu do několika málo dnů.

Inzertní sdělení: Vydejte se za sluncem do Keni!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Keni:

Hotel leží přímo na písečné pláži v letovisku Nyali. Několik barů, restaurací i bazénů. Ideální podmínky pro vodní sporty, hlavně pro potápění. jen pět set metrů od břehu je totiž korálový útes.

Pětihvězdičkový hotel disponuje několika velkými nádhernými bazény a leží v nejluxusnějším letovisku celé Keni. Součástí potápěčské centrum, v areálu tenisové a squashové kurty. Přímo na pláži!

Příjemný hotel ležící přímo na pláži letoviska Bamburi. K dispozici tři restaurace, stejný počet barů a dva veliké bazény. Potápění, golf a možnost vyrazit na adrenalinové safari.

Přečtěte si dále:

Přečtěte si také o tom, kam v prosinci, o jezeře Bajkal, nebo o Manhattanu pouště. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

 Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Do kterého z keňských letovisek byste rádi jeli?
Diani Beach
74,7 %
Bamburi
6,9 %
Nyali
6,7 %
Malindi
11,7 %
Celkem hlasovalo 491 čtenářů.

Na co si dát pozor, než se do Keni vydáte…

 Ať chcete, nebo ne – Keňa už není úplně běžnou dovolenkovou destinací při cestě sem je potřeba zjistit si co nejvíce informací.

Jak je to se vstupními formalitami?

Při cestě do Keni potřebujete vízum. Zařídí vám ho buď přímo cestovní kancelář, se kterou cestujete (za poplatek), nebo ho můžete vyřídit až přímo v Keni, na letišti v Mombase (také za poplatek).

Jak je to s očkováním?

Keňa je africká země a cestě sem by rozhodně měla předcházet očkování proti žloutence typu A, proti tetanusu a proti žluté zimnici.

Jak je to s keňskou měnou?

V Keni se platí keňským šilinkem, jehož směnný kurz je zhruba 70 šilinků za jeden americký dolar. Nepočítejte s tím, že v Keni narazíte na bankomat. V hotelech je ale obvykle možné platit embosovanými platebními kartami.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám