Hlavní obsah

Dovolená na vlnách: Podívejte se, co všechno nabízí zázemí luxusních lodí

Nalodíte se v přístavu, zabydlíte se v kajutě a pak před sebou máte minimálně týden na vlnách. Obří výletní lodě a dovolené na nich jsou i mezi českými turisty v posledních letech velmi populární. Dá se na nich dělat skoro vše - věnovat se běhu, jsou tu totiž běžecké stezky, nakupovat ve zdejších centrech, ležet u velkého bazénu nebo se ve zdejších luxusních restauracích vydat na gastronomický výlet kolem světa. Každý den na člověka navíc čeká jiná zajímavá destinace.

Článek

Ve filmech většinou vidíme, jak na velkých zámořských lodích lidé jen lenoší na lehátkách u bazénů nebo na palubách umírají a jejich smrt záhy vyřeší geniální detektiv, který se náhodou ocitl mezi pasažéry. Skutečnost je ale jiná.

Na moři lze strávit i aktivní dovolenou. Některé lodě poskytují cestujícím možnost si na palubě zaběhat v koridorech s běžeckou dráhou. Guinnessova kniha dosud neuvádí rekordy dosažené při běhu na lodi, takže každý výkon, k němuž se lidé pobíhající na moři propracují, může mít vedle vylepšení nálady a zdraví také dopad na historické statistiky.

Máte mořskou nemoc? Přečtěte si raději články z vnitrozemí:

Krom toho si cestující mohou třeba zaveslovat. To kdysi dělali veslaři v podpalubí galér, kterým lidská veslařská síla sloužila jako primitivní motor. Dnes se však vesluje jen v posilovně na trenažerech a kdykoliv cvičícího vesla přestanou bavit, může se svobodně jít bavit něčím jiným a žádný nadřízený ho nezačne bičovat za nečinnost. Koráby moderní doby skýtají spoustu možností, jak se věnovat různým sportům a hrám.

Foto: ESO travel

Luxusní interiéry patří ke standardu na mezinárodních výletních lodí.

Vybrat si bar podle jídla nebo pianisty? Na lodi to jde

Ale nejen sport milující a aktivní lidé si mohou užít pobyt na lodi, na své si přijdou třeba gurmáni. Na Queen Mary 2, pokračovatelce slavné tradice, si pasažéři mají možnost vychutnat jídla z celého světa. V permanenci bývá italská těstovinová restaurace, dále podniky v asijském stylu nebo kupříkladu britský gril. Lodní společnosti si pro zesílení zážitku najímají kvalitní kuchaře, takže na loď jde vyrazit i jako na gastronomický výlet. Kdo si chce odpočinout od svíčkové a guláše, může se ponořit do rybích a jiných specialit a na vlnách moře doplout do kulinářského nebe.

Chcete-li se o plavbách dozvědět více, přečtěte si tyto články:

Foto: archiv autora

Uprostřed širého moře si klidně můžete zajít zatančit, zasportovat nebo ochutnat jídlo od zkušených kuchařů.

Restaurace a bary na velkých zaoceánských lodích mají výsadní postavení. Paluby jsou jimi poseté tak, aby loď vyhověla všem typům zákazníků od vegetariánů vyznávajících zdravý životní styl po horlivé kuřáky doutníků. Vedle nich si na své přijdou třeba vyznavači komorní atmosféry piano barů, v nichž klavíristé hrají tklivé melodie, cigaretový kouř se vznáší u stropu a postarší dáma s nakřáplým hlasem pobroukává svůj text do cinkotu sklenek od whisky.

Pořádné zázemí je na moři nutné, vždyť plavby trvají několik dnů či týdnů, během nichž mají pasažéři jen omezené možnosti, kdy se dostat na chvilku na pevnou zem. Vše tedy musí být při ruce, a tak se vedle barů, restaurací a běžeckých drah lze setkat s hřištěm na minigolf, divadlem, knihovnou, nákupním centrem, místem pro cvičení jógy nebo uměleckou galerií.

Výlety bez balení
Cestovatele, kteří rádi poznávají během dovolené velký počet míst, mnohdy unavuje neustálé balení a vybalování při přesunech z místa na místo. Veškerou bagáž si cestovatelé nechávají na lodi a na výlety na pevninských zastávkách vyrážejí jen s malým zavazadlem.
Foto: ESO travel

Na golf jsou, pravda, malé i paluby největších lodí. Minigolf se ale dá hrát bez potíží.

Na lodi je nakupování požitkem i pro muže

Představte si pro ty, kdo nesnáší nákupy, až hororovou situaci. V obchodě nemají to, co potřebujete, a vy se musíte vydat do jiného krámu. Po pořízení všeho potřebného se vydáte domů a při cestě si vzpomenete na vše, co jste zapomněli koupit, takže brzdy zasviští, smykem se otočíte k domovu zády, k supermarketu čelem a nákupní anabáze pokračuje. Hrůza? Pro většinu mužů rozhodně. Ne však na lodi. Tam se celá škála obchodů nachází na poměrně malém prostoru, který se za chvilku dá obejít pěšky.

Moderní obrovské lodě představují netradiční variantu dovolené, na níž si v exotickém prostředí cestující užívají luxus a nadstandardní servis, třeba v podobě čtyřiadvacetihodinové služby donášky drobných jídel. Plavby mají ale i své nevýhody. Jsou třeba dost omezující, protože pasažéři nemají jinou možnost, než se na nich mít královsky.

Inzertní sdělení: Vydejte se na dovolenou po vodě!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky plaveb:

Cenově zvýhodněná plavba po oblíbené části jižní Evropy. Vydejte se vlnách Středozemního moře kolem Mallorcy přes St. Tropez do italského Janova.

Unikátní plavba vnitrozemím Číny. Vydejte se

z hektického Pekingu přes romantické Suzhou na výpravnou plavbu po Dlouhé řece zakončenou návštěvou rýžových teras a scénického Guilinu.

Osm dní na palubě luxusní lodi, která pluje podél západního pobřeží USA a Kanady až na Aljašku. Ideální plavba pro milovníky dobrodružství a netradičních zážitků.

Čtěte dále: 

V dalších článcích vám poradíme kam se vydat v květnu, přidáme zajímavosti o Velikonočním ostrově nebo o "Vietnamském Středomoří". Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Jakým dopravním prostředkem nejčastěji cestujete na dovolenou?
autem
50 %
letadlem
34,7 %
autobusem
8,2 %
vlakem
4 %
lodí
3,1 %
Celkem hlasovalo 1165 čtenářů.

Plavba kolem světa

Pan Fog měl výhodu v tom, že při cestě kolem světa využíval i letecké dopravy a navíc se příliš nekochal krajinou a spěchal zpátky do Londýna, proto mu zabrala cesta pouhých 80 dní. Dnešní lodě sice dosahují vysokých rychlostí, ovšem při vyhlídkových plavbách kolem světa jde o úplně něco jiného, takže takové plavby trvají třeba 100 dní. A co se při nich dá mimo mnoho jiného zhlédnout? Třeba vyhlášené světové pláže:

Goa (Indie)

Riviéra Orientu. Nejmenší (sestává z pouhých dvou okresů) a nejbohatší stát Indie. Jeho pláže lákají spoustu turistů třeba i proto, že v tomto státě si návštěvníci mohou dát k jídlu hovězí, což je v Indii věc nevídaná.

Langkawi (Malajsie)

Magický počet 99 ostrovů západně od malajské pevniny oplývá vyhledávanými plážemi, díky nimž celá oblast zbohatla a může turistům poskytnout plný komfort.

Pukhet (Thajsko)

Největší ostrov patřící Thajsku vyniká teplým počasím a krásnou přírodou, tedy vlastně tím samým jako Ko Chang, Phi Phi známé mimo jiné díky natáčení filmu Pláž, a další turistická lákadla Thajska.

Sharm el Sheikh (Egypt)

Toto letovisko patří mezi českými turisty k těm úplně nejpopulárnějším na světě a nutno podotknou, že stejnou popularitu si užívá i u zahraničních cestovatelů. Potápění, kanoistika nebo třeba jen lenošení na pláži tu v podání cizinců jen kvete.

Suva (Fidži)

Vlastně je celkem jedno, na které pláži na Fidži se zrovna nacházíte, nemusí to ani být poblíž hlavního města Suva. Bílé písky na pobřeží oceánského státu u azurových vod překypují nádherou skoro hmatatelnou v celé oblasti.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám